ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Προετοιμασίες για την απεργιακή απάντηση σε όλη τη χώρα

Παράλληλα, διευρύνεται καθημερινά ο κατάλογος των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Eurokinissi

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 8 Δεκέμβρη από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία σε όλη τη χώρα. Με τις πρωτοβουλίες τους, μέσα από συνελεύσεις και συσκέψεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας, να δώσουν τη μάχη με διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει τις σύγχρονες ανάγκες τους, κόντρα στην επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης.

Ανάλογη είναι και η προετοιμασία από σωματεία και εργαζόμενους στο Δημόσιο, για την επιτυχία της απεργίας που έχει προκηρυχθεί για τις 24 Νοέμβρη.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα έχουν οριστεί, τόσο για τις 8 Δεκέμβρη όσο και για τις 24 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια. Συγκεντρώσεις θα γίνουν σε μια σειρά πόλεων σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, απεργία στις 24 Νοέμβρη πραγματοποιούν οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Για την προετοιμασία της, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών πραγματοποίησαν χτες οργανωτική σύσκεψη, όπου και συζητήθηκε η ανάγκη η απεργία των ναυτεργατών να γίνει βήμα στην πορεία κλιμάκωσης.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών, εξάλλου, η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη συνδικαλιστών και εργαζομένων στο Δημόσιο, την Τετάρτη 16/11, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου (Φώκαιας 26), με θέμα την προετοιμασία της απεργίας στις 24 Νοέμβρη. Στη σύσκεψη θα μιλήσει ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Νέες αποφάσεις καθημερινά για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Την ίδια στιγμή, η συζήτηση για την απεργία συνδυάζεται με την προετοιμασία για την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Νοέμβρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη»), με σύνθημα «Χτίζουμε μαχητικό, ταξικό συνδικαλιστικό - εργατικό κίνημα, ελπίδας και ανατροπής».

Μέσα από το πρίσμα αυτό, σωματεία σε όλη τη χώρα προετοιμάζονται να δώσουν το «παρών» τόσο στην απεργία όσο και στη Συνδιάσκεψη. Ηδη 383 συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν αναδείξει τους αντιπροσώπους τους που θα πάρουν μέρος στις εργασίες της.

Στις νέες αποφάσεις περιλαμβάνονται και οι εξής συνδικαλιστικοί φορείς: Τα Σωματεία Τροφίμων - Ποτών Αρτας, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων Ικαρίας - Φούρνων, Μισθωτών Συνταξιούχων Ικαρίας - Φούρνων, Συνταξιούχων Ναυτικών Ιθάκης, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείου Βέροιας και Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου, η ΠΕΤ ΟΤΕ Κυκλάδων, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Αρτας, τα Σωματεία Εργαζομένων Δήμου Ελληνικού, Εργαζομένων Λυκόβρυσης - Πεύκης, Εργαζομένων ΟΤΑ Φυλής, Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου, Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής, Εργαζομένων Δήμων Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας, Εργαζομένων ΟΤΑ Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας - Ζαχάρως, Εργαζομένων Δήμου Βριλησσίων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Κηφισιάς, τα Σωματεία Νέων Τεχνολογιών Πάτρας, Εργαζομένων «Cosmote» Αθήνας, Εργαζομένων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής, Εργαζομένων στην εταιρεία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ» (πρώην ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ, ΔΕΠΑΝΟΜ), Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ν. Βοιωτίας «Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ», τα Συνδικάτα Οικοδόμων Πατρών και Θηβών, η Εργοστασιακή Επιτροπή Σωματείου Εργαζομένων «ΤΙΤΑΝ», τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αγρινίου και Κέρκυρας, το Νέο Σωματείο Εργαζομένων στην «ΕΡΛΙΚΟΝ» (Θεσσαλονίκη), η Επιτροπή Αγώνα στον Κλάδο του Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας, Ν. Ιωνίας, Ιωαννίνων, Περιστερίου, Λαμίας, Αγ. Δημητρίου, Λιβαδειάς, Λούτσας, Αγρινίου, Αμφισσας, Τρίπολης, Ρεθύμνου, Χαλανδρίου, Αγ. Παρασκευής, Α. Λιοσίων, Θήβας, Πειραιά, Βύρωνα, Καλλιθέας, Ιλίου, Καισαριανής, Θεσσαλονίκης, Ζωγράφου, Γλυφάδας, Κοζάνης, Ηλιούπολης, Χαλκίδας, Ασπροπύργου, Κορίνθου, Αχαρνών, Αμαρουσίου, το ΠΕΣ - ΝΑΤ, οι Πανελλήνιοι Σύλλογοι Συνταξιούχων ΔΕΚΟ - Τραπεζών και ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ, η Γενική Συνέλευση στην Επιχείρηση Υποδηματοποιίας «Δ. Ι. ΦΕΙΔΑΣ ΑΕ», το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, Κομοτηνής, Κοζάνης, η Ενωση Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά Βορείου Ελλάδος, τα Σωματεία Εργαζομένων στην «ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ» Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στην «Τσάνταλης», Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», το Συνδικάτο Πωλητών Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων Βορείου Ελλάδος, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στην «ΑΜΣΤΕΛ» Θεσσαλονίκης, τα Σωματεία Εργαζομένων στη «ΣΟΥΡΩΤΗ», Εμφιαλωμένων Ποτών Ν. Μαγνησίας, Εργαζομένων στην «ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ», η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων HBC, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ιωαννίνων, οι Επιτροπές Αγώνα Επισιτισμού - Τουρισμού Ρεθύμνου και Ηρακλείου, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Δημοσιογράφων, Τεχνικών και Διοικητικών Υπαλλήλων στα ΜΜΕ.

Γενικές Συνελεύσεις Σωματείων

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων:

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Το Συνδικάτο Τροφίμων Χανίων, στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εβρου.

Αύριο, Σάββατο:

-- Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής, στις 11 π.μ., στο ΕΚΑ.

Την Κυριακή 13/11:

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β).

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, στις 11 π.μ., στην αίθουσα της ΟΕΚΙΔΕ (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα και Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), στις 5 μ.μ., στα γραφεία του (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

-- Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος).

-- Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ.

-- Ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ «ΕΡΓΑΝΗ»
Συνεχής η επέκταση των εργασιακών σχέσεων - «λάστιχο»...

Με «ευέλικτες» σχέσεις οι 6 στις 10 νέες συμβάσεις εργασίας

Η επέκταση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας με τη σταθερή άνοδο της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας είναι το χαρακτηριστικό των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τις νέες προσλήψεις μισθωτών και τον Οκτώβρη του 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες, έξι στις δέκα νέες συμβάσεις εργασίας ήταν συμβάσεις υποαπασχόλησης και κατά συνέπεια και μειωμένου εισοδήματος για τους μισθωτούς, επιβεβαιώνοντας ότι η γενική τάση συρρίκνωσης της πλήρους απασχόλησης κλιμακώνεται, ικανοποιώντας την απαίτηση του κεφαλαίου για παραπέρα γενίκευση των εργασιακών σχέσεων - «λάστιχο» με βάση τις ανάγκες του.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό της «ευελιξίας» στις νέες συμβάσεις έφτασε το 61,68% και μόνο το 38,32% των συμβάσεων ήταν πλήρους απασχόλησης. Ετσι, σε σύνολο 185.895 νέων συμβάσεων οι 86.515 ήταν μερικής απασχόλησης (45,54%), 28.142 εκ περιτροπής (15,14%) και μόνο 71.238 ήταν πλήρους απασχόλησης (38,32%). Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και περίπου 8.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν είτε σε μερική είτε σε εκ περιτροπής.

Αντίστοιχα, συνολικά στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2016, η «ευελιξία» υπερτερεί της πλήρους απασχόλησης, με τα ποσοστά στις νέες συμβάσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να διαμορφώνονται ως εξής: Μερική απασχόληση 39,82%, εκ περιτροπής 14,4% και πλήρης απασχόληση 45,78%.

Ταυτόχρονα, τον περασμένο μήνα υπερτερούν οι απολύσεις έναντι των προσλήψεων, κατά 82.810. Η ψαλίδα υπέρ των απολύσεων είναι σημαντικά μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2015, όταν οι απολύσεις ξεπέρασαν τις προσλήψεις κατά 56.473. Αν και τον μήνα Οκτώβρη προκύπτει πάντα αρνητικό ισοζύγιο στις ροές απασχόλησης (λόγω και της συρρίκνωσης του τουριστικού κλάδου), εντούτοις πρέπει να σημειωθεί ότι η υπέρ των απολύσεων ψαλίδα αποτελεί «ρεκόρ» 16ετίας...

1,1 εκατομμύρια οι επίσημα άνεργοι

Τα παραπάνω στοιχεία της παραπέρα γενίκευσης της «ελαστικής» εργασίας, εξηγούν σε μεγάλο βαθμό και την σχετική αποκλιμάκωση της - πάντα πολύ υψηλής - ανεργίας στα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η ΕΛΣΤΑΤ, καθώς όλο και περισσότερο οι θέσεις πλήρους απασχόλησης ουσιαστικά «τεμαχίζονται» σε περισσότερες θέσεις «ευέλικτης» εργασίας...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό της επίσημης ανεργίας ανήλθε τον Αύγουστο του 2016 στο 23,4%, έναντι 23,3% τον Ιούλη του 2016 και 24,6% τον Αύγουστο του 2015.

Το σύνολο των απασχολουμένων, κατά τον Αύγουστο του 2016, εκτιμάται ότι έφθασε τα 3.687.465 άτομα, μείωση 0,2% συγκριτικά με τον Ιούλη του 2016 και αύξηση 1,6% συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2015.

Οι άνεργοι έφθασαν τα 1.126.455 άτομα, αύξηση 0,1% συγκριτικά με τον Ιούλη του 2016 και μείωση 5% συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2015, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός τα 3.228.437 άτομα, αύξηση 0,1% συγκριτικά με τον Ιούλη του 2016 και μείωση 1,1% συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2015.

Με κριτήριο το φύλο, το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες ανήλθε στο 28%, έναντι 19,7% των αντρών. Με βάση την ηλικία τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρουσιάζονται στην ηλιακή κατηγορία 15-24 ετών (46,5%) και ακολουθεί η ηλικιακή κατηγορία 25-34 (30,2%).

Γεωγραφικά, τη μεγαλύτερη ανεργία παρουσιάζει η περιφέρεια Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας (26,3%) και ακολουθούν οι περιφέρειες Μακεδονίας - Θράκης και Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας (25%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ