ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Μαζική κινητοποίηση ενάντια στο πετσόκομμα των συντάξεων και τον εμπαιγμό

Εκαψαν συμβολικά τις επιστολές - κοροϊδία που έστειλε η κυβέρνηση για να εξωραΐσει το νέο τσεκούρωμα στις συντάξεις

Στιγμιότυπο από τη μαζική πορεία των συνταξιούχων στη Σταδίου
Στιγμιότυπο από τη μαζική πορεία των συνταξιούχων στη Σταδίου
Χιλιάδες συνταξιούχοι συμμετείχαν στη χτεσινή παναττική συγκέντρωση, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που αναπτύσσονται αυτές τις μέρες και σε άλλες πόλεις της χώρας, με πρωτοβουλία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ενάντια στις συνεχείς περικοπές των συντάξεων, αλλά και στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, η οποία προσπάθησε με επιστολές να εξωραΐσει το παραπέρα τσεκούρωμα...

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.

Η συγκέντρωση, χαρακτηριστικό της οποίας, εκτός από τη μαζικότητα, ήταν η έκδηλη οργή και αγανάκτηση των συνταξιούχων, έγινε στην οδό Αθηνάς, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Εκεί απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι συνταξιουχικών οργανώσεων από τον ΟΑΕΕ, το Δημόσιο, τα ΕΛΤΑ, το ΕΤΕΑ.

Ακόμα, μίλησε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Οταν το κίνημά μας γίνεται δυνατό, μεγαλώνει, να ξέρετε είναι οιωνός καλών εξελίξεων. Μόνο έτσι μπορούμε να αποκρούσουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές και να κατακτήσουμε τα δικαιώματά μας, να απολαύσουμε τον πλούτο που εμείς παράγουμε στην κοινωνία. (...) Ηρθαμε εδώ σήμερα για να επιστρέψουμε στον υπουργό και την κυβέρνηση την επαίσχυντη επιστολή που μας έστειλαν».

Στην «πυρά» ρίξανε τις επιστολές - κοροϊδία της κυβέρνησης
Στην «πυρά» ρίξανε τις επιστολές - κοροϊδία της κυβέρνησης
Ακολούθησε πορεία, μέσω Σταδίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συνταξιούχοι φώναζαν συνθήματα όπως: «Τα ελλείμματα σε όλα τα Ταμεία, είναι οι παροχές σας στην πλουτοκρατία» και «Ανθρώπινες συντάξεις και δωρεάν Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Εξω από το υπουργείο Εργασίας, οι συνταξιούχοι έκαψαν συμβολικά τις επιστολές - κοροϊδία του υπουργού Εργασίας και συνέχισαν την πορεία τους μέχρι τη Βουλή όπου ολοκλήρωσαν την κινητοποίησή τους. Εκεί, για άλλη μια φορά, ο Δ. Κουμπούρης τόνισε την ανάγκη συνέχισης και μαζικοποίησης του αγώνα, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται υπομονή, επιμονή και οργάνωση της δράσης. Οσοι κάθονται στον καναπέ δεν προσφέρουν ούτε στον εαυτό τους, ούτε στις οικογένειές τους. Ο αγώνας είναι εδώ, συνεχίζουμε, θα μας βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους.

Σε ανάλογη ανακοίνωσή της μετά την κινητοποίηση, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων «χαιρετίζει τους χιλιάδες συνταξιούχους που δώσανε για μια ακόμη φορά το μαχητικό τους "παρών" στη σημερινή συγκέντρωση. Με τεράστια μαζικότητα - μαχητικότητα και πείσμα πραγματοποιήθηκε η Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης. (...) Η ΣΕΑ κάλεσε όλους τους συνταξιούχους να οργανωθούν στα Σωματεία τους, να δώσουν μαζί με τους εργαζόμενους την μάχη για την υπεράσπιση των κατακτήσεών μας και της εργατικής τάξης».

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε στη Λιβαδειά, στον πεζόδρομο, και στη Λαμία, στην πλατεία Πάρκου, όπου και εκεί οι συνταξιούχοι έκαψαν τις επιστολές του εμπαιγμού.

Προετοιμάζονται οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις

Στο πλαίσιο των αποφάσεων της πανελλαδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Λάρισας

Πολύμορφες κινητοποιήσεις σ' όλη τη χώρα, ενάντια στην εξοντωτική για τους μικρομεσαίους αγρότες πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, προετοιμάζει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, στο πλαίσιο των αποφάσεων της μαζικής πανελλαδικής σύσκεψης που οργάνωσε την περασμένη Κυριακή, στη Νίκαια της Λάρισας, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 11 Ομοσπονδιών και 100 Αγροτικών Συλλόγων, Επιτροπών Μπλόκων και Επιτροπών Αγώνα από 41 νομούς της Ελλάδας.

Οι κατά τόπους κινητοποιήσεις θα γίνονται στα τοπικά καταστήματα των Εφοριών, του ΟΓΑ, του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, της ΔΕΗ, ενώ θα οργανωθούν και μαχητικά συλλαλητήρια, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, σε επαρχιακό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο. Οι αγρότες θα πάρουν ενεργά μέρος και στις εργατικές και τις άλλες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, όπως στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία, στις αγωνιστικές συγκεντρώσεις κατά του αντιλαϊκού προϋπολογισμού και των άλλων αντιλαϊκών μέτρων.

Στα μέσα του ερχόμενου Δεκέμβρη θα γίνει νέα πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες βγαίνουν ξανά στο δρόμο του αγώνα, καθώς η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, μαζί με τα μέτρα του 3ου μνημονίου που ψήφισαν μαζί στη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών, συνεπάγεται δηλαδή το μαζικό ξεκλήρισμά τους.

Ιδιαίτερα οξυμένο είναι φέτος το πρόβλημα των μεγάλων καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία, (παγετός, χαλάζι, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.ά.), τις οποίες ο ΕΛΓΑ, με εντολή της κυβέρνησης, αρνείται να αποζημιώσει.

Παράλληλα, η εφαρμογή του νέου νόμου για το διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη», χρησιμοποιείται για τον αποκλεισμό εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις.

Ακόμα, από τις αρχές του 2017 ξεκινάει ο «Γολγοθάς» των αγροτών που αφορά στην εφαρμογή του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό - Φορολογικό, που επιβάλλει τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και το διπλασιασμό του φορολογική συντελεστή.

Και, βεβαίως, υπάρχουν και όλα τα άλλα «πάγια» αγροτικά προβλήματα που σχετίζονται με τις χαμηλές τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων, τη μεγάλη ακρίβεια στα αγροτικά μέσα και εφόδια, τις περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, τη συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής με τα πολλαπλά χαράτσια για το σύνολο σχεδόν της αγροτικής δραστηριότητας (ΦΠΑ 24%, ΕΝΦΙΑ και για τα χωράφια, ασφάλιστρα ΕΛΓΑ, δηλώσεις ΟΣΔΕ, αδειοδοτήσεις αρδευτικών γεωτρήσεων, ψεκαστικών και σταυλικών εγκαταστάσεων, ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα, τσουχτερό τέλος για το νερό άρδευσης, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.)

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα έχει ξεκαθαρίσει πως αντίπαλος είναι οι εμποροβιομήχανοι, τα μονοπώλια και οι τράπεζες, η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που εφαρμόζουν και στηρίζουν την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και σύμμαχος το ταξικό εργατικό κίνημα και το αγωνιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και των γυναικών.

Νέο «αγροτοδικείο» στα Χανιά

Το νέο «αγροτοδικείο» που στήνεται στα Χανιά, για να «καθίσει στο σκαμνί» αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν το 2013, καταγγέλλει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων.

Καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 9/11, στις 10 π.μ., στα δικαστήρια Χανίων, απαιτώντας να σταματήσουν άμεσα το αίσχος των «αγροτοδικείων» και η ποινικοποίηση των αγώνων. Συγκεκριμένα, στη δίκη καλούνται να απολογηθούν ο Σοφοκλής Τσουρουνάκης και ο Βαγγέλης Καβρουλάκης, πρόεδρος και γραμματέας, αντίστοιχα, της Ομοσπονδίας την περίοδο εκείνη.

Οπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, η δίκη είναι συνέχεια ανάλογων «αγροτοδικείων» που προηγήθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας και δείχνει «πόσο ψεύτικες ήταν οι υποσχέσεις της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για απόσυρση των κατηγοριών κατά των αγωνιζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων». Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως ο αυταρχισμός δεν πρόκειται να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, αντίθετα, πεισμώνει τους αγρότες να συνεχίσουν πιο μαζικά και δυναμικά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους.

ΦΩΚΙΔΑ
Εργατικό δυστύχημα σε μεταλλείο

Ενας 56χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του, προχτές το βράδυ, δουλεύοντας σε μεταλλευτική στοά της εταιρείας «Δελφοί - Δίστομο ΑΜΕ».

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, ο 56χρονος «καταπλακώθηκε από βράχο που έπεσε πάνω στο μηχάνημα που οδηγούσε».

«Την ευθύνη για την τραγική απώλεια του συναδέλφου μας φέρουν αποκλειστικά η εργοδοσία και η κυβέρνηση», σημειώνει το ΕΚ Φωκίδας, και προσθέτει: «Η εργοδοσία μπροστά στα κέρδη της δεν υπολογίζει ούτε την ανθρώπινη ζωή. Την ίδια ώρα, παρά τις συνεχείς καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας και των σωματείων των μεταλλείων για την εγκατάλειψη του μηχανικού ξεσκαρώματος, ειδικότερα στα μεταλλεία της εταιρείας "Ευρωπαϊκοί Βωξίτες", φαίνεται ότι και η εταιρεία "Δελφοί -Δίστομο" υιοθέτησε αντίστοιχες μεθόδους για να μειώσει το κόστος και να αυξήσει τα περιθώρια κέρδους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ