ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Νέα επίθεση Ισραηλινών στη Δαμασκό

Ο ισραηλινός στρατός προκαλεί ξανά

Copyright 2016 The Associated

Ο ισραηλινός στρατός προκαλεί ξανά
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τη δεύτερη μέσα στο τελευταίο 48ωρο παραβίαση του συριακού εναέριου χώρου πραγματοποίησαν χτες ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, εκτοξεύοντας δύο ρουκέτες στο δυτικό προάστιο Σαμπούρα, της πρωτεύουσας της Συρίας, Δαμασκός, δίχως να προκαλέσουν θύματα. Τα ισραηλινά αεροπλάνα, πριν παραβιάσουν το συριακό εναέριο χώρο, παραβίασαν και τον εθνικό εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων σχολίασε την επίθεση ως «απόπειρα των Ισραηλινών να αποσπάσουν την προσοχή από τις επιτυχίες του συριακού στρατού».

Αργότερα, ο Σεργκέι Ρουντσκόι, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, ανακοίνωσε ότι αναχώρησαν για το Χαλέπι της Ρωσίας 260 Ρώσοι πυροτεχνουργοί, με στόχο να βοηθήσουν το συριακό στρατό στην εξουδετέρωση των εκρηκτικών μηχανισμών που έχουν αφήσει πίσω τους αντικαθεστωτικοί και τζιχαντιστές που αναχωρούν από το ανατολικό τμήμα της πόλης. Σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να συνοδεύσουν αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στις συνοικίες του Χαλεπιού που έχουν καταληφθεί από το συριακό στρατό. Τόνισε ότι στις περιοχές αυτές υπάρχουν περίπου 90.000 άμαχοι και έκανε έκκληση στον ΟΗΕ να πραγματοποιήσει άμεσα ανθρωπιστικές αποστολές.

Από το Παρίσι όπου βρέθηκε χτες, πραγματοποιώντας συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό, ο επικεφαλής των δημοτικών συμβουλίων του Ανατολικού Χαλεπίου, Μπρίτα Χάκι Χασάν, ζήτησε «να σταματήσουν τα βάσανα των αμάχων» και τη δημιουργία «ασφαλούς διαδρόμου», ώστε να μπορέσουν να φύγουν οι εκατοντάδες χιλιάδες που βρίσκονται στην πόλη.

O Ερό ανήγγειλε πως στις 10 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι σύνοδος των ΗΠΑ, αραβικών και ευρωπαϊκών χωρών «που στηρίζουν μια πολιτική λύση στη Συρία και αρνούνται αυτή τη λογική του ολοκληρωτικού πολέμου».

Παράλληλα, εκπρόσωποι αντικαθεστωτικών στο Α. Χαλέπι διεμήνυσαν πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις θέσεις μάχης, παρά τις σημαντικές απώλειες που έχουν υποστεί από τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού στη Μοσούλη του Βορείου Ιράκ. Χτες, ανακοινώθηκε ότι περίπου 500.000 κάτοικοι της πόλης που παραμένει υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών, δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Τέλος, χτες τουρκικές εφημερίδες ανακοίνωσαν πως η ιρακινή κυβέρνηση θα διαθέσει περίπου 22.000.000 δολάρια από τα κονδύλια του προϋπολογισμού για το 2017 σε παρακλάδι του ΡΚΚ που απαρτίζουν μέλη της μειονότητας των Γιαζίντι, που είναι γνωστά ως «Μονάδες Αντίστασης του Σιντζάρ» και τις οποίες η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

ΡΩΣΙΑ
Ανησυχία από τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συρία

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

«Τριγμούς» στη συγκυριακή ρωσο-τουρκική σύγκλιση για τη Συρία προκαλούν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, πως βασική επιδίωξη της τουρκικής χερσαίας επέμβασης στο συριακό έδαφος, που ξεκίνησε τέλη του περασμένου Αυγούστου με την επωνυμία «Ασπίδα του Ευφράτη», δεν είναι το έδαφος της Συρίας, ούτε οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» ...αλλά η ανατροπή της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ.

Η δήλωση αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με άλλες πρόσφατες του Τούρκου ηγέτη, προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, που αφενός εξέφρασε «κατάπληξη» για τις δηλώσεις αυτές, αφετέρου ζήτησε εξηγήσεις από τους «Τούρκους εταίρους».

Σε ομιλία που εκφώνησε το βράδυ της Τρίτης, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε αποκαλέσει την κατάσταση στη Συρία «αποτυχία του ΟΗΕ» και εμφάνισε σαν δήθεν «πράξη απόγνωσης» της Αγκυρας την εισβολή δυνάμεων του τουρκικού στρατού στο συριακό έδαφος, λέγοντας: «Είμαστε εκεί για να φέρουμε δικαιοσύνη. Είμαστε εκεί για να τερματίσουμε την κυριαρχία του απάνθρωπου Ασαντ, ο οποίος ασκεί κρατική τρομοκρατία».

Ωρες αργότερα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, εξέφρασε την ελπίδα πως η κρίση στο Χαλέπι της Συρίας θα έχει εκτονωθεί «έως το τέλος του χρόνου».

Η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αγκυρα

Δεν πρέπει να είναι τυχαίο το γεγονός πως οι παραπάνω δηλώσεις Ερντογάν σημειώθηκαν παραμονή της χτεσινής άφιξης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Τουρκία, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που ολοκληρώνει σήμερα, πραγματοποιώντας μεταξύ άλλων συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Ο ... καημός της ένταξης στην ΕΕ

ΤΙΡΑΝΑ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

«Η Ρωσία και το ριζοσπαστικό Ισλάμ μπορεί να προσπαθήσουν να αυξήσουν την επιρροή τους στις βαλκανικές χώρες, αν η ΕΕ δεν τις εντάξει ως μέλη... Εάν θέλουμε ασφαλή και σταθερή ΕΕ, και μαζί με αυτή μία ασφαλή Ευρώπη, δεν είναι καλό να υπάρχουν "κενά"», τόνισε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Allgemeine Zeitung» ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, σε μία προσπάθεια να προωθήσει την ένταξη της Αλβανίας, εκμεταλλευόμενος τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες ισχυρών χωρών της ΕΕ με τη Ρωσία και εκφράζοντας τα συμφέροντα της αλβανικής αστικής τάξης.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, σε συνέντευξη στην «Ντόιτσε Βέλε», έθεσε ξανά θέμα «Τσαμουριάς», στο περιθώριο της συνάντησης που είχε την Τρίτη στο Βερολίνο με την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, για διαβουλεύσεις σε σχέση με την «ευρωπαϊκή» προοπτική της Αλβανίας. Ο Ράμα ισχυρίστηκε ότι το θέμα της «Τσαμουριάς» είναι «ζήτημα που αφορά ένα τμήμα του αλβανικού πληθυσμού, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και ο υπόλοιπος αλβανικός πληθυσμός σε σχέση με το ελληνικό κράτος».

Επίσης, στη συνάντηση της λεγόμενης ομάδας χωρών του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) με υπουργούς Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων στη Βαρσοβία, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ενβέρ Χοτζάι προκάλεσε την αντίδραση του Σέρβου ομολόγου του Ιβιτσα Ντάσιτς, όταν ο πρώτος κατηγόρησε τη Σερβία ως «υπεύθυνη για όλους τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία και για γενοκτονία», με αποτέλεσμα ο τελευταίος να αποχωρήσει.

ΗΠΑ
Δισεκατομμυριούχοι και πρώην τραπεζίτες υπουργοί της νέας κυβέρνησης...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δισεκατομμυριούχοι, τραπεζίτες και χρηματιστές της Γουόλ Στριτ προστίθενται τις τελευταίες μέρες στο επιτελείο ανθρώπων που απαρτίζουν την υπό σύσταση κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Ανάμεσα σε αυτούς, ο 79χρονος δισεκατομμυριούχος γνωστός και σαν «βασιλιάς της χρεοκοπίας» Ουίλμπουρ Ρος παίρνει το υπουργείο Εμπορίου. Είναι επικεφαλής του ομίλου επιχειρήσεων «WL Ross& Co» και ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα διαθέτει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Τράπεζας Κύπρου και ποσοστό μετοχών στην Eurobank.

Ο Στίβεν Μνούτσιν, 53χρονος πρώην διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας «Γκόλντμαν Σακς» και αργότερα παραγωγός ταινιών του Χόλιγουντ, αποδέχθηκε χτες την πρόταση του Τραμπ να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

Ενδιαφέρουσες ήταν επίσης οι τοποθετήσεις της Ταϊβανέζας Ιλέιν Τσόου στο υπουργείο Μεταφορών (πρώην υπουργός Εργασίας επί προεδρίας Τζ. Ου. Μπους) και του Ρεπουμπλικάνου χειρουργού - ορθοπεδικού Τομ Πράις στο Υγείας. Η (ινδικής καταγωγής) σύμβουλος Υγείας στην πολιτεία της Ινδιάνα, Σίμα Βέρμα, διορίστηκε διοικητής των Κέντρων Υπηρεσιών Υγείας, Περίθαλψης και Ασφάλισης.

Για τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών υπάρχουν αρκετοί μνηστήρες, όπως ο ε.α. στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους (πρώην διευθυντής της CIA), ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον και ο πρώην δήμαρχος της Ν. Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι.

Ο Τραμπ προέβη χτες και σε δύο ανακοινώσεις. Στην πρώτη ανέφερε ότι η εταιρεία «Carrier» με 1.400 εργαζόμενους στην Ιντιάνα δεν θα μεταφερθεί στο Μεξικό μετά από συμφωνία που έκλεισε. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από όλες τις επιχειρήσεις του και πως στις 15 Δεκέμβρη θα πει περισσότερα.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Επανεκλογή του Προέδρου Αμπάς στην ηγεσία της «Φατάχ»

ΡΑΜΑΛΑ.--

Διά βοής επανεξελέγη κατά την πρώτη μέρα συνεδρίου της «Φατάχ» στη Ραμάλα την Τρίτη ο 81χρονος Παλαιστίνιος Πρόεδρος και επικεφαλής της «Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» Μαχμούτ Αμπάς.

Στη διάρκεια του πενθήμερου συνεδρίου της «Φατάχ», που πραγματοποιείται πρώτη φορά μετά από μία επταετία, αναμένεται να εκλεγεί επίσης η νέα 21μελής Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και το 80μελές «Επαναστατικό Συμβούλιο».

Νωρίτερα, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, με άρθρο του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» άσκησε πιέσεις στην απερχόμενη κυβέρνηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για να προχωρήσει στην διπλωματική αναγνώριση της Παλαιστίνης και την έκδοση ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα αναγνωρίζει τη λύση δύο ανεξάρτητων κρατών, χαρακτηρίζοντας παράνομους όλους τους εβραϊκούς εποικισμούς που δημιουργήθηκαν στα Παλαιστινιακά εδάφη πέραν των συνόρων του 1967. Η κίνηση αυτή προφανώς και έχει σκοπιμότητες και δεν γίνεται από ευαισθησία για τον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, που και οι ΗΠΑ στηρίζουν.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ
Συμφωνία για μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής

BIENNH.--

Μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών χωρών (OPEC) συμφώνησαν χτες σε υπουργική σύνοδο στη Βιέννη της Αυστρίας να προχωρήσουν σε μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, σε μία προσπάθεια να ανεβάσουν τις διεθνείς τιμές «μαύρου χρυσού» που έχουν πάρει την κατιούσα από τον Ιούνη του 2014.

Οπως ανακοινώθηκε, τα 14 μέλη του ΟΠΕΚ θα μειώσουν από τον ερχόμενο Γενάρη την ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή κατά 1.200.000 βαρέλια από τα σημερινά επίπεδα, δίχως να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θα κάνει το Ιράν που είναι μέλος του οργανισμού, αλλά βγήκε πέρσι στις αγορές, για να διεκδικήσει ξανά το κομμάτι της διεθνούς αγοράς που έχασε όταν προ ετών επιβλήθηκαν διεθνείς κυρώσεις εναντίον του, με αφορμή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο προεδρεύων του οργανισμού, Μοχάμεντ Μπιν Σάλεχ αλ Σάντα, σημείωσε ότι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ (όπως π.χ. η Ρωσία) είναι έτοιμες να δράσουν σε συνεννόηση με όσα συμφωνήθηκαν χτες στη Βιέννη. Νωρίτερα, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Χαλίντ αλ-Φαλίχ είχε υπαινιχθεί, επίσης, την επίτευξη συμφωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ