ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΒ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία - αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση

Μια διαφορετική πρωτοβουλία παίρνει η ΚΟΒ Κέντρου Αγ. Τριάδας της ΤΟ Περιστερίου Αττικής του ΚΚΕ, με τη διοργάνωση συναυλίας αφιερωμένης σε μελοποιημένα ποιήματα. Η μουσική αυτή διαδρομή, γεμάτη από στίχους σπουδαίων ποιητών, Ελλήνων και μη, έχει τίτλο «Οταν τα ποιήματα τραγουδούν...» και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Γενάρη, στις 9.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης (Μπουμπουλίνας 59 & Αθ. Διάκου).

Τα τραγούδια ερμηνεύει η Βιολέτα Ικαρη. Μαζί της οι μουσικοί Βαγγέλης Βοττέας στο βιολί και Γιώργος Τσιούτσιας στο πιάνο.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», η Βιολέτα δηλώνει την αγάπη της για την τέχνη της μουσικής από τα παιδικά της χρόνια. Εκτιμάει ότι η κρίση χτυπάει τη «μουσική βιομηχανία» και όχι τη μουσική. «Ετσι κι αλλιώς τα ωραιότερα και τα πιο διαχρονικά τραγούδια γράφτηκαν μέσα σε κρίσιμες καταστάσεις. Η ανάγκη οξύνει την έμπνευση, ωριμάζει την έκφραση και την κάνει επιβλητική. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ γράφονται σπουδαία πράγματα δύσκολα επικοινωνούνται», διαπιστώνει και προσθέτει: «Ο κόσμος δεν πηγαίνει εύκολα σε συναυλίες γιατί δεν έχει την οικονομική ευχέρεια και δεν θα κάτσει εύκολα να ψάξει καινούργια πράγματα γιατί ή έχει το άγχος της επιβίωσης ή βομβαρδίζεται από πληρωμένες διαφημίσεις κονσερβοποιημένων τραγουδιών με ημερομηνία λήξης».

Ο αγαπημένος της στίχος, του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου, είναι χαρακτηριστικός των ακουσμάτων της:

«Κάτω απ' το χώμα μες στα σταυρωμένα χέρια τους

κρατάνε της καμπάνας το σχοινί,

προσμένουνε την ώρα, προσμένουν να σημάνουν την ανάσταση

τούτο το χώμα είναι δικό τους και δικό μας

δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει».

Ονειρο και ευχή της ερμηνεύτριας; «Ενας κόσμος που θα ζει αρμονικά χωρίς πολέμους, διακρίσεις και ανισότητες. Που θα έχει τουλάχιστον τα αυτονόητα: στέγη, δουλειά και αξιοπρέπεια».

Παρατείνονται οι προβολές για τις «μέρες της Κομμούνας»

Την παράσταση «Οι μέρες της Κομμούνας» του Μπ. Μπρεχτ παρακολούθησαν το βράδυ της Τρίτης 27 Δεκέμβρη στο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema», ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πρόκειται για το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που κινηματογραφήθηκε τον Απρίλη του 1966, στο Berliner Ensemble, το ιστορικό θέατρο που ίδρυσε ο ίδιος και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη «New Star» και την «Rbb media».

Ο Μπρεχτ έγραψε το «Οι μέρες της Κομμούνας» το 1948 - 1949 ενώ είχε πρόσφατα φύγει από τις ΗΠΑ για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η πρώτη παραγωγή του έργου έγινε από τη θεατρική εταιρεία του Μπρεχτ «The Berliner Ensemble» στο Karl Marx Stadt (Chemnitz) το 1956 και η μουσική γράφτηκε από τον συνθέτη Hanns Eisler. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η σπουδαία ηθοποιός και τραγουδίστρια, ερμηνεύτρια του Μπρεχτ Γκίζελα Μάι (που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, στις 4 Δεκέμβρη).

Η ταινία θα προβάλλεται μέχρι τις 4 Γενάρη, στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema, καθημερινά στις 20.00 και στο STUDIO new star art cinema, καθημερινά στις 18.30.

Πρόκειται για το πρώτο έργο στον κύκλο προβολών που ξεκινά η «New Star», με τίτλο «Ο Μπρεχτ στο θέατρο». Στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσουν τον Γενάρη και τον Φλεβάρη, τα θεατρικά του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που επίσης παίχτηκαν και κινηματογραφήθηκαν στο Berliner Ensemble: «Ο καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία» και «Ο κύριος Πούντιλα και ο υπηρέτης του Μάττι».

Προτάσεις για θεατρικές παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη

«Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» από το ΚΘΒΕ
«Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» από το ΚΘΒΕ
Συνεχίζοντας τις προτάσεις για αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις που αξίζει κανείς να δει, το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ προτείνει τις παρακάτω παραστάσεις που παίζονται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη:

  • Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της

Η παράσταση του κλασικού αντιπολεμικού αριστουργήματος του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που γράφτηκε το 1939, ενώ ο συγγραφέας βρισκόταν αυτοεξόριστος στη Σουηδία, σηματοδοτεί μια διπλή επιστροφή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ο Σέρβος σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγεβιτς επιστρέφει μετά από 13 χρόνια, για να σκηνοθετήσει σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα ένα από τα πιο επίκαιρα μπρεχτικά έργα.

Επιπλέον, η ηθοποιός Λυδία Φωτοπούλου, 8 χρόνια μετά την τελευταία της συνεργασία με το ΚΘΒΕ, επιστρέφει στην κοιτίδα της για να ερμηνεύσει τον ομώνυμο ρόλο.

Η «Μάνα Κουράγιο» έχει ανέβει άλλη μια φορά στο ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Θόδωρου Τερζόπουλου το 1982, με την Λίνα Λαμπράκη στον ομώνυμο ρόλο.

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2). Τηλέφωνο: 2315 200000. Παραστάσεις έως 29 Γενάρη 2017: Τετάρτη 18.00, Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00.

  • Σωτηρία με λένε

Η παράσταση «Σωτηρία με λένε» που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς, ανεβαίνει από το Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη.

Λίγες ώρες πριν από τη σοβαρή επέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη φωνή της, η μεγάλη λαϊκή ερμηνεύτρια δεν σταματά να μιλά για την πολυτάραχη ζωή της... Η σκληρότητα μπερδεύεται με την ευαισθησία, το παρόν με το παρελθόν, η αγάπη με το μίσος, αποκαλύπτοντας μια εκρηκτική προσωπικότητα που δεν χάνει, ούτε μια στιγμή, το χιούμορ και το πάθος της για τη ζωή.

Το θεατρικό έργο της δημοσιογράφου Σοφίας Αδαμίδου, την οποία η ίδια η Μπέλλου είχε εξουσιοδοτήσει να γράψει τη βιογραφία της, ανέβηκε για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Χατζηβασιλείου. Το ρόλο της Σωτηρίας Μπέλλου ερμηνεύει η Εφη Σταμούλη.

Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη). Τηλέφωνο: 2315 200200. Παραστάσεις έως 22 Γενάρη 2017: Τετάρτη 18.00, Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00.

Mαθητικές βδομάδες στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας, μετά τις επιτυχημένες θεατρικές βδομάδες καθιερώνει και μαθητικές βδομάδες θεάτρου, με χαμηλό εισιτήριο για τους μαθητές των Λυκείων, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να απολαύσουν μια ποιοτική θεατρική παράσταση, έως και 8 Γενάρη 2017.

Με ένα εισιτήριο αξίας 5 ευρώ, οι μαθητές της πόλης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το σπουδαίο έργο του Μαξίμ Γκόρκι Οι Μικροαστοί, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου.

Πρόγραμμα παραστάσεων: 29 Δεκέμβρη στις 21.00. Γενάρης 2017: 1, 2, 4, 5, 6, 7 στις 21.00 και 8 στις 19.00. Πληροφορίες, κρατήσεις θέσεων στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων. Τηλ. ταμείου: 2610.273.613 και www.ticketservices.gr, www.dipethepatras.gr.

Χριστουγεννιάτικες αναγνώσεις στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Συνεχίζονται και αυτήν τη βδομάδα οι πρώτες εορταστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο νέο χώρο που στεγάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Εκεί όπου από τις 22 Δεκέμβρη προσωπικότητες από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών διαβάζουν σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες χριστουγεννιάτικες - και όχι μόνο - ιστορίες. Οι εκδηλώσεις αυτές θα διαρκέσουν μέχρι την 1η Γενάρη 2017 και ξεκινούν από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Την Πρωτοχρονιά οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 5 το απόγευμα και ολοκληρώνονται στις 7 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ