ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνέχεια διεργασιών με βασικό κίνητρο το φυσικό αέριο

Την Παρασκευή, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, φτάνει στην Αθήνα για νέες επαφές

Η Ρωσία παρακολουθεί κι αυτή στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό (φωτ. από παλιότερη συνάντηση ΥΠΕΞ Κύπρου - Ρωσίας)

Copyright 2016 The Associated

Η Ρωσία παρακολουθεί κι αυτή στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό (φωτ. από παλιότερη συνάντηση ΥΠΕΞ Κύπρου - Ρωσίας)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Λίγες είναι οι μέρες που απομένουν μέχρι τους επόμενους γύρους επαφών που θα γίνουν στη Γενεύη για το Κυπριακό, αφενός στις 9 με 11 Γενάρη, αφετέρου από τις 12 Γενάρη, αρχικά με τις επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές και μετά με τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια, όπου το σκληρό παζάρι θα «ανοίξει» ακόμα περισσότερο και με καθαρότερη την ανάμειξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Αν και παραμένει το ενδιαφέρον να ολοκληρωθεί η συμφωνία με το νέο σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου μέσα από τη δημιουργία δύο «συνιστωσών πολιτειών», παραμένουν και οι βαθιές αντιθέσεις και δυσκολίες, αφού τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι πολλά και ισχυρά.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, για τη σύνθεση της οποίας συνεχίζονται οι αντικρουόμενες δηλώσεις. Χτες, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, επανέλαβε ότι «κανείς άλλος δεν θα βρίσκεται γύρω από το τραπέζι» εκτός των τριών εγγυητριών δυνάμεων, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει απόφαση για συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και ότι «και δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό». Μεταξύ άλλων, ο Ακιντζί τόνισε και ότι «αυτός που θα υπογράψει για την νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η συσταθείσα ομόσπονδη Κύπρος». Τέτοιες δηλώσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα σχέδια που υπάρχουν προσπερνούν ως τετελεσμένα τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής και συμπεριλαμβάνοντας αυτά τα τετελεσμένα ως αφετηρία οδηγούν σε δημιουργία νέου κράτους και όχι σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τη δική του μεριά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ισχυρίστηκε ότι η διάσκεψη θα είναι «πολυμερής οπωσδήποτε... Η ΕΕ θα είναι παρούσα, ενδεχομένως και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας» προσθέτοντας ότι «αν ο διάλογος γίνει μεταξύ των συμβεβλημένων χωρών, όσον αφορά τη συνθήκη της εγγύησης, αυτό είναι κάτι άλλο».

Εντατικοποίηση συνομιλιών

Πάντως, στο τραπέζι των συνομιλιών πρέπει να είναι καθαρό ότι ένα κυρίαρχο ζήτημα θα είναι η «αξιοποίηση» του μεγάλου φυσικού πλούτου, που επανήλθε στο προσκήνιο και με το μπάσιμο ενεργειακών κολοσσών (π.χ. «Exxon Mobil», «Noble», «Eni») στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Εμπορίου. Στην ίδια συνέντευξη, ο Κύπριος ηγέτης υπογράμμισε ότι «το σημαντικότερο» κίνητρο για να επιθυμεί η Τουρκία λύση στο Κυπριακό είναι «να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο». Ακόμα, πρόσθεσε ότι «η πιθανολογούμενη ανεύρεση φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου ενδιαφέρει και την Τουρκία. Ενδεχομένως, θα είναι μια από τις ενδιαφερόμενες να αγοράσουν φυσικό αέριο και από την Κύπρο, αλλά και η ενδεχόμενη διοχέτευση φυσικού αερίου προς την ΕΕ τους ενδιαφέρει, με δεδομένους τους σχεδιασμούς για να μετατραπούν σε ενεργειακό κόμβο».

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε προχτές πως «εντατικοποιείται η προετοιμασία ενόψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και της διάσκεψης στο Κυπριακό», συμπληρώνοντας ότι ο Κύπριος Πρόεδρος την Παρασκευή (σ.σ. μεθαύριο) θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα συναντήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Ο Χριστοδουλίδης μίλησε για «κρίσιμη συγκυρία», αναφερόμενος και στην πρώτη συνάντηση τεχνοκρατών μεταξύ ελληνικού και τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που, όπως υποστήριξε, θα γίνει αυτήν τη βδομάδα, με στόχο και το Κυπριακό», ενώ «ανάμεσα σε άλλα έχει στόχο να προετοιμάσει τη συνάντηση μεταξύ του Ελληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου».

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ

Στις γοργές εξελίξεις θα αλληλεπιδράσουν βέβαια και οι κινήσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ιεραρχούν ψηλά στην ατζέντα τους τις ισορροπίες στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο.

Το Σάββατο, ο Ν. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος - σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα - «για άλλη μια φορά τόνισε ότι η Μόσχα θεωρεί το ισχύον σήμερα στην Κύπρο σύστημα εγγυήσεων ως αναχρονιστικό. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ένα σύγχρονο ανεξάρτητο κράτος δεν έχει ανάγκη από έξωθεν εγγυητές». Η ίδια ανακοίνωση αναφέρθηκε και στη «μεταβατική περίοδο» για την εφαρμογή της όποιας λύσης προκύψει, κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, «οι πιο αποτελεσματικές θα ήταν οι εγγυήσεις ασφάλειας εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» ο Ρώσος πρέσβης Στανισλάβ Οσάτσι ανέφερε πως η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν πρέπει να μην λαμβάνει υπόψη κάποιες θέσεις της άλλης κοινότητας, σχολιάζοντας ότι «υπάρχουν λογικά επιχειρήματα σε αυτό το θέμα και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Δεν είναι εύκολο να γεφυρώσεις αυτές τις προσεγγίσεις, αλλά πιστεύουμε ότι οι δύο ηγέτες εν τη σοφία τους μπορούν να βρουν μια κατάλληλη λύση και για τις δύο κοινότητες. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, η Ελλάδα και η Τουρκία να είναι υποβοηθητικές στους Κυπρίους, νικώντας την ανασφάλεια και τους φόβους και ξεπερνώντας τις αντιθέσεις. «Αυτό είναι και το καθήκον τους ως "μητέρες πατρίδες"», είπε ακόμα. Περιέγραψε ως «φήμες» όσα κυκλοφόρησαν προ μηνών ότι η Ρωσία θέλει στρατιωτική βάση στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι η επιτυχής έκβαση της επιχείρησης στη Συρία έδειξε ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να πραγματοποιεί επιχειρήσεις και χωρίς να έχει βάσεις στην περιοχή.

Στο μεταξύ, ο ελληνοκυπριακός Τύπος αναπαρήγαγε αποσπάσματα έκθεσης που - σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα - ετοιμάστηκε για το αμερικανικό κογκρέσο και σε αυτήν υπογραμμίζεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν επί μακρόν το ενδιαφέρον τους για επίλυση του κυπριακού προβλήματος», αλλά και ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, η συνεχιζόμενη απειλή από το Ισλαμικό Κράτος και οι αυξανόμενες προοπτικές που η Ανατολική Μεσόγειος, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή ενεργειακή ανάπτυξη και προσφορά, έχουν προσθέσει στην αναγκαιότητα επίτευξης μιας λύσης».

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Συνεδρίαση στην Αθήνα για το Κυπριακό

Με αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης το Κυπριακό συνεδρίασε την Παρασκευή, στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό την προεδρία του υπουργού Ν. Κοτζιά.

Θυμίζουμε ότι στο ΕΣΕΠ, που συστάθηκε με νόμο το 2003, ως «συμβουλευτικό της κυβέρνησης» όργανο διαμόρφωσης «εθνικής στρατηγικής» και «εθνικής συναίνεσης» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, το ΚΚΕ δεν συμμετέχει, διαφωνώντας με το χαρακτήρα του, καθώς, ενώ όλα τα κόμματα, μαζί και το ΚΚΕ, μπορούν να λένε τις απόψεις τους στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός δήλωσε, επισήμως, ότι οι συμμετέχοντες στο ΕΣΕΠ συμφώνησαν πως «στηρίζουμε μια ορθολογική, αποτελεσματική, λειτουργική λύση του Κυπριακού, που σημαίνει μια Κύπρο χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής, σημαίνει μια Κύπρο χωρίς εγγυήσεις. Συμφωνήσαμε, επίσης, να (...) διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία ανάμεσά μας (...) Συζητήσαμε, επίσης, για τις προετοιμασίες που γίνονται ενόψει των συναντήσεων στις 9 και 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη. Ανέλυσα τα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν μπροστά μας και τον τρόπο που μεθοδεύει τη λύση τους η ελληνική κυβέρνηση».

Να καταγραφεί και η τοποθέτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου, που αμέσως μετά τη συνεδρίαση έσπευσε να κρατήσει αποστάσεις από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, δηλώνοντας ότι «η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο του ΕΣΕΠ δεν συνιστά με κανέναν τρόπο συμμετοχή ή συνδιαμόρφωση των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Ούτε βέβαια συνιστά κατά οποιονδήποτε τρόπο υποκατάσταση της ευθύνης για τη διαπραγμάτευση και τη συνολική στάση που θα έχει η Ελλάδα, αφού την πλήρη ευθύνη έχει η κυβέρνηση».

Παραπέρα, χαρακτήρισε «παρωχημένη» τη «λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων», επανέλαβε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται (...) Διότι δεν νοείται επιβολή θέσεων σε ανεξάρτητο κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία», και επιπρόσθετα στάθηκε στην προγραμματιζόμενη διμερή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, επιμένοντας ότι «γι' αυτήν την κρίσιμη συνάντηση πρέπει να υπάρχουν τρία βασικά δεδομένα: 1. Πάρα πολύ καλή προετοιμασία σε βάθος. 2. Αυστηρά προσδιορισμένο αντικείμενο. Δηλαδή, η διεθνής πτυχή του Κυπριακού και μόνο αυτό. 3. Οι θέσεις που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας να είναι σε απόλυτη αρμονία και συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ