ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Απάντηση στις κατηγορίες της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση - απάντηση στο κείμενο της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα, τη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρόταση ΠΑΤΡΑ, Ανθρώπινη Πόλη» (ΡΑΠ - ΠΑΠ) εξέδωσε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης της πόλης, Αντρέας Παπανικήτας.

Στην ανακοίνωσή της σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό για το 2017, η ΡΑΠ αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η δημοτική αρχή Πελετίδη, και στη ΔΕΥΑΠ, εξακολουθεί να προτάσσει την κομματική και στείρα αντιπολιτευτική της συμπεριφορά, για "να έχει να λέει" χωρίς να προτείνει πλαίσιο δράσης» και πως «με πανομοιότυπα εισηγητικά κείμενα των υπηρεσιακών παραγόντων, κύρια δε του προέδρου του ΔΣ, που για όλα φταίει η κυβέρνηση, σαν να είναι δουλειά του Τσίπρα η αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης 50 χιλιομέτρων...». Φτάνει, μάλιστα, σε σημείο να κατηγορεί τη δημοτική αρχή πως «χωρίς κανένα όραμα διαχειρίζεται απλά μια στοιχειώδη καθημερινότητα, αλλά δεν είναι καθόλου φειδωλή σε λεκτικές κορόνες απέναντι στους κακούς που είναι όλοι οι άλλοι εκτός του ΚΚΕ».

Στην απάντησή του, ο Αντ. Παπανικήτας σημειώνει πως: «Η κυβερνητική δημοτική παράταξη της ΡΑΠ - ΠΑΠ στο ΔΣ της ΔΕΥΑΠ, με αφορμή τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2017, αναλαμβάνει το γνωστό της πια ρόλο, της πολιτικής παραπλάνησης και εξαπάτησης, με σχετική ανακοίνωσή της. Σκοπός της να κρύψει από το λαό ότι στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική του 3ου μνημονίου, της ΕΕ και του κεφαλαίου, την πολιτική που μετατρέπει το νερό σε εμπόρευμα και τις ΔΕΥΑ σε Ανώνυμες Εταιρείες. Διαστρεβλώνει, για ακόμα μια φορά, τις θέσεις της δημοτικής αρχής, αποκρύπτει την προσπάθεια που γίνεται για να ελαφρυνθούν οι λαϊκές οικογένειες της πόλης μας».

Υπενθυμίζει πως ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2017 υπερψηφίστηκε, εκτός από τα μέλη της δημοτικής αρχής στο ΔΣ, από τον επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Πολιτεία», από τον πρόεδρο του ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων και τον εκπρόσωπο του ΤΕΕ και ότι «λευκή ψήφο δήλωσε ο εκπρόσωπος της παράταξης "Νέα Πόλη". Ο εκπρόσωπος της παράταξης ΡΑΠ - ΠΑΠ απείχε από την ψηφοφορία για το Τεχνικό Πρόγραμμα και καταψήφισε τον Προϋπολογισμό».

Προτεραιότητες της δημοτικής αρχής είναι η κατασκευή έργων υποδομών, ύδρευσης και αποχέτευσης, η βελτίωση της υδροδότησης των δημοτών, η απαλλαγή χιλιάδων οικογενειών από τους βόθρους, η διεκδίκηση χρηματοδότησης κ.ά. Σημειώνει, μάλιστα, πως «η δημοπράτηση έργων ύδρευσης και αποχέτευσης συνολικού προϋπολογισμού 55.000.000 ευρώ περίπου αποτελεί απόδειξη της προσπάθειας και της πολιτικής της ΔΕΥΑΠ», αλλά και πως «για 3η χρονιά έχουμε διεύρυνση των κριτηρίων για τα κοινωνικά τιμολόγια που αφορούν ανέργους, ΑμεΑ, πολύτεκνους, τρίτεκνους».

Κατηγορεί τη ΡΑΠ - ΠΑΠ πως «αποσιωπά ζητήματα όπως η φορολόγηση των θετικών αποτελεσμάτων της ΔΕΥΑΠ με 29%, η επιβολή του ΦΠΑ στην τιμή του νερού, η τιμολόγηση από τη ΔΕΗ των ηλεκτρικών καταναλώσεων με οικιακό τιμολόγιο. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι 4.000.000 ευρώ περίπου το χρόνο να αποδίδονται από τη ΔΕΥΑΠ ως φόροι στο κράτος, στερώντας σημαντικούς πόρους για την κατασκευή αναγκαίων έργων που θα ανακούφιζαν τις λαϊκές οικογένειες». Παράλληλα, ο Αντ. Παπανικήτας αναφέρει πως «αποκρύπτουν ότι και η κυβέρνησή τους, όπως και οι προηγούμενες, δεν χρηματοδοτεί ούτε από κοινοτικούς ούτε από εθνικούς πόρους την έλλειψη σοβαρών έργων όπως η αντιπλημμυρική προστασία και η ύδρευση - αποχέτευση. Με την εφαρμογή μάλιστα της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας, στο πλαίσιο της δέσμευσης προς την ΕΕ, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τον ΕSM και των μνημονίων, το κόστος για τέτοια έργα θα μεταφέρεται στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών και το λαό της Πάτρας».

Τέλος, «στεναχωριέται η κυβερνητική παράταξη, διότι η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑΠ στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, χωρίς τους περιορισμούς των μνημονιακών νόμων. Μαζί με τους εργαζόμενους διεκδικούμε την ανάκτηση όλων των μισθολογικών απωλειών. Ηδη, στο Διοικητικό Συμβούλιο έχουμε λάβει απόφαση για να καταβληθεί στους εργαζομένους δώρο Χριστουγέννων, απόφαση που ακύρωσαν οι ελεγκτικές αρχές της κυβέρνησης, καθώς έρχεται σε αντίθεση, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, με τους ψηφισμένους μνημονιακούς νόμους. Αλήθεια, τώρα που "πήρε φόρα" η κυβέρνηση και επιθυμεί την απόδοση του 13ου μισθού και της σύνταξης, γιατί εξακολουθεί αυτή την απαγόρευση;».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Ενίσχυση των μεγαλοξενοδόχων μέσω Προγράμματος Τουριστικής Προβολής

Καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Το «Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης 2017» καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση», τονίζοντας ότι αφορά την ενίσχυση των μεγαλοξενοδόχων. Στην τοποθέτησή του, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χρ. Τρέλλης, μεταξύ άλλων, εξηγεί: «Ο τουρισμός αριστείας, σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς οικονομικής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια της περιφερειακής διοίκησης. Η εκμετάλλευση της φυσικής ομορφιάς της Περιφέρειας για τη δήθεν "προσέλκυση επενδύσεων" είναι ένας από τους κύριους πολιτικούς και οικονομικούς στόχους. Δεν είναι τυχαίο, συνεπώς, ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη αυτού του τομέα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η περιφερειακή διοίκηση κατέθεσε την πρόταση ανακήρυξης του έτους 2017 ως έτος τουρισμού για την Περιφέρεια.

Το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι: τουριστική ανάπτυξη από ποιον και για ποιον, με ποιο σκοπό και σε ποια κατεύθυνση, σε τελευταία ανάλυση ο τουρισμός, οι διακοπές είναι εμπόρευμα ή δικαίωμα;

Βλέποντας, όμως, την πορεία της τουριστικής δραστηριότητας - ανάπτυξης, παρατηρούμε: Ενισχύεται ο ρόλος των tour operators, η διασύνδεσή τους με τους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, αλλά και η άμεση διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων απ' αυτούς.

Ενισχύθηκε η τάση ισχυροποίησης των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον ξενοδοχειακό τομέα, η τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου συνεχίζεται.

Ταυτόχρονα, επιδεινώνεται η θέση των μικρών, οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεων, αλλά και των αυτοαπασχολουμένων, στα ξενοδοχεία, στην εστίαση και σε άλλες δραστηριότητες τουριστικού ενδιαφέροντος, λόγω του γεγονότος ότι είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα ελέγχου των τουριστικών ροών από τους τουριστικούς πράκτορες, αλλά και της γενίκευσης των ολοκληρωμένων πακέτων τουρισμού ("all inclusive").

Το δε τέλος διανυκτέρευσης που επιβλήθηκε με το 3ο μνημόνιο, αποτελειώνει τη μικρομεσαία επιχείρηση καταλυμάτων και ξενοδοχείων.

Σ' αυτές τις αρνητικές επιδράσεις πρέπει να προσθέσουμε και τη σημαντική μείωση του εσωτερικού τουρισμού, εξαιτίας της επιδείνωσης της θέσης της λαϊκής οικογένειας, αλλά και της σημαντικής αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Διευρύνεται η κρατική στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας, η οποία απορροφά ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέρος των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και του ΕΣΠΑ.

Τα ποσά που προτείνονται για το σύνολο του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής (871,900 ευρώ) αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι του ΠΔΕ της Περιφέρειας και η πλειοψηφία των δράσεων, δαπανών κατευθύνονται στη λογική υπηρέτησης των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Πρόκειται για μία πολύπλευρη κρατική στήριξη, που αφορά τόσο την ανάγκη διαφοροποίησης του τουριστικού πακέτου και την ανάδειξη νέων μορφών (ιατρικός, ιαματικός, συνεδριακός, πολιτιστικός κ.ά.) στο όνομα της ποιοτικής αναβάθμισής του, όσο και τη διεύρυνση του τουριστικού ρεύματος από νέες αναδυόμενες περιοχές όπως της Ρωσίας, Κίνας κ.τ.λ. Οι αλλαγές στη χρήση της γης, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που έγιναν στο χωροταξικό σχεδιασμό, οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση της γης σε όλο και λιγότερα χέρια. Μια στήριξη που ολοκληρώνεται με τις ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών (λιμανιών, μαρίνων, αεροδρομίων) και την εκποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Ολα, ο ήλιος, η θάλασσα, το περιβάλλον κ.λπ., έχουν μετατραπεί σε εμπόρευμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού πλέον δεν μπορεί να κάνει διακοπές. Οι εργασιακές άδειες και η δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησής τους είναι δικαίωμα των εργαζομένων και όχι προνόμιο και αγαθό της αστικής τάξης και ορισμένων καλοπληρωμένων μεσαίων στρωμάτων. Η απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης, η διεκδίκηση στόχων πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, όπως είναι το δικαίωμα στις διακοπές, είναι άρρηκτα δεμένη με τη συνολική πάλη του λαού για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Δεν αρκούν οι αθωωτικές αποφάσεις

Να μεριμνήσει το κράτος για την άμεση απόσυρση όλων των φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων των οροθετικών γυναικών που πρόσφατα δικαιώθηκαν και παραμένουν αναρτημένα, σε εφαρμογή της απόφασης των δικαστηρίων για ανάκλησης της εισαγγελικής διάταξης δημοσιοποίησης, αλλά και των συστάσεων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (5/12). Την αναθεώρηση του άρθρου 59 του ν. 4075, που προηγήθηκε της ενεργοποίησης της υγειονομικής διάταξης 39Α και κατέστησε δυνατές τις πρακτικές της υποχρεωτικής υγειονομικής εξέτασης και κράτησης των γυναικών κατά τις επιχειρήσεις - σκούπα που πραγματοποιήθηκαν το 2012 απαιτούν με κοινή ανακοίνωσή τους το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, το «18 ΑΝΩ» ΨΝΑ, το «ΑΡΓΩ» ΨΝΘ, το Τμήμα Αποκατάστασης Εξαρτημένων «ΙΑΝΟΣ» του ΨΝΘ, υπογραμμίζοντας ότι δεν αρκούν οι αθωωτικές αποφάσεις για τις γυναίκες που διαπομπεύτηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ