ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα στα «σκαριά» με φόντο την αβέβαιη ανάκαμψη

Τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία θα ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, βρίσκονται στην ατζέντα των συνεννοήσεων και των παζαριών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο. Την ίδια ώρα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή διατυπώνει σειρά από επιφυλάξεις και «προβληματισμούς» γύρω από τους αναμενόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ, αλλά και το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το λεγόμενο «δημοσιονομικό κενό», φέρνοντας έτσι στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη επιβολής και νέου πακέτου μέτρων, με γνώμονα την επίτευξη του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το αντιλαϊκό σκηνικό συμπληρώνεται από την «παράλληλη αξιολόγηση» που διενεργεί το ΔΝΤ, η συμμετοχή του οποίου στο πρόγραμμα χρηματοπιστωτικής στήριξης προς το ελληνικό κράτος ίσως οδηγήσει στην υπογραφή ενός ακόμη μνημονίου και με το συγκεκριμένο ιμπεριαλιστικό οργανισμό, σε συνδυασμό βέβαια με το τρέχον μνημόνιο συνεργασίας με την Ευρωζώνη.

«Εργαζόμαστε με βάση την υπόθεση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει. Η συμμετοχή του θα μπορούσε να είναι αντίστοιχη με αυτή που αποφασίσθηκε για την Κύπρο, δηλαδή περίπου στο 10% του προγράμματος», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Α. Γιάνσε, σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα «L' Agefi». Oπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «εάν το ΔΝΤ αρνηθεί να συμβάλει, θα μπορούμε να προσαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Μπορούμε με ευκολία να δανείσουμε περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, αν χρειασθεί.Δεν χρειαζόμαστε τόσο πολύ τη χρηματοδοτική συμβολή του ΔΝΤ, αλλά την εξειδίκευσή του».

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ, σε ρόλο «λαγού», έχει βάλει στο «τραπέζι» προτάσεις όπως την παραπέρα μείωση των σημερινών συντάξεων, νέα μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου στους μισθωτούς και συνταξιούχους, το τσάκισμα των προνοιακών επιδομάτων της λαϊκής οικογένειας κ.ά.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ESM «ξέκοψε» τη συζήτηση για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, πριν το τέλος του 2017. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα μπορούσαν να συζητηθούν άμεσα από τον ESM, εντός του 2016, προκειμένου να εφαρμοστούν από το 2017.

«Μαξιλάρια ασφαλείας» στην αντιλαϊκή πολιτική

Την ίδια ώρα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, μέσω της «τριμηνιαίας έκθεσης», διαπιστώνει μια σειρά από αβεβαιότητες και κινδύνους ως προς τη μελλοντική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και του ΑΕΠ. Και βέβαια, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι απόψεις που διατυπώνονται έρχονται να «κουμπώσουν» με τις τρέχουσες συζητήσεις της συγκυβέρνησης με το κουαρτέτο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Γραφείο Προϋπολογισμού, μεταξύ άλλων, επικεντρώνει στα εξής:

  • «Περαιτέρω ανησυχητική διόγκωση των χρεών των ιδιωτών προς τις τράπεζες, την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμα και προς τη ΔΕΗ». Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «οι διαστάσεις είναι τέτοιες που το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα (ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) σύντομα πλησιάζει το μέγεθος του δημοσίου χρέους».
  • Ζωηρές αμφιβολίες διατυπώνονται γύρω από τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάκαμψης του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την έκθεση, «τα στοιχεία που διαθέτουμε δεν επιτρέπουν τόση αισιοδοξία», ενώ όπως αναφέρεται, «αν επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις, θα ανατραπούν και προσδοκίες που έχουν επενδυθεί στο πρόγραμμα προσαρμογής».
  • «Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων παραμένουν με απόσταση οι υψηλότερες στην Ευρώπη».

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω ζήτημα συνδέεται με τη δυνατότητα του ελληνικού κράτους να δανειστεί από τις χρηματαγορές, ενδεχόμενο που για την ώρα δεν φαίνεται να βρίσκεται στον ορίζοντα.

  • Στην γκάμα των αβεβαιοτήτων προστίθενται οι εξελίξεις από το διεθνές περιβάλλον: «Στο μεταξύ, συσσωρεύονται σύννεφα στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον μας (Brexit, πραξικόπημα στην Τουρκία, νέα μεταναστευτικά κύματα, εντάσεις στον ισλαμικό κόσμο, αναταράξεις στη διεθνή οικονομία και η αβεβαιότητα που δημιουργείται από τις εκλογικές αναμετρήσεις σε μεγάλες οικονομίες), που βρίσκουν τη χώρα χωρίς μαξιλάρια».

Να σημειωθεί ότι η συγκυβέρνηση προσέρχεται στα παζάρια με το κουαρτέτο βάζοντας στο τραπέζι ως αντιλαϊκό «ατού» τα «μαξιλάρια ασφαλείας» που προσφέρονται από την «υπεραπόδοση» των κρατικών φορολογικών εσόδων του 2016...

  • Στο «δια ταύτα», το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εστιάζει στις «εξοικονομήσεις δαπανών με συνολική επανεξέταση της κατανομής τους (spending Review)», δηλαδή στη διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει «πιλοτικά» σε ό,τι αφορά δαπάνες ορισμένων υπουργείων.

Σύμφωνα με την έκθεση, «ως προς την πλευρά των κρατικών δαπανών, σημειώνουμε κατ' αρχάς ότι η συζήτηση για τις δαπάνες παραμένει ακόμα υποτυπώδης. Συχνά συρρικνώνει το αντικείμενό της σε οριζόντιες μειώσεις των δαπανών του κράτους. Γεγονός είναι ότι οι δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ κατατάσσονται στις υψηλότερες στην Ευρωζώνη, με 55%, δηλαδή πάνω από το μέσο όρο της (49%)», σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του κουαρτέτου εντοπίζει «αποκλίσεις» της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2017.

Μαζικές κατασχέσεις για τα ληξιπρόθεσμα χαράτσια

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διόγκωση των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, εξαιτίας της αδυναμίας των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τους δυσβάστακτους φόρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που βεβαιώθηκαν το μήνα Σεπτέμβρη φτάνουν σε περίπου 1,25 δισ. ευρώ και συνολικά στο 9μηνο (Γενάρης - Σεπτέμβρης) του 2016 στα 10,35 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα χρέη διογκώθηκε το Σεπτέμβρη κατά 343.525, φτάνοντας περίπου στα 4,37 εκατομμύρια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους έχει επιβάλλει μέχρι το Σεπτέμβρη αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα, ενοίκια και άλλα περιουσιακά στοιχεία) σε 788.947 οφειλέτες, από 695.074 στο τέλος του 2015. Οπως προκύπτει στο φετινό 9μηνο, αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εφαρμόστηκαν σε βάρος 93.873 οφειλετών ή 10.430 κατά μέσο όρο ανά μήνα.

Σε αυτό το φόντο κι ενώ έχουν αρχίσει να «τρέχουν» και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ, το επόμενο διάστημα οι κατασχέσεις, οι εκβιασμοί και τα άλλα μέτρα «αναγκαστικής εκτέλεσης» απέναντι στα χρεωμένα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά θα πάρουν ακόμη μαζικότερες διαστάσεις, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν «αποκλίσεις» από τους αντιλαϊκούς στόχους του κρατικού προϋπολογισμού.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, αύριο Τετάρτη, στις 13.00, για να τον ενημερώσει για την Απόφαση της ΚΕ του Κόμματος σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Λαμία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα βρίσκεται στη Λαμία, το Σάββατο 5 Νοέμβρη.

Το πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:

-- 10.30 Συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαμίας, Νίκο Σταυρογιάννη.

-- 11.15 Επίσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μπακογιάννη.

-- 12.30 Συνάντηση με τους κατοίκους και φορείς του χωριού Ανθήλη, στην αίθουσα του κοινοτικού καταστήματος.

-- 21.00 Ομιλία στη συνεστίαση της ΤΕ Φθιώτιδας, στο κέντρο «ΑΡΙΩΝ ΠΑΛΛΑΣ» στο 9ο χλμ. της οδού Λαμίας - Καρπενησίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ