ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
Σε πρώτο πλάνο τα σχέδια του κεφαλαίου για «κόμβο» μεταφορών και Ενέργειας...

...που μπλέκουν το λαό στα επικίνδυνα «παιχνίδια» των ανταγωνισμών

Ο πρωθυπουργός «έδειξε» χτες τα σχέδια της αστικής τάξης της Ελλάδας, στο φόντο των οξυμένων ανταγωνισμών στην περιοχή

Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός «έδειξε» χτες τα σχέδια της αστικής τάξης της Ελλάδας, στο φόντο των οξυμένων ανταγωνισμών στην περιοχή
Τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στο στόχο της αστικής τάξης για τη μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης - την οποία υπηρετούν πιστά όλες οι αστικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών - επανέλαβε χτες από την Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θράκη. Σε μια από τις πιο ρημαγμένες από την αντιλαϊκή πολιτική περιφέρειες της Ελλάδας, ο Αλ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στους σχεδιασμούς που ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση καθ' υπαγόρευση των συμφερόντων του κεφαλαίου, προσπαθώντας ταυτόχρονα να δημιουργήσει κάλπικες προσδοκίες στα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Οπως είπε, περιγράφοντας τους πόθους του κεφαλαίου, η Αλεξανδρούπολη «θα γίνει ένας ισχυρός διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος. Σημαντικός κόμβος, όχι μόνο για τη Θράκη, όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά ένας σημαντικός κόμβος μεταφορών, εμπορίου και Ενέργειας, για την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής». Πρόσθεσε, δε, ότι από την Αλεξανδρούπολη «περνούν οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος. Διότι, εδώ στην Αλεξανδρούπολη, έχουμε σχέδιο να δημιουργήσουμε ένα πολύ μεγάλο και ισχυρό λιμάνι, το οποίο θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα τα εμπορεύματα που θα έρχονται εδώ θα μπορούν με ευκολία να μεταφέρονται μέσω των υποδομών που αναπτύσσουμε, οδικών και σιδηροδρομικών, στη Βαλκανική και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Καταγράφοντας τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τους στόχους αυτούς του κεφαλαίου, αλλά και τα όσα έχει «τρέξει» η σημερινή κυβέρνηση, σημείωσε την αξιοποίηση των ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη των υποδομών τα δυο τελευταία χρόνια, τη σιδηροδρομική σύνδεση του νέου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων, την εκβάθυνση του λιμένα για να μπορεί να δέχεται μεγάλα φορτηγά πλοία και να αυξήσουν την εμπορευματική κίνηση, τα έργα ανάπτυξης του οδικού δικτύου και της ανάπτυξης των κάθετων οδικών αξόνων της Εγνατίας.

Μέχρι τα μπούνια στους ανταγωνισμούς

Στάθηκε, επίσης, στη διμερή συμφωνία με τη Βουλγαρία, για την ανάδειξη των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης που βγαίνει στο Αιγαίο και του Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα και την αναβάθμιση της αναμεταξύ τους σιδηροδρομικής σύνδεσης, σημειώνοντας πως αυτή «εντάσσεται στο κεντρικό δίκτυο διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών και, ταυτόχρονα, αποτελεί τμήμα του άξονα που ενώνει τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα. Με αυτό τον τρόπο παρακάμπτονται τα στενά του Βοσπόρου», σκιαγραφώντας δηλαδή και το πώς τέτοιες συμφωνίες γίνονται στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με τα άλλα καπιταλιστικά κράτη της περιοχής όπως η Τουρκία.

Από το πρωθυπουργικό αφήγημα δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά και η «ενεργειακή διάσταση», μιας και όπως τόνισε, «η Αλεξανδρούπολη και ολόκληρη η Θράκη αποκτούν πλέον έναν κυρίαρχο ρόλο στην υλοποίηση μεγάλων ενεργειακών έργων, (...) που υπερβαίνουν την εθνική εμβέλεια, υπερβαίνουν τα σύνορά μας και (...) αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη σε όλη την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης...». Πρόκειται για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου TAP, τον αγωγό IGB που θα συνδέσει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία και το σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός Πλωτού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, που προγραμματίζεται να γίνει στη θαλάσσια περιοχή έξω από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Εργα «ζωτικής σημασίας» για εγχώριους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους, τα οποία τοποθετούν τη χώρα στο επίκεντρο των πολύ μεγάλων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο και το μήνυμα που επέλεξε να στείλει ο πρωθυπουργός απ' τη Φιλύρα Ροδόπης, με αποδέκτη την τουρκική κυβέρνηση και την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται, στο ευρύτερο πλαίσιο των οξυμένων ανταγωνισμών στην περιοχή, πως «...δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν, αλλά και σε καμία ξένη Αρχή να παίζει παιχνίδια εις βάρος των πολιτών μας, εκμεταλλευόμενη πολλές φορές λάθη και παραλείψεις της ίδιας της Πολιτείας».

Προσπάθεια για στράτευση του λαού στους στόχους του κεφαλαίου

Στους παραπάνω στόχους του κεφαλαίου ο πρωθυπουργός προσπάθησε να στρατεύσει και τα λαϊκά στρώματα, καλλιεργώντας κάλπικες προσδοκίες από μια ενδεχόμενη καπιταλιστική ανάκαμψη, μιλώντας στην Αλεξανδρούπολη για «έργα τα οποία θα τονώσουν την απασχόληση και θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της Θράκης, αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας» και «πασπαλίζοντας» τους στόχους του κεφαλαίου με μύθους περί ενίσχυσης της ασφάλειας και «δίκαιης ανάπτυξης της οικονομίας μας».

Τα ίδια «παχιά λόγια», που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, επανέλαβε και στους κατοίκους στη Φιλύρα, όπου υποσχέθηκε «να βρούμε τον τρόπο» για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, αλλά και για «να μένουν οι νέοι στη Θράκη, να βρίσκουν αξιοπρεπείς δουλειές εδώ», δίνοντας «κίνητρα για την παραγωγή, την καπνοπαραγωγή, την κτηνοτροφία», που βέβαια τσακίζονται στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής στρατηγικής που υλοποιεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και, φυσικά, υποσχέθηκε μέρισμα στην ανάπτυξη, υποστηρίζοντας ότι αυτή έρχεται ...καλπάζοντας, «έρχεται και μάλιστα σε υψηλούς ρυθμούς το 2017 - προβλέπουν όλοι κοντά στο 3%» και θα «εξειδικευτεί και χωρικά, εκεί όπου η χώρα έχει μεγαλύτερη ανάγκη, εκεί που η κοινωνία έχει μεγαλύτερη ανάγκη».

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε ακόμα το Μειονοτικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ξάνθης, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» στην Ξάνθη, το Μουσικό Γυμνάσιο Κομοτηνής, συμμετείχε σε σύσκεψη με φορείς της Θράκης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εγκαινίασε την 24η Πανελλήνια Εμπορική Εκθεση «Ανατολική Μακεδονία - Θράκη 2016» στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και το βράδυ μίλησε στην Κομοτηνή. Σήμερα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επισκεφτεί το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ», θα παραστεί στα εγκαίνια της λειτουργίας του γραφείου του και θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με φορείς της Θεσσαλονίκης.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ανεβασμένοι τόνοι και ανησυχίες για τα «εθνικά ζητήματα»

Με ανεβασμένους τόνους γύρω από τα λεγόμενα «εθνικά ζητήματα» και «ανήσυχος» εμφανίστηκε, χτες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στα Γιάννενα κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ηπειρο.

Οπως είπε, βιώνουμε «μια δύσκολη καμπή για την πατρίδα μας, σε μια εποχή που η οικονομική κρίση από τη μία και η έλλειψη εθνικής στρατηγικής από την άλλη εμφανίζουν την Ελλάδα πιο αδύναμη από κάθε άλλη στιγμή σε ολόκληρη τη Μεταπολίτευση. Και όλο αυτό να συμβαίνει, δυστυχώς, σε μια εποχή μεγάλης διεθνούς κινητικότητας, που προκαλεί ανησυχία σε ό,τι αφορά στα δικά μας εθνικά συμφέροντα».

Ειδικά για το Κυπριακό, είπε ότι «βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Και ακολουθούμε σταθερά το δόγμα "η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται"».

Για την Τουρκία, σημείωσε ότι «ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, εμφανίζεται απρόβλεπτη. Οι δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λοζάνης αμφισβητούν το θεμέλιο των διμερών μας σχέσεων και απειλούν με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή. Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό κρέμεται από μια κλωστή. Και αν καταρρεύσει, οι συνέπειες για τη χώρα μας είναι ανυπολόγιστες».

Για την Αλβανία, επισήμανε ότι «με μια σειρά δηλώσεων και πράξεων "ανοίγει" σχεδόν όλα τα θέματα των διμερών μας σχέσεων, προσθέτοντας μάλιστα και το ανύπαρκτο ζήτημα του δήθεν "Τσάμικου". Θέτει ανύπαρκτα ζητήματα, την ώρα που η ίδια προχωρά σε απαράδεκτες ενέργειες, όπως το γκρέμισμα σπιτιών Ελλήνων στη Χειμάρρα ή τη διακίνηση προπαγανδιστικού εθνικιστικού υλικού από υπαλλήλους του υπουργείου των Εξωτερικών. Την ίδια ώρα που δεν συνεργάζεται για να προχωρήσουν κοινώς επωφελή ζητήματα, όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών».

Εκτίμησε, τέλος, αποτυπώνοντας και τις ανησυχίες της αστικής τάξης για το «χαμένο έδαφος» στους ανταγωνισμούς της με τα άλλα καπιταλιστικά κράτη της περιοχής, ότι «ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας για να αλλάξουν ισορροπίες και δεδομένα στην περιοχή. Η Ελλάδα για 10ετίες είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Εχει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη, έχει δείξει την αλληλεγγύη της στα δύσκολα χρόνια των γειτόνων μας, στήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική τους. Η στήριξη αυτή όμως δεν μπορεί, ούτε και πρέπει να ερμηνεύεται ως κάποιου είδους "λευκή επιταγή". Ειδικά όταν με ενέργειες και παραλείψεις πλήττεται ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας. Γι' αυτό (...) θέλω να στείλω προς όλες τις πλευρές ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Με την Ελλάδα μην παίζετε!».

Αποχωρήσεις και διεργασίες

Ανεξαρτητοποιήθηκε χτες από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ενωσης Κεντρώων ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Γ. Καρράς. H Ενωση Κεντρώων ζήτησε να παραδώσει την έδρα, επισημαίνοντας πως «το μέλλον θα δείξει, αν δεν παραδώσει την έδρα ποιος δάχτυλος υπάρχει». «Θα το δείξει το μέλλον», απάντησε ο Β. Λεβέντης, ερωτηθείς εάν ο Γ. Καρράς θα πάει στη ΝΔ. Ο Γ. Καρράς με ανακοίνωση και με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, δήλωσε πως θα έχει «αυτόνομη πορεία».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του κόμματος «Νέα Δεξιά», Φαήλος Κρανιδιώτης ανακοίνωσε χτες την προσχώρηση στο κόμμα του της αντιδημάρχου Σαλαμίνας Ειρήνης Μπινιάρη, που αποχώρησε από τη ΝΔ.

Στρατιωτική κινητικότητα στην Ηπειρο

Στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του Αλβανού πρωθυπουργού, που έβαζε στο τραπέζι μια σειρά διεκδικήσεις της αλβανικής αστικής τάξης σε βάρος της Ελλάδας, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Επιθεώρηση του ΓΕΣ έκτακτη επιχειρησιακή αξιολόγηση των Τμημάτων Χρονικών Ετοιμοτήτων της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας στην Ηπειρο. Κατά τη διάρκεια της ενεργοποίησης, η οποία εκτελέσθηκε χωρίς προειδοποίηση ώστε να εξαχθούν ρεαλιστικά συμπεράσματα, εφαρμόστηκαν στο σύνολό τους όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, αναφέρει το Επιτελείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ