ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - «ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 2016»
Σωρεία από «κινδύνους» και αβεβαιότητες γύρω από τους ρυθμούς ανάκαμψης

Για «ασταθείς και αβέβαιους καιρούς», όπου «πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί η ανάκαμψη του κεφαλαίου», έκανε λόγο ο Π. Μοσκοβισί, περιγράφοντας ως προϋπόθεση τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα
Για «ασταθείς και αβέβαιους καιρούς», όπου «πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί η ανάκαμψη του κεφαλαίου», έκανε λόγο ο Π. Μοσκοβισί, περιγράφοντας ως προϋπόθεση τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα
«Η πολιτική αβεβαιότητα, η βραδεία ανάπτυξη εκτός ΕΕ και τα χαμηλά επίπεδα των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές ανάπτυξης. Εξακολουθεί επίσης να ελλοχεύει ο κίνδυνος οι χαμηλές επιδόσεις της οικονομίας κατά τα τελευταία έτη να επιβραδύνουν την ανάπτυξη, ενώ η εμμένουσα υποτονικότητα της οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει δυνατότητα ταχύτερης ανάπτυξης χωρίς αδικαιολόγητες πληθωριστικές πιέσεις».

Τα παραπάνω επισημαίνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις «Φθινοπωρινές Προβλέψεις 2016», ενώ όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «κατά τα προσεχή έτη, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα είναι πλέον σε θέση να υπολογίζει στην έκτακτη στήριξη την οποία είχε από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η νομισματική υποτίμηση». Σε αυτό το φόντο και παρά το γεγονός ότι οι αναμενόμενοι ρυθμοί ανάκαμψης του ΑΕΠ, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και συνολικά στην ΕΕ, διακυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά των «Εαρινών Προβλέψεων 2016», διαπιστώνεται πλέον ότι «οι κίνδυνοι αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες και καταδεικνύουν σαφώς δυσμενή εξέλιξη». Μεταξύ άλλων, αναφέρεται η επικείμενη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, «γεγονός που έχει προκαλέσει αβεβαιότητα και μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη αυξημένων κινδύνων σχετικά με τις επιδιωκόμενες πολιτικές υπό το σημερινό μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον». Ταυτόχρονα, κίνδυνοι για τις οικονομίες της ΕΕ εντοπίζονται και από το εξωτερικό περιβάλλον, με έμφαση τις «αβέβαιες οικονομικές τάσεις στην Κίνα», καθώς από τον «κίνδυνο επιδείνωσης των γεωπολιτικών συγκρούσεων, που έχουν αυξηθεί».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, παρουσιάζοντας την έκθεση και επιχειρώντας να «στρογγυλέψει» κάπως τα πράγματα, δήλωσε αντιφατικά και διπλωματικά: «Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη θα διατηρηθεί το 2017 σε συνθήκες δυσκολότερες εκείνων της άνοιξης. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, ενισχυμένος από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις σε πολλές χώρες, η μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων στη ζώνη του ευρώ, η ανάκαμψη των επενδύσεων και η πιο δυναμική πορεία του ενδοκοινοτικού εμπορίου αποτελούν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία». Ο ίδιος, καταλήγοντας, τόνισε: «Σε αυτούς τους ασταθείς και αβέβαιους καιρούς, πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί η ανάκαμψη αυτή».

Μεταξύ άλλων, η έκθεση της Κομισιόν εστιάζει και στα παρακάτω:

-- Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ μειώθηκε περαιτέρω κατά τους τελευταίους μήνες και αναμένεται στο 3% για το 2016, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από 2009.

-- Η «υποτονικότητα» στο διεθνές εμπόριο, εκτός ΕΕ, επηρεάζει τις εξαγωγές της Ευρωζώνης, παρά την «ανθεκτικότητα» των εμπορικών συναλλαγών στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

-- Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης (δοσοληψίες με άλλες αγορές) αναμένεται να μειωθεί στο πλαίσιο του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων.

Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ

Σύμφωνα με την Κομισιόν, σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται ισχνός ρυθμός ανάκαμψης: 1,7% για το 2016 (από 1,6% στις προηγούμενες εκτιμήσεις) και για το 2017 1,5%, με σημαντική μείωση σε σχέση με το 1,8% στις εαρινές εκτιμήσεις.

Συνολικά στην ΕΕ αναμένονται ρυθμοί ανάκαμψης 1,8% (αμετάβλητο) το 2016 και 1,6% (από 1,9%) το 2017.

Ειδικότερα, προβλέπονται οι εξής ρυθμοί ανάκαμψης:

-- Γερμανία: 2016: 1,9%, 2017: 1,5%

-- Γαλλία: 2016: 1,3%, 2017: 1,4%.

-- Ιταλία: 2016: 0,7%, 2017: 0,9%.

-- Βρετανία: 2016: 1,9%, 2017: 1%.

Για τις ΗΠΑ καταγράφεται σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεων. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 1,6% (από 2,3%) για το 2016 και στο 2,1% (από 2,2%) για το 2017.

Η ελληνική οικονομία

Αμετάβλητες σε σχέση με τις «εαρινές προβλέψεις» παραμένουν οι εκτιμήσεις σχετικά με το ελληνικό ΑΕΠ. Ειδικότερα, προβλέπεται πτώση 0,3% το 2016 και ανάκαμψη 2,7% το 2017, ρυθμός που έχει ενσωματωθεί και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ η αναμενόμενη ανάκαμψη για το 2018 προβλέπεται σε 3,1%.

Το κρατικό χρέος αναμένεται στο 181,6% του ΑΕΠ για το 2016 (από 177,4% το 2015), στο 179,1% το 2017 και στο 172,4% το 2018.

Τα ποσοστά της «επίσημης ανεργίας» εκτιμώνται το 2016 σε 23,5%, το 2017 στο 22,2% και το 2018 στο 20,3%.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα «οφέλη» που σημειώθηκαν στο δημοσιονομικό επίπεδο το 2016, «αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις αποκλίσεις στις δαπάνες, κυρίως στο μισθολογικό κόστος και τον τομέα της Υγείας». Σημειώνεται, επίσης, πως οι μεταρρυθμίσεις σε φορολογία και συνταξιοδοτικό έχουν «μεγάλα ρίσκα εφαρμογής».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, στο πλαίσιο της παρουσίασης των προβλέψεων, δήλωσε ότι στόχος είναι τώρα «να πετύχει το μνημόνιο, να εφαρμοστούν σωστά οι μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει η ανάπτυξη, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η απασχόληση», επιβεβαιώνοντας δηλαδή ότι τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα είναι η προϋπόθεση της όποιας προσπάθειας καπιταλιστικής ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελληνικές αρχές «έχουν πλέον αναλάβει σε γενικές γραμμές τις ευθύνες τους». Ταυτόχρονα, επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν για «συνολική συμφωνία» μέχρι το τέλος του 2016, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η συμμετοχή του ΔΝΤ.

ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Εύθραυστοι συμβιβασμοί και διελκυστίδα για τις διοικήσεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ανταγωνισμοί και οι επιχειρηματικές κόντρες γύρω από το έλεγχο των διοικήσεων στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, με επίκεντρο των διεργασιών την Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ).

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η χτεσινή συνεδρίαση της ΕΤΕ με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία, και κατά πληροφορίες με μοναδική αρνητική ψήφο αυτή του εκπροσώπου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) επέλεξε και πάλι για τη θέση του Προέδρου τον Π. Θωμόπουλο και στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Λ. Φραγκιαδάκη.

Μετά τη σχετική ανακοίνωση, το ΤΧΣ που αποτελεί τον μεγαλομέτοχο της ΕΤΕ με ποσοστό 40,2% ανακοίνωσε ότι «εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλισης έκτακτης γενικής συνέλευσης λαμβάνοντας υπόψη ότι η ομαλή συνεργασία μεταξύ του ΔΣ της τράπεζας και του βασικού μετόχου είναι καθοριστική». Είναι δηλαδή φανερό το γεγονός ότι οι όποιο συμβιβασμοί είναι πρόσκαιροι, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Λ. Φραγκιαδάκης δήλωσε ότι «η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει δυναμικά την υλοποίηση της στρατηγικής της με σκοπό την επίτευξη των στόχων και των δράσεων του σχεδίου αναδιάρθρωσης». Επιπλέον, δήλωσε ότι, η Εθνική Τράπεζα αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικού μετόχου, θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το βασικό μέτοχο.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Ανοδικά κινήθηκε το εννιάμηνο

Ελαφρά αύξηση κατά 0,1% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής το Σεπτέμβρη, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, έναντι αύξησης 3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2015 προς το 2014.

Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής κατά την περίοδο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2016, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, παρουσίασε αύξηση κατά 1,8%, έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2015 προς το 2014.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής του εννιαμήνου συγκριτικά με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2015, οφείλεται στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων - Λατομείων κατά 18,3%, στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 4,5%, στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 1,8% και τέλος στην αύξηση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 0,1%.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η μεγάλη μείωση στο δείκτη παραγωγής Ορυχείων - Λατομείων προέρχεται αποκλειστικά από την πτώση που καταγράφεται στην εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη κατά 58,7%, καθώς όλοι οι άλλοι επιμέρους δείκτες - άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξόρυξη μεταλλούχων μεταλλευμάτων και άλλες εξορυκτικές και λατομικές δραστηριότητες - παρουσιάζουν άνοδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ