ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αναπληρωτές και ωρομίσθιοι τη Δευτέρα στο υπουργείο Παιδείας

Κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις εκπαιδευτικών

Από προηγούμενη κινητοποίηση εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας
Από προηγούμενη κινητοποίηση εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας
Σε μαζική κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, τη Δευτέρα 21 Νοέμβρη, στις 2 το μεσημέρι, αλλά και στην απεργία στο Δημόσιο στις 24 Νοέμβρη και τη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, καλεί η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Ωρομίσθιων και Ελαστικά Εργαζομένων στην Εκπαίδευση. Αιχμή στην πάλη των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών είναι οι απολύσεις και στην ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία αναφέρει σχετικά:

«24 Νοέμβρη απεργούμε. Οχι στις απολύσεις, την ανεργία και τη ζωή λάστιχο. Το καθεστώς ομηρείας που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και εντάθηκε από το 2010 και μετά που σταμάτησαν οι διορισμοί, γίνεται κάθε χρόνο όλο και χειρότερο. Φέτος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οδήγησε σχεδόν 5.000 συναδέλφους στο δρόμο απολύοντάς τους.

Αυτό που γνωρίζαμε ότι, παρά το απαράδεκτο καθεστώς της αναπλήρωσης, τουλάχιστον για έξι - εφτά ή οχτώ μήνες είχαμε δουλειά, από φέτος δεν ισχύει, αφού για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι προσλήψεις των αναπληρωτών ήταν πολύ λιγότερες από τις προσλήψεις της προηγούμενης χρονιάς. Συγκεκριμένα, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση είχαν προσληφθεί πέρυσι 13.866 και φέτος 11.792, ενώ στη Δευτεροβάθμια πέρυσι είχαν προσληφθεί 6.487 και φέτος 4.456.

Χιλιάδες συνάδελφοι που αλώνιζαν, τα προηγούμενα χρόνια, όλη την Ελλάδα έχουν βρεθεί στον αέρα. Ειδικά στη Δευτεροβάθμια που ο μέσος όρος ηλικίας των αναπληρωτών είναι πάνω από 40 χρόνων, η βαρβαρότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού βρέθηκαν οικογένειες με μηδενικό εισόδημα. Οι απολύσεις έχουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όπως και οι απολύσεις - διαθεσιμότητες της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ολες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών θυσιάζουν τη ζωή και τα δικαιώματά μας, τη μόρφωση των μαθητών, στο βωμό της περιβόητης ανάπτυξης, του χρέους και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», σημειώνει η Πρωτοβουλία, που αναφέρεται ακόμα στις συνέπειες από αυτήν την κατάσταση για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών με τα κενά που υπάρχουν ακόμα σε σχολεία Νοέμβρη μήνα, με μαθήματα που υποβαθμίζονται ή διδάσκονται από εκπαιδευτικούς άσχετων ειδικοτήτων κ.ο.κ.

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν κανένας συνάδελφός τους να μην απολυθεί, να μη μείνει στο δρόμο και προβάλλουν μια σειρά αιτήματα για την κάλυψη των αναγκών στα σχολεία, αλλά και για μέτρα στήριξης των αναπληρωτών.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τα ΜΜΕ πάλι δεν είδαν τους χιλιάδες διαδηλωτές

Την επιλεκτική τύφλωση των ΜΜΕ καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, καθώς για άλλη μία φορά δεν είδαν τους χιλιάδες εργαζόμενους και νέους που συμμετείχαν στα μπλοκ της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής πορείας του Πολυτεχνείου προς το αμερικάνικο προξενείο, αλλά και τους εκατοντάδες που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας και της ΚΝΕ, τις προηγούμενες μέρες με αφορμή την επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου.

Σε σχόλιό της σημειώνει: «Για μια ακόμα φορά, τίποτα από αυτά δεν εμφανίστηκε στα δελτία ειδήσεων ή στις ενημερωτικές εκπομπές των τηλεοπτικών ΜΜΕ. Επέλεξαν, για ακόμα μία φορά, να δείξουν την προσπάθεια ορισμένων πλέον προβοκατόρικων μηχανισμών που δρουν σε διατεταγμένη υπηρεσία, να αμαυρώσουν την επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, είτε πετώντας στρακαστρούκες και βεγγαλικά για τα πανηγύρια, πάντα επιλέγοντας την ώρα των δελτίων, είτε παίζοντας "σφαλιάρες" για το αν θα πρέπει να καταθέσουν στεφάνι ή όχι, πράγμα γραφικό ως και γελοίο.

Και αυτό το περιμέναμε από τα ιδιωτικά κανάλια, αλλά μας κάνει ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση η στάση της κατά άλλα "αντικειμενικής" ΕΡΤ3 που συντονισμένη προφανώς με την κεντρική διοίκηση της ΕΡΤ έχει επιλέξει να μην προβάλλει το τελευταίο διάστημα τις δραστηριότητες του ΚΚΕ. Προφανώς για τη διεύθυνση της ΕΡΤ3 δεν είχαν θέση στο δελτίο ειδήσεων (μεσημεριανό ή βραδινό) οι καταθέσεις στεφανιών από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, τον ΣΦΕΑ και οργανώσεις και σωματεία που αντιπροσωπεύουν χιλιάδες Θεσσαλονικείς, αλλά η προσπάθεια ορισμένων, που στην καλύτερη περίπτωση αντιπροσωπεύουν τον εαυτό τους και μόνο, να εμποδίσουν την κατάθεση στεφανιών από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του και ειδικά οι εργαζόμενοι και η νεολαία για την "εικονική πραγματικότητα" που κυβέρνηση και ΜΜΕ πάνε να διαμορφώσουν».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΣΚΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Την άμεση παρέμβαση του ΚΚΕ συνάντησε, χτες το πρωί, η άρνηση του Συλλόγου Γονέων του δημοτικού σχολείου Σέσκλου για ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία 33 προσφυγόπουλων από τη Συρία, που αυτήν τη στιγμή φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του ΜΟΖΑ. Κλιμάκιο της ΤΟ Βόλου του ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Κόμματος Κώστα Στεργίου, συναντήθηκε με τον διευθυντή του σχολείου και συζήτησε και με τους εκπαιδευτικούς.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε τις αιτίες του προβλήματος της προσφυγιάς, σημείωσε το παιδαγωγικό καθήκον του δασκάλου να μεταδώσει στους μικρούς μαθητές την αγάπη προς τον άνθρωπο, χωρίς φυλετικές ή άλλες διακρίσεις. Τέλος, σημείωσε ότι «οι γονείς που αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη διείσδυση ακροδεξιών φασιστικών στοιχείων που σπέρνουν το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, πρέπει να μπουν μπροστά και να καλωσορίσουν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο τους, δίνοντας το καλύτερο μάθημα και στα παιδιά τους», ενώ πρόσθεσε ότι «από το έγγραφο του Συλλόγου Γονέων πέραν των άλλων αναδεικνύονται και οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που με την ελλιπή ενημέρωση, ουσιαστικά αφήνει να καλλιεργείται το έδαφος για ξενοφοβικές αντιλήψεις και ρατσιστικές φωνές».

Απάντηση στα ψέματα της «Αυγής»

Παρεμπόδιση εκπροσώπου του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών '67 - '74 (ΣΦΕΑ) από την ΚΝΕ ανακάλυψε η «Αυγή» στο δημοσίευμά της για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, στο φύλλο της Παρασκευής 18 Νοέμβρη, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι έχει κάνει το ψέμα βασικό εργαλείο στην παραγωγή αντιΚΚΕ χολής. Το ψέμα αναπαράχθηκε και από το ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ, που συνέχισε και εμπλούτισε την επιχείρηση λάσπης.

Οπως αναφέρει η «Αυγή», «στη συγκέντρωση έξω από την Πολυτεχνική Σχολή, μέλη της ΚΝΕ που έλεγχαν τα μικρόφωνα απαγόρευσαν σε εκπρόσωπο του ΣΦΕΑ να διαβάσει το κείμενο για την επέτειο που είχε περάσει ομόφωνα από το ΔΣ του Συλλόγου (υπερψηφίστηκε και από το ΚΚΕ). Ετσι, για πρώτη φορά δεν μίλησε εκπρόσωπος του ΣΦΕΑ στη συγκέντρωση».

Ποια είναι η αλήθεια; Οπως κάθε χρόνο, έτσι και στο φετινό γιορτασμό, η ΚΝΕ - και όχι ο ΣΦΕΑ - ανέλαβε την πρωτοβουλία, έφερε και τοποθέτησε μικροφωνική εγκατάσταση στην είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, για να ακούγονται από τα μεγάφωνα, συνθήματα, τραγούδια, να ανακοινώνονται οι φορείς που δηλώνουν το «παρών» και για να γίνει η ομιλία στη διάρκεια της απογευματινής συγκέντρωσης.

Στη διάρκεια της μεσημεριανής κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου, ο εκπρόσωπος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΣΦΕΑ, Β. Δεμουρτζίδης, ρωτήθηκε από τους εκπροσώπους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αν στην απογευματινή συγκέντρωση θα μιλούσε κάποιος εκπρόσωπος του ΣΦΕΑ. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι δεν θα γινόταν ομιλία, γιατί φέτος δεν πήραν απόφαση να μιλήσει κάποιος.

Ετσι, λοιπόν, καθώς δεν υπήρχε προγραμματισμένη ομιλία, με την έναρξη της πορείας, τα μέλη της ΚΝΕ μάζεψαν τη μικροφωνική για να μην αφεθεί εκτεθειμένη. Μάλιστα, στην κεφαλή της πορείας είχαν μπει το πανό και μέλη του ΣΦΕΑ.

Ας αφήσουν, λοιπόν, τα ψέματα. Οσα και να πουν, δεν μπορούν να μειώσουν το πολιτικό και ηθικό ανάστημα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Κυρίως αυτοί που μόλις προχτές παρουσίαζαν την Αθήνα «άδεια, όμορφη και υπό επιτήρηση», λόγω των αποκλεισμών και της απαγόρευσης των διαδηλώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση εξαιτίας της επίσκεψης Ομπάμα, μέσα στον τριήμερο γιορτασμό του Πολυτεχνείου. Αυτοί που παλεύουν να εξωραΐσουν τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και συνολικά το ιμπεριαλιστικό σύστημα, και καλούν το λαό να απαλλαγεί από «παλιές προκαταλήψεις», πετώντας στα σκουπίδια την ουσία και τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου.


Α. Α.

Στην Πλάκα με τα «Θέματα Παιδείας»

Το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» διοργανώνει αύριο Κυριακή, περιήγηση στην Πλάκα. Το ραντεβού είναι στις 11 π.μ., στην αρχή του πεζόδρομου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, απέναντι απ' τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Ξεναγός θα είναι η Νατάσα Αβραμίδου, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλέφωνο: 210.8213.430.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Καθυστερεί η διαδικασία πιστοποίησης των αποφοίτων τους

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Στερούνται το δικαίωμά τους να πιστοποιήσουν τις σπουδές τους οι απόφοιτοι των Μουσικών Σχολείων, παρά το ότι προβλέπεται σχετική διαδικασία. Στο ζήτημα αυτό επανέρχεται το ΚΚΕ με Ερώτηση στη Βουλή.

Στις 12.05.2016, το ΚΚΕ είχε καταθέσει Ερώτηση με αρ. πρωτ. 5325 και θέμα «Διαδικασία πιστοποίησης σπουδών των αποφοίτων των Μουσικών Σχολείων».

Στη νέα Ερώτηση αναφέρεται ότι «το θέμα αφορά τους αποφοίτους των Μουσικών Σχολείων και την πιστοποίηση των σπουδών τους, ώστε να τους χορηγηθούν πτυχία μουσικής ειδικότητας. Προβλέπεται, μάλιστα, η διαδικασία της πιστοποίησης να πραγματοποιείται μια φορά κάθε χρόνο, εφόσον υπάρχουν υποψήφιοι, από τη 1 μέχρι και 15 Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία έχει πραγματοποιηθεί μόνο δύο φορές έως σήμερα». Σε προηγούμενη Ερώτηση του ΚΚΕ τον Ιούνη, είχε απαντηθεί ότι η διαδικασία για την πιστοποίηση της επόμενης χρονιάς είναι σε εξέλιξη, παρ' όλα αυτά, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί η διαδικασία και οι απόφοιτοι των Μουσικών Σχολείων εξακολουθούν να στερούνται το δικαίωμα της συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σ. Βαρδαλής, Γ. Δελής, Γ. Λαμπρούλης, Μαν. Συντυχάκης και Στ. Τάσσος που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν άμεσο ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής των ετήσιων εξετάσεων πιστοποίησης σπουδών των αποφοίτων των Μουσικών Σχολείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ