ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΤΟ 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΓΕ
Με αγωνιστική αισιοδοξία διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει

Σε μια κρίσιμη καμπή για το γυναικείο κίνημα, εποχή επέλασης ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων και με τη δαμόκλειο σπάθη της αλλαγής του ασφαλιστικού να επικρέμαται, πραγματοποιήθηκε και έληξε χτες το όγδοο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, που ξεκίνησε την «Ημέρα της Γυναίκας». Ενα συνέδριο - σταθμός, γιατί σηματοδοτεί μια νέα φάση στα 25χρονα της συνεπούς μαχητικής πορείας της ΟΓΕ, δίπλα στις Ελληνίδες του μόχθου.

Πεντακόσιες αντιπρόσωποι απ' όλη την Ελλάδα, αλλά και αντιπροσωπείες από την Κύπρο, την Ευρώπη, τα Βαλκάνια, την Κίνα, την Ασία, την Κούβα... που την τρίτη μέρα του συνεδρίου συμμετείχαν σε σύσκεψη, με στόχο το συντονισμό των ενεργειών τους. Εντυπωσιακή η πορεία την πρώτη μέρα, μέχρι τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Βουλή, όπου διαμαρτυρήθηκαν για τις πολιτικές της ΕΕ ενάντια στις γυναίκες Το συνέδριο έκλεισε με ψηφίσματα για σημαντικά και επίκαιρα θέματα, όπως η τρομοκρατία, το ΝΑΤΟ, τα Βαλκάνια, τα «Λευκά Κελιά», το ασφαλιστικό, τα εργασιακά θέματα, η Κύπρος και η Παλαιστίνη.

Με τραγούδια άρχισε η πρώτη μέρα του συνεδρίου και την ορχήστρα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, υπο τον Γ.Λαμπριανίδη, να συνοδεύει την την Μαίρη Δημητριάδη και τον Γιάννη Λαρδή.

Το Συνέδριο άνοιξε με την κεντρική εισήγηση της προέδρου της ΟΓΕ, που κατέγραψε τη θέση των γυναικών μέσα σ' ένα τοπίο «παγκοσμιοποιημένης εκμετάλλευσης».

Σ' αυτό το φύλλο, θα μεταφέρουμε μερικά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποσπάσματά της και σε επόμενα θα αναφερθούμε σε άλλες σημαντικές εισηγήσεις.

Θα συναινέσουμε σιωπώντας ή θα δράσουμε οργανωμένα;

Με μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης στις γυναίκες της Γιουγκοσλαβίας, των Βαλκανίων, της Κύπρου, ξεκίνησε την εισήγησή της στο συνέδριο η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί «στις γυναίκες που στενάζουν από δικτατορίες και εμπάργκο, σε κείνες που θρηνούν έξω από τα λευκά κελιά της Τουρκίας, στις Παλαιστίνιες και στις Κούρδισσες που αγωνίζονται για να αποκτήσουν πατρίδα». Αναφερόμενη στα 25 χρόνια δράσης της ΟΓΕ, είπε ότι η ομοσπονδία «είναι γέννημα λαϊκής βάσης που την πίεζαν τα συσσωρευμένα προβλήματα». Δίνοντας σε συνέχεια το στίγμα της οργάνωσης αναφέρθηκε στη μαζικότητά της. «Χιλιάδες οι γυναίκες που κράτησαν τα πανό της ΟΓΕ» και τόνισε ότι δεν υπάρχει κατάκτηση της τελευταίας 25ετίας που να μη συνέβαλαν και οι αγώνες των γυναικών της ΟΓΕ, των γυναικών της βιοπάλης... «Δεν υποτιμάμε, υπογράμμισε, την πάλη για την εξάλειψη των διακρίσεων, λόγω φύλου, αλλά δεν παραλείπουμε να τονίζουμε ότι αυτές οι διακρίσεις οξύνονται στο βαθμό που οι κοινωνίες γίνονται πιο συντηρητικές και πιο αυταρχικές. Από την ίδρυσή μας προτάσσουμε την υπόθεση της ειρήνης σαν προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση της δίκαιης κοινωνίας, μέσα στην οποία μπορεί να βρει έδαφος η ισότητα, η χειραφέτηση και η απελευθέρωση των γυναικών. Πρωταρχική μας έννοια είναι πάντα η σχέση της γυναίκας με την εργασία και εκείνες οι κοινωνικές προϋποθέσεις που θα της αναγνωρίζουν έμπρακτα το βιολογικό της ρόλο.

Νέες μεγαλύτερες απειλές

Στην αρχή του νέου αιώνα επισήμανε, παρά την τεράστια αύξηση του πλούτου, παρά την απίστευτη επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη, η φτώχεια, η ανεργία, οι θάνατοι των παιδιών από πείνα και αρρώστιες που θα μπορούσαν να προληφθούν εξαπλώνονται σ' όλο τον κόσμο συνεχώς: «Η κατάσταση των 177 εκατομμυρίων παιδιών που γεννήθηκαν ελλιποβαρή δεν μπορεί να αποδεσμευτεί από τον υποσιτισμό των έγκυων μανάδων. Τα δυο τρίτα από τα 876 εκατομμύρια αναλφάβητων όλου του κόσμου είναι γυναίκες, γεγονός που έχει σχέση και με την παιδική θνησιμότητα».

Ο νέος αιώνας βρίσκει την ανθρωπότητα μπροστά σε μια απροκάλυπτη βαρβαρότητα, τόνισε αναφερόμενη στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στο πολυκέφαλο τέρας του νεοναζισμού, του ρατσισμού, του εθνικισμού και του θρησκευτικού φανατισμού. Τίποτα δε μένει όρθιο μπροστά στους «νέους» αφεντάδες του πλανήτη, αφού δεν υπάρχει πια αντίπαλο δέος. Και απηύθυνε στο ακροατήριό της το ερώτημα: «Θα συναινέσουμε σιωπώντας ή θα δράσουμε οργανωμένα, για να στεκόμαστε περήφανοι γονείς μπροστά στα παιδιά μας για τον κόσμο που τους αφήνουμε να ζήσουν;».

«Το ΝΑΤΟ απειλεί σοβαρά τη ζωή μας» ήταν η επόμενη θεματική που ανέπτυξε: «Ενας αργός θάνατος απλώνεται στα Βαλκάνια», είπε. «Στα Βαλκάνια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και του χωρισμού σε ζώνες επιρροής των μεγάλων δυνάμεων. Τα βομβαρδισμένα Βαλκάνια με συμβατικά και ραδιενεργά όπλα, που υποθηκεύτηκε η ζωή των γεννημένων αλλά και των αγέννητων παιδιών. Τα Βαλκάνια, που έχουν μεταβληθεί σε σταυροδρόμι της διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και λευκής σάρκας. Τα Βαλκάνια της φτώχειας, των προσφύγων, των οικονομικών μεταναστών και της εξαθλίωσης...».

Αν αντιδράσουν οι μανάδες

Οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται, παρατήρησε. Και προειδοποίησε: «Οι προεκτάσεις του θα οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση όλης της περιοχής και η χώρα μας δεν εξαιρείται αν δεν αντιδράσουμε στα μελλούμενα, αν δεν αντισταθούμε στα χειρότερα». Μιλώντας για τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης κατήγγειλε ότι αυτή «όχι μόνο συνυπέγραψε το έγκλημα με απεμπλουτισμένη κοινωνική ευθύνη όχι μόνο διέθεσε τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα της πατρίδας μας για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων με εμπλουτισμένη υποταγή στους συμμάχους» αλλά γνώριζε και τους κινδύνους όταν έστελνε τους στρατιώτες στις «ειρηνευτικές» αποστολές, χωρίς καμιά προειδοποίηση. «Πολλές μανάδες, επισήμανε η ομιλήτρια, δεν είχαν κατανοήσει όταν αποχαιρετούσαν τα παιδιά τους για το Κόσσοβο ότι αυτές οι "αποστολές" δεν ήταν για την υπεράσπιση της πατρίδας. Εμείς πιστεύουμε ότι αν αντιδράσουν οι μανάδες, κανένας φαντάρος δε θα βγει στο μέλλον από τα σύνορα της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε από το 1994 για την επικινδυνότητα αυτών των όπλων».

Παρόντες η ΟΓΕ και οι σύλλογοί της σ' όλη την Ελλάδα στις κινητοποιήσεις του λαού μας. Η Κ. Μπουντούρογλου θύμισε τις καταγγελίες, τις πικετοφορίες, τη μαζική συμμετοχή σ' όλα τα συλλαλητήρια, την εκδήλωση έξω από το υπουργείο Αμυνας. Κι ακόμα, την κορυφαία εκδήλωση, το γυναικείο καραβάνι της ειρήνης που μέσα σε 34 ώρες όργωσε το Βόλο, τη Λάρισα με κατάληξη τη Θεσσαλονίκη. Την είσοδο των τριών χιλιάδων και πάνω γυναικών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με την άδεια που αναγκάστηκαν να δώσουν οι λιμενικές αρχές και ο εισαγγελέας...

Ισότητα στον 21ο αιώνα

Η γυναίκα ισόνομος πολίτης με ίσα δικαιώματα στην Εργασία, στη Μόρφωση, στην Υγεία, στον Πολιτισμό, στη συμμετοχή στην πολιτική και κοινωνική ζωή, με αναγνωρισμένο στην πράξη - μέσα από την κοινωνική πολιτική - του αναπαραγωγικού της ρόλου, είναι η απάντηση στο ερώτημα τι σημαίνει ισότητα στον 21ο αιώνα. Η κατάκτηση αυτών των δικαιωμάτων, εξήγησε η ομιλήτρια, επιδρά στη συνείδηση ολόκληρης της κοινωνίας, δημιουργεί νέα πρότυπα, διαπαιδαγωγεί τους νέους με άλλες αξίες.

Σήμερα, υπογράμμισε, οι γυναίκες πρωταγωνιστούν σ' αυτήν τη φτώχεια και την υστέρηση. Βιώνουν την ανεργία και την απειλή της, την ανεργία διαρκείας, τις χαμηλά αμειβόμενες «ευέλικτες» δουλιές, την τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς.

Οι πολιτικές της ΕΕ για την απασχόληση επιδιώκουν: Να δουλεύουμε πολλά χρόνια, όποτε και όπως μας χρειάζεται η «ευέλικτη αγορά της εργασίας», να πληρώνουμε περισσότερα και να εισπράττουμε λιγότερα.Αλλανα σπουδάζουμε και για άλλα να δουλεύουμε. Θέλουν να ξεμπερδεύουν με το 8ωρο, το 7ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, τα επιδόματα, τις άδειες και όποιες άλλες κατακτήσεις προϋποθέτει η πλήρης απασχόληση. Αυτές οι μορφές εξασφαλίζουν φτηνούς εργαζόμενους, υποταγμένους στις ανάγκες του εργοδότη για μεγαλύτερα κέρδη, χωρίς εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, παραδομένους στην τρομοκρατία και την εκμετάλλευση, μπροστά στην απειλή της ανεργίας, χωρίς συνδικαλιστική συμμετοχή και δράση. Τα ιδιωτικά γραφεία ενοικιάσεων, ως τέτοιων, εργαζομένων ήδη λειτουργούν.

«Γέφυρα» για την ευελιξία στην εργασία

Οι γυναίκες αποτέλεσαν και αποτελούν την πιο πρόσφορη, αλλά και πολυπληθή κοινωνική ομάδα, που την αναγκάζουν να προστρέξει σε αυτές τις μορφές απασχόλησης, γιατί ποτέ δεν υπήρξαν εκείνα τα μέτρα, που έστω θα την ανακούφιζαν, από τους διπλούς και τους τριπλούς της ρόλους... Φτηνό, ευάλωτο, «ήσυχο» συνδικαλιστικά, εργατικό δυναμικό, με μικρό ή καθόλου κόστος για κοινωνικά και άλλα εργασιακά δικαιώματα. Με την ευελιξία στις μορφές εργασίας, θα πετύχουν την πλασματική μείωση της γυναικείας ανεργίας, παρατήρησε, ακόμη και με την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, με το μοίρασμα της μιας θέσης εργασίας σε 2 και 3 και με τη συμμετοχή των γυναικών στον επαγγελματικό εθελοντισμό. Είναι διατεθειμένοι, μπροστά στο στρατηγικό τους στόχο, να προχωρήσουν σε κίνητρα. Σε φορολογικές απαλλαγές για την παραπέρα εξάπλωση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης. Κίνητρα στους εργοδότες, όπως η μείωση κατά 2% των εργοδοτικών εισφορών για την πρόσληψη χαμηλόμισθων (200.000 δρχ.), δηλαδή, κύρια γυναικών. Οι μακροχρόνια άνεργοι - που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες - να αμείβονται με ένα ειδικό επίδομα 30.000 δρχ. το μήνα για ένα χρόνο, εφόσον προσλαμβάνονται σε θέση μερικής απασχόλησης κ.ά.

Η αντιασφαλιστική λαίλαπα

Οι μεθοδεύσεις για την ανατροπή του υπάρχοντος ασφαλιστικού συστήματος, που αποτελεί αδιαίρετο δίδυμο με τις εργασιακές σχέσεις, έχουν ξεκινήσει από καιρό. Προετοιμάζουν ένα σύστημα, που στον 21ο αιώνα αντιμετωπίζει τις ανάγκες των εργαζομένων με όρους του 19ου αιώνα: Μείωση των συντάξεων. Αύξηση των ορίων ηλικίας για όλους. Μια εθνική σύνταξη (ένα επίδομα ΕΚΑΣ) για όλους και τα υπόλοιπα για το συμπλήρωμα της σύνταξης θα ανατεθούν στην ανταποδοτικότητα και στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Προωθούν ένα σύστημα ασφάλισης, από το οποίο να κερδοφορήσουν οι επιχειρηματίες ιδιώτες, κτυπώντας τον κοινωνικό της χαρακτήρα.

Μια σειρά επιδόματα, όπως της ανεργίας, της ασθένειας, της κυοφορίας, της λοχείας, του τοκετού και άλλα, που έχουν σχέση με τις αναπηρίες, χάνονται μέσα στη μαύρη τρύπα της πιο στυγνής εκμετάλλευσης, γιατί έχουν σαν προϋπόθεση την ασφάλιση και την πραγματοποίηση ορισμένων ημερομισθίων. Τώρα, με το μοντέλο της «απασχολήσιμης», είναι άγνωστο αν και πόσες γυναίκες θα φτάσουν σε σύνταξη και με πόση σύνταξη. Η ΟΓΕ επανειλημμένα πήρε πρωτοβουλίες για ενωτικά βήματα με άλλες γυναικείες οργανώσεις για το ασφαλιστικό και με επιτυχία. Σε αυτό το σημείο, η πρόεδρος της ΟΓΕ απηύθυνε έκκληση στις γυναικείες οργανώσειςγια καθολικό και ενωτικό αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους, «για να σταματήσουμε αυτή τη βάρβαρη επίθεση».

Σε άλλο σημείο η ομιλήτρια αναφέρθηκε στις περικοπές των δαπανών για την κοινωνική πολιτική λέγοντας:

«Ποιοι ωφελούνται από τις περικοπές για κοινωνική πολιτική και ποιες καλούνται να πληρώσουν αυτόν το λογαριασμό, οι γυναίκες το ξέρουν καλά. Ο δημόσιος χαρακτήρας της Παιδείας, της Υγείας, εκτός από την αυτόνομη νομοθετική επίθεση που γίνεται, συμπαρασύρεται αντικειμενικά, αν τους επιτρέψουμε να αγγίξουν την Κοινωνική Ασφάλιση, επισήμανε η ομιλήτρια. Τότε όλα θα μπουν στην υπηρεσία της ανταποδοτικότητας και της ατομικής ευθύνης. Και η μητέρα και τα παιδιά παραδίδονται σαν ατομική ευθύνη στην «αγορά» της Υγείας και μετατρέπονται σε κανονικό εμπόρευμα!

Ομως το θέμα της μητρότητας, όπως το εξαντλήσαμε σε σύνδεση με το δημογραφικό το 1999, στα πλαίσια της 8ης του Μάρτη, εξακολουθεί για μας να αποτελεί κορυφαίο αίτημα, σαν βασικό ανθρώπινο δικαίωμα!

Η μόρφωση των παιδιών παραδίνεται σε μια Παιδεία προσαρμοσμένη απροκάλυπτα πλέον στις ανάγκες της αγοράς για καταρτίσιμους και απασχολήσιμους. Ο καταμερισμός και η υποβάθμιση των σπουδών και των γνώσεων στοχεύει στη διευκόλυνση και από αυτήν την πλευρά στην αύξηση των κερδών και τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Η σημερινή παραγωγή χρειάζεται λίγους και υψηλής ειδίκευσης. Ολοι οι άλλοι, με υποβαθμισμένες σπουδές και γνώση, θα μένουν απλοί χειριστές της νέας τεχνολογίας, χαμηλά αμειβόμενοι, εξαρτημένοι και δέσμιοι της «ζήτησης» στην αγορά. Ολοι μπορούμε να προβλέψουμε τη θέση των γυναικών και σ' αυτήν τη νέα πυραμίδα που διαμορφώνεται».

Ενάντια στο σύγχρονο μεσαίωνα

Οι πολυεθνικοί κολοσσοί που δρουν στον τομέα των τροφίμων κρατούν και ελέγχουν την παραγωγή, τη μεταποίηση, την έρευνα, τους μεταλλαγμένους σπόρους, διαμορφώνουν τις διακρατικές συμφωνίες, επιβάλλουν νόμους και σύμφωνα πάντα με τα οικονομικά τους συμφέροντα και μόνο κατάφεραν να είναι οι ίδιοι ελέγχοντες και ελεγχόμενοι... Ετσι οι γυναίκες που από τα πράγματα έχουν την ευθύνη της διατροφής των παιδιών και όλης της οικογένειας, γεμάτες από «σύνδρομα» των τρελών ή των γνωστικών αγελάδων, των διοξινών, των ραδιενεργών ΝΑΤΟικών καταλοίπων στα προϊόντα εισαγωγής, νιώθουν τελείως απροστάτευτες και ανήμπορες να αποφασίσουν για το καθημερινής και ζωτικής σημασίας ζήτημα της διατροφής της οικογένειας.

Η κοινωνική αναλγησία για λιγότερη κοινωνική πολιτική αποκορυφώνεται στο πρόβλημα των ναρκωτικών: Για όλο το πλέγμα των μονάδων απεξάρτησης το κράτος διαθέτει για κάθε άτομο που προσέρχεται στα προγράμματα ΚΕΘΕΑ 340 δρχ. το χρόνο, δηλαδή ένα Ευρώ (!)

Πλύση εγκεφάλου

Η πρόεδρος της ΟΓΕ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα του πολιτισμού αλλά και της πλύσης εγκεφάλου που ασκούν στις γυναίκες τα ΜΜΕ. «Παραπληροφόρηση και επιλεκτική πληροφόρηση, μεθοδευμένη απαξία οραμάτων, ιδεολογιών και ιδανικών κατεξευτελισμός της γυναικείας προσωπικότητας: ο ηλεκτρονικός πολιτισμός σε πλήρη δράση για την επίδραση και τη διαμόρφωση εκείνης της κοινωνικής συνείδησης που δε θα της αφήνονται περιθώρια για κοινωνικές αντιδράσεις...». Μιλώντας για την πολιτιστική συμβολή της ίδιας της Οργάνωσης, αναφέρθηκε στην ερασιτεχνική δημιουργία μέσα από τις γυναίκες των συλλόγων - που στόχος είναι να αναπτυχθεί, όπως και η συνεργασία με τους εργάτες της τέχνης και της διανόησης.

Φοβούνται...

Σχετικά με τις αντιδράσεις των εργαζομένων της Ευρώπης που απορρίπτουν σιγά σιγά το «όραμα» της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ότι δεν είναι συμπτωματικές οι μαζικές συγκεντρώσεις στο Σιάτλ, στο Νταβός, στη Νίκαια, στην Πράγα. Και οι κρατούντες περιμένουν πια τις κοινωνικές αντιδράσεις και τις φοβούνται, γιατί ξέρουν καλά ότι όσο περνάει ο καιρός θα πληθαίνουν.

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες των περισσότερων χωρών της Ενωσης (γιατί υπάρχουν και οι Δανέζες από τις οποίες κινδύνεψε δυο φορές η ένταξη της Δανίας στην ΕΕ) οι κρατούντες φαίνεται να νόμισαν ότι τα πράγματα θα είναι ευκολότερα», παρατήρησε. Αλλά το πυροτέχνημα της συμμετοχής των γυναικών στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων κατάλαβαν ότι δεν μπόρεσε να επισκιάσει τη δυσαρέσκεια από τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση όλο και περισσότερων από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Στα συνέδρια γυναικείων οργανώσεων άλλων χωρών της Ευρώπης διαπιστώσαμε αυτή τη δυσαρέσκεια, αλλά και την ανησυχία που υπάρχει για την απειλή του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Ετσι με την ευκαιρία του συνεδρίου μας αποφασίσανε να προχωρήσουμε σε μια ειδική σύσκεψη με τις ξένες γυναικείες οργανώσεις, που μας τιμούν με την παρουσία τους. Το σκοπό και το στόχο αυτής της συνάντησης μάς τα υπαγορεύει η ιστορική μας ευθύνη. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε σε εγρήγορση, σε στενή επικοινωνία και δράση.

Το πρόσχημα της τρομοκρατίας επικαλείται η υπερατλαντική δύναμη που προσπαθεί να επιβάλει την παγκόσμια αυτοκρατορία της. Τα ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση δήθεν της τρομοκρατίας, το πλέγμα των νόμων και των πρακτικών που σχετίζονται γενικότερα με την ένταση της καταστολής, με την καταστρατήγηση της δημοκρατίας στους χώρους δουλιάς, με το απαράδεκτο καθεστώς που υπάρχει στους μετανάστες και στους πρόσφυγες, τον έρποντα ρατσισμό και την ξενοφοβία πρέπει να αποτελέσουν ένα ακόμη μετερίζι καθημερινού αγώνα. Η υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων και των ελευθεριών του λαού μας που μπήκαν στο στόχαστρο των κυβερνώντων, κάτω από τις πιέσεις των ΗΠΑ είναι ζήτημα τιμής για κάθε Ελληνα και Ελληνίδα.

Και η Καλλιόπη Μπουντούρογλου κατέληξε:

Προσπαθήσαμε να επισημάνουμε ότι οι γυναίκες καλούνται, για μια ακόμη φορά, στην ιστορία να αποτελέσουν τις γέφυρες πάνω από τις οποίες θα περάσει η περισσότερη εκμετάλλευση για όλους. Το ερώτημα που αναδεικνύεται είναι αν είναι μονόδρομος εκείνος που επιβάλλουν οι εκμεταλλευτές. Είναι η ώρα μηδέν να πούμε ένα νέο ΟΧΙ στους επιδρομείς των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων μας. Εμείς οι γυναίκες της ΟΓΕ πιστεύουμε ότι αν σιωπήσουμε, αν αδρανήσουμε, αν δε δράσουμε οργανωμένα, θα χρεωθούμε τη συναίνεση στις πολιτικές που μας ξαναγυρίζουν σε ένα σύγχρονο μεσαίωνα. Θα απευθυνθούμε στις συνεπείς δυνάμεις του εργατικού, του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, με το οποίο μας συνδέουν κοινοί αγώνες χρόνων, με την επισήμανση ότι κάθε αφαίρεση γυναικείας κατάκτησης εδραιώνει και ανοίγει διάπλατα το δρόμο σήμερα για την αφαίρεση δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων. Αν επιτρέψουμε σήμερα να υλοποιήσουν τα βάρβαρα σχέδιά τους, υποθηκεύονται τα δικαιώματα και των παιδιών μας σε βάθος χρόνου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ