ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Συνάντηση με κατοίκους και φορείς των Ανωγείων

Από τη συνάντηση στα Ανώγεια με κατοίκους και φορείς της περιοχής
Από τη συνάντηση στα Ανώγεια με κατοίκους και φορείς της περιοχής
Στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στην Κρήτη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέφθηκε το Σάββατο τα Ανώγεια, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος.

Τον Δ. Κουτσούμπα υποδέχτηκαν μέλη και φίλοι του Κόμματος στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης, όπου τον φίλεψαν τσικουδιά και του πρόσφεραν ένα παραδοσιακό κρητικό μαχαίρι με εγχάρακτες μαντινάδες. «Οταν οι προλετάριοι του κόσμου ενωθούνε, τότε δεντρά της λεφτεριάς στους ουρανούς θα βγούνε» και «Οταν μονιάσει ο λαός και τα δεσμά του σπάσει, μπορεί να χτίσει άλλο ντουνιά κι ετούτο να χαλάσει», ήταν χαραγμένο στις δύο πλευρές του.

Αμέσως μετά, ο δήμαρχος Ανωγείων, Μ. Καλλέργης, τον ξενάγησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, με τα ομολογουμένως εντυπωσιακά ευρήματα, και λίγο αργότερα, στο Δημαρχείο, του πρόσφερε παραδοσιακά προϊόντα και λευκώματα για την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό των Ανωγείων. Ο Δ. Κουτσούμπας υποστήριξε την ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής.

Σε αίθουσα του Δημαρχείου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε συνάντηση με κατοίκους και εκπροσώπους φορέων των Ανωγείων, οι οποίοι του εξέθεσαν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως π.χ. για την εξοντωτική φορολογία, για την υποβάθμιση της Υγείας και της Παιδείας, αλλά και τοπικά, όπως η απουσία κρίσιμων υποδομών π.χ. για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, τη δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης των νέων κ.ά.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Πολύδωρας Αεράκης πρόσφερε στον Δ. Κουτσούμπα έργα ζωγραφικής που φιλοτεχνεί ο ίδιος.

Η επίσκεψη στα Ανώγεια ολοκληρώθηκε με ξενάγηση της αντιπροσωπείας του Κόμματος στο Ιδαίον Αντρον στον Ψηλορείτη.

Η Ελλάδα μπορεί να θρέψει το λαό της

Στην ομιλία του στο Δημαρχείο Ανωγείων, ο Δ. Κουτσούμπας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και στην πρόταση του Κόμματος, τονίζοντας: «Η αγροτική, κτηνοτροφική παραγωγή θα μπορούσε να ζήσει όλη τη χώρα και να θρέψει τον πληθυσμό της, και όχι μόνο αυτό, αλλά να έχουμε και ισότιμες εμπορικές σχέσεις, να κάνουμε και ανταλλαγές με άλλες χώρες και εξαγωγές. Τα θέματα της Παιδείας, το πώς είναι στελεχωμένα τα σχολεία μας, το πώς είναι στελεχωμένα τα Κέντρα Υγείας, που δεν είναι, όλα αυτά είναι ζητήματα που αφορούν τι σχέδιο έχεις, τι πρόγραμμα έχεις, τι προτάσεις κάνεις για να κυβερνήσεις, για να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία και να τα λύσει. Το ζήτημα της αγροτικής, κτηνοτροφικής παραγωγής, με τα μέτρα που πάρθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, έχει οδηγήσει στο να μεγαλώσει το κόστος παραγωγής και βεβαίως να μην μπορεί να επιβιώσει ο κτηνοτρόφος, να αναπτύξει τη μονάδα του, να προσφέρει στην κοινωνία και να ζήσει την οικογένειά του.

Τώρα, με το πρόβλημα του μελιταίου πυρετού, ενώ θα έπρεπε η κτηνιατρική υπηρεσία, το κράτος να πληρώσει γι' αυτά, σε υποχρεώνει να πηγαίνεις να κάνεις αιμοληψία στα ζώα για να μπορέσεις να τα σφάξεις και να τα έχεις, και να πληρώσεις δύο ευρώ το λιγότερο επιπλέον, για κάθε αιμοληψία. Αυτό είναι ένα τεράστιο κόστος, γιατί πρέπει να γίνεται ανά χρονικές περιόδους. `Η το πρόβλημα με τα βοσκοτόπια που χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις. Τα προβλήματα με τη φορολογία, τον ΕΝΦΙΑ και μια σειρά άλλα ζητήματα, που όλα αυτά συρρικνώνουν όχι μόνο το εισόδημα, αλλά οδηγούν στο να βρίσκεται σε αδιέξοδο και ο κτηνοτρόφος. Ετσι δεν μπορείς να κάνεις αγροτική ανάπτυξη. Και η Ελλάδα, όταν λέμε ως ΚΚΕ ότι έχει τέτοιες παραγωγικές δυνατότητες, μπορεί να θρέφει τον πληθυσμό της και απ' το βουνό με την κτηνοτροφία κι απ' τους κάμπους. Γιατί έχουμε και καλές κλιματολογικές συνθήκες στη χώρα, έχουμε δηλαδή πλούτο και για σιτάρια και για βαμβάκια και για φρούτα και για τα πάντα ώστε να θρέψουμε τα 11 εκατομμύρια πληθυσμού και να κάνουμε εξαγωγές, ισότιμες ανταλλαγές με άλλες χώρες, αντί να γεμίζουν τα δικά μας σούπερ μάρκετ με προϊόντα από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική.

Μπορούμε να παράγουμε αυτό τον πλούτο, τον "κατέχουμε", μόνο που τον αξιοποιούν λίγοι μονοπωλιακοί όμιλοι. Είναι οι απαιτήσεις της ΕΕ, που βάζει το μαχαίρι στο λαιμό, η εκάστοτε κυβέρνηση ώστε να λύσει έτσι τα ζητήματα και να επιβάλλονται συνεχώς αδιέξοδα. Κι εδώ δεν είναι μόνο ότι μας φταίνε κάποιοι άλλοι, δεν μας φταίνε ούτε μόνο οι ξένοι, ούτε μόνο οι Ευρωπαίοι, η Μέρκελ, ο Ομπάμα. Φταίνε όλοι αυτοί, είναι κοράκια, ενδιαφέρονται για τους δικούς τους ομίλους, για τα δικά τους κεφάλαια, τα δικά τους συμφέροντα και το πώς θα αυξάνουν τα κέρδη τους, ξεζουμίζοντας άλλους λαούς, μικρότερες χώρες, πιο αδύναμες οικονομίες, όπως είναι η Ελλάδα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί, την υπογραφή τους σε αυτές τις αποφάσεις τη βάζουν και οι ντόπιοι κεφαλαιοκράτες και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και συνεχίζεται η ίδια ιστορία με μνημόνια, αντεργατικά, αντιαγροτικά μέτρα».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενος στην «αξιολόγηση», είπε: «Τώρα μας μιλάνε για την "αξιολόγηση", η οποία για τον απλό κόσμο, γι' αυτόν που δουλεύει, σημαίνει νέα μέτρα και για τις εργασιακές σχέσεις και ομαδικές απολύσεις, και νέο συνδικαλιστικό νόμο, και νέα αντιασφαλιστικά αντισυνταξιοδοτικά μέτρα. Βεβαίως τα μέτρα αυτά, λένε, επείγονται να τα περάσουν μέσα σε δύο βδομάδες, για να είμαστε, λέει, άνετοι στις 5/12 να ανοίξει το ζήτημα του χρέους, μπας και μας το μειώσουν. Μόνο που αυτή η μείωση, αν γίνει, που δεν είναι και εύκολο να γίνει, δεν θα ωφελήσει το λαό, λέμε εμείς. Το έχουμε πει πολλές φορές, η μείωση του χρέους ή η επιμήκυνσή του σημαίνει ότι θα μας επιβάλουν και νέο πρόγραμμα, νέο μνημόνιο».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στις προτάσεις του ΚΚΕ για μέτρα ανακούφισης των αγροτών, που αφορούν στη μη παρακράτηση των επιδοτήσεων, στην κάλυψη του κόστους παραγωγής, στο αφορολόγητο πετρέλαιο και άλλα, λέγοντας: «Τις προτάσεις μας τις έχουμε καταθέσει στη Βουλή, όμως αρνούνται να τις ψηφίσουν τα άλλα κόμματα, όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί λένε θα μας δυσκολέψει η ΕΕ, δεν συμφωνεί. Ε, ναι, αλλά άμα δεν βαρέσεις το χέρι στο τραπέζι, όπως έλεγες ότι θα κάνεις, κι αν πεις σ' αυτό δεν συμφωνώ γιατί μου τελειώνεις την αγροτική κτηνοτροφική παραγωγή, τον Ελληνα αγρότη που τον χρειάζομαι για να αναπτύξω τη χώρα μου, να μπορώ να θρέψω το λαό μου και για να μπορώ να αναπτύξω την οικονομία σε όφελος όλων των εργαζομένων, ε, τότε βεβαίως θα έρχεται ο άλλος και θα σου λέει θα κάνεις αυτό, δεν θα κάνεις το άλλο».

Με τον πρόεδρο του Σωματείου Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου

Με τον Γιάννη Κοκκώνη, πρόεδρο του Σωματείου Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου, συναντήθηκε το πρωί της Κυριακής, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Ο Γ. Κοκκώνης ενημέρωσε τον Δ. Κουτσούμπα για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 90 περίπου εργαζόμενοι στο χώρο με μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών, εργασιακή ανασφάλεια, απειλές κ.λπ.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στην προσπάθεια των εργαζομένων να υπερασπίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα εξέφρασε ο Δ. Κουτσούμπας, διαβεβαιώνοντας ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του στην κατεύθυνση αυτή.

Αργότερα και πριν από την αναχώρησή του για το Ηράκλειο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στην πανέμορφη παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

«Χαλάλι στο τιμημένο ΚΚΕ»!

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή στην έναρξη της εκδήλωσης της ΚΟ Ρεθύμνου, που ο 90χρονος Κώστας Βαγουράκης απ' την Κοξαρέ, παρέδωσε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ όπλο που απέσπασε ο ίδιος, συμμετέχοντας στην τελευταία μάχη του ΕΛΑΣ κατά την αποχώρηση των Γερμανών από την Κρήτη. Ο Κ. Βαγουράκης συγκινημένος περιέγραψε πώς κατά τη μάχη στο Θέρισσο, τη στιγμή που δύο παλικάρια του ΕΛΑΣ πλησίασαν τους Γερμανούς που είχαν ήδη παραδοθεί, σκοτώθηκαν από έναν φασίστα που παρίστανε τον πεθαμένο. «Τι έπρεπε να κάνουμε εμείς; Το ξέρετε...», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αυτό το όπλο το πήρα εγώ από εκεί και το δίνω για το τιμημένο ΚΚΕ, για τα 100 του χρόνια... εύχομαι το Κόμμα μας να πάει μπροστά και το πράμα είναι να το πιστέψεις, άμα το πιστεύεις... εγώ μπορεί να κινδύνεψα αλλά χαλάλι στο τιμημένο ΚΚΕ», επευφημούμενος και με το σύνθημα «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ, Δόξα και Τιμή στο ΚΚΕ» να δονεί το χώρο της εκδήλωσης.

Ενα το Κόμμα του λαού...

Και οι τρεις ομιλίες του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο ολοκληρώθηκαν με μαντινάδες που συνέθεσε ο Δημήτρης Περυσινάκης.

Στα Χανιά: Δέντρο κατοχρονίτικο και αιματοποτισμένο, σε θύελλες παντός καιρού είναι συνηθισμένο

Στο Ρέθυμνο: Στον αιωνόβιο κορμό του ΚΚΕ γραμμένο, βρίσκεται τ' αναστάσιμο λαέ μου πεπρωμένο

Στο Ηράκλειο: Του κεφαλαίου κόμματα εγνώρισα σαράντα, μα ένα το Κόμμα του λαού ήταν και θα 'ναι πάντα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ