ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Αγώνας μαζί με το λαό για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης

Τα ασφυκτικά όρια, στα οποία κινείται η Τοπική Διοίκηση και έχουν θεσμοθετηθεί από όλες τις κυβερνήσεις, αναδείχθηκαν από τη δημοτική αρχή Χαϊδαρίου στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2017.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισήγηση, οι δήμοι δεν μπορούν να παρακάμψουν το πλαίσιο της σημερινής πολιτικής και εξουσίας. «Μπορείς να αντισταθείς, να διεκδικήσεις και να πάρεις κάποιες ανάσες για το λαό, σε συνδυασμό με την κινητοποίηση του ίδιου του λαού. Αλλά, για να παρακάμψεις το αντιδραστικό πλαίσιο που διέπει την Τοπική Διοίκηση πρέπει να ανατρέψεις την πολιτική και την εξουσία του κεφαλαίου. Αλλιώς καλλιεργείς αυταπάτες στον κόσμο», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρεται στην εισήγηση, είναι η ΚΥΑ που στέλνει κάθε χρόνο η κυβέρνηση στους δήμους για τους προϋπολογισμούς τους, με την οποία καθορίζεται το πώς θα κινηθούν. Επιβάλλονται περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, αύξηση «ιδίων εσόδων» και ανταποδοτικότητα σε όλες τις παρεχόμενες δημοτικές υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά την κρατική χρηματοδότηση επισημάνθηκε ότι αυτή βαίνει συνεχώς μειούμενη, αφού ούτε τα ελάχιστα που προβλέπουν οι νόμοι των εκάστοτε κυβερνήσεων και με τους οποίους ξεζουμίζουν φορολογικά το λαό, δεν αποδίδονται πίσω στα λαϊκά στρώματα. Αυτή η κατάσταση, μάλιστα, αναμένεται να χειροτερέψει, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στην «επιτροπή για την αναθεώρηση του Καλλικράτη», αφού η όποια βελτίωση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ είναι ανάλογη της συνολικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και σύμφωνα με τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις που θα εκπονηθούν.

Στην εισήγηση της δημοτικής αρχής Χαϊδαρίου τονίζεται επίσης ότι αυτή η ασφυκτική κατάσταση δεν επιτρέπει σοβαρές παρεμβάσεις ελάφρυνσης των λαϊκών οικογενειών και των μικρομεσαίων ΕΒΕ, ωστόσο συμπληρώνεται: «Εχουμε εξασφαλίσει πολύ οικονομικές παροχές στους συμπολίτες μας στον τομέα του πολιτισμού, του αθλητισμού κ.λπ., κοινωνικές παροχές που ήταν πανάκριβες και αρκετές φορές απαγορευτικές πριν κάποια χρόνια για πολλούς. Γίνεται πλέον σχεδιασμένη και μελετημένη δουλειά από τις οικονομικές και διοικητικές υπηρεσίες του δήμου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τα έσοδά μας από όσους εκμεταλλεύονται δημοτική περιουσία, από όσους συστηματικά τα τελευταία χρόνια στερούσαν το δήμο από αναγκαίους πόρους και να καταστήσουμε σαφές ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε.

Μεγάλη μείωση επίσης έχουμε και στα έσοδα από την ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς μας σταθμούς (-8%). Η δική μας θέση είναι ότι αυτή η μείωση δεν πρόκειται να επιβαρύνει την τσέπη των συμπολιτών μας, ούτε να αποβεί σε βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών γι΄ αυτό και θα καλυφθεί από ιδίους δημοτικούς πόρους.

Παρ' όλα αυτά, συνεχίζεται η προσπάθεια ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών με αύξηση των τ.μ. των σπιτιών που δικαιούνται μειωμένα τέλη, με απαλλαγές από τροφεία των παιδικών σταθμών για πάρα πολλές οικογένειες...». Η σημαντικότερη διαφοροποίηση του προϋπολογισμού σε σχέση με πέρυσι αφορά τη διαμόρφωση του τεχνικού προγράμματος, με την πραγματοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε όλες τις γειτονιές της πόλης και έργα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού στις δομές του Δήμου.

Η δημοτική αρχή, με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, καλεί το λαό της πόλης να σταθεί μαζί της στις διεκδικήσεις για αύξηση της χρηματοδότησης των δήμων, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεγάλη επιτυχία χρόνια προβλήματα της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, καλεί σε αγώνα με τις παρακάτω διεκδικήσεις:

  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων.
  • Κατάργηση της θεσμοθέτησης της λεγόμενης «οικονομικής αυτοτέλειας» των δήμων και του Οικονομικού Παρατηρητηρίου.
  • Ουσιαστική ελάφρυνση και ρύθμιση παλαιών οφειλών για τα λαϊκά στρώματα και τους μικροεπαγγελματίες, πάγωμα των κατασχέσεων και πλειστηριασμών που έχουν εκδοθεί από τους δήμους.
  • Μείωση των ανταποδοτικών τελών, με στόχο την κατάργησή τους, για τα λαϊκά στρώματα και τα μικρομάγαζα.
  • Ολοκληρωμένη λειτουργία των υπηρεσιών των ΟΤΑ, χωρίς ΣΔΙΤ, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ με εργαζόμενους με σταθερή δουλειά, με μισθούς και δικαιώματα, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Βγήκαν στο δρόμο για να γλιτώσουν από την παγωνιά

Με συνεχείς κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας απαντούν οι πρόσφυγες στην τακτική της κυβέρνησης να τους αφήνει έρμαια της μοίρας τους, ειδικά τώρα που το κύμα κακοκαιρίας χτυπά όλη τη χώρα. Χτες, πρόσφυγες και μετανάστες (που εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές) στη Μαλακάσα βγήκαν στο δρόμο, απαιτώντας - επιτέλους - ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Περίπου 100 από τους διαμένοντες στο «Κέντρο Φιλοξενίας» της περιοχής (όπου συνολικά μένουν 863 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.), αρνούνται να μπουν στο χώρο αν δε δοθεί άμεσα λύση και έφτασαν σε σημείο να ετοιμάζονται να κάψουν τις σκηνές τους προκειμένου να ζεσταθούν. Πληροφορίες ανέφεραν πως «αρμόδιοι» τους υποσχέθηκαν πως θα εγκατασταθούν σε κοντέινερ που θα τοποθετηθούν στο χώρο την επόμενη βδομάδα.

Την ίδια στιγμή, πρόσφυγες και μετανάστες στο Ωραιόκαστρο προκειμένου να προβάλουν το αίτημά τους, έκλεισαν για περίπου 1 ώρα τη «Συμμαχική Οδό». Καταγγέλλουν πως ζουν ξεχασμένοι από την κυβέρνηση για μήνες στον καταυλισμό και, τώρα, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης καθώς η θερμοκρασία «ανεβοκατεβαίνει» στο 0. Αντιμέτωποι με το πολικό ψύχος, μέσα στις σκηνές τους παραμένουν και οι πρόσφυγες στη Σούδα της Χίου, που μόλις χτες το απόγευμα άρχισαν να αποχωρούν από το χώρο και να εγκαθίστανται σε ξενοδοχεία. Πληροφορίες ανέφεραν πως τις προσεχείς μέρες αρκετοί πρόσφυγες που μένουν στα ξενοδοχεία θα μεταφερθούν σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, ώστε οι χώροι που θα απελευθερωθούν να γεμίσουν με ανθρώπους από τον καταυλισμό της Σούδας.

Από την άλλη, μόλις χτες και αφού έφτασαν λίγο πριν από το θάνατο, έφυγαν από τον καταυλισμό της Πέτρας Ολύμπου 241 μετανάστες και πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, για διαμερίσματα και ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και άλλων γειτονικών πόλεων. Η εκκένωση του χώρου έγινε αφού ήδη είχε χιονίσει στο χώρο και είχαν θαφτεί οι σκηνές κάτω από το χιόνι. Κάποιες, μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, είχαν παρασυρθεί από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή.

Παρόμοια είναι η κατάσταση σχεδόν στο 90% των καταυλισμών της Μακεδονίας και ειδικότερα σε Βαγιοχώρι, Σίνδο, Δερβένι και Βασιλικά. Σύμφωνα με την Αστυνομία, μείωση παρατηρήθηκε στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που μένουν στα «κέντρα» των Σερρών και του Ωραιοκάστρου και αντίστοιχη αύξηση σε όσους ζουν σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και ξενώνες για ασυνόδευτα ανήλικα. Σημειώνεται πως παρά το γεγονός των «θριαμβολογιών» για τα κοντέινερ που μπήκαν σε καταυλισμούς και τις ανάλογες «φιέστες» (όπως αυτή της κυβέρνησης στη Ριτσώνα), πολλά από τα πρόχειρα κτίσματα που τοποθετούνται αυτές τις μέρες δεν έχουν καμιά παροχή.

Συγκεντρώσεις για τη φορολογία στα νησιά του Β. Αιγαίου

Από την κινητοποίηση στη Λέσβο
Από την κινητοποίηση στη Λέσβο
Συγκέντρωση και πορεία για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Β. Αιγαίου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Νοέμβρη στη Μυτιλήνη, από επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις του νησιού. Τα μαγαζιά του νησιού ήταν κλειστά. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ με τον Γραμματέα της, Β. Αμπελογιάννη. Παραβρέθηκαν ακόμη αντιπροσωπείες του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Τάσσος, ο βουλευτής της ΝΔ Χ. Αθανασίου, η περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου και ο δήμαρχος Λέσβου Σπ. Γαληνός. Οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν προς τη ΓΓ Αιγαίου, όπου παρέδωσαν ψήφισμα στον γενικό διευθυντή, λόγω απουσίας του Γ. Γιαννέλη. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλα νησιά.

Σημειωτέον, το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση της Τρίτης 29 Νοέμβρη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου. Δύο μέρες πριν από την κινητοποίηση, η ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ κυκλοφόρησε σχετική ανακοίνωση. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι ο αγώνας για τον «νησιώτικο» ΦΠΑ πρέπει να συνδεθεί με τη συνολικότερη φορολογική ανακούφιση που πρέπει να εφαρμοστεί για να ανασάνει η λαϊκή οικογένεια και μαζί της η αγορά.

H TE Λέσβου του ΚΚΕ επεσήμανε την ανάγκη η κινητοποίηση από τα πρώτα της βήματα να σφραγίζεται από την οργανωτική συμμετοχή «φορέων κατ' εξοχήν διεκδικητικών, που μάλιστα εκφράζουν μεγάλες ομάδες συμπολιτών μας που πλήττονται ιδιαίτερα από τη φορολογία, όπως το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων», κάτι που αρνήθηκαν να κάνουν οι οργανωτές, δημιουργώντας ερωτήματα.

Αξίζει, τέλος, να τονιστεί ότι στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όλοι οι άλλοι παρευρισκόμενοι (Περιφέρεια, βουλευτές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ του νομού), όταν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Τάσσος έθεσαν το θέμα του «νησιωτικού ΦΠΑ», κράτησαν «σιγή ιχθύος», γεγονός που επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ