ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή απεργία

Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία την Πέμπτη 24 Νοέμβρη, απευθύνει το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας σε όσους εργαζόμενους δουλεύουν στο Δημόσιο και την Τοπική Διοίκηση (μόνιμοι, αναπληρωτές, συμβασιούχοι, άνεργοι). Το κάλεσμα έχει ως εξής:

«Να αντισταθούμε στην πολιτική που αποτελειώνει ό,τι έχει απομείνει από εργασιακά λαϊκά δικαιώματα. Να αντιπαλέψουμε την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ: Την απελευθέρωση απολύσεων και αύξηση του ορίου από το 5% στο 10%! Εφαρμογή του ν. Βερναρδάκη για απολύσεις στο Δημόσιο για όσους αξιολογούνται από 0 - 24 (ν. 4369/2016). Τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο Δημόσιο με παραπέρα μισθολογική καθήλωση, πάγωμα μισθολογικών κλιμακίων, κατάργηση εφάπαξ, κατάργηση όσων επιδομάτων έχουν απομείνει, σφαγή στα προνοιακά επιδόματα! Την παραπέρα επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, δηλαδή της δουλειάς λάστιχο με 300 - 400 ευρώ μισθό! Τη νέα μείωση των σημερινών συντάξεων και των κοινωνικών παροχών, δηλαδή νέα μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους που έχει παραγγείλει στην κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων! Τη νέα μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 5.000 από τα 8.600 ευρώ!»

»Ο νέος γύρος επίθεσης που ξεκίνησε από την κυβέρνηση, το κουαρτέτο, τις εργοδοτικές ενώσεις, τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και από εκείνους που συμμετέχουν στους στημένους "κοινωνικούς διαλόγους" και υπογράφουν "κοινά πορίσματα" έχει σκοπό να καταργήσει όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει. Η νέα διαπραγμάτευση είτε με βάση το πόρισμα της Επιτροπής των "εμπειρογνωμόνων", είτε με την "Κοινή Δήλωση" των κοινωνικών εταίρων, είτε με τις "ευρωπαϊκές πρακτικές", οδηγεί στην εξάπλωση της εργασιακής ζούγκλας και ανασφάλειας, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, οδηγεί στις ομαδικές απολύσεις, στη μείωση του ήδη σφαγιασμένου μισθού, στο "λοκ άουτ", στον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών, σε νέους φόρους - χαράτσια και πλειστηριασμούς... Ηδη, στην ακαδημαϊκή χρονιά που διανύουμε, πολλοί συνάδελφοί μας εικαστικοί εκπαιδευτικοί - αναπληρωτές δεν βρήκαν θέση στα σχολεία, λόγω της πολιτικής περιορισμού των προσλήψεων από το Υπ. Παιδείας».

ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
Το Αρμα Θέσπιδος ξεκινά τη διαδρομή του

Το Αρμα Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ξεκινά τη θεατρική του διαδρομή εκτός σκηνής με «Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης» του Μαριβώ. Μία σατανική ίντριγκα γύρω από δύο ζευγάρια που ερωτεύονται αγνοώντας το ένα την πραγματική ταυτότητα του άλλου. Ολοκληρώνοντας με επιτυχία τον 1οκύκλο παραστάσεων στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», συνεχίζει δυναμικά με την παράσταση που θα γίνει σήμερα Τετάρτη 23 Νοέμβρη και ώρα 17.30 στο Κέντρο ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΚΟΜΑΙΘΩ του Δήμου Πατρέων (Κανελλοπούλου 106 και Μητροπούλου, έξω από τη Αγυιά) σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Οργανισμό του δήμου.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης σημειώνει για το έργο: «Για να ζωντανέψουμε τη ροκοκό ατμόσφαιρα του έργου, οι ηθοποιοί ασκήθηκαν σε τεχνικές της Comedia dell' Arte και στην grammlote. Την ιδιαίτερη αυτή "εκφραστική" γλώσσα της Comedia όπου οι "θεατρίνοι" μιλάνε ακαταλαβίστικα και παντομιμικά αλλά γίνονται απόλυτα κατανοητοί από το κοινό. Με αυτοσχεδιασμούς και στιλιζάρισμα προσπαθήσαμε να τονίσουμε το Marivaudage, το έντεχνο δηλαδή στιλ γραφής των διαλόγων του Μαριβώ, όπου με επιτήδεια και πνευματώδη λογοπαίγνια οι πρωταγωνιστές αποκαλύπτουν και τις πιο λεπτές αποχρώσεις των αισθημάτων τους στο κοινό. Αντιμετωπίσαμε "Το παιχνίδι του έρωτα και της τύχης" πάνω απ' όλα ως παιχνίδι. Η σκηνοθεσία και οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στη θεατρικότητα της Comedia και την "αισθηματικότητα" της Marivaudage. Ενα παιχνίδι ανάμεσα στη μεταμφίεση των χαρακτήρων και τον πραγματικό τους εαυτό. Και όπως είχε πει ο Οσκαρ Ουάιλντ, "Δώσε στον άνθρωπο μια μάσκα και αμέσως θα δεις ποιος είναι στ' αλήθεια ο χαρακτήρας του"».

Μετάφραση: Γιάννης Βαρβέρης. Σκηνοθεσία - διασκευή: Χρήστος Στρέπκος. Σκηνικά - κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου. Κίνηση: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου. Φωτισμός: Νίκος Σωτηρόπουλος. Παίζουν: Γιάννης Τσάκωνας, Βασίλης Κόκκαλης, Ελένη Καλαντζοπούλου, Κατερίνα Κολλυροπούλου.

Επίσης, θα δοθούν παραστάσεις: 24/11 Δ. Σχολείο Δρέπανου 7 μ.μ., 25/11 ΚΔΑΠ, Θουκυδίδου 106, Ζαρουχλέικα - 6 μ.μ., 27/11 Σύλλογος «Ζωοδόχος Πηγή», Ρίο, Εργατικές - 7.30 μ.μ., 28/11 Παμπελοποννησιακό Στάδιο - 11 π.μ. Θα δοθούν επίσης παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο σε νοσοκομεία - ιδρύματα, Κέντρα Ψυχικής Υγείας.

Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ για όλη την οικογένεια, 3 ευρώ ατομικό. Υπεύθυνος του Αρματος Θέσπιδος είναι ο Πέτρος Βάης, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Τηλ. επικοινωνίας για τις παραστάσεις εκτός θεάτρου: 6936.585.904.

«Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» στην «Αλεξάνδρεια»

Γιάννης Ρίτσος και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν σε ενιαία ατμοσφαιρική πανδαισία, στον Πολυχώρο «Αλεξάνδρεια». «Ποίηση σε ντο δίεση ελάσσονα για ηθοποιό και πιάνο» είναι ο υπότιτλος που έδωσε στην παράσταση ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ν. Παπακωνσταντίνου.

Η ηθοποιός Κατερίνα Κουτροκόη ερμηνεύει την ηρωίδα του ποιητικού μονολόγου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου και η πιανίστα Χαρά Κουμαριώτη ερμηνεύει τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Μπετόβεν, καθώς και δέκα ακόμη έργα για πιάνο κορυφαίων συνθετών (Μπαχ, Μπετόβεν, Σοπέν, Ντεμπυσσύ και Σοστακόβιτς), ταυτόχρονα υποδυόμενη βωβά τη χαμένη νιότη της ηρωίδας και την έκρηξη του φυλακισμένου της πάθους. Δυο ερμηνείες αλληλένδετες, διαχεόμενες η μια μέσα στην άλλη, σηματοδοτούν, με τρόπο μοναδικό, το Πέρασμα από την Παρακμή, στο Ακαταμάχητο Μέλλον.

Εικαστικά: Ματίνα Γεωργά. Φωτογράφoς: Κωνσταντίνος Γαλάνης. Αφίσα - γραφιστική επιμέλεια: Αριάδνη Μιχαηλάρη. Τελευταίες παραστάσεις: Παρασκευή στις 8.30 μ.μ. - Σάββατο στις 6.30 μ.μ. Πολυχώρος Τέχνης «Αλεξάνδρεια» (Σπάρτης 14, πλατεία Αμερικής). Τηλέφωνα κρατήσεων: 210-8673655, 6980-249964). Γενική είσοδος: 10 ευρώ - Φοιτητών/Ανέργων: 6 ευρώ - Ατόμων άνω των 65 ετών: 8 ευρώ.

Ο Ζαραλίκος στο «Σταυρό»

Eurokinissi

Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος, από την Παρασκευή 25 Νοέμβρη και κάθε Παρασκευή, στο «Σταυρό του Νότου PLUS» (Φραντζή 14, Νέος Κόσμος, τηλ: 210 9226975), τη στιγμή που ο Ομπάμα μιλάει ελληνικά, ο Τραμπ καρδιτσιώτικα, ο Τσίπρας σαν τον Στηβ Γιατζόγλου κι ο Κούλης σαν αυτοδημιούργητος, υπόσχεται ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να βγάλει λίγο περισσότερο γέλιο απ' τους προηγούμενους... Στο τέλος της παράστασης θα μοιραστούν δάνεια αέρα. Φέρτε τρόμπες! Εναρξη 22.30. Είσοδος στο μπαρ 8 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ