ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Με αιχμές η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Παιδείας

«

Αιφνιδίως το "Αριστα 20" μετατράπηκε σε μόλις ενάμιση μήνα σε "μη προβιβάσιμο βαθμό"», ήταν το σχόλιο του Ν. Φίλη για την απομάκρυνσή του από τη θέση του υπουργού Παιδείας, κατά την καθιερωμένη εκδήλωση παράδοσης της θέσης στο νέο υπουργό, Κ. Γαβρόγλου.

Ο Ν. Φίλης, με σαφείς αιχμές ενάντια στην απόφαση για απομάκρυνσή του - αφού, όπως είπε, υπήρξαν θετικές αναφορές από τον πρωθυπουργό στο έργο του - δήλωνε χτες: «...συνηθίζεται σε τέτοιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να ερευνούμε προσεκτικά ποιος κάνει λάθος, ο "γαλαντόμος καθηγητής" που χωρίς εξηγήσεις ακυρώνει μια τόσο υψηλή βαθμολογία ή ο μέχρι χθες άριστος μαθητής που ξαφνικά βρίσκεται ενώπιον μιας τόσο δραματικής αντιστροφής των επιδόσεών του. Και βέβαια, όσο αυτά δεν εξηγούνται πειστικά, η πρόταση για ..."αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος" δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Πάντως, και η περίπτωση του συγκεκριμένου υπουργού που αντικαταστάθηκε, εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χρεώσει την ευθύνη των μέτρων που προκαλούν οργή και αγανάκτηση σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Κάτι που δεν πρέπει να κρύψει τη συνολική κυβερνητική ευθύνη, ενώ και τα πρόσωπα υλοποιούν συγκεκριμένη αντιλαϊκή πολιτική και δεν μπορούν να «βγουν λάδι».

Ο Ν. Φίλης συνέδεσε την αντικατάστασή του στο υπουργείο Παιδείας με τις αντιδράσεις της Εκκλησίας σε μια σειρά επιλογές: «...οργανώθηκε και εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου σε βάρος μου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, με τη γνωστή σε όλους συνέντευξη του κυρίου Ιερώνυμου στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά. Εκεί ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας, ενόψει του ανασχηματισμού, η καθαίρεση του "προβληματικού" υπουργού Παιδείας. Στη συνέχεια της εκπομπής, μάλιστα, με την αναφορά σε πλευρές της συζήτησης στο πρωθυπουργικό γραφείο, εκτοξεύτηκε η από κάθε άποψη "προβληματική" απειλή περί προθύμων πολιτικών παραγόντων να ρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση, αρκεί να το ζητήσει η Εκκλησία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στις κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, «συνυπολογίζοντας τις συζητήσεις μας και τις δεσμεύσεις μας με τους θεσμούς και τον ΟΟΣΑ», όπως είπε. Πρόκειται για: Την ολοκλήρωση τριετούς σχεδίου μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Τις αλλαγές στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, τις πανελλήνιες εξετάσεις και τα πρώτα χρόνια στο πανεπιστήμιο. Το τρίτο θέμα είναι ο λεγόμενος «Ενιαίος χώρος Ερευνας και Εκπαίδευσης».

Ο υπουργός Παιδείας ολοκλήρωσε την ομιλία του με μία προσωπική αναφορά στις πολιτικές του καταβολές, όπου σημείωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Στη διαμόρφωση της δικής μου πολιτικής κουλτούρας, ενός τεχνοκράτη σε τελική ανάλυση, έπαιξαν ρόλο πολλοί άνθρωποι. Θέλω να αναφέρω το μεγάλο χρέος που έχω στον Μπάμπη Δρακόπουλο, τον επικεφαλής του επιχειρήματος της αριστεράς με δημοκρατία και σοσιαλισμό, όταν στα μαύρα χρόνια της χούντας το 1968 αποφάσισε να συγκρουστεί με το ιερατείο του ΚΚΕ»...

Σύλληψη μέλους της ΚΝΕ στο Κιλκίς

Κλιμακώνεται η προσπάθεια τρομοκράτησης και καταστολής από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, με στόχο την επιβολή σιωπής νεκροταφείου μπροστά στο κλιμακούμενο κύμα αγωνιστικού ξεσηκωμού στα σχολεία.

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, χτες, στο Κιλκίς συνελήφθη μέλος της ΚΝΕ επειδή έξω από το 2ο Λύκειο της πόλης συζητούσε με τους μαθητές του σχολείου για την οργάνωση και το περιεχόμενο της κινητοποίησης που είχαν τα σχολεία του Κιλκίς, διακινώντας την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών.

Ο διευθυντής του σχολείου κάλεσε την Αστυνομία και κατέθεσε μήνυση κατά του μέλους της ΚΝΕ, για «απόπειρα πρόκλησης διατάραξης οικιακής ειρήνης» και «διέγερση». Η ΚΝίτισσα συνελήφθη, οδηγήθηκε στην εισαγγελέα, η οποία όρισε τακτική δικάσιμο για τις 2 Δεκέμβρη και την άφησε ελεύθερη.

Αμεση παρέμβαση πραγματοποίησαν κλιμάκιο στελεχών της Τομεακής Επιτροπής Κιλκίς του ΚΚΕ, τόσο στον διευθυντή του σχολείου όσο και στον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς, απαιτώντας να σταματήσει η προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων. Την ίδια ώρα, παρέμβαση προς την Αστυνομία έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Παράλληλα, υπήρξε κινητοποίηση από μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, έξω από την Αστυνομία, που με πορεία και περνώντας έξω από το 2ο ΓΕΛ πήγαν στην Εισαγγελία, όπου είχε μεταφερθεί η ΚΝίτισσα.

Η προσπάθεια τρομοκράτησης δεν θα περάσει

Σε σχόλιό της για τα γεγονότα, η Τομεακή Οργάνωση Κιλκίς του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τα όσα έλαβαν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, όπως το γεγονός ότι μπήκαν εμπόδια στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο και αντιπροσωπεία του Κόμματος να εισέλθει στην Αστυνομική Διεύθυνση Κιλκίς, η εριστική στάση του διευθυντή του 2ου ΓΕΛ Κιλκίς σε αντιπροσωπεία της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ που τον επισκέφτηκε για να διαμαρτυρηθεί, δείχνουν ότι όλα όσα έγιναν σήμερα το πρωί, μόνο τυχαία περιστατικά δεν ήταν.

Οι μαθητές ξεσηκώνονται, γιατί οι γονείς τους αιμορραγούν οικονομικά από τα "ιδιαίτερα" και τα φροντιστήρια, γιατί τα σχολεία έχουν χιλιάδες κενά, γιατί κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ και μεγάλο κεφάλαιο τους ετοιμάζουν μια ζωή χωρίς δικαιώματα, μια ζωή κόλαση. Κυβέρνηση - εισαγγελείς και διάφοροι διευθυντές, όπως ο συγκεκριμένος, ενοχλούνται όταν κάποιοι - κυρίως το ΚΚΕ και η ΚΝΕ - καλούν τη νέα γενιά να μη σκύψει το κεφάλι στο μέλλον που της ετοιμάζουν και να διεκδικήσει τη ζωή που της αξίζει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της.

Τους προειδοποιούμε: η προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του αγώνα ενάντια στα βάρβαρα σχέδιά τους δεν θα περάσει. Καλούμε τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να σταθούν απέναντι σε αυτές τις αυταρχικές πρακτικές. Να διεκδικήσουν όλοι μαζί την Παιδεία που μας αξίζει».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εδειξε από την πρώτη στιγμή τις περγαμηνές του...

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τον νέο υπουργό Παιδείας

Σε σχόλιό του, για τα όσα ειπώθηκαν στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Παιδείας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Ο νέος υπουργός Παιδείας φρόντισε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του να δείξει τις "περγαμηνές" του. Πέρα από την προσήλωσή του στο αντιεκπαιδευτικό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διαφήμισε και τις ιδεολογικές του καταβολές που, όπως ανέφερε, ανατρέχουν στο 1968 και τη ρήξη με το "ιερατείο του ΚΚΕ".

Και ποιος, αλήθεια, τα λέει όλα αυτά; Ο υπουργός - προϊόν της παρέμβασης του ιερατείου της Εκκλησίας, όπως κατήγγειλε ο προκάτοχός του στο υπουργείο. Ο λαός ας βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιόν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των υπουργών της, πρώην και νυν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ