ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΩΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΝΑΤΟ, ΕΕ, πολεμικές προετοιμασίες και αντικομμουνισμός

Τις δεσμεύσεις Ελλάδας και Πολωνίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ εξέτασαν ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Β. Βαστζικόφκσι, και αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα κατά την επίσημη επίσκεψή του, χτες, στην Ελλάδα, μία μόλις μέρα μετά την παρουσία εδώ του Ρώσου ομολόγου του, Σ. Λαβρόφ.

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά, και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη.

«Χαίρομαι γιατί οι δύο χώρες μας συνεργάζονται στο πλαίσιο της ΕΕ πάνω σε κοινούς στόχους και, κυρίως, για μια Ευρώπη ισχυρή, ασφαλή και αναπτυσσόμενη», του είπε ο Ελληνας Πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως «επειδή ακριβώς η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρή και ασφαλής, οφείλουμε να τονώσουμε τους δύο πυλώνες: Της Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας».

Λίγο αργότερα, άκουγε τον Πολωνό ΥΠΕΞ να υπογραμμίζει πως «εμείς στην Ανατολική Ευρώπη αντιμετωπίζουμε την κρίση ανεπίλυτων προβλημάτων στη δική μας γειτονιά. Αναφέρομαι στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας» και να σημειώνει ότι θέματα της ατζέντας ήταν «πώς θα προωθήσουμε τη συνεργασία μας μέσα στους θεσμούς στους οποίους ανήκουμε, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Φυσικά, ο Πολωνός ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να χρωματίσει την τοποθέτησή του και με αποχρώσεις αντικομμουνισμού, με αναφορές όπως ότι «στη δεκαετία του '80 βλέπουμε πως δεκάδες χιλιάδες Πολωνών μεταναστών επέλεξαν να μείνουν εδώ στην Ελλάδα, έτσι ώστενα ξεφύγουν από τον κομμουνισμό».

Αργότερα, μετά τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ και στις κοινές τους δηλώσεις, ο Ν. Κοτζιάς μιλούσε για τις «δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Πολωνία στη δική της περιοχή, τα ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία και τις πολωνορωσικές σχέσεις», ενώ ο Πολωνός ΥΠΕΞ σημείωσε πως «μιλήσαμε για τα θέματα με τη Ρωσία, μιλήσαμε για ζητήματα που αφορούν το ΝΑΤΟ, για την ασφάλεια στο δικό μας τμήμα της Ευρώπης, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης». Χαρακτηριστική δε της νέας φάσης στην οποία έχουν μπει οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί είναι και η δήλωσή του πως «όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη είμαστε έτοιμοι. Προετοιμαζόμαστε για την περίπτωση που μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας μπορεί να επέλθει κάποια πολύ σοβαρή κρίση».

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ έβαλε ανοιχτά και το θέμα της εντονότερης παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, με πρόσχημα το Προσφυγικό, αλλά και τη διάθεση της αστικής τάξης της Πολωνίας να συμβάλει στη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων του ευρωατλαντικού άξονα στην περιοχή: «Η Πολωνία στέλνει πολεμικά πλοία στην περιοχή της Μεσογείου, στέλνει υπαλλήλους στη συνοριακή φύλαξη μέσω της FRONTEX, συμμετέχει όσο μπορεί (...) Το θέμα της δράσης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο έχει συζητηθεί και στις Βρυξέλλες (...)», επισημαίνοντας ότι η Πολωνία θα συμμετάσχει και στην επόμενη δράση, στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους με ένα ακόμα πολεμικό πλοίο.

Επαφές Τσελίκ στην Αθήνα

Μετά την προχτεσινή του συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, συνέχισε χτες τις επαφές του στην Αθήνα, όπου συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκο Ξυδάκη.

Εκτός από τη συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας και ειδικότερα τη συμφωνία για το Προσφυγικό, οι δύο πλευρές συζήτησαν και για το Κυπριακό, με τον Τσελίκ να επαναλαμβάνει ότι για την Αγκυρα το ζήτημα των εγγυήσεων είναι αδιαπραγμάτευτο.

Μεταξύ άλλων, ο Τσελίκ ζήτησε και την επιστροφή των 8 Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Επιπλέον, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Χουριέτ», ο Τούρκος αξιωματούχος έθεσε ζήτημα για τη δράση της οργάνωσης FETO, του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν (που βρίσκεται στις ΗΠΑ και η Αγκυρα κατηγορεί ως πρωτεργάτη της πρόσφατης απόπειρας πραξικοπήματος). «Γνωρίζουμε ότι αναπτύσσουν δραστηριότητα για να διαιρέσουν την τουρκική κοινότητα στη δυτική Θράκη. Θα επιμείνουμε στην ευαισθησία μας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πιθανώς θα αποπειραθούν να κάνουν περισσότερα, για να προκαλέσουν αναταραχή στους συμπατριώτες μας και στην κοινότητά μας», υποστήριξε σύμφωνα με την εφημερίδα και συμπλήρωσε: «Εχουμε την αίσθηση ότι αναπτύσσουν δραστηριότητα (και) σε Αθήνα... περνώντας (στην Ελλάδα) όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από τη Βουλγαρία».

Τέλος, ο Τσελίκ έθεσε ζήτημα και για την κατάληψη του χώρου όπου επρόκειτο να ανεγερθεί τζαμί στο Βοτανικό, υπογραμμίζοντας ότι «δε θα δεχτούμε δραστηριότητες» που δεν εμπίπτουν στα όρια του νόμου.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Παρασκευή

-- Η ΚΟΒ Αρτάκης - Διρφύων - Μεσσαπίων διοργανώνει γλέντι στους Καθενούς, στην ταβέρνα του Κάπελα (πλατεία Καθενών), στις 8.30 μ.μ.

Αύριο, Σάββατο

-- Στις 6.30 μ.μ., στον Ωρωπό, στο Σαπανίδειο Πνευματικό Κέντρο (πλατεία Ηρώων) θα γίνει συζήτηση με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Θάνος Πολύδωρος, μέλος του ΤΓ του Βόρειου Τομέα της ΚΟ Αττικής.

-- Περιοδεία σε Κριθιά και Ασσηρο θα πραγματοποιήσει στις 6 μ.μ. ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μαζί με αντιπροσωπεία της ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, για την παρουσίαση του βιβλίου με τα διηγήματα από την προκήρυξη συγγραφής της Τομεακής Επιτροπής προς τιμήν των 100 χρόνων του Κόμματος. Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού, με θέμα «Γιατί διαβάζουμε λογοτεχνία;». Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Αλίνα Παριανού και Ρίτα Καρβούνη, μέλη της οργανωτικής επιτροπής.

-- Η ΚΟΒ Ερέτριας - Αμαρύνθου διοργανώνει γλέντι στο ξενοδοχείο «Το κύμα» στην Αμάρυνθο, στις 8 μ.μ.

Την Κυριακή 6/11

-- Στις 11 π.μ., στο Αναψυκτήριο διασταύρωσης Ραφήνας, η Κομματική Οργάνωση Ραφήνας του ΚΚΕ διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες». Θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής.

-- Στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα του Παραρτήματος Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Αραπάκη 69, στοά Καραντηνού 2ος όροφος), η ΚΟ Κέντρου Καλλιθέας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση πολιτικών προσφύγων και απογόνων των μαχητών του ΔΣΕ με θέμα «Καμιά ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Στις 5.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Χαλκηδόνας, οι Κομματικές Οργανώσεις Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας διοργανώνουν συζήτηση με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Παναγιώτη Παπαγεωργόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Λαϊκό γλέντι διοργανώνουν οι Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στη 1.30 το μεσημέρι, στο σχολικό συγκρότημα «Νίκος Μπελογιάννης», Ελ. Βενιζέλου (Θησέως) 175.

-- Εκδήλωση παρουσίασης της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) 1946 - 1949 διοργανώνει η ΚΟ Περάματος του ΚΚΕ, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Περάματος. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Ν. Σοφιανός στη Χίο

Στη Χίο θα περιοδεύσει σήμερα, Παρασκευή, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο της περιοδείας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 13.15, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου. Το απόγευμα, στις 18.30, θα μιλήσει στον ίδιο χώρο, σε ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Μ. Ανατολή και το Προσφυγικό. Η στάση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση για τα «72 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ», διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 6 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στο Αμφιθέατρο «Π. Παναγιωτόπουλος» στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου.

Γλέντι της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ

Αύριο, Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η συνεστίαση της Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΚΚΕ, στις 20.30, στο κέντρο «ΑΡΙΩΝ Palace» (9ο χλμ. Εθνικής οδού Λαμίας - Καρπενησίου). Μετά την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα ακολουθήσει γλέντι με τον Γιώργο Μάγγα και την κομπανία του Χρήστου Ανωγειανάκη.

Ξεκίνησε η έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών

Σε καθεστώς κράτησης στο πλαίσιο, αυτήν τη φορά, της ποινικής διαδικασίας που εξετάζει το ζήτημα της έκδοσής τους στην Τουρκία, βρίσκονται οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί. Μετά την κοινοποίηση της απόφασης της πρωτοβάθμιας επιτροπής ασύλου να τους αφήσει ελεύθερους, άρχισαν οι διαδικασίες για τη σύλληψή τους, βάσει του αιτήματος έκδοσης που έχουν υποβάλει οι τουρκικές αρχές. Οι οκτώ μόλις αφέθηκαν ελεύθεροι προχτές, συνελήφθησαν εκ νέου διότι ενεργοποιήθηκε το ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους και χτες παρουσιάστηκαν ενώπιον της εισαγγελέως εκδόσεων για την εκτέλεση του εντάλματος.

Ακόμα, βέβαια, εκκρεμεί ο δεύτερος βαθμός για τις διαδικασίες ασύλου. Ομως, ξεκίνησε και η ποινική διαδικασία τυπικά, παρά το γεγονός πως ακόμα το τουρκικό κράτος δεν έχει απαντήσει στα διευκρινιστικά ερωτήματα που τους τέθηκαν σχετικά με το αίτημα έκδοσης των εν λόγω από την Εισαγγελία Εφετών. Η έκδοση των οκτώ ζητείται για τα αδικήματα της απόπειρας κατάλυσης Συντάγματος, της απόπειρας κατάλυσης Κοινοβουλίου, της απόπειρας κατά της ζωής του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας και της αρπαγής διά της βίας ελικοπτέρου.

  • Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε και χτες η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου. Εννέα τουρκικά αεροσκάφη, τα 8 σε σχηματισμούς, τα 4 οπλισμένα, προχώρησαν σε 5 παραβάσεις και 4 παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, σε όλο τον άξονά του από Βορρά προς Νότο. Καταγράφηκαν και 3 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν.
Ανταγωνισμοί για τις διοικήσεις των τραπεζών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί γύρω από τον έλεγχο των νέων διοικήσεων που θα τοποθετηθούν τόσο στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, όσο και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε την τοποθέτηση προέδρου, διαφορετικού από αυτόν που προτάθηκε από το ΤΧΣ, που αποτελεί τον μεγαλομέτοχο της τράπεζας με ποσοστό πάνω από 40%.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ αποτελεί τον μεγαλομέτοχο και των 4 συστημικών τραπεζών, ως αποτέλεσμα των προγραμμάτων διάσωσης και ανακεφαλαιοποίησης, από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΔΝΤ), που φορτώθηκαν στο κρατικό χρέος και βέβαια στις πλάτες του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ