ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αεροπορική τραγωδία στη Μαύρη Θάλασσα

Συνεχίζονται οι έρευνες για την ανάσυρση και των 92 επιβατών, ανάμεσά τους και 64 μελών του θρυλικού συνόλου του Κόκκινου Στρατού «Αλεξαντρόφ»

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα
Συνεχίζονται οι έρευνες για τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα
Συνεχίζονταν και χτες οι έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα για περισυλλογή των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας που σημειώθηκε ξημερώματα των Χριστουγέννων, με τη συντριβή του μεταγωγικού στρατιωτικού Τουπόλεφ (ΤU-154), που είχε ξεκινήσει από την Μόσχα, ανεφοδιάστηκε στο Σότσι και κατευθύνονταν στη ρωσική στρατιωτική βάση της Λατάκειας της Συρίας. Στους 92 άτυχους επιβαίνοντες (8 άτομα πλήρωμα) περιλαμβάνονται 64 μέλη του θρυλικού μουσικοχορευτικού συνόλου του Κόκκινου Στρατού «Αλεξαντρόφ», χορωδοί, μουσικοί και χορευτές, επίσης δημοσιογράφοι, δύο υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι και η Ελιζαβέτα Γκλίνκα, επικεφαλής μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης, που πήγαιναν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με τους Ρώσους στρατιώτες στη συριακή βάση Χμεϊμίμ.

Το αεροπλάνο συνετρίβη 2 λεπτά μετά την απογείωσή του από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Σότσι, χωρίς να εκπέμψει κανένα σήμα κινδύνου, και σύμφωνα με πληροφορίες των ρωσικών ΜΜΕ έσκασε στα νερά της Μαύρης Θάλασσας με 510 χλμ. την ώρα, με αποτέλεσμα τα συντρίμμια του να εκτείνονται σε μια μεγάλη περιοχή, με το βάθος της θάλασσας να φτάνει τα 50 έως 70 μέτρα. Χτες νωρίς το πρωί ανακοινώθηκε ότι ανασύρθηκε το ένα από τα λεγόμενα «μαύρα κουτιά», όπου καταγράφονται τα δεδομένα της πτήσης, το οποίο θα αναλυθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να φωτιστούν οι αιτίες της νέας τραγωδίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, το στρατιωτικό αεροσκάφος Τουπόλεφ 154 ήταν στην ενεργό δράση τα τελευταία 33 χρόνια και είχε πραγματοποιήσει 6.689 ώρες πτήσης από το 1983. Η τελευταία τεχνική συντήρησή του έγινε τον περασμένο Σεπτέμβρη και ο κυβερνήτης του, Ρόμαν Βολκόφ, ήταν πολύ έμπειρος πιλότος με πάνω από 3.000 ώρες πτήσης. Οι ρωσικές αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, θεωρώντας όμως προς το παρόν λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο μιας «τρομοκρατικής επίθεσης» και πιο ρεαλιστικό το ενδεχόμενο μιας μηχανικής βλάβης ή ανθρώπινου λάθους.

Ως χτες πάντως είχαν ανασυρθεί σύμφωνα με τις επίσημες αρχές οι σοροί 13 επιβαινόντων, ανάμεσά τους και του πιλότου, ενώ ανασύρθηκαν πάνω από 120 διαμελισμένα ανθρώπινα μέλη.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού κήρυξε εθνικό πένθος, διέταξε τη συγκρότηση επιτροπής έρευνας υπό τον πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η οποία θα διαπιστώσει τα αίτια της συντριβής, ενώ ωσότου ολοκληρωθούν οι έρευνες καθηλώνονται στο έδαφος όλα τα ίδια τύπου αεροσκάφη. Συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων φτάνουν προς τη ρωσική κυβέρνηση από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ενώ τα θύματα θα ταφούν στο στρατιωτικό νεκροταφείο.

Ιδιαίτερα για τα μέλη του Συνόλου του Κόκκινου Στρατού «Αλεξαντρόφ», που ιδρύθηκε το 1926 με πρώτο διευθυντή τον Αλεξάντερ Βασιλίγιεβιτς Αλεξαντρόφ, συνθέτη και του εθνικού ύμνου της Σοβιετικής Ενωσης, υπήρξε μεγάλη συγκίνηση. Ετσι ανακοινώθηκε ότι το λεγόμενο «τάγμα που τραγουδάει» σύντομα θα συμπληρωθεί.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Δυναμώνει το κλίμα τρομοϋστερίας μετά το μακελειό του Βερολίνου

Στην Ιταλία έπεσε νεκρός ο φερόμενος ως βασικός δράστης, 24χρονος Τυνήσιος Ανίς Αμρί

Με τον «βολικό» δράστη του μακελειού με το φορτηγό, που έπεσε πάνω στο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου στις 19 Δεκέμβρη, τον 24χρονο Τυνήσιο Ανίς Αμρί, να έχει πέσει νεκρός από Ιταλούς αστυνομικούς στο Μιλάνο, η επιχείρηση τρομοϋστερίας σε όλη την Ευρώπη καλά κρατεί. Με δεδομένη την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους και τον τραυματισμό σε 48, από τους εγκληματίες του «Ισλαμικού Κράτους» (αυτούς που θέριεψαν οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές), στη Γερμανία και σε όλες τις χώρες διευρύνεται η συζήτηση για περισσότερα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα και «ενίσχυση της ασφάλειας».

Ιδιαίτερα σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος σε όλη την Ευρώπη κατάφερε να διασχίσει τη Γερμανία, τη Γαλλία και να φτάσει στην Ιταλία, όπου τα ξημερώματα του Σαββάτου έπεσε νεκρός από αστυνομικούς που τον εντόπισαν στο Μιλάνο, αφού, όπως είπαν, άνοιξε πρώτος πυρ. Ο Τυνήσιος είχε περάσει από την Ιταλία ως μετανάστης το 2011 και είχε εκτίσει ποινή σε φυλακές της Σικελίας έως το 2015 για εμπρησμό σε καταυλισμό. Οι αρχές της Ιταλίας εξετάζουν το ενδεχόμενο ο Αμρί να έψαχνε κάποιες παλιές του επαφές ή συνδέσμους που θα του παρείχαν καταφύγιο.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι οι αστυνομικές αρχές της Τυνησίας συνέλαβαν 3 άνδρες, ηλικίας από 18 έως 27 χρόνων, που φερόταν να σχετίζονταν με τον δράστη του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Βερολίνο. Ο ένας είναι μάλιστα ανιψιός του Αμρί, ο οποίος, σύμφωνα με το τυνησιακό υπουργείο Εσωτερικών, παραδέχθηκε ότι έλαβε χρήματα από το θείο του και ότι βρισκόταν σε επικοινωνία με κωδικοποιημένα μηνύματα. Επίσης, η οικογένεια του Τυνήσιου ζητά από τις αρχές πλήρη διερεύνηση για τις συνθήκες θανάτου του.

Επικρίσεις στην καγκελάριο Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, διαβεβαίωσε πως οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται και τόνισε ότι «εάν υπάρχουν και άλλοι υπεύθυνοι θα τους φέρουμε ενώπιον της Δικαιοσύνης». Σημείωσε επίσης ότι «όπου υπάρχει ανάγκη για πολιτικές και νομοθετικές αλλαγές, εμείς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα φροντίσουμε να λάβουμε μέτρα και να τα εφαρμόσουμε». Και κατέληξε προαναγγέλλοντας ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων: «Η δημοκρατία μας, το κράτος δικαίου, οι αξίες μας είναι ο αντίλογος στον κόσμο της τρομοκρατίας όπου περισσεύει το μίσος». Το όλο ζήτημα έχει πλήξει τη δημοτικότητα της Μέρκελ ενόψει και των εκλογών το 2017, και δέχεται έντονη κριτική για «χαλαρή προσφυγική - μεταναστευτική πολιτική». Το αντιδραστικό ρατσιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) φαίνεται να κερδίζει έδαφος, ενώ αρκετά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών - Χριστιανοκοινωνιστών (CDU - CSU) επίσης την επικρίνουν.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, τόνισε ότι ο θάνατος του Αμρί δε σημαίνει πως ο κίνδυνος για τη Γερμανία έχει περάσει, ενώ εκπρόσωποι άλλων υπουργείων ήταν φειδωλοί στο να δώσουν περισσότερες πληροφορίες στο κρίσιμο ερώτημα, πώς πέρασε ο Αμρί από τα γερμανικά σύνορα στα γαλλικά και από εκεί στην Ιταλία. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών πάντως ευχαρίστησε τις ιταλικές αρχές για τη συνεργασία, η οποία, όπως είπε, δεν εξελίχθηκε μόνο σε επίπεδο των διωκτικών αρχών αλλά και σε επίπεδο διπλωματικής εκπροσώπησης της Γερμανίας, τόσο στην πρεσβεία της στη Ρώμη όσο και στο γερμανικό προξενείο στο Μιλάνο.

Σημειώνεται ακόμη πως η σορός της Φαμπρίτσια Ντι Λορέντσο, 32 ετών, της Ιταλίδας που σκοτώθηκε στο Βερολίνο, μεταφέρθηκε στη Ρώμη και χτες τάφηκε παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στην γενέτειρά της, Σουλμόνα στην περιοχή της Αμπρούτσο.

Εκθεση των Europol και Frontex

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα της τρομοϋστερίας που καλλιεργείται, αναφορά της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας (Europol) και της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων (FRONTEX) προειδοποιεί για τον κίνδυνο «η τρομοκρατική οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος" να χειραγωγεί πρόσφυγες στους καταυλισμούς για να τους εντάξει στις τάξεις της και να τους χρησιμοποιήσει σε τρομοκρατικές επιθέσεις». Επίσης, σημειώνεται ότι «δεδομένου του ενδιαφέροντος του "ΙΚ" να πυροδοτήσει τη μεταναστευτική κρίση και να πολώσει τον ευρωπαϊκό πληθυσμό ώστε να στρέψει τμήματά του εναντίον αυτών που αιτούνται ασύλου, μερική διείσδυση στους μεταναστευτικούς και προσφυγικούς καταυλισμούς είναι πιθανή». Πάντως, ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX, Φαμπρίς Λετζερί, σημείωσε πως «δεν υπάρχουν καθαρές ενδείξεις γι' αυτό».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Υποθέσεις βασανισμού και ακρωτηριασμού εργαζομένων από δουλεμπόρους ήρθαν στην επιφάνεια μετά από δίκες που ολοκληρώθηκαν προχτές στο κρατίδιο Οντίσα της Ινδίας. Οπως αποκαλύφθηκε, τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι είχαν υποστεί ακρωτηριασμό των χεριών τους, αφού δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν δάνειο που πήραν από ιδιοκτήτη πρακτορείου εύρεσης εργασίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων και ομίλων του Ντόναλντ Τραμπ, Τζέισον Γκρίμπλατ, διορίζεται στη θέση του ειδικού διαπραγματευτή των ΗΠΑ για εμπορικές διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό.

ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ.-- Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίντζο Αμπε έγινε χτες ο πρώτος ηγέτης της χώρας του που επισκέφτηκε το μνημείο πεσόντων των χιλιάδων θυμάτων της επίθεσης των ιαπωνικών δυνάμεων στις 7 Δεκέμβρη 1941 στο Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη, γεγονός που έδωσε αργότερα την αφορμή στις ΗΠΑ να συμμετάσχουν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, ο Αμπε απέφυγε να απολογηθεί για τα θύματα που προκάλεσε η ιαπωνική επίθεση.

ΒΑΛΕΤΑ.-- Κατηγορίες για τρομοκρατία άσκησαν χτες οι αρχές της Μάλτας σε δύο Λίβυους αεροπειρατές που κατέλαβαν παραμονές Χριστουγέννων ένα αεροσκάφος της λιβανέζικης αεροπορικής εταιρείας «Afriqiyah Airways» τύπου Airbus A320, ενώ πετούσε από την πόλη Σάμπχα της Λιβύης στο αεροδρόμιο Μίτιγκα της Τρίπολης με 111 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα. Οι δύο αεροπειρατές ανάγκασαν τον πιλότο να προσγειώσει το αεροσκάφος σε αεροδρόμιο της Μάλτας.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ο Ρουμάνος Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις απέρριψε χτες την υποψηφιότητα της μουσουλμάνας Σεβίλ Σαϊντέχ (που προέρχεται από την τουρκική μειονότητα της Ρουμανίας) για την πρωθυπουργία, όπως είχε προτείνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα μετά τη νίκη του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου. Ο Γιοχάνις ζήτησε έτσι από το PSD και (τον εταίρο του στον συνασπισμό) το ALDE να καταθέσουν νέα πρόταση.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, βγήκε κερδισμένο στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στο βορειοδυτικό χωριό Τεάρτσε όπου ζει αλβανική μειονότητα (50 χλμ. μακριά από την πρωτεύουσα, Σκόπια). Μετά από αυτή την εξέλιξη οι βουλευτές του VMRO-DPMNE εξασφαλίζουν 51 έδρες στην 120μελή Βουλή και 49 οι Σοσιαλδημοκράτες. Σε κάθε περίπτωση το κόμμα VMRO-DPMNE του Γκρούεφσκι θα πρέπει να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο, κατά πάσα πιθανότητα το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα (DUI).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ