ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους ανοιχτά της Συρίας...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η μεγάλη συγκέντρωση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων εντός και πέριξ της Συρίας, ενώ εντείνονται οι επεμβάσεις διεθνών ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, πολλαπλασιάζει τους κινδύνους «ατυχημάτων» ή πιθανών «θερμών» επεισοδίων... Χτες το απόγευμα, για παράδειγμα, ένα νέο ρωσικό μαχητικό τύπου MiG-29K συνετρίβη έξω από τις ακτές της Συρίας στη Μεσόγειο, λίγη ώρα πριν από την προσνήωσή του στο ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», δίχως ωστόσο, να πάθει το παραμικρό ο πιλότος του που χρησιμοποίησε το αυτόματο σύστημα εκτίναξης από τη θέση του κυβερνήτη.

Ο πιλότος διασώθηκε λίγη ώρα μετά τη συντριβή του αεροσκάφους από ρωσικά συνεργεία διάσωσης και μεταφέρθηκε σώος και αβλαβής στο αεροπλανοφόρο «Κουζνετσόφ».

Ως αιτία της συντριβής του αεροσκάφους (που είναι μαχητικό νέου τύπου και θεωρείται ειδικό σε επιχειρήσεις αεράμυνας ναυτικών δυνάμεων) αναφέρθηκαν «τεχνικά προβλήματα», τα οποία δεν προσδιορίστηκαν.

Παράλληλα, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ μετέδιδε τη χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Οι δύο υπουργοί φέρεται πως συμφώνησαν να παραταθούν οι διαβουλεύσεις ειδικών αμφοτέρων των χωρών «για τη διευθέτηση της κατάστασης στο Ανατολικό Χαλέπι». Ο Λαβρόφ (σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο) πρόσθεσε ότι ένοπλες ομάδες αντικαθεστωτικών στην περιοχή «αρνούνται να συνεργαστούν» υπενθυμίζοντας την αποτυχία των ΗΠΑ να διαχωρίσουν τους τρομοκράτες από τους λεγόμενους «μετριοπαθείς αντικαθεστωτικούς». Υπενθύμισε ακόμη ότι τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη δεν επιχειρούν στο Ανατολικό Χαλέπι τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες.

Επιπλέον, αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Αμυνας υποστήριξαν ότι δείγματα που πάρθηκαν πρόσφατα από την περιοχή Αλ Ναϊράμπ ανατολικά του Χαλεπίου απέδειξαν πως ένοπλες ομάδες της περιοχής χρησιμοποίησαν «βλήματα με τοξικά χημικά αέρια»...

Νέοι βομβαρδισμοί από τουρκικά αεροσκάφη

Την Κυριακή, τουρκικά μαχητικά εξαπέλυαν (μετά από 23 μέρες) βομβαρδισμούς στην περιοχή Αλ Μπαμπ της βόρειας Συρίας, σε συνεργασία, όπως ανακοίνωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι, με ενόπλους αντικαθεστωτικούς του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Στη διάρκεια των βομβαρδισμών αναφέρθηκε πως χτυπήθηκαν «15 στόχοι» τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», πως χτυπήθηκαν κέντρα διοίκησης και αποθήκες οπλισμού των τζιχαντιστών και πως σκοτώθηκαν 9 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 52. Η περιοχή Αλ Μπαμπ απέχει περίπου 30 χλμ. νοτίως των συνόρων Συρίας - Τουρκίας και αποτελεί βασικό στόχο της Αγκυρας πριν από την εξαπόλυση επίθεσης στη βόρεια συριακή πόλη Μανμπίτζ, με απώτερο στόχο την υποχώρηση Κούρδων μαχητών που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ από την περιοχή...

Στο Ιράκ, οι επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού με στόχο την ανακατάληψη της Μοσούλης συνεχίστηκαν δίχως νέα, θεαματικά αποτελέσματα. Στην πόλη Κερμπάλα, ωστόσο, υπήρξαν τουλάχιστον επτά νεκροί από επιθέσεις αυτοκτονίας σουνιτών υποστηρικτών του «Ισλαμικού Κράτους» με αφορμή σημαντική θρησκευτική γιορτή (λήξη πένθους για το θάνατο του ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του Μωάμεθ). Αλλοι 17 σκοτώθηκαν από επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας σε μία όαση νοτιοδυτικά της Βαγδάτης και στη Φαλούτζα.

ΟΗΕ
Εντείνεται η κόντρα χωρών του Κόλπου με το Ιράν...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ενα βήμα προς την κατεύθυνση όξυνσης της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας με το Ιράν έκαναν 11 χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, υπογράφοντας από κοινού επιστολή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με την οποία κατηγορούν το Ιράν πως είναι «χορηγός τρομοκρατίας» και αναμειγνύεται «διαρκώς στις εσωτερικές υποθέσεις αραβικών χωρών».

Το πρακτορείο ΑΡ, επικαλούμενο την επιστολή που κυκλοφόρησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εκ μέρους 11 χωρών (μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), ανέφερε πως επικαλέστηκαν ως αφορμή «την υποστήριξη του Ιράν στους σιίτες Χούτι στην Υεμένη και την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ στο Λίβανο». Κατηγόρησαν, επίσης, το Ιράν πως υποστηρίζει «τρομοκρατικές ομάδες και πυρήνες σε Μπαχρέιν, Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και αλλού».

Επανέλαβαν, μάλιστα, πρόσφατη πρόταση του υπουργού Εξωτερικών του Μπαχρέιν πως «ο μόνος τρόπος είναι το Ιράν να αλλάξει συνολικά την εξωτερική πολιτική και να τερματίσει τις εχθροπραξίες».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μετά την εκλογή του φιλορώσου Προέδρου Ράντεφ

ΣΟΦΙΑ.--

Σε τροχιά πρόωρων βουλευτικών εκλογών βρίσκεται από χτες η Βουλγαρία μετά την παραίτηση που υπέβαλε χτες ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, με αφορμή την ήττα της υποψήφιας του κόμματός του, Τσέτσκα Τσάτσεβα, στο δεύτερο γύρο των προχτεσινών προεδρικών εκλογών και τη νίκη του φιλορώσου ε.α. διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Ρούμεν Ράντεφ, που υποστηρίχτηκε από τους Σοσιαλιστές.

Ο Μπορίσοφ εξέλαβε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών σαν αμφισβήτηση της κυβέρνησής του από το εκλογικό Σώμα και υπέβαλε παραίτηση που θα εξεταστεί αύριο (Τετάρτη) από το Κοινοβούλιο. Εάν γίνει δεκτή, τότε θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση που αυτήν τη φορά θα αποφασιστεί (όπως ανακοινώθηκε χτες) από κοινού από τον απερχόμενο Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, και τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, Ρούμεν Ράντεφ, που αναλαμβάνει καθήκοντα στις 22 Γενάρη.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών, που ανέδειξαν αδιαφιλονίκητο νικητή τον ε.α. διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας Ρούμεν Ράντεφ με 59,4% έναντι του 36,2% που έλαβε η υποψήφια του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος ΓΚΕΡΜΠ, Τσέτσκα Τσάτσεβα.

Ο Ράντεφ, που θεωρείται φίλα προσκείμενος στη Μόσχα και μπήκε για πρώτη φορά στην αρένα της πολιτικής θέτοντας υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, προσέλκυσε ψηφοφόρους σχεδόν από όλο το πολιτικό φάσμα. Αποτελέσματα δημοσκοπήσεων υποστηρίζουν ότι τον ψήφισε το 35% των ψηφοφόρων του «Μεταρρυθμιστικού Μπλοκ», που συμμετείχε στην κυβέρνηση του Μπορίσοφ και 60% των εθνικιστών που εξασφάλιζαν κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση...

Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Ράντεφ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ ενός «θετικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία», διαβεβαιώνοντας ότι θα εργασθεί για την άρση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Το κεντροδεξιό κόμμα Gerb και οι «Σοσιαλιστές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι δεν θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση και ότι επιθυμούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.-- Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή στη Μολδαβία, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος του Κόμματος Σοσιαλιστών με προσανατολισμό προς τη Ρωσία, Ιγκόρ Ντόντον, κέρδισε με 52,29% των ψήφων την Μάια Σάντου του κεντροδεξιού φιλοδυτικού κόμματος «Δράσης και Αλληλεγγύης», που πήρε το 47,71% και η οποία καταγγέλλει νοθεία. Στη χώρα αυτή, πρώην δημοκρατία της ΕΣΣΔ, η καπιταλιστική παλινόρθωση οδήγησε στην επιδείνωση της ζωής του λαού, ενώ τα τελευταία χρόνια ξέσπασε ένα σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους της φιλοδυτικής κυβέρνησης, που αξιοποιείται από άλλες αστικές δυνάμεις που προσβλέπουν στη Ρωσία.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Τη στήριξη της υποψηφιότητας για την προεδρία της Γερμανίας του σοσιαλδημοκράτη Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ από το Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) ανακοίνωσε χτες η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και θεωρείται ότι την ίδια θέση θα κρατήσει και η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU). H εκλογή του θεωρείται σίγουρη και εκφράζει τη συναίνεση που υπάρχει στο αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας, παρότι υπάρχουν γκρίνιες από τους Χριστιανοδημοκράτες γιατί δεν εξασφάλισαν δικό τους υποψήφιο. Ο Σταϊνμάγερ θα αντικαταστήσει τον Γιοκίμ Γκάουκ, ενώ στη θέση του υπουργού Εξωτερικών ακούγεται το όνομα του σοσιαλδημοκράτη προέδρου της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς.

ΜΑΝΙΛΑ.-- «Μόλις οι τρομοκράτες της Μέσης Ανατολής χάσουν την περιοχή τους (...) θα περιπλανηθούν σε άλλα μέρη και θα έρθουν εδώ και πρέπει να προετοιμαστούμε», είπε ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, που ξεκαθάρισε: «Δεν θα αφήσω απλώς τους πολίτες μου να σφαγιαστούν για χάρη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτά είναι σαχλαμάρες».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ξεκίνησε χτες η δίκη του 53χρονου Βρετανού Τόμας Μέιρ, που κατηγορείται για το φόνο της Βρετανίδας βουλευτίνας Τζο Κοξ, μια βδομάδα πριν η Βρετανία ψηφίσει στο δημοψήφισμα του Ιούνη για τη συμμετοχή της στην ΕΕ. Ο Μέιρ κατηγορείται επίσης και για την πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης στον 77χρονο Μπέρναρντ Κάρτερ-Κένι που προσπάθησε να βοηθήσει την Κοξ τη στιγμή της επίθεσης. Παράλληλα, στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, Σουηδέζα γενική εισαγγελέας υπέβαλε χτες ερωτήσεις στον ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ. Ο Ασάνζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012 και καταζητείται ως ύποπτος για βιασμό που φέρεται να διέπραξε το 2010.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ο αρχηγός των τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ» στη Νιγηρία, Αμπουμπακάρ Σεκάου, δικαιολόγησε το φόνο όλων των Μουσουλμάνων που δέχονται να ζουν σε ένα «λαϊκό και δημοκρατικό κράτος» και που δεν έχουν ενταχθεί στην οργάνωσή του, ενώ αντέδρασε στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε».

ΜΑΡΑΚΕΣ.-- Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο για τρίτη κατά σειρά χρονιά το 2016, εξαιτίας των μειώσεων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Κίνα, ανακοινώθηκε στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης για τις κλιματικές αλλαγές που πραγματοποιείται στο Μαρακές του Μαρόκου. Εκτιμήθηκε, επίσης, πως το 2016 σπάει νέο ρεκόρ ζέστης, καθώς η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι φέτος περίπου κατά 1,2 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από την προβιομηχανική εποχή.

Διευκρίνιση

Στο μικρό αφιέρωμα του περασμένου Σαββάτου για το προστατευτικό τείχος του Βερολίνου στη ΓΛΔ, σημειώναμε ότι το Δυτικό Βερολίνο ανήκε στη Δυτική Γερμανία. Πιο ακριβές είναι ότι ενώ εκεί εφαρμόζονταν όλοι οι νόμοι της Δυτικής Γερμανίας τυπικά δεν θεωρούνταν μέρος της, αλλά διατηρούσε ένα «καθεστώς αυτονομίας» με δική του τοπική διοίκηση, ενώ το 1972 έγινε μια συμφωνία (ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, ΕΣΣΔ) που διευθέτησε κάποια ζητήματα επικοινωνίας. Το Δ. Βερολίνο ήταν η «αιχμή του δόρατος» της επίθεσης του ιμπεριαλισμού ενάντια στη ΓΛΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες.

Ισχυρός σεισμός στη Ν. Ζηλανδία

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.--

Για εικόνες «βιβλικής καταστροφής» μίλησε χτες ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κι, περιγράφοντας την κατάσταση στην πόλη Καϊκούρα, μετά το σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν αναφερθεί δύο νεκροί και πολλές υλικές ζημιές από το σεισμό. Εκατοντάδες ήταν οι μετασεισμοί, ανάμεσά τους και ένας μεγέθους 6,1 Ρίχτερ. Μετά το σεισμό εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, αλλά καθώς το ύψος των κυμάτων δεν ξεπέρασε τα δύο μέτρα, αυτή ανακλήθηκε. Πάντως, σε πολλές περιοχές είχαν προκληθεί τεράστια ρήγματα στο οδικό δίκτυο. Στην πόλη Καϊκούρα (που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Νότιας Νήσου της χώρας), που είναι και δημοφιλής τουριστικός προορισμός, προκλήθηκαν και προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Στο φράγμα του ποταμού Κλάρενς δημιουργήθηκε ένα τεράστιο ρήγμα.

Το κόστος των ζημιών υπολογίστηκε χτες σε τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Κι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ