ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτιστικές δράσεις στην Πάτρα

Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Πατρέων παρουσιάζουν την παράσταση «Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι», βασισμένη στο παραμύθι των Χάρη & Πάνου Κατσιμίχα, την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, στις 20.00, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων».

Τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΚΔΑΠ ΜΕΑ πρωταγωνιστούν στην παράσταση που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Σιούτης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης είναι της Βάλιας Ψωμιάδη. Στο πιάνο η Olena Fedko. Ερμηνεύει η Μαρία Ρούτση. Ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα παίζει ο Κώστας Γιωτσόπουλος και στα κρουστά ο Γιώργος Μπαράκος. Συμμετέχουν τα παιδιά της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Εφη Κιτσαντά και Νίκος Τσίχλας.

Πρόκειται για τη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή των παιδιών, που γίνεται για δεύτερη φορά στο Δημοτικό Θέατρο υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων, του Πολιτιστικού Οργανισμού και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, με ελεύθερη είσοδο. Στη διάρκεια της παράστασης, που αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον, τα παιδιά υποδύονται μοναδικά τους ρόλους του έργου, ενώ στο τέλος θα ψάλλουν και τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Ολοι, μικροί - μεγάλοι θα συμμετέχουν σε αυτή την τρυφερή γιορτή σιγοτραγουδώντας.

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων - τηλ. Ταμείου: 2610 273613, 21 Δεκεμβρίου στις 20.00. Προμηθευτείτε εγκαίρως το δελτίο εισόδου από το ταμείο του Θεάτρου.

Επίσης, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας διοργανώνει κύκλους θεατρικών εργαστηρίων για ενήλικες. Κάθε κύκλος θα είναι αυτοτελής και απευθύνεται σε ενήλικες που θέλουν να γνωρίσουν την τέχνη της υποκριτικής, μέσα από βιωματικά εργαστήρια που θα διευθύνουν καλλιτέχνες σκηνοθέτες και ηθοποιοί. O πρώτος κύκλος των εργαστηρίων για τη θεατρική περίοδο 2016-2017 θα ξεκινήσει την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017 με θέμα Βασικές αρχές υποκριτικής με τον Χρήστο Στρέπκο.

Αριθμός συναντήσεων/μαθημάτων: 4. Διάρκεια κάθε μαθήματος: 2 ώρες. Κόστος 4 μαθημάτων: 20 ευρώ - φοιτητές 15 ευρώ. Ημερομηνίες μαθημάτων: Τετάρτες 11/01/2017, 18/01/2017, 25/01/2017, 1/02/2017. Ωρα: 19.30 - 21.30. Χώρος: Αίθουσα «Σώκαρη», Μέγαρο Λόγου & Τέχνης, 2ος όροφος, πλατεία Γεωργίου Α' 17, Πάτρα. Εγγραφές μέχρι Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017 τηλ. 2610623730 καθημερινές 11.00 - 14.00.

Τα δικά του πεφταστέρια...

«Πάνω στο μπράτσο χάραξε η μέρα μιαν ευχή, για το χορό που στήσανε στ' αστέρια οι Περσείδες, τη νύχτα που ξαγρύπνησες μονάχη στο σκαλί, τον ουρανό σου χάρισαν μα πάλι δεν τον είδες.

Δεν πέφτουνε, χρυσάφι μου, τα κάστρα με ευχές, ούτε ξυπνούν τα όνειρα στις μαύρες τις οθόνες, δεν ξεγελούν τον ίσκιο τους οι μοναχές καρδιές, φτιάχνουν χαρμάνι λησμονιάς μα ξημερώνουν μόνες».

«Περσείδες» (Μια σπουδή στην απώλεια) είναι ο τίτλος του νέου cd του Μίλτου Πασχαλίδη, που περιλαμβάνει δέκα τραγούδια και δύο ορχηστρικά κομμάτια. Με ευαισθησία, ταλέντο, άποψη, φωνή ξεχωριστής δύναμης, μας συστήνει ξανά «από καρδιάς» τα καινούργια τραγούδια του. Ο Μίλτος Πασχαλίδης, για άλλη μια φορά, καταφέρνει να ενσωματώσει στα τραγούδια του την ελληνική παράδοση με τον πιο πετυχημένο τρόπο. Με πλήρη έλεγχο των εκφραστικών του μέσων, αλλά και βαθιά γνώση της ελληνικής μουσικής, κινείται με άνεση μεταξύ του σύγχρονου τραγουδιού και της παράδοσης. Ρυθμοί και χρώματα από διαφορετικά γεωγραφικά σημεία, αναζητούν μέσα από το χρόνο να «συμφιλιωθούν» με τη συνείδηση και να γίνουν σώμα αδιαίρετο.

«Οσοι παλεύουν με καρδιές βγαίνουνε νικημένοι. Κι όσο γυρεύεις γιατρικό τη λησμονιά να φέρεις. Πώς με κερδίζεις χάνοντας μόνο εσύ το ξέρεις...».

Οι στίχοι του σαν τη φωτιά, που πρέπει να εκτονωθεί, αλλιώς σου καίει τα σπλάχνα και η μουσική του σαν το νερό που βρίσκει δίοδο για να κυλήσει στις όχθες της ευαισθησίας, σμιλεύουν δέκα ξεχωριστά τραγούδια, που εστιάζουν στην ουσία των συναισθημάτων και με το μελωδικό τους παλμό μάς «ταξιδεύουν» σε υπέροχα μελωδικά «τοπία».

Ενας κύκλος τραγουδιών γεμάτα εικόνες και «χρώματα», που αφηγούνται ιστορίες με το γνώριμο και γεμάτο ευαισθησία τρόπο του δημιουργού. Λέξεις, νότες, ψίθυροι, κραυγές... Τραγούδια που μιλούν για τον έρωτα, τα μικρά και μεγάλα πάθη των ανθρώπων, ενώ συνυπάρχουν οι κοινωνικές αναφορές, η ποίηση, αλλά και περισσότερο από τις άλλες φορές η μελαγχολία.

«Τρέχουν τα μάτια σου πανσέληνα νερά και μια γοργόνα τραγουδάει μεθυσμένη: Δεν έχει θάλασσες εδώ μήτε στεριές και οι αγάπες σου κρυφτήκανε στο χάρτη, Αύγουστο μήνα φέτος ήρθαν οι βροχές. Να σου θυμίσουνε τα όνειρα του Μάρτη».

«Πάντα με συγκινούσε το μάταιο των ευχών», σημειώνει ο Μίλτος Πασχαλίδης. «Ειδικά εκείνων των ευχών που πασχίζουν να ξορκίσουν την απώλεια. Και η απώλεια είναι το μόνο που αξίζει να ειπωθεί. Το δημιουργικό κομμάτι αυτής της εργασίας - 11 τραγούδια και 2 ορχηστρικά θέματα - στήθηκε το διάστημα από 14 έως 23 Αυγούστου 2016 σαν σε διαρκή πυρετό, καταργώντας εντός μου τη βεβαιότητα ότι χρειάζεται χρονική απόσταση από ένα γεγονός για να περιγραφεί αυτό με καθαρή ματιά και ψυχραιμία. Εδώ δεν κυριάρχησε τίποτα απ' τα δύο. Μόνο η καθαρή καρδιά. Οταν διαλύεται ένα σύμπαν, ο μόνος τρόπος επιβίωσης είναι να φτιάξεις ένα άλλο για να έχεις κάπου να κατοικήσεις. Αυτές είναι οι Περσείδες, οι κόρες του Περσέα. Τα δικά μου πεφταστέρια».

Δυο βραδιές αφιερωμένες στον Δημήτρη Μητροπάνο

«Απόψε θα 'θελα να 'ρθεις... με βήματα βαριά», είναι ο τίτλος του αφιερώματος στον Δημήτρη Μητροπάνο από τον Κώστα Τριανταφυλλίδη, στο @Kremlino, σήμερα και στις 27 Δεκεμβρίου.

Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, από τους λαϊκούς τραγουδιστές της νέας γενιάς, θα βρεθεί για δυο μοναδικές παραστάσεις στο Kremlino Stage, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα βασισμένο στα τραγούδια του και στα τραγούδια του μεγάλου απόντα του λαϊκού τραγουδιού, Δημήτρη Μητροπάνου.

Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στην Τασκένδη και ήρθε στην Ελλάδα το 1980. Σπούδασε μουσική στο Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά και στο Κεντρικό Ωδείο του Κώστα Κλάββα, απ' όπου πήρε το πτυχίο των ανώτερων θεωρητικών. Το 1999 συνεργάστηκε με την Μαρινέλλα στον κύκλο συναυλιών με τίτλο «Με βάρκα το τραγούδι» στο Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής, το Θέατρο Γης και το ΟΑΚΑ. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τον Αντώνη Καλογιάννη, την Σωτηρία Λεονάρδου, τον Γιάννη Σπανό, την Βίκυ Μοσχολιού, τον Δήμο Μούτση κ.ά. Στη δισκογραφία πρωτοεμφανίστηκε το 2009 με το δίσκο «Κι άλλη μέρα πέρασε» και το 2012 ακολούθησε ο δίσκος «Ειν' η σειρά σου». Το 2016 κυκλοφορεί ο τρίτος κατά σειρά δίσκος με τίτλο «Αστρικός χάρτης». Στο δίσκο συμμετέχει ο Γιώργος Νταλάρας, ερμηνεύοντας το τραγούδι «Αγάπες που παλιώσατε».

Μέσα από αυτές τις δύο εμφανίσεις, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης θέλει να τιμήσει τον μεγάλο φίλο και συνεργάτη του, με τον οποίο είχε την τύχη να τραγουδήσει παρέα σε συναυλίες και εμφανίσεις από το 2009 μέχρι το 2012.

Κρατικά βραβεία παιδικού βιβλίου 2015

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2015, που αφορούν στις εκδόσεις έτους 2014, στα οποία κατέληξε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου. Αναλυτικά:

Το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονέμεται στον Πατσαρό Κ. για το έργο του με τίτλο «Το κουτί», εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Το Βραβείο Εφηβικού - Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονέμεται στην Κατσαμά Ε. για το έργο της με τίτλο «Γορίλλας στο φεγγάρι» εκδόσεις «Πατάκη».

Το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου απονέμεται στην εικονογράφο Τουλιάτου Σ. και στους συγγραφείς Αγγέλου Α. και Σίνη Ε. για το έργο τους με τίτλο «Πώς να κάνετε έναν ελέφαντα να χορέψει», εκδόσεις «Παπαδόπουλος».

Το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά απονέμεται στην Ανδρεάδη Ε. για το έργο της, με τίτλο «Γίνε πράκτορας του πλανήτη», εκδόσεις «Μεταίχμιο».

Στάση εργασίας στο ΥΠΠΟ

Το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ κηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 21 Δεκέμβρη από τις 12.00 έως τις 16.00, ενώ καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 13.00 στο υπουργείο Πολιτισμού.

«Ζητάμε άμεση λύση», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «για τη μη ανανέωση συμβάσεων συναδέλφων στην ΕΦΑ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ. Κανένας συνάδελφος να μη χάσει τη δουλειά του. Ζητάμε την επίσπευση έκδοσης ΦΕΚ αναφορικά με την πρόσληψη προσωπικού από την ΕΦΑ Πειραιά. Απαιτούμε άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων σε όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ άμεση προκήρυξη θέσεων εργασίας με διαφανή κριτήρια πρόσληψης, με πλήρη τήρηση των εργατικών δικαιωμάτων, με πρόβλεψη για μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλα τα εργοτάξια και τις υπηρεσίες. Να φύγουν οι εργολαβικές εταιρείες από τις υπηρεσίες και τα έργα του υπουργείου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ