ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΤΕ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολύμορφη δραστηριότητα, υπόθεση όλου του Κόμματος, με σημαντική ανταπόκριση

Πείρα από τη δουλειά για την εκδήλωση για τον ΔΣΕ στη Ζαχάρω

Οι εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ που ξετυλίχτηκαν όλη τη χρονιά στην Ηλεία, κορυφώθηκαν την Κυριακή 23/10, με την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ στη Ζαχάρω, τιμώντας τη δράση του ΔΣΕ στη Ζαχάρω και στην ευρύτερη περιοχή, όπως και τους καταγόμενους από τη Ζαχάρω, Νίκο Γκότση, Αντισυνταγματάρχη - Διευθυντή Δικαστικού της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, και τον γιατρό Γιώργο Τζαμαλούκα, γνωστό και ως «πατέρα της αντάρτικης χειρουργικής».

Δουλειά που ανοίγει δρόμους

Από την αρχή, οι στόχοι που έθεσε η Κομματική Οργάνωση, τόσο για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, όπως και για όλες τις προηγούμενες πρωτοβουλίες, ήταν η ανάπτυξη μιας πολύμορφης δραστηριότητας, με επαφή με απογόνους μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ από την περιοχή, συγκέντρωση αρχειακού υλικού, βήματα στη μελέτη της Ιστορίας και απόκτηση εμπειρίας για πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων.

Για το σκοπό αυτό αξιοποιήθηκε η πείρα από προηγούμενες εκδηλώσεις του Κόμματος, οι ΚΟΒ και ο περίγυρός τους συζήτησαν οργανωμένα για τις πρωτοβουλίες αυτές, τα ιστορικά στοιχεία που πραγματεύονταν. Κυκλοφόρησε κάλεσμα και ιδιαίτερη πρόσκληση για τους απογόνους, ενώ οργανωτική επιτροπή συγκροτήθηκε και ανέλαβε όλα τα πρακτικά ζητήματα.

Για την εκδήλωση της Ζαχάρως, η τοπική ΚΟΒ, όλη τη βδομάδα που προηγήθηκε, με καθημερινές εξορμήσεις σπίτι το σπίτι, άνοιγε τη συζήτηση, καλούσε στην εκδήλωση. Με αυτή τη δουλειά ήρθε σε επαφή με νέο κόσμο, που δεν είχε ξανασυναντηθεί το προηγούμενο διάστημα.

Παρά την προσπάθεια του αντιπάλου όλα αυτά τα χρόνια να αμαυρώσει τον αγώνα του ΔΣΕ στην περιοχή, ακόμα και να «δικαιολογήσει» τα εγκλήματα παρακρατικών οργανώσεων, Ταγμάτων Ασφαλείας και άλλων κρατικών μηχανισμών (όπως για παράδειγμα η δραστηριότητα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής κάθε χρόνο τον Οκτώβρη), οι κάτοικοι της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής ανταποκρίνονται στην προσπάθεια που κάνει το Κόμμα μας να αναδείξει τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα, να αποκαταστήσει την αλήθεια, επιβεβαιώνοντας πως το βρώμικο μελάνι δεν μπορεί να σβήσει την προσφορά, την αυτοθυσία και την ανιδιοτέλεια του ΔΣΕ, την πείρα του λαού μας, που πάλεψε και έδειξε ότι έχει τη δύναμη να αναμετρηθεί με τους αντιπάλους του, να φτιάξει τη ζωή του.

Στιγμιότυπο της εκδήλωσης
Στιγμιότυπο της εκδήλωσης
Η πλειοψηφία του κόσμου στάθηκε πολύ θετικά απέναντι στην εκδήλωση, ενώ είναι σημαντικό ότι ακόμα και κάποιοι που λέγανε εξαρχής ότι έχουν διαφωνίες με το ΚΚΕ, πρόσφεραν τη βοήθειά τους, στήριξαν με τον τρόπο τους την επιτυχία της εκδήλωσης, βοήθησαν στην επίλυση πρακτικών ζητημάτων, όπως για τη φιλοξενία της Εκθεσης του Κόμματος που είχε αφιέρωμα στον ΔΣΕ και τη δράση του στην περιοχή, που στήθηκε στη Ζαχάρω δύο μέρες πριν την εκδήλωση. Αλλοι μας βοήθησαν την ίδια μέρα της εκδήλωσης.

Συλλογή αρχειακού υλικού

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η προσπάθεια, ο χρόνος που αφιερώθηκε για τη συλλογή ιστορικών στοιχείων που αφορούσαν τις μάχες της Ζαχάρως, αλλά και τα τιμώμενα πρόσωπα (Νίκο Γκότση, Γιώργο Τζαμαλούκα), όπως και για δεκάδες άλλους μαχητές και μαχήτριες της 3ης Μεραρχίας που κατάγονταν από την περιοχή.

Με σχεδιασμένο τρόπο, η Κομματική Οργάνωση απευθύνθηκε σε απογόνους των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν γνώριζε προηγούμενα. Εγινε προσπάθεια να συγκεντρωθεί αρχειακό υλικό, να καταγραφούν προσωπικές μαρτυρίες αλλά και άλλες πληροφορίες.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν η επίσκεψη που έκανε αντιπροσωπεία της ΚΟΒ στο σπίτι της Φώφης Γκότση, κόρης του Νίκου Γκότση, έπειτα από πρόσκλησή της. Εκεί διηγήθηκε προσωπικές της εμπειρίες και αναμνήσεις που είχε από τον πατέρα της, που φώτιζαν πέρα από τη στρατιωτική του δράση, μια άλλη πτυχή της προσωπικότητάς του, αυτή του δραστήριου ανθρώπου που νοιαζόταν για το καλό της περιοχής του, για τη νεολαία, για την οικογένεια κ.ά.

Μετά από αυτά, έδωσε στην ΚΟ ένα πολύτιμο, χειρόγραφο αρχειακό υλικό, από το αρχείο του Νίκου Γκότση, που ανάμεσα σε άλλα περιείχε: Διαταγές της στρατιωτικής ηγεσίας της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ, σημειώματα μαχητών, απειλητικά γράμματα προς αυτόν και την οικογένειά του, φωτογραφικό υλικό από μαχητές της περιοχής, το οποίο αξιοποιήθηκε και στην Εκθεση κ.ά.

Η δουλειά αυτή της συλλογής αρχειακού υλικού ενισχυόταν όσο πλησίαζε η εκδήλωση και συνεχίζεται και σήμερα. Αξίζει να αναφερθεί ακόμα πως αρκετοί απόγονοι μαχητών πήγαν οι ίδιοι και βρήκαν τα μέλη της ΚΟ, έδωσαν πληροφορίες αλλά και υλικό που βοηθά να φωτιστεί ακόμα καλύτερα αυτό το κομμάτι της Ιστορίας, ακόμα περισσότερο για τη δράση του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο.

Η ίδια η εκδήλωση στη Ζαχάρω, το στήσιμό της, το περιεχόμενο ανταποκρίθηκε στους στόχους που είχε βάλει η Κομματική Οργάνωση. Ο χαιρετισμός από την Φώφη Γκότση, η κεντρική ομιλία από τον Αριστείδη Δαμαλά, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, τα τραγούδια από το συγκρότημα της ΚΝΕ και η πορεία στους δρόμους της πόλης συγκίνησαν, ενθουσίασαν, συνέβαλαν στο να δυναμώσουν οι δεσμοί του Κόμματος με το λαό της περιοχής, ιδιαίτερα με τους απογόνους των μαχητών και των αγωνιστών. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι από την περιοχή και άλλοι που κατάγονται από εκεί, τιμώντας με την παρουσία τους το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας.

Μέσα απ' όλη αυτήν τη διαδικασία, η Κομματική Οργάνωση βγήκε πιο έμπειρη. Αναδείχτηκαν οι δυνατότητες που ανοίγονται μέσα και από αυτές τις εκδηλώσεις, μέσα από την πολύμορφη δραστηριότητα, η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το ΚΚΕ και άλλοι αγωνιστές, ριζοσπάστες, που θέλουν να συμβάλουν στην εργατική - λαϊκή υπόθεση, ανεξάρτητα από επιφυλάξεις και επιμέρους διαφωνίες.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις παρουσίασης της Διακήρυξης για τα 70χρονα του ΔΣΕ

Εκδηλώσεις για την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) 1946 - 1949 πραγματοποιούν μια σειρά Κομματικές Οργανώσεις. Συγκεκριμένα:

-- Την Κυριακή 30/10, η ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ, στις 11 π.μ., στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας. Θα μιλήσει ο Βασίλης Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 2/11, η ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας - Ρέντη. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 2/11, στις 7 μ.μ., στο Γαλάτσι, στο Πολιτιστικό κέντρο «Καμίνι» (Χρ. Καψάλη 14 και Ρεθύμνης), οι Κομματικές Οργανώσεις Γαλατσίου. Την παρουσίαση θα κάνει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Την Τετάρτη 2/11, στις 6.30 μ.μ., στο Πολυδύναμο Κέντρο 7ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας (Πανόρμου 57) , οι Κομματικές Οργανώσεις 7ου Διαμερίσματος και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ. Την παρουσίαση θα κάνει η Βίκυ Κιτάνη, μέλος του ΤΓ της ΤΟ Α΄ Αθήνας - Γαλατσίου και μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΟ Αττικής.

-- Την Κυριακή 6/11, η ΚΟ Περάματος του ΚΚΕ, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Περάματος. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟΥ - ΜΕΓΑΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκθεση αρχειακού υλικού για τον ΔΣΕ στην Ελευσίνα

Το τριήμερο Πέμπτη 10/11, Παρασκευή 11/11 και Σάββατο 12/11 η ΤΟ Θριασίου - Μεγαρίδας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ θα διοργανώσει στην «Ελαιουργική» της Ελευσίνας έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού αφιερωμένο στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Τα περισσότερα από 400 τ.μ. της έκθεσης θα περιλαμβάνουν καλαίσθητες κατασκευές όπου θα παρουσιάζεται το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του οπερατέρ του ΔΣΕ Απόστολου Μουσούρη, χάρτες από τις μάχες και αρχειακό υλικό. Στο χώρο της έκθεσης θα προβάλλεται ντοκιμαντέρ για τη δράση του ΔΣΕ και θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10/11, στις 7 μ.μ., με την παρουσίαση του λευκώματος «Φωτογραφίζοντας το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» του Απόστολου Μουσούρη, με ομιλητή τον Φάνη Παρρή, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 12/11, στις 7 μ.μ., στο χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητή τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει συναυλία από το μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ με τα σπάνια τραγούδια του ΔΣΕ που κυκλοφόρησαν πρώτη φορά στο πρόσφατο, 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι οι εξής:

-- Πέμπτη 10/11: Από τις 2 μ.μ έως τις 10 μ.μ.

-- Παρασκευή 11/11 και Σάββατο 12/11: Από τις 10 π.μ. έως τις 10 μ.μ.

Για οργανωμένες ξεναγήσεις, επικοινωνία στο τηλ: 210.5548.961.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ