ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Σκληρά παζάρια και κόντρες με φόντο όξυνση των συγκρούσεων

Ιρακινές δυνάμεις στα περίχωρα της Μοσούλης

Copyright 2016 The Associated

Ιρακινές δυνάμεις στα περίχωρα της Μοσούλης
BΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε μία προσπάθεια αντιπερισπασμού της προσοχής των ιρακινών δυνάμεων του στρατού από την επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) εξαπέλυσαν νωρίς χτες το πρωί μπαράζ επιθέσεων αυτοκτονίας και ένοπλες επιθέσεις στη βόρεια ιρακινή πόλη Κιρκούκ, χτυπώντας πρώτα απ' όλα σταθμό Ενέργειας στην παρακείμενη περιοχή Ντιμπίς, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 12 Ιρακινών εργατών και άλλων τεσσάρων Ιρανών. Ωστόσο, η αύξηση της έντασης στα πεδία των συγκρούσεων συνοδεύεται από συνέχιση της ιρακινο-τουρκικής κόντρας και των παζαριών ανάμεσα σε Ιράκ και Τουρκία, αναφορικά α) με την επιδίωξη της Αγκυρας να προωθήσει τη συμμετοχή του τουρκικού στρατού στην επιχείρηση της Μοσούλης και β) με τη λειτουργία του τουρκικού στρατοπέδου Μπασίκα στο Βόρειο Ιράκ, που προκαλεί την αντίθεση της ιρακινής κυβέρνησης...

Εδώ αξίζει να σημειωθεί η αυστηρή ανακοίνωση της γενικής διοίκησης του συριακού στρατού προς την Αγκυρα, με την οποία προειδοποίησε αργά το βράδυ της Πέμπτης την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, ότι θα καταρρίπτει εφεξής οποιοδήποτε τουρκικό μαχητικό προσπαθήσει να παραβιάσει το συριακό εναέριο χώρο δίχως την άδεια της Δαμασκού. Σημείωσε ότι αφορμή γι' αυτή την απόφαση έδωσε ο πρόσφατος βομβαρδισμός και θάνατος πάνω από 140 αμάχων σε έξι χωριά και κωμοπόλεις της βόρειας συριακής επαρχίας Χαλέπι από τουρκικά αεροσκάφη!

Οσον αφορά την ιρακινο-τουρκική κόντρα για την επιδίωξη της Τουρκίας να συμμετάσχει στην επιχείρηση της Μοσούλης και να διατηρήσει το στρατόπεδο Μπασίκα, φαίνεται πως τα παζάρια παραμένουν σε εξέλιξη. Δημοσίευμα της «Χουριέτ» ανέφερε πως οι συνομιλίες τουρκικής αντιπροσωπείας πρόσφατα στη Βαγδάτη «κατέληξαν σε γενική συναίνεση» και πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Υποστήριξε, ακόμη, πως υπάρχει στα σκαριά ένα σχέδιο πέντε ή έξι σημείων για το τουρκικό στρατόπεδο Μπασίκα στο Βόρειο Ιράκ, του οποίου «το παρόν καθεστώς και το μέλλον θα αποσαφηνιστεί σε επόμενες συνομιλίες». Παράλληλα, Τούρκοι αξιωματούχοι έσπευσαν να εκφράσουν «ανησυχία» για ενδεχόμενη εμπλοκή του Ιράν στις τουρκο-ιρακινές διαπραγματεύσεις, αλλά και για την επιδείνωση των σχέσεων με τον Ιρακινό Σιίτη ιερωμένο Σαντρ, με τον οποίον στο παρελθόν είχαν καλές σχέσεις, αλλά πλέον ο τελευταίος καλεί τους υποστηρικτές του να κλιμακώσουν τις διαδηλώσεις τους κατά της Αγκυρας, ονομάζοντας τα τουρκικά στρατεύματα στο Ιράκ «ανεπιθύμητα» και «δυνάμεις κατακτητή».

Ας σημειωθούν, επιπλέον, δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων στη «Χουριέτ» πως η τουρκική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε μεσοβδόμαδα θέσεις Κούρδων μαχητών της Συρίας, επειδή επιχείρησαν να προελάσουν προς την πόλη Αλ Μπαμπ, που τελεί υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και την οποία επίσης επιδιώκουν να ανακαταλάβουν Σύροι αντικαθεστωτικοί με τη βοήθεια τουρκικών στρατευμάτων (στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη»).

Οι συγκρούσεις στο Κιρκούκ

Πάντως, στο Κιρκούκ (απέχει 170 χλμ. ΝΑ της Μοσούλης και 290 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης), για πολλές ώρες η κατάσταση ήταν χτες έκρυθμη, ιδιαίτερα κοντά στο στρατηγείο της περιφερειακής κυβέρνησης όπου μαίνονταν για ώρες ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε Ιρακινούς αστυνομικούς και τζιχαντιστές, που μπήκαν στην πόλη υποδυόμενοι τους εκτοπισμένους αμάχους.

Πυκνά νέφη μαύρου καπνού είχαν σκεπάσει το απόγευμα μεγάλο μέρος της πόλης, με τον κυβερνήτη του Κιρκούκ, Νατζμαντίν Καρίμ, να υποστηρίζει ότι οι τζιχαντιστές δεν κατάφεραν να καταλάβουν κανένα κυβερνητικό κτίριο και πως από την επίθεση στο στρατηγείο της περιφερειακής κυβέρνησης σκοτώθηκαν όλοι οι ένοπλοι, πλην δύο που κρύβονταν στα ερείπια παρακείμενου ξενοδοχείου.

Ανώτερο στέλεχος των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά του Ιράκ, ο Κεμάλ Κερκούκι, δήλωσε πως υπάρχουν «σιωπηλοί πυρήνες» τζιχαντιστών όχι μόνο στο Κιρκούκ, αλλά και στα περίχωρα, και πως δεν αποκλείεται να επαναλάβουν παρόμοιες επιθέσεις και το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, αξιωματούχος του ΟΗΕ στην περιοχή ανέφερε πως οι τζιχαντιστές ανάγκασαν 650 αμάχους να μετεγκατασταθούν στη Μοσούλη από τα περίχωρα, για να τους εμποδίσουν να διαφύγουν.

Ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων του ιρακινού στρατού, Ταλίλι Σαγκάτι, έδωσε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Μπατέλα, που ανακατέλαβαν οι Κούρδοι προχτές, σημειώνοντας ότι η πόλη είναι υπό τον «πλήρη έλεγχό τους» και πως οι κομάντος εξουδετερώνουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Στη Βαγδάτη, ο Σιίτης Αγιατολάχ Αλί Αλ Σιστάνι απηύθυνε έκκληση στις ιρακινές δυνάμεις του στρατού που συμμετέχουν στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης «να προστατεύσουν τους αμάχους» (που είναι Σουνίτες στην πλειονότητά τους) και στους κατοίκους της πόλης «να συνεργαστούν με τον ιρακινό στρατό».

Στο μεταξύ, τουρκικό κομβόι με 20 φορτηγά αναχώρησε χτες από τη ΝΑ Τουρκία με κατεύθυνση το Βόρειο Ιράκ, με 500 τόνους βοήθειας σε τρόφιμα, ρούχα, σκηνές, δίχως να είναι σαφές εάν είχε προηγηθεί συνεννόηση με τις ιρακινές αρχές.

Πιέσεις ΕΕ με φόντο την εκεχειρία στο Χαλέπι

Στο μεταξύ, οι ρωσικές επιχειρήσεις στο Χαλέπι της Συρίας προκάλεσαν πυρετό συζητήσεων έως χτες τα ξημερώματα μεταξύ ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι ηγέτες καταδίκασαν τη συμμετοχή της Ρωσίας στους πρόσφατους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, αποφεύγοντας έως ώρας να ανακοινώσουν κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, λόγω μεταξύ τους διαφωνιών, κυρίως της Ιταλίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπαινίχθηκε πως το θέμα ενδεχομένως να τεθεί εκ νέου επί τάπητος, υποστηρίζοντας πως η «στρατηγική της Ρωσίας» στο θέμα είναι «να αποδυναμώσει την ΕΕ». Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ υπαινίχθηκε το ίδιο, δηλώνοντας ότι «αν συνεχιστούν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί με την ίδια ένταση, θα είναι λόγος για να σκεφθούμε τι θα κάνουμε...». Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, είπε ότι όλες οι πιθανότητες «είναι ανοικτές» αν δεν γίνει σεβαστή η εκεχειρία, «ξεχνώντας» προφανώς πως αυτή γίνεται μόνο από τη μεριά Ρωσίας και συριακής κυβέρνησης και όχι από τους αντικαθεστωτικούς και τους τζιχαντιστές που αντιδρούν.

Ως εκ τούτου, δεν προκάλεσε κατάπληξη το γεγονός ότι και χτες στο Χαλέπι, μολονότι οι συριακές και ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να εφαρμόζουν τη μονομερή πολύωρη εκεχειρία, οι αντικαθεστωτικοί και οι τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα» της «Αλ Κάιντα» απέφυγαν να την αξιοποιήσουν. Οχι μόνον αυτό, αλλά εμπόδισαν (σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ) ακόμη και την απομάκρυνση ασθενών και τραυματιών από την πόλη.

Επίσκεψη Κάρτερ στην Τουρκία

Σε μια περίοδο διαφόρων «τριβών» εντός της διεθνούς αντι-τρομοκρατικής συμμαχίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ολιγόωρη επίσκεψη στην Αγκυρα πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Αστον Κάρτερ, που συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Φικρί Ισίκ. Αν και βασικό θέμα ήταν η πορεία των «αντι-τρομοκρατικών» επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ, είναι σαφές ότι οι «τριβές», που τους τελευταίους μήνες δυναμώνουν στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, φέρνουν στο «τραπέζι» τέτοιων συναντήσεων μια ευρύτερη γκάμα ζητημάτων, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Εξάλλου, ο Κάρτερ είχε συνάντηση μισής ώρας και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, «κεκλεισμένων των θυρών».

Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ που ανέβασε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «Σαμπάχ» (ημι-επίσημο όργανο του κυβερνώντος ΑΚΡ), ο Κάρτερ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Τουρκία για την υπεράσπιση των συνόρων της με Ιράκ και Συρία (σ.σ. στο πλαίσιο των οποίων - σημειωτέον - η Αγκυρα χτυπά και θέσεις των Κούρδων της Συρίας που οι ΗΠΑ θεωρεί συμμάχους της), αλλά και ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στη συμμετοχή της Αγκυρας στις επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Την ίδια στιγμή, ο Κάρτερ πρόσθεσε ότι αν και υπάρχουν ορισμένες διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας, και οι δυο τους συμφωνούν σε ζητήματα αρχής, περιγράφοντας ως μία από αυτές «την πάλη ενάντια σε κάθε είδος τρομοκρατίας», όπου βεβαίως το περιεχόμενο που αποκτά ο όρος «τρομοκρατία» είναι συνάρτηση ιμπεριαλιστικών και αστικών σχεδιασμών και συμφερόντων που συχνά έρχονται και σε σύγκρουση, ακόμα και μεταξύ «εταίρων».

Από τη μεριά του, ο Ισίκ επανέλαβε ότι το «ΙΚ» (στου οποίου τη δημιουργία και ανάπτυξη ΗΠΑ και Τουρκία πρωτοστάτησαν) αποτελεί μεγάλη απειλή για την Τουρκία, ενώ δεν παρέλειψε να επικεντρωθεί στην - όπως υποστήριξε - «επιτυχία» των επιχειρήσεων που διεξάγει ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (στη βόρεια Συρία) με τουρκική στήριξη, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να επιτύχει πολλά εφόσον έχει κατάλληλη στήριξη. Προσδοκούμε τα στοιχεία των PKK/PYD/YPG να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη, όπως έχουν υπάρξει υποσχέσεις, υπενθύμισε ο Ισίκ, «προειδοποιώντας» - σύμφωνα πάντα με τη «Σαμπάχ» - ότι τέτοιες «τρομοκρατικές οργανώσεις δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες» (ως σύμμαχοι).

Κατά τα άλλα, ο Κάρτερ επισκέφτηκε και το κτίριο του τουρκικού κοινοβουλίου που βομβαρδίστηκε στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη, αναφέροντας ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη δημοκρατία στην Τουρκία».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες έγινε γνωστό ότι η υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης διόρισε μόνιμο ιμάμη στο «περίπτερο του σουλτάνου», που βρίσκεται δίπλα στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για κτίριο όπου την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας οι σουλτάνοι ξεκουράζονταν πριν προχωρήσουν στο κύριο μέρος της Αγίας Σοφίας. Στο συγκεκριμένο κτίριο, από το 1991 καθιερώθηκε ξανά η τέλεση προσευχής μουσουλμάνων που πλέον γίνεται δύο φορές τη μέρα, ενώ η Αγία Σοφία συνέχιζε να παραμένει μουσείο. Θέση ιμάμη στο «περίπτερο» υπήρχε από το 1935, αλλά μέχρι σήμερα έμενε κενή. Αρκετοί έσπευσαν να ερμηνεύσουν το διορισμό ιμάμη ως μία ακόμα επιβεβαίωση της ενίσχυσης της ισλαμιστικής ταυτότητας της σύγχρονης Τουρκίας που επιδιώκει η κυβέρνηση ΑΚΡ.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Προχωράει η ΝΑΤΟική ανάπτυξη στα ρωσικά σύνορα

Την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά σύνορα στον ανταγωνισμό του με την καπιταλιστική Ρωσία, επιβεβαίωσε χτες ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος της Λιθουανίας. Ο στρατηγός Βιταλίγιους Βαϊκσνόρας, σε συνέντευξή του, στο Βίλνιους ανέφερε ότι συνεχίζεται η συζήτηση για την προτεινόμενη εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων πυραύλων «Πάτριοτ» μαζί με τα 4 ενισχυμένα ΝΑΤΟικά τάγματα και τις τρεις βαλτικές χώρες, στα σύνορα με τη Ρωσία.

Η εγκατάσταση των πυραύλων εντάσσεται στη λεγόμενη αμερικανοΝΑΤΟική «ασπίδα», με το πρόσχημα της «ρωσικής επιθετικότητας», που προκαλεί την έντονη αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης. Ο Λιθουανός στρατηγός κατέληξε ότι όλη αυτή η ΝΑΤΟική δύναμη θα είναι σε πλήρη υπηρεσιακή ετοιμότητα έως τον Ιούλη της ερχόμενης χρονιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ