ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Νέα μέτρα υπό την απειλή της αποβολής

Στο γνωστό δρόμο των νέων μέτρων υπό την απειλή, εάν αυτά δεν αποδώσουν, της αποβολής των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη κινήθηκαν και τα αποτελέσματα της χτεσινής κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, με αντικείμενο τις νέες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο (στοχοποίηση μελών της Επιτροπής Διαιτησίας, βία οπαδών, αναβολή πρωταθλημάτων από την ΕΠΟ). Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Αυστηροποίηση των μέτρων και απειλή αποβολής

Οσον αφορά τα αποτελέσματα της χτεσινής σύσκεψης, με δηλώσεις του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, αναφέρθηκε στις κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης από δω και πέρα, που συνοψίζονται σε τέσσερα νέα μέτρα. Πρώτον, η ανάληψη των ερευνών για τα τελευταία περιστατικά και αντίστοιχα μελλοντικά από την «Αντιτρομοκρατική» (κατόπιν εντολής Τσίπρα, όπως είπε). Δεύτερον, με την έναρξη των πρωταθλημάτων θα γίνεται έλεγχος των συστημάτων ασφαλείας και εποπτείας των γηπέδων και όπου δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις δεν θα διεξάγεται αγώνας. Τρίτον, η ενεργοποίηση των άρθρων του νόμου Κοντονή για την πρόκληση και την προτροπή βίας από τα ΜΜΕ. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ο υφυπουργός Αθλητισμού διευκρίνισε πως θα υπάρχουν σήμερα συναντήσεις με τα σωματεία των δημοσιογράφων. Σημείο που φυσικά χρήζει ιδιαίτερης προσοχής όσον αφορά την εφαρμογή του, ιδιαίτερα μάλιστα όταν τα παραδείγματα του παρελθόντος έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι τα γήπεδα έχουν λειτουργήσει ως πεδίο πειραματισμών για κατασταλτικά μέτρα που κρύβουν απώτερους σκοπούς και φυσικά δεν έμειναν μόνο στην εφαρμογή τους στο ποδόσφαιρο. Τέταρτον, οι προτάσεις της κυβέρνησης στην ΕΠΟ για την αυστηροποίηση των ποινών. Στις δηλώσεις του ο Γιώργος Βασιλειάδης ανέφερε την πρόθεση και τη βούληση της κυβέρνησης, εάν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα, για αποβολή των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να δεχθεί μαφιόζικες ομάδες να λειτουργούν ενάντια στην οργανωμένη πολιτεία».

Δεν χτυπιούνται οι ρίζες του φαινομένου

Πάντως, για μια ακόμη φορά, γίνεται αντιληπτό ότι τα όποια κυβερνητικά μέτρα αφενός κινούνται στην πεπατημένη προηγούμενων αντιδράσεων με γνώμονα κυρίως την καταστολή και φυσικά δεν αγγίζουν και πάλι τις ρίζες των όσων συμβαίνουν, που έχουν να κάνουν με τον πόλεμο επιχειρηματικών συμφερόντων. Συμφέροντα που, όπως έχει αποδειχθεί μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, έχουν να κάνουν με απώτερους σκοπούς, άσχετους και με το ίδιο το ποδόσφαιρο. Από την άλλη, ρευστή είναι ακόμα και η εφαρμογή τους όπως ευελπιστούν οι κυβερνητικοί παράγοντες. Για παράδειγμα, άγνωστο παραμένει ακόμα πώς θα εφαρμοστεί το νέο μέτρο που αφορά την εποπτεία των συστημάτων ασφαλείας και εποπτείας των γηπέδων στα γήπεδα της Football League, πολλά εκ των οποίων δεν διαθέτουν καν τέτοια συστήματα. Μάλιστα γι' αυτόν το λόγο ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού είχε δώσει στις ΠΑΕ της β' κατηγορίας παράταση μέχρι τον ερχόμενο Γενάρη.

Στο τραπέζι οι ξένοι διαιτητές

Της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου είχε προηγηθεί συνάντηση του υφυπουργού με τον επιτετραμμένο των FIFA και UEFA στην Ελλάδα, Κωστάκη Κουτσοκούμνη, τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής (διορισμένη από τους δυο οργανισμούς) στην ΕΠΟ, Ιωάννη Δρόσο. Σε αυτές από πλευράς υφυπουργού προτάθηκε ο ορισμός ξένων διαιτητών καθώς και η δημιουργία νέας ΚΕΔ αποτελούμενης επίσης από ξένους διαιτητές. Παράλληλα από πλευράς Διοικούσας Επιτροπής γνωστοποιήθηκε ότι θα γίνει άτυπη σύσκεψη με τους 4 ιδιοκτήτες των μεγάλων ΠΑΕ και τον πρόεδρο της Super League.

ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ 83 - 75
Γλίτωσε την... αυτοκτονία

Αν και έπαιξε με τη ...φωτιά, κάνοντας τα εύκολα δύσκολα, χάνοντας δύο φορές σημαντική διαφορά (+15, +12), ο Παναθηναϊκός, αν και χρειάστηκε την παράταση, επικράτησε τελικά χτες στο ΟΑΚΑ της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 83 - 75 για την 6η αγωνιστική της διοργάνωσης φτάνοντας στο 4-2 νίκες.

Αρχικά με όπλο την άμυνα και χτυπώντας επιθετικά - κάτω από το καλάθι με κορυφαίο τον Σίνγκλεντον (έκανε το καλύτερο παιχνίδι του με τους «πράσινους»), ο Παναθηναϊκός απέκτησε εξ αρχής τον έλεγχο του ματς, έχοντας διαφορά στο σκορ (18 - 12 στο 10', 35 - 28 ημίχρονο) την οποία έφθασε στη μέγιστη τιμή της στο 25' (50 - 35). Ενα επιθετικό και κυρίως αμυντικό «μπλακ άουτ» των γηπεδούχων σε συνδυασμό με τη βελτίωση στα περιφερειακά σουτ και στην άμυνα της Μακάμπι έφεραν τη μείωση του σκορ από τους φιλοξενούμενους σε 52 - 50 στις αρχές της τέταρτης περιόδου. Η ελληνική ομάδα βρίσκοντας τις λύσεις από την περιφέρεια και με καθοριστικά καλάθια του Μποχωρίδη ξαναπήρε τα ηνία του αγώνα με σημαντική διαφορά (64-52) ωστόσο η Μακάμπι ανέκαμψε ξαναπροηγήθηκε με 64 - 67 στο τελευταίο λεπτό, μέχρι ο Γκιστ να ισοφαρίσει 10'' πριν το φινάλε στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί και πάλι τα μακρινά σουτ, η αμυντική βελτίωση και με μπροστάρη τον Γκιστ το «τριφύλλι» έφθασε στη νίκη.

ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Να αποδείξει το ρόλο του φαβορί

Την εντός έδρας ήττα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας θέλει να ρεφάρει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζοντας την τελευταία της βαθμολογίας και χωρίς νίκη μέχρι τώρα Γαλατασαράι (19.00, Νovasports 2). Οι «ερυθρόλευκοι» επιδιώκουν να επιστρέψουν στις καλές εμφανίσεις μετά τη μέτρια παρουσία και το άτυχο αποτέλεσμα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ προκειμένου να μη χάσουν την επαφή με τα ψηλά σκαλοπάτια και την πρώτη τριάδα της βαθμολογίας. Αν και είναι το φαβορί της αναμέτρησης, εντούτοις ο τεχνικός της ελληνικής ομάδας, Γιάννης Σφαιρόπουλος, επέστησε την προσοχή. Για τον ίδιο, η θέση της τουρκικής ομάδας είναι πλασματική, επισημαίνοντας μάλιστα πως οι εμφανίσεις στους τελευταίους αγώνες, αν και δεν πήρε τα αποτελέσματα που ήθελε, την καθιστούν έναν επικίνδυνο αντίπαλο. Για τους δικούς του παίκτες ο Ελληνας προπονητής τόνισε πως θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι για 40 λεπτά και να εμφανιστούν πνευματικά έτοιμοι για τον αγώνα, που κρύβει αρκετές δυσκολίες. Οπως είπε χαρακτηριστικά, θα πρέπει να δείξουν στους αντιπάλους τους πως αυτοί θέλουν περισσότερο τη νίκη. Στα αγωνιστικά ζητήματα, αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Μάντζαρη που νιώθει ενοχλήσεις στο γόνατο.

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018 - ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ
Ξεχωρίζει σήμερα το βρετανικό ντέρμπι

Το βρετανικό ντέρμπι μεταξύ της Αγγλίας και της Σκοτίας για τον 6ο όμιλο ξεχωρίζει απ' το σημερινό πρώτο μέρος της 4ης αγωνιστικής των ομίλων στα ευρωπαϊκά προκριματικά για το Μουντιάλ 2018. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης αγωνιστικής αναμένεται να διαμορφώσουν το σκηνικό στα ψηλά σκαλοπάτια στις βαθμολογίες των περισσότερων ομίλων. Στα αξιοσημείωτα και η αναμέτρηση της Ρουμανίας με την Πολωνία.

Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα (21.45): 1ος Ομιλος: Γαλλία - Σουηδία (OTE Sports 1). 3ος Ομιλος: Τσεχία - Νορβηγία (OTE Sports 6), Β. Ιρλανδία - Αζερμπαϊτζάν, Σαν Μαρίνο - Γερμανία (OTE Sports 3), 5ος Ομιλος: Ρουμανία - Πολωνία (ΟΤΕ Sports 7), Αρμενία - Μαυροβούνιο (19.00 OTE Sports 1), Δανία - Καζακστάν, 6ος Ομιλος: Αγγλία - Σκοτία (OTE Sports 2), Σλοβακία - Λιθουανία, Μάλτα - Σλοβενία (OTE Sports 8).

ΠΟΛΟ
Πρεμιέρα με ντέρμπι «αιωνίων»

Με το ντέρμπι «αιωνίων», μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, που θα διεξαχθεί στο κολυμβητήριο του Πειραιά (18.00 Novasports 1) ανοίγει σήμερα η αυλαία της 3ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών. Μάλιστα, το παιχνίδι αποτελεί ουσιαστικά ντέρμπι κορυφής καθώς και οι δυο ομάδες μέχρι τώρα έχουν κάνει το 2 στα 2 στις νίκες και συγκατοικούν (μαζί με το Π. Φάληρο) στο ρετιρέ της βαθμολογίας με 6 β. Το κυρίως πρόγραμμα της αγωνιστικής θα διεξαχθεί αύριο Σάββατο.

  • Η Κολυμβητική Ομοσπονδία αποφάσισε να ανανεώσει τη συνεργασία της με τους Θοδωρή Βλάχο και Σάκη Κεχαγιά στις θέσεις των τεχνικών στις Εθνικές ομάδες υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών, αντίστοιχα.
  • Αρκετές αλλαγές υπήρξαν στις κλήσεις του τεχνικού της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης ανδρών, Θοδωρή Βλάχου, ενόψει της μίνι προετοιμασίας για τον εκτός έδρας αγώνα με την Κροατία, στη Ριέκα, την Τρίτη (15/11, 21.15), στην πρεμιέρα των προκριματικών στο World League. Εκτός έμειναν οι Φλέγκας, Μυλωνάκης, Αφρουδάκης, Δερβίσης που είχαν δώσει το «παρών» με την αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στην αποστολή Κουτρουμπής, Σιώπης

Νέα πρόσωπα εντάχθηκαν στην αποστολή της εθνικής ανδρών ενόψει του κυριακάτικου αγώνα με τη Βοσνία για τον όμιλο στα προκριματικά του Μουντιάλ 2018, αφού ο Μίκαελ Σκίμπε κάλεσε τους Γιώργο Κουτρουμπή και Μανώλη Σιώπη. Μάλιστα και οι δύο θα κάνουν πρεμιέρα με τη φανέλα της εθνικής. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός προχώρησε σε αυτές τις κινήσεις, προκειμένου να έχει περισσότερες λύσεις σε άμυνα και μεσαία γραμμή, ιδιαίτερα μετά τον τραυματισμό του Ταχτσίδη στο φιλικό αγώνα με τη Λευκορωσία προχτές, που τον έθεσε «νοκ άουτ» για τον αγώνα με τη Βοσνία. Την ίδια ώρα, συνέχισαν και χτες το ατομικό πρόγραμμα οι Μπακασέτας, Μανιάτης, Πέτσος.

Οσον αφορά την αποτυχία της ομάδας στο τεστ με τους Λευκορώσους, ο Μίκαελ Σκίμπε δήλωσε ευχαριστημένος - παρά την ήττα - με την εικόνα των διεθνών μόνο στο β` μέρος, ωστόσο όπως τόνισε με τη Βοσνία είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι με τις δικές του ιδιαιτερότητες και περιμένει να δει από τους παίκτες μια διαφορετική εικόνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ