ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σε περισσότερες πόλεις και νομούς απλώνεται ο αγώνας τους

Εκτός από τη Θεσσαλία, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες οργανώνουν κινητοποιήσεις σε Αρτα και Κρήτη

Να υποδεχτούν αγωνιστικά «παλιούς και νέους πλασιέ» της κυβερνητικής και ευρωενωσιακής πολιτικής, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας (ΟΑΣΝΑ). Με αφορμή την ημερίδα με θέμα «Αγροτική παραγωγή και επιχειρηματικότητα», που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Αρταίων, το Επιμελητήριο Αρτας και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρτας - Φιλιππιάδας υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οργανώνει κινητοποίηση σήμερα Σάββατο, στις 4 μ.μ., έξω από το ξενοδοχείο «Βυζαντινό», όπου θα γίνουν οι εργασίες της ημερίδας.

«Το λένε με λόγια και με πράξεις ότι θέλουν επιχειρηματίες αγρότες και όχι τη μεγάλη πλειοψηφία, που είναι οι μικρομεσαίοι παραγωγοί και ορισμένοι από αυτούς ετεροαπασχολούμενοι, αφού δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το συνεχώς μειούμενο αγροτικό εισόδημα», αναφέρει η Ομοσπονδία και συνεχίζει: «Ανάπτυξη όμως για τους επιχειρηματικούς ομίλους σημαίνει τιμές παραγωγού κάτω του κόστους (πορτοκάλια 10 λεπτά, ακτινίδια 35 λεπτά, ελιές 40 λεπτά, αρνί 2 ευρώ) και απλησίαστες τιμές στο ράφι για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Σημαίνει για τους εργαζόμενους στις μεταποιητικές επιχειρήσεις άθλιες συνθήκες εργασίας και χαμηλά μεροκάματα».

Στη Θεσσαλία, ο επόμενος αγωνιστικός σταθμός είναι το πανκαρδιτσιώτικο αγροτικό συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στις 5 Δεκέμβρη, στην πόλη της Καρδίτσας. Ανάλογα συλλαλητήρια στην πόλη των Τρικάλων και τα Φάρσαλα αναμενόταν να αποφασιστούν στις συσκέψεις Αγροτικών Συλλόγων που είχαν προγραμματιστεί για χτες βράδυ στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιον» των Τρικάλων και στο χωριό Βασιλί των Φαρσάλων. Οι κινητοποιήσεις θα συντονιστούν σε πανθεσσαλικό επίπεδο, μετά και τη σύσκεψη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων της Μαγνησίας, τη Δευτέρα 28/11, στις 7 μ.μ., στον Παλαμά Καρδίτσας.

Στο μεταξύ, κινητοποίηση στην Εφορία έκαναν την Τετάρτη το πρωί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων (ΕΟΑΣΝ) και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, διαμαρτυρόμενοι για τη φοροληστεία και τον οικονομικό τους στραγγαλισμό. Συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες, η ΕΟΑΣΝ καλεί τους συνδικαλιστικούς φορείς των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Κρήτης σε σύσκεψη για τον Παγκρήτιο συντονισμό της δράσης τους, τη Δευτέρα 28/11, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Από τα Χανιά συμμετέχουν στη σύσκεψη μέχρι στιγμής ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρώην Δήμου Αρμένων, πρώην Δήμου Βάμου, πρώην Δήμου Κρυονερίδας, Κάινας, πρώην Δήμου Μήθυμνας, Αμυγδαλοκεφαλίου, Ελους, Παλαιών Ρουμάτων, Μεσκλών και Κολυμβαρίου.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Διαμαρτυρία χτες για το Ενδοκρινολογικό του Νοσοκομείου Νίκαιας

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Στο προαύλιο του Νοσοκομείου Νίκαιας συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι υγειονομικοί και φορείς της περιοχής, αντιδρώντας στις απολύσεις επικουρικών γιατρών και στις συνέπειες που έχουν όχι μόνο στους εργαζόμενους, αλλά και στα ίδια τα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, η λήξη της σύμβαση μιας επικουρικής γιατρού, φέρνει το Ενδοκρινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να σταματήσει τη λειτουργία του. Στο Τμήμα υπηρετεί μόνο ένας ακόμα επικουρικός γιατρός, ενώ ο διευθυντής του συνταξιοδοτείται στο τέλος του έτους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και Λαϊκές Επιτροπές της περιοχής. Την ανάγκη να παραμείνουν στις θέσεις τους οι επικουρικοί γιατροί αναγκάστηκε να παραδεχτεί και ο διοικητής του Νοσοκομείου, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των φορέων, επιβεβαιώνοντας πως οι απολύσεις θα δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου.

Εντύπωση προκαλούν, στο μεταξύ, οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας και της 2ης ΥΠΕ για εξασφάλιση της «απρόσκοπτης λειτουργίας» της Ενδοκρινολογικής Κλινικής. Το κενό που προκύπτει λόγω της συνταξιοδότησης του σημερινού διευθυντή στο τέλος του έτους, παραμένει ακάλυπτο. Η μόνη «εξασφάλιση» είναι η αποστολή ενός αιτήματος από την ΥΠΕ στο υπουργείο για προκήρυξης της θέσης, αίτημα που δεν έχει καν εγκριθεί. Ακόμα, όμως, και αν δοθεί η σχετική έγκριση, η προκήρυξη της θέσης θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο 2017 και η κάλυψή της πολύ αργότερα.

Πολύ περισσότερο, όπως εξηγούν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, υπό αμφισβήτηση τίθεται και ο ισχυρισμός του υπουργείου ότι υπάρχει «θετική ανταπόκριση» από γιατρούς άλλων νοσοκομείων στην πρόσκληση για απόσπαση στη θέση του διευθυντή, καθώς τα αντίστοιχα Τμήματα στα νοσοκομεία «Αττικό» και «Μεταξά» είναι επίσης υποστελεχωμένα. Στην ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) σημειώνει: «Το παράδειγμα της Ενδοκρινολογικής Κλινικής, αν και είναι χαρακτηριστικό, σίγουρα δεν είναι το μοναδικό. Δεκάδες τμήματα λειτουργούν οριακά, βασίζονται σε επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτές για να συνεχίσουν να λειτουργούν».

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 28/11, στις 9 π.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου οργανώνει κινητοποίηση στο ΙΚΑ Περιστερίου, ενώ η δραστηριότητα των Λαϊκών Επιτροπών Δυτικής Αθήνας θα κορυφωθεί με μεγάλη συγκέντρωση την Παρασκευή 16 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Χαϊδάρι (πλ. Δημαρχείου).

Σημειώνεται, τέλος, ότι εκτός από τους επικουρικούς γιατρούς, αντιμέτωποι με απολύσεις βρίσκονται και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Οπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, 50 εργαζόμενοι, διασώστες και πληρώματα ασθενοφόρων σε νησιά του Αιγαίου, απολύθηκαν στις 19/11, όταν έληξαν οι συμβάσεις τους.

«ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ»
Χέρι - χέρι εργοδοσία και συνδικαλιστική πλειοψηφία

Αντιμέτωποι με μειώσεις και απολύσεις, αλλά και με τη στάση της πλειοψηφίας της κλαδικής Ομοσπονδίας (ΟΣΝΙΕ) και του επιχειρησιακού σωματείου βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην «Ευρωκλινική». Οπως καταγγέλλουν οι δυνάμεις της ΔΑΣ στην ΟΣΝΙΕ, το προεδρείο της Ομοσπονδίας προχώρησε σε συνάντηση με εκπροσώπους της διοίκησης της «Ευρωκλινικής» την περασμένη Τετάρτη, χωρίς να ενημερωθούν τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας, ώστε να μην παραστεί αντιπροσωπεία της ΔΑΣ. Οσο για το περιεχόμενο της συνάντησης, τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι «το πρόβλημα βρίσκεται στη φορολογία (!) των επιχειρήσεων», αναφέρει η ΔΑΣ υπογραμμίζοντας πως η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας έχει επιλέξει να στέκεται «στο πλευρό της εργοδοσίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου, που προσπαθεί να μετατρέψει την προγραμματισμένη για σήμερα Γενική Συνέλευση σε ...συνέντευξη Τύπου του προεδρείου της ΟΣΝΙΕ, χωρίς αντίλογο και αντιπαράθεση, χωρίς αποφάσεις για την απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι στην επίθεση. Μάλιστα, για να διασφαλίσει τον εκφυλισμό της συνέλευσης, προσπαθεί να αποκλείσει από τη διαδικασία τις φωνές που δεν ευθυγραμμίζονται με την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας. Ετσι, στην ανακοίνωσή της για τη σημερινή συνέλευση αναφέρει τα εξής: «Εάν υπάρξει οποιαδήποτε άλλη παρουσία πλην των προσκεκλημένων, των εργαζομένων και μελών του σωματείου της Ευρωκλινικής Αθηνών και Παίδων, δεν θα επιτραπεί η είσοδος αυτών, σε διαφορετική περίπτωση θα διακοπεί η Γενική Συνέλευση» (!)

Ο

ΟΑΣΘ: Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν εκ νέου από σήμερα οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Ο ΟΑΣΘ απειλεί ότι τη Δευτέρα θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για να κριθεί η επίσχεση εργασίας παράνομη και καταχρηστική.

«ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»: Με απόλυτη επιτυχία έγιναν χτες οι στάσεις εργασίας στην εταιρεία «Αφοί Βλάχου», με τους εργαζόμενους να αγωνίζονται για την κατάργηση της «ενοικίασης» εργαζομένων και τη μονιμοποίησή τους. Νέα κινητοποίηση θα γίνει τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη.

«VERIDOS ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ»: Γενική συνέλευση πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στην εταιρεία «VERIDOS ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ», με θέμα τον απολογισμό δράσης της Σωματειακής Επιτροπής, και εξέλεξαν Εφορευτική Επιτροπή για την πραγματοποίηση εκλογών. Ακόμα αποφάσισαν τη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη.

«CYTA»: Τετράωρη στάση εργασίας για την Τετάρτη 30 Νοέμβρη από τις 12 το μεσημέρι αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων «Cyta», απαιτώντας μεταξύ άλλων την ανάκληση απολύσεων, αλλά και την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους.

ΛΑΡΙΣΑ: «Επί ξύλου κρεμάμενοι» είναι οι 12 εργαζόμενοι στο Περιφερειακό Εργαστήριο Γεωργικών Αναλύσεων (ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) στη Λάρισα και οι υπόλοιποι 9 σε άλλες περιοχές, αφού στο τέλος του 2016 λήγουν οι συμβάσεις τους. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν από 6 έως και 13 συνεχή χρόνια, αλλά με ετήσιες συμβάσεις, χωρίς να μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας απαιτεί την άμεση μονιμοποίηση τους.

«ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»
«Μαύρη» ζωή για εργαζόμενους - αυτοαπασχολούμενους

Την πίεση των μεγαλεμπόρων στους μικρούς της αγοράς αυξάνει η εφαρμογή της «Μαύρης Παρασκευής», καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων - Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η μαύρη Παρασκευή θα κάνει μαύρη τη ζωή χιλιάδων μικρών εμπόρων». Η «Μαύρη Παρασκευή», τονίζει ο Σύλλογος, είναι στην κατεύθυνση «ενίσχυσης των πολυκαταστημάτων» και καλεί σε συσπείρωση τους μικρέμπορους «γυρίζοντας την πλάτη σε όλους αυτούς που με κόλπα και παραπλανητικά τερτίπια, μας αποπροσανατολίζουν και αδρανοποιούν, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας».

«Δυναμώνουμε τη συμμαχία μας με τους εργαζόμενους, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που δημιουργεί άνεργους ή κακοπληρωμένους εργαζόμενους και καταστρέφει τον μικρό έμπορα, τον μικρό επαγγελματία. Κόντρα στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της ΕΕ. Πολιτική που εξυπηρετεί τα πολυκαταστήματα, τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους», προσθέτει ο Σύλλογος. Επίσης, με αφορμή τη «Μαύρη Παρασκευή», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του «την μεγαλοεργοδοσία και τις πολυεθνικές του κλάδου που έχοντας στόχο την αύξηση των κερδών τους, εντατικοποιούν καθημερινά την εργασία χιλιάδων συναδέλφων μέχρι εξαντλήσεως», όπως άλλωστε έγινε και χτες, στα μεγάλα καταστήματα που εφάρμοσαν το μέτρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ