ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Νοέμβρη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Το καλό ως άθλος

1. Χωρίς πόρους ζωής, χωρίς εισοδήματα, οι συνταξιούχοι συναντιούνται με τους άνεργους. Με άκρα σύνεση, η κυβέρνηση τους κλείνει τις πόρτες, αφού δεν μπορεί να τους συναντήσει σε κανένα πεδίο. Τέτοιου είδους ακινησία και λατρεία των κλειστών υπουργείων δεκαετίες είχαμε να θαυμάσουμε. Ιδού η ιστορική διαδρομή του Αλέξη: Μέγαρο Μαξίμου, σπίτι, Μέγαρο Μαξίμου. Εχει υιοθετήσει όλες τις συνήθειες των προκατόχων του. Αδυσώπητος εχθρός του πρωθυπουργού, ο άγνωστος εαυτός του, τον οποίο ψάχνει. Αλίμονο όμως, μέσα από τις πολλές μεταμορφώσεις, ο φόβος των στενοκέφαλων συνεργατών του επαληθεύτηκε, εξαφανίστηκε ο εαυτός του, εξ ου και τα αποτελέσματα στις εμφανίσεις του: χονδροειδείς κοινοτοπίες σε κάθε λόγο του, μαζεμένες όπως όπως, δεξιά κι αριστερά, με έντονο το αίσθημα του ανικανοποίητου.

2. Πώς είναι δυνατόν ο εργαζόμενος που στερείται τη χαρά της ζωής να αναγκάζεται να δείχνει χαριτωμένος, να ακολουθεί τις αρχές του σαβουάρ βιβρ και να παίζει τις κουμπάρες με την υπουργό Εργασίας; Προφανώς οφείλεται στο αστικό ντεκόρ στο οποίο τον έχουν τοποθετήσει ως αντικείμενο. Θεωρώ φυσική την αντίστασή του απέναντι σε κάθε βούληση των αστών. Οι διαρκώς διαψευδόμενες ελπίδες των τελευταίων κυβερνήσεων να παρουσιάσουν τους αγώνες των εργατών μέσα από το θέαμα μάταιους, θα τους αποχαλινώσει. Ας περιμένουμε τα χειρότερα.

3. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι παρά μια τηλεοπτική σειρά από αξιοθρήνητα επεισόδια. Η μονίμως καταπιεσμένη επιθυμία της για εξουσία συχνά μεταβάλλεται σε μανία καταστροφής, μανία να παρασύρει τα πάντα μες στη δίνη της. Η ελαφρότητα του Μητσοτάκη μόνο χαριτωμένη δεν είναι. Μέρα με τη μέρα η κατάσταση των πραγμάτων τον σέρνει σαν σκυλί. Ιστορικά είναι παιδί για θελήματα του Κεφαλαίου, και αυτό που περιμένει από εμάς είναι να αποδείξουμε ότι είμαστε συνεπείς μαζοχιστές και ότι θα βάλουμε το κεφάλι μας στον δικό του ντορβά. Από τη στιγμή που δεν προκύπτει σκέψη ώστε να την εκθέσει, θα ακολουθήσει την πεπατημένη. Ο Μητσοτάκης έχει να λύσει ένα γονεϊκό πρόβλημα και θα το καταφέρει μόνο αν έλθει στην εξουσία, αλλιώς θα παραμείνει ένα «παιδί» της οικογενείας. Φρόνιμος και προσαρμοσμένος, ελπίζει πως, τονίζοντας μόνο το μικρό του όνομα και σπανίως το επώνυμό του, θα καταφέρει να εμφανίσει τον εαυτό του σαν νεοεισερχόμενο στην πολιτική, γι' αυτό δεν ανέχεται καμία σύνδεση με οποιοδήποτε παρελθόν, με οποιοδήποτε σκάνδαλο. Καβγαδίζοντας κάθε μέρα με τους Συριζαίους, ελπίζει να δημιουργήσει ένα πολεμικό κλίμα, σαν αντιπερισπασμό, αλλά χωρίς να το θέλει στήνει μια χοροεσπερίδα.

4. Ντοστογιέφσκι για πάντα. Οποιος θέλει να συνδέσει τη μοίρα του με το καλό, οφείλει να συναντήσει τον Μίσκιν, τον γνωστό Ηλίθιο στο ομώνυμο μυθιστόρημα. Αφήνοντας πίσω του την αποκλειστικότητα της Εκκλησίας για το Καλό, ο Ρώσος συγγραφέας είναι πάντα επίκαιρος. Ο ήρωάς του βλέπει τους ανθρώπους γύρω του σαν σκιές, οι οποίες μόνο μέσα από το Καλό μπορούν να γίνουν άνθρωποι. Η πλήξη που μαστίζει τους κύκλους των θεολόγων τελειώνει όταν εμφανίζεται μπροστά τους ο Μίσκιν. Ο Ντοστογιέφσκι συνήθιζε να ζωγραφίζει στο περιθώριο των χειρογράφων του τους ήρωες των βιβλίων του. Για την περίπτωση αυτή είχε σχεδιάσει έναν δαίμονα που γελά σαν ηλίθιος. Εναν διά Χριστόν σαλό.

5. Με συγκίνηση έμαθα πως η πλατεία Καισαριανής μετονομάστηκε σε Πλατεία Δημάρχου Παναγιώτη Μακρή. Ο νυν δήμαρχος τίμησε πρώτα τον αγωνιστή και έπειτα τη γειτονιά στην όποια αυτός ο ιστορικός δήμαρχος αφοσιώθηκε κάτω από όλες τις συνθήκες. Ο Παναγιώτης Μακρής δημιούργησε μια νέα παράδοση ανθρωπισμού, που ήταν αισθητή στην καθημερινότητά μας. Θυμάμαι, ως παιδί, ότι απέναντι από το νεκροταφείο ζούσε σε μια σπηλιά ένας Αλβανός. Ο πρώτος που τον αγκάλιασε ήταν ο Παναγιώτης Μακρής. Εδωσε το παράδειγμα και δεν άργησαν να τον ακολουθήσουν και οι κάτοικοι της γειτονιάς. Αρχή άνδρα δείκνυσι. Με τη στάση του, αναδείχτηκε σε πραγματικό σύμβολο της πόλης της Καισαριανής και των αγώνων της.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Σημαδεύουμε τον πραγματικό αντίπαλο - οργανώνουμε την αντεπίθεση

Σήμερα πραγματοποιούνται οι εκλογές στο ΤΕΕ

Σήμερα, από τις 8 π.μ. μέχρι τις 7 μ.μ. διεξάγονται οι εκλογές του ΤΕΕ, με την «Πανεπιστημονική» Μηχανικών να καλεί τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και τους άνεργους μηχανικούς σε μαχητική στήριξη του ψηφοδελτίου της.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει αποσπάσματα από τη Διακήρυξη της «Πανεπιστημονικής» Μηχανικών:

«ΕΛΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Δεκαετίες τώρα, έχουν παρελάσει από μπροστά σου πολλές κυβερνήσεις, όλων των «αποχρώσεων»: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Και μαζί τους, άλλες τόσες διοικήσεις του ΤΕΕ, οι περισσότερες μάλιστα με "αριστερό" πρόεδρο. Γνωρίζεις τι έκαναν όλοι αυτοί για τις δικές σου ανάγκες.

Κυβερνήσεις - Διοικήσεις ΤΕΕ είναι συνένοχοι για τη σφαγή των δικαιωμάτων μας!

-- Μαζί, κυβέρνηση ΝΔ και ηγεσία του ΤΕΕ "ψήφισαν" τον Ν. 3518/06 που σε "φόρτωσε" με υπέρογκες εισφορές και έφερε την ανταποδοτικότητα στο Ταμείο.

-- Μαζί, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΤΕΕ έβαλαν το ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής και τα αποθεματικά του σε ομόλογα στην Τράπεζα της Ελλάδας άτοκα.

-- Μαζί, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΤΕΕ "έσπρωξαν" πάνω από 400 εκ. ευρώ στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank, ανεβάζοντας σε πάνω από 800 εκ. ευρώ τη συνολική "επένδυση" (τη στιγμή που η χρηματιστηριακή αξία της δεν είναι ούτε το ένα δέκατο).

-- Ο Πρόεδρος και η Διοικούσα του ΤΕΕ συνέχιζαν το διάλογο με την κυβέρνηση για τον αντιασφαλιστικό νόμο του Κατρούγκαλου, ενώ είχαν δεσμευθεί να αποχωρήσουν ύστερα από σχετική απόφαση της Αντιπροσωπείας μετά από πρόταση της "Πανεπιστημονικής". Η άσφαιρη κινητοποίηση του ΤΕΕ δεν ζητούσε την απόσυρση, αλλά τη "βελτίωση" του νόμου - λαιμητόμου για τα δικαιώματά μας.

Η επίθεση που δεχόμαστε δεν είναι τυχαία!

Οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις δεν αφορούν μόνο τον κλάδο μας, ούτε μόνο την Ελλάδα. Εφαρμόζονται σ' όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ πριν ακόμα ξεσπάσει η διεθνής κρίση του 2008 - 2009. Το κεφάλαιο απαιτεί φθηνή εργατική δύναμη, για να ανακάμψουν και να αυξηθούν τα κέρδη του... Ολες οι κρατικές ρυθμίσεις και οι νόμοι διευκολύνουν τους ομίλους για να διασφαλίσουν τη μερίδα του λέοντος απ' την πίτα των έργων στις κατασκευές και στους άλλους κλάδους. Σ' όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ εφαρμόζουν την αρχή της ανταποδοτικότητας στο Ασφαλιστικό που φορτώνει όλα τα βάρη της εργοδοσίας και του κράτους στις πλάτες των μισθωτών και των εργαζόμενων. Γι' αυτό και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις βάδισαν στον ίδιο δρόμο της σφαγής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της κλοπής των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ (με τα "κουρέματα", το PSI και τις ανακεφαλαιοποιήσεις της Τράπεζας Αττικής).

Ο πραγματικός αντίπαλός μας έχει ονοματεπώνυμο. Είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, το κεφάλαιο και η εξουσία του, οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που το στηρίζουν. Είναι η εγχώρια άρχουσα τάξη (ΣΕΒ, ΣΤΕΑΤ κ.λπ.), η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αυτόν τον αντίπαλο υπηρετεί ο πολύχρωμος θίασος των παρατάξεων που σε θυμήθηκαν προεκλογικά και όλες οι αστικές κυβερνήσεις.

-- Για να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου η κυβέρνηση μεθοδεύει το επόμενο διάστημα "υπο-κατώτατους" μισθούς κάτω από 500 ευρώ για τους νεοεισερχόμενους, νομοθετική κατάργηση των προσαυξήσεων και των επιδομάτων, κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, πλήρη ελαστικοποίηση του ωραρίου.

-- Οι προτάσεις του ΤΕΕ για "ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία" και η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ αφορούν επίσης τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι θα συνεχίσουν να κυνηγούν τα πιστοποιητικά κτιρίων για να επιβιώσουν κάθε μήνα.

-- Οι νέες ρυθμίσεις για το "Χωροταξικό Σχεδιασμό" που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τα Μητρώα των Τεχνικών Εργων και την προώθηση της απελευθέρωσης, θα αποκλείσουν ουσιαστικά τμήμα των αυτοαπασχολούμενων απ' την "αγορά εργασίας".

Δεν υπάρχει «μικρότερο κακό»...

...ίσα - ίσα, αυτός είναι ο δρόμος που οδήγησε από το κακό στο χειρότερο! Ενίσχυσε τις αυταπάτες ότι, τάχα, θα μας σώσει κάποια "αριστερή, προοδευτική κυβέρνηση" χωρίς σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο του λαού, την άρχουσα τάξη και την ΕΕ που τη στηρίζει. Οτι, τάχα, θα σωθούμε με αλλαγή νομίσματος, με κάποια διευθέτηση του χρέους, ενώ οι μονοπωλιακοί όμιλοι θα συνεχίσουν να κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά της οικονομίας. Η αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου ενάντια στα δικά μας συμφέροντα. Δεν ανατρέπεται αν δε σημαδέψεις τον πραγματικό σου αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο και την εξουσία του. Η "άσφαιρη" "αντιμνημονιακή" γραμμή της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι συνένοχη για τον αφοπλισμό του κινήματος, τον εγκλωβισμό του στο ρόλο του υπηρέτη της κυβερνητικής εναλλαγής.

Πάρε θέση για την οργάνωση της αντεπίθεσης

Οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια την αντιλαϊκή πολιτική. Εδωσαν και δίνουν αταλάντευτα και χωρίς "αστερίσκους" τη μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών και μισθολογικών μας δικαιωμάτων, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την ΕΕ. Πρωταγωνίστησαν στην πάλη για να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό. Οι πρωτοβουλίες που πήραν για τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους συσπείρωσαν εκατοντάδες συναδέλφους σε κινητοποιήσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις, απεργίες, άνοιξαν δρόμους στην πάλη του κινήματος για αλλαγή των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα, βαδίζοντας μαζί με τις ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και στην ΠΑΣΕΒΕ».

***

Δικαίωμα ψήφου έχουν τα τακτικά μέλη του ΤΕΕ και μπορούν να ψηφίσουν σε οποιαδήποτε πόλη βρεθούν τη μέρα της ψηφοφορίας. Δεν απαιτείται η πληρωμή συνδρομών για συμμετοχή στην ψηφοφορία.

Οι εκλογές γίνονται στην Αθήνα (στο ΟΑΚΑ, Κέντρο Ποδηλασίας), στη Θεσσαλονίκη και σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Πολύγυρο, Κιλκίς, Εδεσσα, Βέροια, Καστοριά, Φλώρινα, Κοζάνη, Γρεβενά, Κατερίνη, Γιάννενα, Ηγουμενίτσα, Αρτα, Πρέβεζα, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λιβαδειά, Λαμία, Χαλκίδα, Αμφισσα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Καρπενήσι, Κόρινθο, Πάτρα, Ναύπλιο, Πύργο, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη, Ερμούπολη, Μύκονο, Νάξο, Ανδρο, Μήλο, Φηρά Θήρας, Μυτιλήνη, Μύρινα Λήμνου, Χίο, Σάμο, Ρόδο, Κω, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κέρκυρα, Λευκάδα, Αργοστόλι, Ζάκυνθο, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Αγιο Νικόλαο.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 6946.799.833, 6977.806.266 και στην ιστοσελίδα http://www.dpk.tee.gr.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ