ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συλλυπητήρια μηνύματα από ΠΑΜΕ, ΕΕΔΔΑ, ΕΕΔΥΕ

Για την απώλεια του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο

Από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στην κουβανική πρεσβεία
Από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ στην κουβανική πρεσβεία
Το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στο λαό, στους εργαζομένους και την CTC Κούβας για το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο. Σε μήνυμά του σημειώνει:

«Ο Φιντέλ, ο Τσε, ο Καμίλο ήταν παιδιά και ηγέτες του μεγάλου αγώνα των εργατών και του λαού της Κούβας ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση. Ο αγώνας του κουβανικού λαού, αρχικά ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα και μετά για δεκαετίες ενάντια στο εμπάργκο των ΗΠΑ, ενάντια στις υπονομευτικές ενέργειες των ΗΠΑ, της ΕΕ, αποτέλεσε μια ακόμα απόδειξη ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Απέδειξε ότι οι λαοί έχουν τη δύναμη. Απέδειξε την τεράστια δύναμη της αλληλεγγύης των εργατών.

Τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας αποχαιρετούμε τον μεγάλο ηγέτη του λαού της Κούβας, της παγκόσμιας εργατικής τάξης με τα λόγια του, που αποτελούν πυξίδα και για τους αγώνες του σήμερα, "δεν τρέμω τη μανία του άθλιου τυράννου (...) Καταδικάστε με, δεν πειράζει, η Ιστορία θα με δικαιώσει".

Αντίο Φιντέλ...

Μέχρι τη νίκη, για πάντα!».

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στην κουβανική πρεσβεία

Την πρεσβεία της Κούβας επισκέφθηκε, χτες, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, για να εκφράσει τα συλλυπητήρια για την απώλεια του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο.

«Είναι μεγάλη απώλεια και δεν είναι μόνο για τον κουβανικό λαό αλλά για την παγκόσμια εργατική τάξη», είπε απευθυνόμενος στον Κουβανό πρέσβη, Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ, ο Γ. Πέρρος. «Ενα πράγμα υποσχόμαστε. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να γίνει πράξη αυτό που πάλεψε».

Ενώ στο βιβλίο συλλυπητηρίων, εκ μέρους της ΕΓ του ΠΑΜΕ, έγραψε: «Ο σύντροφος Φιντέλ και οι σύντροφοί του απέδειξαν ότι δεν είναι ανίκητος ο ιμπεριαλισμός. Δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε στα βήματά του. Για να απαλλαγεί η εργατική τάξη από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

Ανακοινώσεις για το θάνατο του Φιντέλ εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), που σημειώνει: «Πενήντα οχτώ χρόνια τώρα, η σοσιαλιστική πορεία, τα επιτεύγματα της Κουβανικής Επανάστασης σε όλους τους τομείς, οι αγώνες του κουβανικού λαού ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις, ενάντια στον εγκληματικό αποκλεισμό των ΗΠΑ, ενάντια στην "Κοινή Θέση" και τη διπρόσωπη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η διεθνιστική αλληλεγγύη που απλόχερα δόθηκε σε όσους λαούς τη χρειάστηκαν, οι τεράστιες θυσίες του κουβανικού λαού στη διάρκεια της "ειδικής περιόδου" μετά τις ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, είναι στενά δεμένα με τον Φιντέλ Κάστρο και την καθοδήγηση της πάλης για την εξάλειψη της εκμετάλλευσης και καταπίεσης των λαών».

Τη συμπαράστασή της στον κουβανικό λαό εκφράζει επίσης η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Γνήσιος διεθνιστής και πηγή έμπνευσης των λαών

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, το διεθνές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, εκφράζει τη λύπη και τον πόνο του για την απώλεια του αγαπημένου συντρόφου Φιντέλ Κάστρο, ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, εμβληματικής φιγούρας και ηγετικής φυσιογνωμίας του κουβανικού λαού. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Είναι δύσκολο να βρει κανείς τα λόγια για να περιγράψει τη ζωή και το χαρακτήρα ενός τέτοιου ηγέτη, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στις επαναστατικές ιδέες, στην υλοποίηση των πιο ευγενών ιδεωδών της ανθρωπότητας, στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στο νησί της Κούβας.

Ο Φιντέλ, όπως τον αποκαλούσε ο λαός, υπηρέτησε ως αντάρτης αρχηγός, ως υπερασπιστής της κυριαρχίας της Κούβας και ως ψυχή της αξιοπρέπειας του κουβανικού λαού. Πρωταγωνίστησε ως ηγέτης της Επανάστασης και ως γνήσιος διεθνιστής λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης για δεκάδες λαούς και εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων.

Ο Φιντέλ βραβεύτηκε με δεκάδες βραβεία, ανάμεσα σε αυτά και από το ΠΣΕ για τη συμβολή του, μια ολόκληρη ζωή, στην υπόθεση της ειρήνης και του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Ο Φιντέλ ήταν σεβαστός από φίλους και αντιπάλους ως ηγέτης με αρχές και αποφασιστικότητα. Υπήρξε σύμβολο για τους φτωχούς και καταπιεσμένους στη Λατινική Αμερική, στην Ασία, στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Οι μάζες ταυτίστηκαν μέσω του Φιντέλ με την Κουβανική Επανάσταση.

Ο Φιντέλ Κάστρο δεν θα ξεχαστεί ποτέ, το παράδειγμά του θα ακολουθηθεί από τις επόμενες γενιές στην Κούβα και τον κόσμο.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης εκφράζει τα αισθήματα λύπης και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στην ηγεσία της Επανάστασης, στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας και στο Κουβανικό Κίνημα για την Ειρήνη και την κυριαρχία των λαών (MOVPAZ).

Hasta la Victoria Siempre, Comandante!».

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Πάντα στην καρδιά μας ο Φιντέλ

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, στην ανακοίνωσή του από τις 26/11, σχετικά με την απώλεια του Φιντέλ Κάστρο σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Δεν συλλυπούμαστε τον κουβανικό λαό. Τον ζηλεύουμε και τον συγχαίρουμε γιατί μέσα από τους κόλπους του αναδείχτηκε ένας από τους μεγάλους επαναστάτες της νεότερης εποχής, συνεχιστής της παράδοσης των απελευθερωτών της Λατινικής Αμερικής και των θεμελιωτών της επιστημονικής θεωρίας και πράξης του σοσιαλισμού.

Ο Φιντέλ Κάστρο μπόρεσε να συνδυάσει το αντιιμπεριαλιστικό και ανθρωπιστικό μήνυμα του Χοσέ Μαρτί με τον μαρξισμό - λενινισμό και να οδηγήσει τον κουβανικό λαό στη νικηφόρα έκβαση μιας σχεδόν ενενηντάχρονης επαναστατικής πορείας.

Αναγνώρισε έγκαιρα μαζί με τους συντρόφους του και με τη λαϊκή υποστήριξη πως η εθνική κυριαρχία είναι άρρηκτα δεμένη και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά μόνο μέσα από την πάλη για το σοσιαλισμό.

Εδώ και 57 χρόνια η Κουβανική Επανάσταση είναι πηγή έμπνευσης για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους. Τα επιτεύγματά της, οι ανιδιοτελείς πράξεις διεθνιστικής αλληλεγγύης, όπου και όποτε αυτές χρειάστηκαν και, πάνω απ' όλα, η περήφανη αντίσταση στις αδιάλειπτες επιθέσεις του ιμπεριαλισμού, κάτω από την καθοδήγηση του Φιντέλ Κάστρο, θα αποτελούν παντοτινό παράδειγμα.

Ο Φιντέλ θα μείνει πάντα στην καρδιά μας.

Ζήτω η Κουβανική Σοσιαλιστική Επανάσταση!».

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης επίσης σε ανακοίνωσή του σημειώνει χαρακτηριστικά: «Καλό ταξίδι, σύντροφε Φιντέλ. Οσοι μένουμε κρατάμε γερά μέχρι την τελική νίκη. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Κουβανική Επανάσταση και στον κουβανικό λαό, στον αγώνα που δίνει ενάντια στο αμερικανικό γενοκτόνο αποκλεισμό και σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του σοσιαλιστικού δρόμου ανάπτυξης από ΗΠΑ, ΕΕ και άλλους».

Στοιχειώνει τους αστούς ο αγώνας για το σοσιαλισμό

Στη χολή που βγαίνει αυτές τις μέρες από κάθε φύσης απολογητές του καπιταλιστικού συστήματος για τον Φιντέλ και την Κούβα, κύρια επιδίωξη είναι να σβηστεί ως κριτήριο η προσπάθεια του κουβανέζικου λαού, με την καθοδήγηση των κομμουνιστών και την ολόπλευρη στήριξη της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών κρατών, να βαδίσει προς το σοσιαλισμό, οι κατακτήσεις που είχε σε αυτήν την πορεία. Η χώρα αυτή, που ήταν η «πίσω αυλή των ΗΠΑ», ένα απέραντο καζίνο και πορνείο, με το λαό στην πείνα και τη δυστυχία και μια δράκα καπιταλιστών να έχει όλο τον πλούτο, κατάφερε, ξεκινώντας από ένα χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης παραγωγικών δυνάμεων να εξασφαλίσει για το λαό της ένα επίπεδο ζωής με σημαντικές κατακτήσεις. Στην Υγεία, στην Παιδεία, στην κοινωνική φροντίδα, στην ανάπτυξη του Πολιτισμού, της Φυσικής Αγωγής και του μαζικού αθλητισμού, σε σύγκριση όχι μόνο με τον περίγυρο της χώρας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σημαντική ήταν η διεθνιστική προσφορά της Κούβας σε άλλους λαούς της Γης. Οπως π.χ. τα προγράμματα αντιμετώπισης του αναλφαβητισμού στη Λ. Αμερική, οι διάφορες διεθνείς ιατρικές αποστολές σε μια σειρά από περιοχές της Λ. Αμερικής και της Αφρικής κ.ά.

Αυτοί που θέλουν να θάψουν, με την επίθεση στον Κάστρο, την προσπάθεια ενός λαού να βαδίσει στο δρόμο του σοσιαλισμού, κρύβουν ότι αυτή η προσπάθεια ξετυλίχτηκε σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, με τη διαρκή απειλή της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και με εκατοντάδες επιθετικές ενέργειες από την πλευρά των ΗΠΑ με θύματα χιλιάδες Κουβανούς. Καθώς και σε καθεστώς εμπάργκο, που, μετά την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης πήρε τα χαρακτηριστικά οικονομικής ασφυξίας. Ο δρόμος προς την ελευθερία που καλούν τους Κουβανούς να ακολουθήσουν διάφοροι υπερασπιστές της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης είναι ο δρόμος της ελευθερίας στην εκμετάλλευση, της ελευθερίας τού μια μειοψηφία να καρπώνεται τη δουλειά της πλειοψηφίας, είναι η ελευθερία που στερεί δικαιώματα για βασικές ανάγκες, που δίνει την εξουσία στους εκμεταλλευτές, η ελευθερία των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.

Στην πραγματικότητα, αυτό που στοιχειώνει τους αστούς και τα επιτελεία τους, που μιλάνε για «επαναστάσεις που γίνονται τυραννίες», είναι ο αγώνας για το σοσιαλισμό, το γεγονός ότι, ανεξάρτητα από πισωγυρίσματα και δυσκολίες, η προοπτική για τους λαούς βρίσκεται στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αντικειμενικά, αυτός ο δρόμος έχει ανοίξει και η πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό όχι μόνο δεν σταματάει αλλά και ο 21ος αιώνας θα σημαδευτεί από νέες επαναστάσεις που έχουν τη δυνατότητα να διδαχτούν από τις αδυναμίες των πρώτων προσπαθειών να οικοδομηθεί η νέα κοινωνία. Το σίγουρο είναι ότι περιορισμός της ελευθερίας των λίγων εκμεταλλευτών είναι προϋπόθεση για την πραγματική ελευθερία των πολλών εργαζομένων, παραγωγών όλου του κοινωνικού πλούτου.


Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ