ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
30ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Καθείς ενώπιον των ευθυνών του

Αρχίζει την Πέμπτη 15 Μάρτη το συνέδριο της Συνομοσπονδίας. Απαίτηση των εργαζομένων: συνδικάτα ταξικά, όχι συναινετικά

Από την Πέμπτη 15 Μάρτη μέχρι και την Κυριακή 18, συνέρχεται στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης το 30ό συνέδριο της ΓΣΕΕ. Εκεί, οι παρατάξεις θα σταθούν ενώπιον των 438 συνέδρων και απέναντι στην τρίχρονη πορεία τους. Είναι σίγουρο ότι και μέσα στο συνέδριο, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, θα επιδιώξει να εξωραΐσει το ρόλο της, θα ξαναφορέσει την «αγωνιστική» της τήβεννο, θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει την τακτική της.

Αλλά, αν η ηγετική ομάδα είχε το κουράγιο να στρέψει το βλέμμα της, λίγο πιο πέρα από τις πολυτελείς αίθουσες του «Αστέρα», θα καταλάβαινε ότι οι 600.000 άνεργοι, το 25% του πληθυσμού, που ζει σε συνθήκες φτώχειας, το 70% των συνταξιούχων που ζουν κάτω από τα όρια φτώχειας δεν είναι μόνο στατιστική. Δεν μπορεί να είναι κάποιοι αριθμοί. Είναι μια ζοφερή πραγματικότητα, αλλά και θλιβερή προειδοποίηση γι' αυτό που θ' ακολουθήσει. Αυτή η πραγματικότητα - δυστυχώς για την πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας- έχει και τη δική της υπογραφή. Φέρνει και τη δική της σφραγίδα.

Γιατί, πέρα από την πολιτική της κυβέρνησης και τις επιδιώξεις της εργοδοσίας υπάρχει και η δική της τακτική που με τη συναίνεση και την υποταγή της πρόσφερε τα μέγιστα, ώστε αυτά να γίνουν πράξη.

Σε εντελώς αντίθετη πορεία ήταν αυτά τα τρία χρόνια η δράση της ΔΑΣ. Σαν κόκκινη κλωστή η αγωνιστική της τροχιά, έβαλε τα όρια, ανάμεσα στην πολιτική που υποτάσσει τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και στην πολιτική που αταλάντευτα υποτάσσει τη δράση της στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Στα τρία αυτά χρόνια μέσα στα συνδικάτα όπως και σ' όλη την πολιτική ζωή του τόπου συγκρούστηκαν αυτές οι δυο γραμμές.

Το ζητούμενο σήμερα, είναι η ενίσχυση του ταξικού ρεύματος στα συνδικάτα, η αποδυνάμωση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, η ήττα των αντιλήψεών του στη συνείδηση των εργαζομένων. Για τις δυνάμεις της ΔΑΣ, το συνέδριο θα είναι ακόμα ένα βήμα, για να ξεμπροστιαστεί και να καταδικαστεί η «πλατφόρμα» της «κοινωνικής συναίνεσης», του «κοινωνικού εταιρισμού» του δήθεν εφικτού και «ρεαλιστικού» που με στοχοπροσήλωση υπηρέτησαν ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση».

Αλλά λόγο στο συνέδριο δεν έχουν μόνο οι παρατάξεις και η όποια συνδικαλιστική ένταξη. Λόγο και προσωπική ευθύνη έχουν όλοι οι αντιπρόσωποι. Στην κρίσιμη αυτή καμπή, μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας κανένας αντιπρόσωπος που προβληματίζεται, που αμφισβητεί την πολιτική της κυβέρνησης, που αντιλαμβάνεται σε τι ολισθηρό δρόμο οδηγεί τα συνδικάτα ο «κοινωνικός διάλογος» δεν πρέπει να δείξει ανοχή στις δυνάμεις που συγκροτούν την πλειοψηφία. Οσοι νιώθουν ότι «δεν πάει άλλο», με αυτή την πολιτική, τώρα είναι η ώρα να ξεπεράσουν τους ενδοιασμούς τους να ξεφύγουν από «δεσμεύσεις», ν' αγνοήσουν τις απειλές και να ενισχύσουν το συνδυασμό της ΔΑΣ.

Να ενισχύσουν αυτούς που και αύριο, θα τους βρουν στη διαδήλωση και στη διαμαρτυρία, στην απεργία και στη συνέλευση. Θα τους συναντήσουν μέσα στις γραμμές ενός ισχυρού ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, που έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε η εργατική τάξη, αλλά και ο τόπος. Θα τους βρουν στους δρόμους του αγώνα που θα κριθεί το δίκιο. Σε διαδικασίες πραγματικής αγωνιστικής ενότητας.

Η ΔΑΣ με τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες της δείχνει το δρόμο. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις πλατύτερες δυνάμεις, να πορευτούν μαζί, να οργανώσουν την πάλη, να συσπειρώσουν τους εργαζόμενους και απορρίπτοντας τον «κοινωνικό διάλογο» να υπερασπίσουν και να διευρύνουν τα εργατικά δικαιώματα.

Σήμερα στο «Ρ» τέσσερις συνδικαλιστές, σύνεδροι στο 30ό συνέδριο καταθέτουν τον προβληματισμό τους για το επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Ουκ οίδα» τη χούντα

Η χούντα; Ποια χούντα; Τα βασανιστήρια; Ποια βασανιστήρια; Αφοσιωμένος «στα μαθήματά του» τότε, αλλά και αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, δεν είδε, δεν άκουσε, δε μίλησε, «τυφλός τα τ' ώτα, τον τε νουν, τα τ' όμματ' ει».

Εξουσιοδοτημένος, εξ ουρανού, να χειριστεί το θέμα των ταυτοτήτων και να μιλάει, λαμπροφορεμένος, επί παντός επιστητού δεν είδε, δεν άκουσε και δε μίλησε, για τη δικτατορία, για τον ιππόδρομο που έγινε αρένα, ούτε για τα Γιούρα, ούτε για τα κέντρα βασανισμού, ούτε για τις συλλήψεις επώνυμων πολιτικών, ούτε για το «γύψο», ούτε για τον Παναγούλη, ούτε για τη Νομική, ούτε για το Πολυτεχνείο.

Ετσι, είχε δηλώσει και ένας από τους μαθητές για τον φραγκελωμένο ανθρωπόθεο, στην πορεία του για τον Γολγοθά: «ουκ οίδα τον άνθρωπον».

Ετσι κάνει και η στρουθοκάμηλος για να μη βλέπει όσα συμβαίνουν γύρω της, βάζοντας το κεφάλι της στην άμμο. Και όταν η άμμος της Ιστορίας είναι «κινούμενη», τότε καταπίνει όσους ισχυρίζονται ότι δεν «οίδαν» (δε γνώρισαν).

Και δεν πήγαν, όπως η εξ ουρανών επιταγή, να επισκεφτούν τα κελιά και τα άντρα των βασανισμένων, τα σπίτια των ξεκληρισμένων από τους διωγμούς, προσφέροντας έτσι αυτοί οι τιμητές του παντός, ποιμενάρχες, «πνευματικήν παραμυθίαν», έστω, αντί της συμπαράστασης στις λαϊκές αντιστάσεις. Ετσι θα πουν αργότερα και για τα συμβαίνοντα σήμερα. Εμείς δε γνωρίζαμε τίποτα. Εμάς ενδιέφεραν τα... πιστοποιητικά θρησκευτικών φρονημάτων.

ΣΥΝΕΙΡΜΟΙ: Αμέσως μετά την κατάρρευση της Γερμανίας πήγαμε με δημοσιογραφική αποστολή για να καταγράψουμε τα απομεινάρια φρίκης των στρατοπέδων του θανάτου. Στο Μόναχο, ελάχιστα χιλιόμετρα από το Νταχάου, της ομαδικής εξόντωσης, έκαναν πως δε γνώριζαν πού βρίσκεται και είχαν πάθει ομαδική... αμνησία για τη λειτουργία του. Το ίδιο και για την «αετοφωλιά» του Χίτλερ, στο διάτρητο, οριζόντια και κάθετα, βουνό του Μπερτχτεσγκάντεν, με τους τελειότατους, για την τεχνική της ναζιστικής περιόδου, ανελκυστήρες, «ντυμένους» ακόμη με τους κρυστάλλινους καθρέφτες των περασμένων μεγαλείων.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Για να αντικρούσουμε τη λαίλαπα

Μιχάλης Σωτηρίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μηχανικών και Θερμαστών Ελλάδας

«Συμπορεύομαι με τις ταξικές δυνάμεις, με το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα, για να μπορέσουμε να αντικρούσουμε τη λαίλαπα που έχει έρθει στο ασφαλιστικό, αλλά και σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην εργατική τάξη. Απαιτείται σήμερα να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για ένα ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, έξω από κυβερνητικές παρεμβάσεις, που θ' ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των εργαζομένων.

Η εργατική τάξη έχει ανάγκη σήμερα από συνδικαλιστές και συνδικαλιστικές ηγεσίες που θα κατεβαίνουν στα εργοστάσια, θα βγουν από τα γραφεία τους, για να φθάσουν κοντά στα προβλήματα των εργαζομένων».

Αυτονόητη συστράτευση

Δημήτρης Κίσσας, μέλος της διοίκησης της ΟΤΟΕ

«Θεωρώ αυτονόητη τη συστράτευση για ένα πράγμα: στην κοινή προσπάθεια για να αποκρούσουμε κυρίως αυτό που λέμε κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Να φωνάξουμε "όχι" στις κυβερνητικές επιλογές.

Αλλά και στην ανάγκη τα συνδικάτα να έχουν χαρακτήρα ταξικό και αγωνιστικό. Βέβαια έχουν φροντίσει οι "κυβερνητικοί εντολοδόχοι" να τ' αποδυναμώσουν και να τα έχουν στην μπάντα για να πετυχαίνουν πιο εύκολα τους σκοπούς τους. Με το ασφαλιστικό επιχειρείται το μεγαλύτερο έγκλημα. Αυτό το καταλαβαίνουν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι. Γι' αυτό θεωρώ ότι με τις εξελίξεις γύρω από το ασφαλιστικό θα δημιουργηθούν και νέες δυνάμεις που θ' αντιπαρατεθούν στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι».

Μέτωπο για αγώνες

Αλέξης Τσώλης, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ

«Γίνεται μια προσπάθεια συντονισμού όλων των δυνάμεων, οι οποίες αντιτίθενται στην πολιτική της συναίνεσης, στην πολιτική της υποτέλειας που ακολουθούν οι ηγετικές δυνάμεις σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και σε άλλες ομοσπονδίες.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώνουμε, τις επιθέσεις της κυβέρνησης και των εργοδοτών ενάντια στο σύνολο των συμφερόντων των εργαζομένων. Ενόψει του συνεδρίου, είναι ανάγκη η συσπείρωση των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων να εκδηλωθεί με κάθε τρόπο.

Να ενισχυθεί το Μέτωπο στα πλαίσια και του ΠΑΜΕ, ώστε την επόμενη περίοδο να έχουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης συγκεκριμένων αγώνων, προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων και κύρια της υπεράσπισης της κοινωνικής ασφάλισης για την οποία εξυφαίνονται σχέδια κατάργησής της».

Πάμε να δώσουμε τη μάχη

Σπύρος Κότσιας, μέλος της διοίκησης της ΠΟΣ

«Πάμε στο 30ό Συνέδριο της ΓΣΕΕ να δώσουμε τη μάχη, όλες εκείνες οι δυνάμεις, που δεν έχουν αλλοτριωθεί από το νεοφιλελευθερισμό και δε ζουν με το όραμα ότι μέσα από τη λογική του νεοφιλελευθερισμού θα αναδειχτούν. Να δώσουμε τη μάχη, λοιπόν, για να μην περάσουν και στο συνέδριο οι πολιτικές που επιδιώκουν τον εξοβελισμό των εργαζομένων, η πολιτική της κατάργησης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Εν πάση περιπτώσει, οι συνθήκες απαιτούν σήμερα μία διαφορετική συνδικαλιστική ηγεσία που θα δώσει πράγματι τη μάχη υπέρ των εργαζόμενων. Νομίζω ότι τα συνδικάτα πρέπει να έχουν μια ταξική κατεύθυνση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους. Αυτή τη στιγμή επιχειρείται μια συνολική ανατροπή τόσο των εργασιακών σχέσεων, όσο και των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και επομένως όσα συνδικάτα και όσοι συνδικαλιστές προσπαθούν να αντισταθούν σε αυτή την πολιτική, δικαιώνουν την ύπαρξή τους σαν συνδικαλιστές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ