ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σταθερά ενταγμένες στις επιχειρήσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο

Αεροσκάφος τύπου «Erieye EMB-145H AEW&C» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πήρε μέρος το προηγούμενο διάστημα στην επιχείρηση «Sophia» της ΕΕ, στην κεντρική Μεσόγειο
Αεροσκάφος τύπου «Erieye EMB-145H AEW&C» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πήρε μέρος το προηγούμενο διάστημα στην επιχείρηση «Sophia» της ΕΕ, στην κεντρική Μεσόγειο
Ενα αεροσκάφος «Erieye EMB-145 AEW&C» ήταν η συνεισφορά της ελληνικής κυβέρνησης, και της ντόπιας αστικής τάξης γενικότερα, στην πρώτη φάση της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ «Sophia», για επιτήρηση της Κεντρικής Μεσογείου, με πρόσχημα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών από τη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική γενικότερα.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι μια εναέρια πλατφόρμα Διοίκησης και Ελέγχου, με δυνατότητα υποστήριξης αεροπορικών και ναυτικών επιχειρήσεων. Ανάμεσα στις αποστολές που μπορεί να εκτελέσει, είναι: Δημιουργία διευκρινισμένης εικόνας αέρος και επιφανείας. Ανταλλαγή πληροφοριών με Μονάδες Αεράμυνας και Πολεμικού Ναυτικού. Υποστήριξη επιθετικών επιχειρήσεων. Συλλογή και καταγραφή ηλεκτρονικών πληροφοριών. Υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Εχει 7 άτομα πλήρωμα (2 χειριστές συν 5 επιχειρησιακό πλήρωμα).

Σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΕ, στην παρούσα φάση, στο πλαίσιο της «Sophia», έχουν αναπτυχθεί στην Κεντρική Μεσόγειο πολεμικά πλοία από Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Βρετανία, περιπολούν επίσης εναέρια μέσα (αεροσκάφη και ελικόπτερα) από Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία και Γαλλία.

Θυμίζουμε, η «Sophia» διασυνδέεται, κατόπιν αποφάσεων που πάρθηκαν σε επίπεδο ηγεσιών ΝΑΤΟ και ΕΕ, με την αντίστοιχη ναυτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ, «Sea Guardian», η οποία ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο, με αναπόσπαστο κομμάτι της την ανάπτυξη στο Αιγαίο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, έτσι ώστε ο ευρωατλαντικός άξονας να ελέγχει με παραπέρα συγκέντρωση πολεμικών μέσων όλο τον, κρίσιμο γεωστρατηγικά, δίαυλο της Μεσογείου, στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων.

Να σημειωθεί ότι στην πρώτη φάση της «Sea Guardian», το Νοέμβρη, είχε διατεθεί από ελληνικής πλευράς και το υποβρύχιο «Παπανικολής».

Αν και αυτή τη στιγμή δεν είναι αναπτυγμένες επί του «πεδίου», σε θάλασσα και αέρα, μονάδες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αυτό δεν αλλάζει στο παραμικρό το γεγονός της εμπλοκής τους, δεδομένης της απόφασης της ελληνικής αστικής τάξης να εμπλακεί ακόμα βαθύτερα στους επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς, επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση.

Αλλωστε, όπως αναφέρουν αρμόδιες στρατιωτικές πηγές, μπορεί ανά πάσα στιγμή να σταλεί, π.χ. από το στρατηγείο της Νάπολης, σήμα να ελεγχθεί ένα «ύποπτο μέσο» που κινείται στη Μεσόγειο, και μονάδα του στόλου ή της Πολεμικής Αεροπορίας να ξεκινήσει από τη βάση της για να εκτελέσει την εντολή.

Επιπλέον, στα στρατηγεία ΝΑΤΟ και ΕΕ που συντονίζουν τις επιχειρήσεις «Sea Guardian» και «Sophia», είναι αποσπασμένα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, άλλος ένας τρόπος «παράστασης σημαίας», την οποία επιδιώκει η ντόπια αστική τάξη προς απόδειξη της συμμόρφωσής της στα ευρωατλαντικά κελεύσματα και των υπηρεσιών που σπεύδει να παράσχει προς υλοποίησή τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, τέλος, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς» και «Μαχητής» επιχειρούν ενταγμένα στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, που έχει παραταχθεί στο Αιγαίο, πάνω στη ρότα των ρωσικών πολεμικών πλοίων, από τα Δαρδανέλια προς Συρία.

ΥΠΕΞ
Για σχέσεις με Τουρκία, Αλβανία, ΠΓΔΜ

Τις αντιφατικές σχέσεις και τα παζάρια που αναπτύσσονται μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας, Τουρκίας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ περιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ.

Παίζοντας και το χαρτί της στήριξης που μπορεί να παράσχει η ελληνική αστική τάξη ως μέλος, ήδη, της ΕΕ, ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε για την Τουρκία: «Η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει στον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας. Αν η Τουρκία θα έχει ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική ή όχι δεν εξαρτάται από εμάς και την ΕΕ, αλλά εξαρτάται από τις δικές της επιλογές». «Η Ελλάδα είναι υπέρ μίας ευρωπαϊκής και πιο δημοκρατικής Τουρκίας», πρόσθεσε εμφανιζόμενος αντίθετος στην αυστριακή πρόταση, που κατατέθηκε πρόσφατα, περί «παγώματος» των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.

Για την Αλβανία, έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα επιθυμεί ένταξή της στην ΕΕ, εφόσον τηρήσει τα κριτήρια που ίσχυσαν για όλα τα κράτη - μέλη. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, ξαναπαίζοντας το ευρωενωσιακό χαρτί της Αθήνας, «έχει κάθε καλή διάθεση και όποτε της ζητηθεί θα ανταποκριθεί, προκειμένου να βοηθήσει την Αλβανία στην προσπάθεια εκπλήρωσης αυτών των απαιτήσεων». Ερωτηθείς, εξάλλου, αν ανοίγει ξανά ο διάλογος προς επίλυση των θεμάτων που εκκρεμούν με τη γείτονα, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι «ο διάλογος συνεχίζεται», προσθέτοντας ότι μόλις πριν από μερικές μέρες, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας επισκέφθηκε την Αθήνα και συναντήθηκε με τον γγ του ΥΠΕΞ.

Τέλος, για την ΠΓΔΜ, ζήτησε να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό. Υπενθύμισε ότι το ονοματολογικό αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι η περιλάλητη Ενδιάμεση Συμφωνία έγινε προκειμένου να δοθεί χρόνος για προτάσεις στο ονοματολογικό. «Εμείς έχουμε διατυπώσει σκέψεις για το θέμα και περιμένουμε να ακούσουμε και την άλλη πλευρά», σημείωσε. Επίσης, ζήτησε «να μην υπάρχουν αλυτρωτισμοί», «να εξουδετερωθεί ο αλυτρωτισμός, όπως γενικά και ο εθνικισμός, ο οποίος είναι σε έξαρση σε ορισμένες πλευρές των Βαλκανίων».

Τουρκικές προκλήσεις

Συνεχίζονται καθημερινά οι τουρκικές προκλήσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, χτες 4 τουρκικά αεροσκάφη, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν σε 3 παραβάσεις και 3 παραβιάσεις στο κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Σε χαμηλά επίπεδα η χριστουγεννιάτικη αγορά

Μειωμένος αναμένεται και φέτος τον Δεκέμβρη ο τζίρος των καταστημάτων, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων του κλάδου, αφού για μια ακόμη χρονιά αποτυπώνεται στη συνολική κατανάλωση η οικονομική δυσπραγία των εργαζόμενων λαϊκών στρωμάτων και χαμηλοσυνταξιούχων. Οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ κάνουν λόγο για διαμόρφωση του τζίρου περίπου στα 4 δισ. ευρώ τον φετινό Δεκέμβρη, έναντι των 4,1 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρσι. Η μείωση μπορεί να φαίνεται μικρή, ωστόσο για τα μικρά συνοικιακά καταστήματα και τους αυτοαπασχολούμενους οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πολύ μεγαλύτερες απώλειες, ενώ πρέπει να υπολογιστεί ότι μιλάμε για έβδομο συνεχόμενο χρόνο πτώσης, η οποία σωρρευτικά από το 2009 όταν ο τζίρος κινήθηκε στα 6,43 δισ. ευρώ, έχει φτάσει το 37,8%.

Παρά το ότι ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα επίσημα στοιχεία, μιλάμε για μια ακόμη χριστουγεννιάτικη αγορά περιορισμένης κατανάλωσης, αφού το ελάχιστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών απορροφάται από τη φοροληστρική επιδρομή της κυβέρνησης (δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας, δόσεις που βρίσκονται σε πρόγραμμα ρύθμισης κ.ά.).

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ολοκληρώνεται σήμερα το Φεστιβάλ Βιβλίου

Σήμερα, Πέμπτη, ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ Βιβλίου που διοργανώνουν η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ, με εκθέσεις βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής», στα γραφεία της ΚΟ Αττικής στην Ομόνοια (Βερανζέρου και Κοτοπούλη) και στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36). Η έκθεση θα λειτουργήσει σήμερα τις ώρες 10.00 - 13.00 και 17.30 - 21.00.

Πολιτική εκδήλωση στη Φαρκαδόνα Τρικάλων

Πολιτική εκδήλωση, σε συνδυασμό με λαϊκό γλέντι, οργανώνουν οι ΚΟΒ του ΚΚΕ στο Δήμο Φαρκαδόνας Τρικάλων, μεθαύριο Παρασκευή 30 Δεκέμβρη, στις 8 μ.μ., στο Ζάρκο, στην ταβέρνα «Νικατσιός» (κόμβος Ζάρκου). Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της οικονομικής εξόρμησης, περιλαμβάνει πολιτική ομιλία από τον Αχιλλέα Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, μουσικό πρόγραμμα με λαϊκο-δημοτική ορχήστρα, πλούσια λαχειοφόρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ