ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Με αγωνιστική κινητοποίηση «υποδέχτηκαν» τον υπουργό Υγείας

Με πανό και συνθήματα η χτεσινή συγκέντρωση στην είσοδο του ΠαΓΝΗ
Με πανό και συνθήματα η χτεσινή συγκέντρωση στην είσοδο του ΠαΓΝΗ
Αγωνιστική «υποδοχή» επιφύλαξαν χτες στον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ), μαζί με σωματεία και φορείς της πόλης.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ προχώρησε σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου, στην οποία συμμετείχαν μια σειρά από σωματεία και φορείς. Μεταξύ αυτών, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εκπαιδευτικών στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ από την περιοχή. Επίσης, στην κινητοποίηση πήρε μέρος το Σωματείο ενάντια στο στίγμα και στην προκατάληψη για τις ψυχικές διαταραχές «Υπέρβαση».

Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης και στο χώρο της Υγείας, που ευθύνεται για τα οξυμένα προβλήματα και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, καθώς και την προσπάθεια αποπροσανατολισμού υγειονομικών και ασθενών με «φιέστες» και προσχηματικούς «διαλόγους», όπως αυτός που προσπάθησε χωρίς επιτυχία να στήσει χτες στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

«Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία». Με συνθήματα, όπως το παραπάνω, οι συγκεντρωμένοι διεκδίκησαν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα των δημόσιων δομών Υγείας. Παράλληλα, οι συνταξιούχοι έκαψαν τις επιστολές της ντροπής, με τις οποίες το υπουργείο Εργασίας τούς «ενημέρωσε» για τις νέες περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις.

Τον προσχηματικό χαρακτήρα του «διαλόγου» με τους εργαζόμενους και την ενόχληση της κυβέρνησης από την κινητοποίηση των σωματείων επιβεβαίωσε και η δήλωση του υπουργού που ακολούθησε. Την ίδια στιγμή που ο Α. Ξανθός έσπευσε να ισχυριστεί πως η κυβέρνηση δεν έχει «αλλεργία απέναντι στην κοινωνική διαμαρτυρία», αλλά αναζητά «διαύλους συνεννόησης και επικοινωνίας» με τους εργαζόμενους, έκανε λόγο για την «ανάγκη κάποιων να δημιουργήσουν εικόνες αποδοκιμασίας»...

«Η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας έχουν αλλεργία στη διαμαρτυρία ενάντια στα προβλήματα των νοσοκομείων και κυρίως ενάντια στην αιτία που τα δημιουργεί και τα οξύνει», σημείωσε στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.«Ο προσχηματικός διάλογος που προσπάθησαν να στήσουν, η επίκληση της απόκτησης ειδικότητας στο ΠαΓΝΗ, την οποία θυμήθηκε ο υπουργός, δεν αναιρούν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων και της πολιτικής που εφαρμόζει. Δεν αναιρούν ούτε τη δική του συμβολή στην πολιτική που σήμερα κόβει τις συντάξεις, μετατρέπει τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε "πολυεργαλεία". Οι μαχόμενοι υγειονομικοί, μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία, δώσαμε μια απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης, κάτι που φάνηκε ότι ενοχλεί τον υπουργό».

Κατά τ' άλλα, στις συναντήσεις που είχε στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο υπουργός εξέθεσε τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία «αποκεντρωμένων» δομών, στους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για αποσπασματικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οσον αφορά τη χρηματοδότηση αυτού του σχεδίου, σημείωσε πως θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ, Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και αντίστοιχων προγραμμάτων. Η «συνταγή» αυτή είναι γνωστή στους εργαζόμενους στο ΠαΓΝΗ, αφού με ανάλογο τρόπο λειτουργεί η Παιδοψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου. Το αποτέλεσμα είναι η κλινική να έχει μόλις δύο μόνιμους εργαζόμενους. Οι υπόλοιποι δέκα είναι συμβασιούχοι με «μπλοκάκι», ενώ η λειτουργία της βρίσκεται «στον αέρα» κάθε φορά που οι συμβάσεις φτάνουν στη λήξη τους.

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες

Τις επόμενες μέρες οι πρωτοβουλίες με επίκεντρο τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας συνεχίζονται με μια σειρά παρεμβάσεων.

Κινητοποίηση διοργανώνουν τη Δευτέρα 7/11 στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ., έξω από την κεντρική πύλη του ΑΧΕΠΑ, τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων «Θεαγένειου» και «Ιπποκράτειου», το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Β. Ελλάδας και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Οι Λαϊκές Επιτροπές Αιγάλεω και Χαϊδαρίου και μαζικοί φορείς από την Αγία Βαρβάρα, τη Δευτέρα 7/11, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιήσουν πορεία και συγκέντρωση έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (πρώην «Λοιμωδών») στην Αγ. Βαρβάρα. Ταυτόχρονα, η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω καλεί σωματεία και φορείς από όλη τη Δυτική Αθήνα σε σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης στο μέτωπο της Υγείας την Παρασκευή 11/11, στις 7 μ.μ., στο παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Ελλης και Αδριανουπόλεως 5, Αιγάλεω).

Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας οργανώνουν την Παρασκευή 18/11 σωματεία και φορείς της Ικαρίας, που συνεχίζουν τις παρεμβάσεις τους για τα μεγάλα προβλήματα της Υγείας στο νησί.

Απολύσεις και απληρωσιά για τους εργολαβικούς στα νοσοκομεία

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Κέρκυρα
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Κέρκυρα
Την απόλυση εργολαβικού εργαζόμενου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ), μέσω της μη ανανέωσης της σύμβασής του, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, ο εργαζόμενος απολύθηκε μετά από επτά χρόνια δουλειάς στην προηγούμενη και τη σημερινή εργολαβική εταιρεία (IPIROTIKI FACILITY SERVICES SA), αρχικά στο πόστο του τραπεζοκόμου και τους τελευταίους μήνες στη θέση του βοηθού μάγειρα. Ηδη το Εργατικό Κέντρο, μαζί με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην εκπρόσωπο της εταιρείας και στον διοικητή του ΠΓΝΙ, με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης.

Στην Κέρκυρα, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το νοσοκομείο οργάνωσε χτες ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αντιδρώντας στην απληρωσιά και τις εργοδοτικές απειλές που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο εργολαβικό συνεργείο καθαριότητας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τη δραματική κατάσταση των ΑμεΑ στην Ελλάδα

Τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΕΕ για τις περικοπές στις συντάξεις αναπηρίας τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, στην Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να τοποθετεί για την απαράδεκτη εγκληματική κατάσταση που βιώνουν τα ΑμεΑ στην Ελλάδα.

Αναλυτικά, η Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Οι οικογένειες των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων από τα φτωχά λαϊκά στρώματα βιώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Πάνω από 70.000 βαριά ανάπηροι έχουν χάσει το επίδομα. Ενώ οι βαριά ανάπηροι υπολογίζονται πάνω από 500.000, επίδομα παίρνουν κάτω από 150.000. Απαράδεκτη είναι και η άρνηση των υπηρεσιών Πρόνοιας των δήμων, στη βάση κατευθύνσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να μην αποδίδουν επιδόματα σε βαριά ανάπηρους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.

Επιπλέον, με το νέο Ασφαλιστικό - που ακολουθεί τις κατευθύνσεις του τρίτου μνημονίου που συναποφάσισαν κυβέρνηση - ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, όπως και του Κανονισμού της ΕΕ 883/2004 για "το συντονισμό των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης" - μειώθηκαν περαιτέρω οι αναπηρικές και οι επικουρικές συντάξεις, αλλά και το ΕΚΑΣ, στην προοπτική πλήρους κατάργησής του.

Στον τρέχοντα προϋπολογισμό του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα, προβλέπεται περικοπή 25% των πιστώσεων για τις αναπηρικές συντάξεις, ενώ οι συνταξιούχοι αναπηρίας είναι κάτω από το 7% επί του συνόλου των συνταξιούχων από 14% πριν από την κρίση.

Αυτή η πολιτική ενισχύει την κερδοφορία των μονοπωλίων, αφού οι πόροι που εξοικονομούνται από τις παροχές των ΑμεΑ αποδίδονται ως επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στηρίζουμε τα αιτήματα των οργανώσεων των ΑμεΑ για επαναφορά μισθών, συντάξεων και επιδομάτων στο προ των περικοπών επίπεδο για τους ανάπηρους και τα μέλη των οικογενειών τους και για μέτρα ολόπλευρης στήριξης των ανέργων, καθώς και για επέκταση των παροχών αυτών σε κωφούς, πάσχοντες από γεροντική άνοια, νόσο Αλτσχάιμερ και Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στην απαράδεκτη εγκληματική κατάσταση που βιώνουν τα ΑμεΑ στην Ελλάδα, για την οποία εκτός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και η ΕΕ φέρει μεγάλες ευθύνες;».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ
Κάλεσμα δράσης ενάντια στις απολύσεις

Την εργοδοσία της «Ευρωκλινικής», που ανήκει στον όμιλο «Global Finance», η οποία στο πλαίσιο επιχειρησιακών αναδιαρθρώσεων προχωρά σε απολύσεις, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών.

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν στις απολύσεις, να απαιτήσουν «από τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου της "Ευρωκλινικής" να γίνει Γενική Συνέλευση και να οργανωθεί άμεσα ο αγώνας για να μπλοκαριστούν οι απολύσεις. Καλούμε τις διοικήσεις των επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου να πάρουν έμπρακτα θέση και να καταδικάσουν την εργοδοσία της "Ευρωκλινικής". Η υπόθεση των απολύσεων στην "Ευρωκλινική" είναι υπόθεση όλου του κλάδου».

Ακόμα το κλαδικό Σωματείο καλεί σε συμπαράσταση στους δύο απολυμένους συνδικαλιστές, τους οποίους η «Ευρωκλινική» απέλυσε το καλοκαίρι ύστερα από κινητοποίηση. Η υπόθεση αυτή εκδικάζεται στις 14 Νοέμβρη. Το Σωματείο απαιτεί άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων στην «Ευρωκλινική», καμιά απόλυση, καμιά συνδικαλιστική δίωξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ