ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2017
Λεηλατεί το λαό για να εξασφαλίσει και άλλα κέρδη στο κεφάλαιο

Ξεκίνησε χτες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτησή του

Από τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Eurokinissi

Από τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής
Αρχισε χτες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2017, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της 10ης Δεκέμβρη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, αφού πρώτα επιχείρησε να παρουσιάσει ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο την «αναδιανομή» υπέρ του λαού, αλλά κάτι τέτοιο έχει... οικονομικό κόστος, αναφέρθηκε στον «οδικό χάρτη» για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» και των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει για λογαριασμό του κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι «τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν ήδη αποφασιστεί (...) Η προσδοκία είναι ότι στο επόμενο Γιούρογκρουπ τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα παραμετροποιηθούν, με προοπτική εφαρμογής από τα μέσα του 2018 και μετά». Σημείωσε ακόμη και τις προσδοκίες του κεφαλαίου λέγοντας πως «η προσδοκία είναι ότι η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως προθάλαμος εξόδου από τη δημοσιονομική προσαρμογή», κρύβοντας βέβαια ότι για το λαό οι προσδοκίες αυτές σημαίνουν συνέχιση της εφαρμογής των έως τώρα αντιλαϊκών μέτρων και επιβολή νέων.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων και ναζιστική Χρυσή Αυγή τάχθηκαν κατά του προϋπολογισμού, ωστόσο δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση με την κυβέρνηση στα βασικά για το κεφάλαιο ζητούμενα, ενώ διαγκωνίστηκαν και χτες για το διαχειριστικό μείγμα που συμφέρει το κεφάλαιο.

Ταξικός ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017

Απέναντι στο μέτωπο των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017 ταξικό και αντιλαϊκό, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακολουθώντας την ίδια πολιτική με αυτή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Ως απόδειξη παρουσίασε στοιχεία για τα 4 δισ. ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν επιπρόσθετα η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, ενώ όσον αφορά τα έσοδα οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα ....«συμβάλουν» με ακόμα λιγότερα σε σχέση με φέτος. «Το σύνολο των εσόδων από τα νομικά πρόσωπα, ως ποσοστό των συνολικών εσόδων από τους φόρους», τόνισε, ανέρχεται «στο 6,9%, από 7,6% που ήταν το 2016»! Αυτή θα είναι η ...«συμβολή» των κεφαλαιοκρατών, σημείωσε χαρακτηριστικά, αναρωτώμενος: «Και γι' αυτό πανηγυρίζετε; Και μετά λέτε ότι είναι δίκαια τα φορολογικά μέτρα τα οποία πήρατε; Οτι ανακουφίζουν το λαό; Τις επιχειρήσεις ανακουφίζουν».

«Βεβαίως», πρόσθεσε, «δεν πρέπει να αφήνουμε απέξω τον "μπαμπούλα" - "δημοσιονομικό κόφτη", ο οποίος κόβει από μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες και αφήνει στο απυρόβλητο τις δαπάνες οι οποίες αφορούν τις επενδύσεις, τα αναπτυξιακά προγράμματα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που γίνονται για λογαριασμό του κεφαλαίου».

Ο ίδιος επισήμανε ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλει η σημερινή κυβέρνηση είναι συνυφασμένα με τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, ΗΠΑ - ΕΕ, από τη μία, Ρωσία - Κίνα, από την άλλη, αλλά και στο εσωτερικό τους ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, τους οποίους πυροδοτεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ανάκαμψης. Ενώ προειδοποίησε ότι αυτοί οι ανταγωνισμοί δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε γενικευμένο πόλεμο.

Οπως τόνισε, οι ανταγωνισμοί αυτοί αφορούν το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, «γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και ενισχύονται ως τάση σε επίπεδο οικονομίας αντιλήψεις περί προστατευτισμού. Το είδαμε στο Brexit, το είδαμε στις εκλογές των ΗΠΑ, το βλέπουμε και σε μια σειρά από χώρες της ΕΕ, που σε ιδεολογικό επίπεδο αυτό αντανακλάται σε μία ισχυροποίηση του εθνικισμού». «Για παράδειγμα, σήμερα», σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος στην τοποθέτηση της Χρυσής Αυγής, που έκανε αίσθηση προτρέποντας την κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους σε φοροελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις ώστε να σταματήσουν να φεύγουν «σωρηδόν» προς τη Βουλγαρία, «"βασιλικότερος του βασιλέως" στην προάσπιση των επιχειρήσεων εκφράστηκε το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι τυχαίο. Απλώς, αποκαλύπτεται ο ρόλος του τι ακριβώς είναι η Χρυσή Αυγή, υπηρέτης των συμφερόντων του κεφαλαίου και μάλιστα το μακρύ χέρι, ο εκτελεστικός βραχίονας, αυτός που κρατάει το βούρδουλα».

Οπως επισήμανε, το μείγμα διαχείρισης είναι και το πεδίο στο οποίο ερίζουν και η κυβέρνηση με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, εκπροσωπώντας τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου. Ενώ ξεκαθάρισε ότι ακόμα και τα περί ελάφρυνσης του χρέους που προβάλλει η κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», αφορούν την εξασφάλιση της ρευστότητας που έχει ανάγκη το εγχώριο κεφάλαιο και όχι τα συμφέροντα του λαού, που θα συνεχίσουν να συνθλίβονται.

Τόνισε ότι «δεν υπάρχει διέξοδος για το λαό στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, δεν υπάρχει διέξοδος προς όφελος του λαού όσο κάνουν κουμάντο στην οικονομία τα μονοπώλια, όσο η Ελλάδα παραμένει στην ΕΕ».

Από ποιους τα παίρνει και σε ποιους τα δίνει

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, ανέφερε ενδεικτικά στοιχεία που δείχνουν από ποιους τα παίρνει και σε ποιους τα δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017.

  • Τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να διογκωθούν κατά 2,3% και, από 45,8 δισ., να φτάσουν τα 46,86 δισ. ευρώ, ενώ νέοι φόροι εντάσσονται στη ζωή των λαϊκών οικογενειών (σε καύσιμα κίνησης, σταθερή τηλεφωνία, τσιγάρα, καφέ κ.λπ.).
  • Οι φόροι σε κάθε είδους νομικά πρόσωπα, δηλαδή στους επιχειρηματικούς ομίλους, το 2017 θα μειωθούν κατά 7%. Από 3,49 δισ., θα γίνουν 3,24 δισ. ευρώ.
  • Οι άμεσοι φόροι σε φυσικά πρόσωπα, δηλαδή σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αναμένεται να απογειωθούν κατά 14,5%. Οι έμμεσοι φόροι αναμένεται να διογκωθούν κατά 5,6%, από 25,1 σε 26,4 δισ. ευρώ.
  • Η κρατική δαπάνη για τη στήριξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διογκώνεται κατά 250 εκατ. ευρώ.
  • Προβλέπονται νέες φορολογικές απαλλαγές, ύψους 20,4 εκατ. ευρώ, για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο λεγόμενο «αναπτυξιακό νόμο».
  • Το τσεκούρι στην Κοινωνική Ασφάλιση για το 2017 φτάνει τα 1,64 δισ. ευρώ, μέσω περικοπών στους συνταξιούχους και της επιβολής νέων αυξημένων εισφορών στους ασφαλισμένους.
  • Για τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΕΚΑΣ, για το 2017 προβλέπει ο προϋπολογισμός περικοπές 586,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσά των λεγόμενων αντισταθμιστικών είναι μόλις 17 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η κυβέρνηση αρπάζει 570 εκατ. ευρώ, χώρια αυτά που έκοψε το 2016.
  • Για τον ΕΟΠΥΥ προβλέπεται μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016, δηλαδή, μείωση κατά 38%.
  • Για το «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης», αν και προβλέπει δαπάνη ύψους 760 εκατ. ευρώ, ο προϋπολογισμός εγγράφει ποσό χρηματοδότησης 571 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι πέραν των περικοπών που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα, η κυβέρνηση μαζί με το κουαρτέτο αναζητούν περίπου άλλα 200 εκατ. ευρώ επιπλέον, γεγονός που κουμπώνει με τον προωθούμενο εξορθολογισμό των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ»
Αδειοδοτήσεις - εξπρές με «μπούσουλα» τις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ

Σινιάλο σε επιχειρηματικούς ομίλους και επιχειρήσεις γύρω από τη διαμόρφωση του «κατάλληλου» επενδυτικού κλίματος επιχειρεί να στείλει η συγκυβέρνηση, μέσω του νομοσχεδίου, με τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας», που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί την ερχόμενη βδομάδα. Πρόκειται για τις νομοθετικές ρυθμίσεις «απλοποίησης» και σύντμησης, στο ελάχιστο δυνατό, των διαδικασιών για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, στη ρότα που έχουν υποδείξει ο ΣΕΒ και τα άλλα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, το εν λόγω νομοθέτημα εντάσσεται στις προαπαιτούμενες δράσεις που αφορούν στην ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» του μνημονίου με τη συμπλήρωση της νομοθεσίας που έχει σχέση με την εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ.

Το γενικό μέρος του νομοσχεδίου θέτει τις βασικές αρχές για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, ενώ στις ειδικές διατάξεις προβλέπονται οι ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων στους κλάδους της μεταποίησης τροφίμων και ποτών, σε ζητήματα που αφορούν στην «εφοδιαστική αλυσίδα» στα καταστήματα «υγειονομικού ενδιαφέροντος», καθώς και στα τουριστικά καταλύματα.

Μεταξύ άλλων:

Βιομηχανία μεταποίησης τροφίμων - ποτών. Καταργούνται οι περισσότερες από τις προαπαιτούμενες άδειες για την έναρξη της λειτουργίας τους και αντικαθίστανται με μια απλή «γνωστοποίηση» στον αρμόδιο κρατικό φορέα, συμπεριλαμβανομένης και της «βεβαίωσης καταλληλότητας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Εφοδιαστική αλυσίδα: Καταργείται η άδεια για την έναρξη της λειτουργίας τους και «αντικαθίσταται» από μια απλή «γνωστοποίηση» προς την αρμόδια κρατική υπηρεσία.

Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, με μόνη προϋπόθεση τη βεβαίωση από την Υπηρεσία Δόμησης για τη δυνατότητα εγκατάστασης της επιχείρησης στη συγκεκριμένη τοποθεσία, θα προχωρούν στην έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης, χωρίς να απαιτούνται εκ των προτέρων η άδεια λειτουργίας και οι έλεγχοι.

Τουριστικά καταλύματα. Προβλέπονται παρεμβάσεις για την ταχύτερη έκδοση του «Ειδικού Σήματος Λειτουργίας», με αντίστοιχη μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Ρυθμίσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Με κανονιστικές αποφάσεις θα προσδιοριστούν οι περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπου μπορούν να εγκατασταθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, με στόχο να «αποφεύγονται οι καθυστερήσεις», από την εμπλοκή της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Μείωση του οικονομικού «βάρους». Μειώνεται το ύψος των παραβόλων για την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ