ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες του 12ου Συνεδρίου της

«Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της γυναικείας πρωτοβουλίας στο κίνημα», τόνισε στην εισήγησή της η πρόεδρος της ΟΓΕ

Η «αυλαία» του Συνεδρίου άνοιξε με τη χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Βύρωνα
Η «αυλαία» του Συνεδρίου άνοιξε με τη χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Βύρωνα
Με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από 140 Συλλόγους και Ομάδες Γυναικών από όλη τη χώρα, ξεκίνησε χτες το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πειραιά, το 12ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή.

«Γυναίκα βγες μπροστά στον αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση»: Με αφετηρία το σύνθημα του Συνεδρίου, η απερχόμενη πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, παρουσίασε την εισήγηση, μέσα από την οποία συνοψίστηκε η πείρα από τη δράση της Ομοσπονδίας, των Συλλόγων και των Ομάδων της, ο απολογισμός των τελευταίων τεσσάρων ετών, οι στόχοι που θέτει και τα καθήκοντα που αναλαμβάνει η ΟΓΕ το επόμενο διάστημα.

Το «παρών» στην έναρξη του Συνεδρίου έδωσαν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων, ενώ χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυναν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και του ΜΑΣ. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ, της ΕΕΔΔΑ και της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, γυναίκες ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας, καθώς και γυναίκες που έχουν διατελέσει μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στο παρελθόν.

Με τρία τραγούδια από τη χορωδία που έχει συγκροτήσει ο Σύλλογος Γυναικών Βύρωνα «άνοιξε» η αυλαία του Συνεδρίου. Οπως τονίστηκε, ο πολιτισμός είναι «όπλο» στη δράση των Συλλόγων και των Ομάδων: «Το θέατρο, το προοδευτικό τραγούδι, το καλό βιβλίο βρήκαν τη θέση τους στην καθημερινή ζωή και δράση της ΟΓΕ σε γειτονιές πόλεων και χωριών. Οι γυναίκες έγραψαν, έπαιξαν θέατρο, τραγούδησαν, διάβασαν, παρακολούθησαν και ανέβασαν οι ίδιες παραστάσεις με μεράκι και επιμονή», υπογραμμίστηκε. Ενα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν και η χορωδία που κλήθηκε να πλαισιώσει την έναρξη του Συνεδρίου.

Αντιπρόσωποι από 140 Συλλόγους και Ομάδες Γυναικών από όλη τη χώρα συμμετέχουν στο Συνέδριο
Αντιπρόσωποι από 140 Συλλόγους και Ομάδες Γυναικών από όλη τη χώρα συμμετέχουν στο Συνέδριο
Στην έναρξη του Συνεδρίου προβλήθηκε επίσης βίντεο, μέσα από το οποίο παρουσιάστηκαν μια σειρά από πλευρές της δράσης της ΟΓΕ, από το προηγούμενο Συνέδριό της μέχρι σήμερα.

Στον προθάλαμο του αμφιθεάτρου λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη σύγχρονη γυναίκα, με φωτογραφίες που στάλθηκαν στην Ομοσπονδία στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που πήρε με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυσή της, τον περασμένο Ιούνη. Η θεματολογία πλούσια: Εργαζόμενες στο λεωφορείο για τη δουλειά, στο εργοστάσιο και στο γραφείο, μητέρες με το μωρό στην αγκαλιά τους, αλλά και πρόσφυγες στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Η συνισταμένη κοινή: «Οι φωτογραφίες είναι μάρτυρες του καθημερινού μας αγώνα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μια από τις λεζάντες.

Οσο για τις μητέρες αντιπροσώπους, αυτές μπορούν να πάρουν μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου μαζί με τα παιδιά τους αφού στο χώρο υπάρχει μια αίθουσα στην οποία τα μικρά παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν, να παίξουν και να απασχοληθούν δημιουργικά από παιδαγωγούς.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν σήμερα με ομιλίες και παρεμβάσεις, ενώ θα ολοκληρωθούν αύριο, Κυριακή, με τις αρχαιρεσίες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΓΕ.

Κίνητρο των αγώνων μας η ανάγκη να ζήσουμε ανθρώπινη ζωή εμείς και τα παιδιά μας

Το προεδρείο του Συνεδρίου. Στο βήμα η Μ. Στεφανίδη.
Το προεδρείο του Συνεδρίου. Στο βήμα η Μ. Στεφανίδη.
Οπως επισήμανε στην εισήγησή της η Μ. Στεφανίδη, η ΟΓΕ επιδιώκει με το Συνέδριό της να θέσει στο επίκεντρο της συζήτησης και τις επικοινωνίας με τις γυναίκες τον ελπιδοφόρο δρόμο της αγωνιστικής στάσης ζωής.

«Το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, η ΟΓΕ, απευθύνεται σε κάθε γυναίκα του καθημερινού μόχθου, στη γυναίκα που ακούμπησε τις ελπίδες της για μια καλύτερη ζωή στην αλλαγή της κυβέρνησης πριν δύο χρόνια, στην υπόσχεση ότι με την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης της οικονομίας θα παίρνονταν πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα. Απευθύνεται στη γυναίκα που ενδεχομένως νιώθει απογοητευμένη από τις εξελίξεις με την επίθεση διαρκείας που ζούμε», σημείωσε μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε:

«Οι αντιπρόσωποι του Συνεδρίου, οι χιλιάδες γυναίκες που συσπειρώνονται στους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ, με το καθημερινό μας παράδειγμα μπορούμε να εμπνεύσουμε τις γυναίκες που βρίσκονται ακόμα μακριά από την κοινωνική δράση. Εχουμε οδηγό μας τη γνώση της αντικειμενικής πραγματικότητας της εκμεταλλευτικής κοινωνίας. Κίνητρο για τους διεκδικητικούς μας αγώνες μας είναι η ανάγκη μας να ζήσουμε μια ανθρώπινη ζωή εμείς και τα παιδιά μας. Με επιμονή και υπομονή αναδεικνύουμε την αξία της συμμετοχής και της οργανωμένης δράσης μέσα στο σύλλογο ή την ομάδα γυναικών της ΟΓΕ, το εργατικό σωματείο, τον αγροτικό σύλλογο, την ένωση ελευθεροεπαγγελματιών, τον φοιτητικό σύλλογο. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της γυναικείας πρωτοβουλίας στο κίνημα».

  • Αναλυτικότερα αποσπάσματα από την εισήγηση της προέδρου της ΟΓΕ θα δημοσιευτούν αύριο, στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Κάποια στιγμή το λάστιχο σπάει

Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφουν οι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης για το μήνα Οκτώβρη, ξεπερνώντας, για πρώτη φορά από το 2013 έως σήμερα, το 60% του συνόλου των προσλήψεων, σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη». Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2016, σε σύνολο 185.895 προσλήψεων, οι 114.657 είναι μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Την ίδια περίοδο καταγράφεται το υψηλότερο αρνητικό ισοζύγιο (περισσότερες οι απολύσεις από τις προσλήψεις) αλλά και αύξηση της προσωρινής απασχόλησης, όπως και των λεγόμενων «οικειοθελών αποχωρήσεων». Συνολικά και ο Οκτώβρης του 2016 επιβεβαιώνει, καταρχήν, την κυριαρχία των ελαστικών και προσωρινών μορφών εργασίας.

***

Συγκρίνοντας τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τον Οκτώβρη 2016 σε σχέση με τον ίδιο μήνα τα προηγούμενα χρόνια, από το 2013 έως σήμερα, προκύπτουν τα εξής:

Οι προσλήψεις έχουν αυξηθεί κατά 34% αλλά οι απολύσεις αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο, κατά 55%. Τον Οκτώβρη του 2013 έγιναν 138.408 προσλήψεις και 173.407 απολύσεις και τον Οκτώβρη του 2016 έγιναν 185.895 προσλήψεις και 268.705 απολύσεις. Ολα τα χρόνια καταγράφεται αρνητικό ισοζύγιο, με τον Οκτώβρη του 2016 να καταγράφεται το υψηλότερο, καθώς οι απολύσεις ήταν 82.810 περισσότερες από τις προσλήψεις, όταν το 2013 οι απολύσεις ήταν 35.000 περισσότερες από τις προσλήψεις. Φαίνεται, λοιπόν, πως τουλάχιστον σε μη «τουριστική περίοδο» ούτε οι ευέλικτες μορφές εργασίας μπορούν να διαχειριστούν την ανεργία, ακόμα και όταν μοιράζουν μια θέση πλήρους απασχόλησης σε δύο και τρεις θέσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.

***

Οι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης τον Οκτώβρη του 2016 έφθασαν το 61,68% του συνόλου των προσλήψεων. Μεταξύ του Οκτώβρη 2013 και του Οκτώβρη 2016, οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 40,56% και οι προσλήψεις εκ περιτροπής απασχόλησης κατά 62,67%. Τον Οκτώβρη του 2013 έγιναν 61.546 προσλήψεις μερικής απασχόλησης και 17.299 προσλήψεις εκ περιτροπής. Τον Οκτώβρη του 2016 έγιναν 86.515 προσλήψεις μερικής απασχόλησης και 28.142 προσλήψεις εκ περιτροπής. Συνολικά, οι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 45,42%. Η συνολική αύξηση είναι και εδώ, ουσιαστικά, συνεχής χρόνο με το χρόνο.

***

Οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης φθάνουν μόλις το 38,32% τον Οκτώβρη του 2016. Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο κατώτατος μισθός μιας θέσης πλήρους απασχόλησης έχει μειωθεί από το 2012 και μετά κατά 32% για τους εργαζόμενους από 25 ετών και πάνω και κατά 22% για τους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ξανά, ανεξάρτητα αν οι θέσεις είναι πλήρους, μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, πως ένα μεγάλο ποσοστό τους αφορά σε προσωρινές θέσεις εργασίας, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβρη του 2016 έληξαν 140.843 συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όταν τον ίδιο μήνα του 2013 είχαν λήξει 98.493 συμβάσεις ορισμένου χρόνου (αύξηση 43%).

Εξίσου σημαντικό είναι το στοιχείο της τεράστιας αύξησης των «οικειοθελών» αποχωρήσεων, κατά 90,1%, μεταξύ του Οκτώβρη 2013 και του Οκτώβρη 2016. Δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτό ότι σε συνθήκες υψηλής ανεργίας οι εργαζόμενοι αποχωρούν «οικειοθελώς» από τη δουλειά τους. Το στοιχείο αυτό μπορεί να αποδοθεί μόνο στην έξαρση της ασυδοσίας του εργοδότη, που αντί να απολύσει έναν εργαζόμενο τον εξαναγκάζει σε παραίτηση.


Χ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ