ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ
Τα σοβαρά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα...

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξωραΐσει την κατάσταση και να απαλλαγεί από τις ευθύνες της

Το κατάστημα στην πλατεία Βικτωρίας λίγο μετά την έκρηξη

Eurokinissi

Το κατάστημα στην πλατεία Βικτωρίας λίγο μετά την έκρηξη
Αναπάντητα παραμένουν τα σοβαρά ερωτήματα για το προχτεσινό θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα σε κατάστημα εστίασης στην πλατεία Βικτωρίας, όπου σκοτώθηκε μια 38χρονη εργαζόμενη και τραυματίστηκαν άλλα πέντε άτομα που βρίσκονταν στο κατάστημα.

Το δυστύχημα προήλθε από έκρηξη το πρωί της Πέμπτης στο υπόγειο της επιχείρησης, όπου βρίσκονταν το λογιστήριο και η κουζίνα, την ώρα που στο χώρο γίνονταν εργασίες από τεχνίτη με χρήση φλόγας. Η έκρηξη προκάλεσε πυρκαγιά και ισοπέδωσε το υπόγειο, γκρεμίζοντας τοίχους και ψευδοροφές. Η 38χρονη λογίστρια, μητέρα δύο ανήλικων κοριτσιών, η οποία εργαζόταν στο λογιστήριο την ώρα της έκρηξης, ανασύρθηκε από την Πυροσβεστική νεκρή και καταπλακωμένη από τον τοίχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια υπηρεσία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) περιμένει να ολοκληρώσει το έργο της η Πυροσβεστική ώστε (πιθανόν από τη Δευτέρα) να συντάξει το πόρισμά της.

Ανεξάρτητα, όμως, από το τι θα δείξουν οι έρευνες για τα ακριβή αίτια της έκρηξης, τα ερωτήματα σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών είναι σοβαρά και πολλά: Γιατί πραγματοποιήθηκαν τέτοιου είδους εργασίες με το κατάστημα σε λειτουργία, με εργαζόμενους και πελάτες μέσα σε αυτό; Γιατί δεν υπήρξε μέριμνα να κλείσει το κατάστημα - το οποίο να σημειωθεί λειτουργεί σε 24ωρη βάση - κατά τη διάρκεια των εργασιών; Υπήρχε σχετική άδεια, όπως κανονικά προβλέπεται για «θερμές εργασίες»;

Το υπόγειο του καταστήματος δεν είχε έξοδο κινδύνου, αλλά μόνο μια στενή είσοδο - έξοδο, η οποία δυσκόλεψε και τους πυροσβέστες στη διαδικασία επέμβασης. Με αυτό το δεδομένο, πώς διασφαλιζόταν η ασφάλεια των εργαζομένων που δούλευαν σε αυτόν το χώρο; Από τη στιγμή που η 38χρονη εργαζόμενη, ως λογίστρια της εταιρείας, δεν εργαζόταν μόνιμα σε αυτό το λογιστήριο, γιατί δεν εκκενώθηκε ούτε καν το υπόγειο όπου γίνονταν οι εργασίες;

Προσπάθεια εξωραϊσμού

Τα ερωτήματα αυτά δεν απαντήθηκαν ούτε από τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Ν. Ηλιόπουλο, ο οποίος μίλησε χτες στην κρατική τηλεόραση και προσπάθησε να εξωραΐσει την πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2016, τα εργατικά «ατυχήματα» έχουν φτάσει στα 2.000, από τα οποία τα 29 είναι θανατηφόρα, ενώ ειδικά στον κλάδο της Εστίασης το 2015 καταγράφηκαν 237 εργατικά «ατυχήματα», από τα οποία τα δύο θανατηφόρα. Σημειώνουμε ότι το ΣΕΠΕ δεν έχει αναρτήσει τις σχετικές ετήσιες εκθέσεις του για τα έτη 2014 και 2015, γεγονός που εντείνει τα ερωτήματα για τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του υποστελεχωμένου Οργανισμού, ακόμα και στην καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας.

Κατά τ' άλλα, ο ειδικός γραμματέας υποστήριξε πως «πρέπει επιτέλους στη δημόσια σφαίρα να συζητήσουμε για το τι συμβαίνει με τα εργατικά "ατυχήματα", στο χώρο της υγείας και ασφάλειας», λες και η κυβέρνηση - όπως και οι προκάτοχοί της - δεν ευθύνεται για την υποστελέχωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών, για τους νόμους που αυξάνουν την ευελιξία και την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, που αποτελούν υπόβαθρο για τα εργατικά ατυχήματα.

Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση ψήφισε μόλις μία μέρα πριν το δυστύχημα νόμο που, μεταξύ πολλών νέων διευκολύνσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους, προσθέτει και την κατάργηση σειράς προϋποθέσεων και προληπτικών ελέγχων για την αδειοδότηση επιχειρήσεων, σε ζητήματα ασφάλειας (π.χ. πυρασφάλειας) και υγιεινής σε χώρους εργασίας. Προβλέπει, δε, εκ των υστέρων ελέγχους από ιδιωτικούς φορείς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Περιοδείες και αντιδράσεις

Από την πλευρά τους, μέλη του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής πραγματοποίησαν χτες περιοδείες σε επισιτιστικές επιχειρήσεις (ταχυφαγεία, εστιατόρια, καφετέριες κ.ά.), με την ανακοίνωση του Συνδικάτου για το εργατικό δυστύχημα στην πλ. Βικτωρίας.

Συζήτησαν με τους εργαζόμενους για την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς, ανέδειξαν τις ευθύνες εργοδοτών και κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή τους και τονίστηκε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιδράσουν οργανωμένα, με σημαντικό βήμα τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 8/12.

Αντίστοιχες εξορμήσεις πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης σε καταστήματα εστίασης και το Παράρτημα Δυτικών Προαστίων του Συνδικάτου.

Τέλος, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) απαιτεί μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς, καθώς και «ειδική προστασία για τις εργαζόμενες γυναίκες, ειδικά τις έγκυες, λεχώνες, θηλάζουσες με απαλλαγή από νυχτερινή εργασία, μειωμένα ωράρια, εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κ.λπ. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ψάχνουν τρόπο να σερβίρουν τη συμφωνία

Από τη μια, η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι η «αξιολόγηση» προχωράει προς το τέλος της και, από την άλλη, αναζητάει τρόπους να σερβίρει τη συμφωνία στο λαό, γνωρίζοντας καλά το βαρύ αντιλαϊκό της περιεχόμενο. Και η αλήθεια είναι ότι δεν της λείπουν τεχνάσματα στην προσπάθεια να κοροϊδέψει και να κρατήσει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δέσμια ενός κλίματος ανοχής στην πολιτική της, που συστηματικά καλλιεργεί.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το χτεσινό κύριο άρθρο της «Αυγής». Εκεί, η κυβέρνηση εμφανίζεται να δίνει τάχα μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η ΝΔ να υπονομεύει την αίσια ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» (!) επειδή η πολιτική της είναι ταξική υπέρ του κεφαλαίου, το οποίο ζητάει την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, άρα και τη μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Με τον τρόπο αυτό, στην προπαγάνδα της κυβέρνησης χαράσσεται μια πλαστή διαχωριστική γραμμή: Από τη μια στέκεται η ίδια, ως υπερασπιστής τάχα των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, κι από την άλλη η ΝΔ, ως εκφραστής των πιο ακραίων απαιτήσεων του κεφαλαίου.

***

Μιλάμε, δηλαδή, για την πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, η οποία είναι η εξής: Η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη ΝΔ, όχι μόνο διατήρησε στο ακέραιο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που φτιάχθηκε με προηγούμενους νόμους, αλλά το επέκτεινε κιόλας, όπως έκανε, για παράδειγμα, με το Ασφαλιστικό. Αλλά και στα Εργασιακά, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η ανάκτηση απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι από τα προηγούμενα χρόνια, όπως, για παράδειγμα, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά η κατοχύρωση της σημερινής ζούγκλας στην αγορά εργασίας και η επέκτασή της, όπως γίνεται με όλες τις προτάσεις του πορίσματος των «ειδικών», που αποτελούν την κυβερνητική θέση στη διαπραγμάτευση.

Επομένως, αν για τη ΝΔ, το «πούρο» κόμμα της αστικής τάξης, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι «ιδεοληψία», όπως της καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, για τη σημερινή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση οι ανατροπές στα Εργασιακά, πέρα από αυτονόητη ανάγκη του κεφαλαίου, είναι και ένα πεδίο δοκιμασίας της ικανότητάς της να ενσωματώνει και να χειραγωγεί τις λαϊκές αντιδράσεις. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους βασικότερους λόγους για τον οποίο η αστική τάξη επιμένει να θεωρεί ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει καλά τις δουλειές της.

***

Τι άλλο λέει η κυβέρνηση; Οτι οι Ευρωπαίοι εταίροι στέκονται στο πλευρό της κυβέρνησης για τα Εργασιακά, σε αντίθεση με το ΔΝΤ, που έχει ακραία νεοφιλελεύθερες θέσεις. Καλεί δηλαδή το λαό να συνταχθεί με το μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ, απέναντι στο ΔΝΤ, για να έχει ...πετυχημένη κατάληξη η διαπραγμάτευση. Θυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες, το μέτωπο του «καλού» απέναντι στο «κακό» περιελάμβανε και τους εργοδότες. Μέχρι που ο ΣΕΒ άρχισε να πυκνώνει τις παρεμβάσεις του για τα Εργασιακά και να αποκαλύπτει την πραγματική ατζέντα της διαπραγμάτευσης, που διαμορφώνεται και με δική του παρέμβαση.

Πόσο αλήθεια είναι, όμως, ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν διαφορετική άποψη για τα Εργασιακά; Η απάντηση είναι καθόλου. Πρώτον, επειδή στο κοινό τους υπόμνημα προς την επιτροπή των «εμπειρογνωμόνων», πριν από την έκδοση του πορίσματος, οι θέσεις τους ταυτίζονταν πλήρως σε όλα τα βασικά ζητήματα: Ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις και πάει λέγοντας. Δεύτερον, επειδή οι «βέλτιστες πρακτικές» που επικαλούνται κυβέρνηση και ΕΕ περιέχουν σε μεγάλο βαθμό τις μεταρρυθμίσεις που βάζει στο τραπέζι το ΔΝΤ και οι οποίες έχουν ήδη εφαρμοστεί σε άλλα κράτη - μέλη της Ευρωένωσης. Για παράδειγμα, στις ομαδικές απολύσεις, το ΔΝΤ ζητάει να προσαρμοστεί η ελληνική νομοθεσία στη σχετική οδηγία που έχει διαμορφώσει η ΕΕ!

Σε κάθε περίπτωση, ο διαχωρισμός «η ΕΕ από τη μια και το ΔΝΤ από την άλλη» κρύβει και κάτι ακόμα: Οτι μεταξύ τους κόντρα υπάρχει, αλλά δεν είναι για τις Συλλογικές Συμβάσεις, ή για το ποσοστό των απολύσεων, αλλά για βαθύτερα ζητήματα, που αφορούν οξυμένους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στο πεδίο της οικονομίας.

***

Τέλος, για να «δέσει το γλυκό», η κυβέρνηση καμαρώνει πως δημιουργεί ρήγματα ανάμεσα και στις διαφορετικές πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο, αναζητώντας και κερδίζοντας συμμάχους στις θέσεις της για τα Εργασιακά. Ποιοι είναι αυτοί; Οι «σοσιαλδημοκράτες» και η «αριστερά», με τους επικεφαλής των οποίων συναντήθηκε η υπουργός Εργασίας στις Βρυξέλλες, εξαίροντας τη στάση τους, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Δηλαδή, πέρα απ' όλα τα άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναζεσταίνει την κρύα σούπα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στο εσωτερικό, όπου ανταγωνίζεται με το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες «παλαιές» δυνάμεις για το ποιος θα απορροφήσει αυτόν τον χώρο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η επίσκεψη της Αχτσιόγλου στις Βρυξέλλες συνοδεύτηκε με δημοσιεύματα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ευρωπαϊκή «αριστερά» σκοπεύουν να στηρίξουν τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο, στον δεύτερο γύρο των εκλογών για τον νέο πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Μ' αυτά και μ' αυτά προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να σηκώσει κουρνιαχτό γύρω από τη δεύτερη «αξιολόγηση», που «καίγεται» να ολοκληρώσει, υλοποιώντας κατά γράμμα τον αντιλαϊκό «οδικό χάρτη» του κεφαλαίου για ανάκαμψη της κερδοφορίας του...


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ