ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις με φόντο εκεχειρία και μελλοντικές διαπραγματεύσεις...

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί τζιχαντιστών στο Αλ Μπαμπ από ρωσικά και τουρκικά αεροσκάφη

Στιγμιότυπο από την ψήφιση του ρωσο-τουρκικού σχεδίου απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έναρξη ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων...
Στιγμιότυπο από την ψήφιση του ρωσο-τουρκικού σχεδίου απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έναρξη ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων...
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Με φόντο τη γενική τήρηση της συμφωνίας παύσης των εχθροπραξιών σε εμπόλεμες περιοχές της Συρίας, παρά τις σποραδικές συγκρούσεις που αναφέρονται λίγο μετά την εφαρμογή της στις 30 Δεκέμβρη, Δυτικοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν πιέσεις και ζυμώσεις ενόψει των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων που σχεδιάζεται να διεξαχθούν τις επόμενες βδομάδες στην Αστάνα του Καζακστάν, υπό τις εγγυήσεις Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας.

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στη γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post», καθώς επιχείρησε να διασυνδέσει τις επικείμενες (και άγνωστο πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθούν) διαπραγματεύσεις στην Αστάνα του Καζακστάν με τις προγραμματισμένες για τις 8 Φλεβάρη ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία εκεχειρίας είναι «λάμψη ελπίδας για τον συριακό λαό», σημειώνοντας εντούτοις ότι για την εγκαθίδρυση της ειρήνης «απαιτείται κάτι παραπάνω από την έλλειψη ένοπλων συγκρούσεων». Σημείωσε ότι θα είναι αδύνατο να τερματιστούν οι εχθροπραξίες δίχως πραγματικές διαπραγματεύσεις και τη συμμετοχή «όλων των παιχτών - κλειδιά». Φαίνεται πως η Γερμανία αναζητά ρόλο στην περιοχή, διαβλέποντας αναβάθμιση της Ρωσίας και όχι μόνο. Φαίνεται επίσης από το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, δήλωσε πως το «πολιτικό μέλλον του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ, πρέπει να είναι θέμα συζήτησης στις συνομιλίες στην Αστάνα», όπως και ο ρόλος «των ομάδων της αντιπολίτευσης στο σχηματισμό μεταβατικής συριακής κυβέρνησης». Σε ό,τι αφορά τον Ασαντ δεν απέκλεισε τη συμμετοχή του σε μία μεταβατική κυβέρνηση, θέτοντας ωστόσο ως όρο «τον σημαντικό περιορισμό των προεδρικών εξουσιών».

Στο Παρίσι, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μπερνάρ Καζνέβ, κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει «κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στη Συρία» και καταδίκασε οποιαδήποτε ενέργεια των συριακών και ρωσικών αρχών «μπορεί να οδηγήσει στη συνέχιση των συγκρούσεων». Και η Γαλλία ενδιαφέρεται για ρόλο στην περιοχή.

Την Πρωτοχρονιά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» τη ρωσο-τουρκική συμφωνία για εκεχειρία στη Συρία ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε ομόφωνα το ρωσο-τουρκικό σχέδιο απόφασης για την έναρξη συριακών διαπραγματεύσεων στην Αστάνα του Καζακστάν. Παράλληλα, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, εξέφρασε την ελπίδα πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση, που θα αναλάβει στις 20 Γενάρη υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορέσει να συμμετάσχει στις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στην Αστάνα.

Ρωσικές και τουρκικές επιδρομές στο Αλ Μπαμπ

Ανακοίνωση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέφερε ότι μέσα στο τελευταίο 48ωρο ρωσικά και τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν διαδοχικά επιδρομές σε θέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») στη βόρεια συριακή πόλη Αλ Μπαμπ, που πολιορκούν τις τελευταίες βδομάδες δυνάμεις του τουρκικού στρατού σε συνεργασία με ομάδες του αντικαθεστωτικού λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού».

Επιπλέον, το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε ότι σε αεροπορική επιδρομή, πιθανώς αεροσκαφών της συμμαχίας των ΗΠΑ, το βράδυ της Κυριακής, σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άτομα, εκ των οποίων ο ένας ήταν Κινέζος Ουιγούρος, διοικητής τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα» στην κωμόπολη Σαρμάντα.

Παράλληλα, την Κυριακή, επίθεση δύο τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην Ταρτούς προκάλεσε το θάνατο δύο Σύρων στρατιωτικών.

Χτες, το συριακό πρακτορείο ΣΑΝΑ κατήγγειλε βομβιστικές επιθέσεις τζιχαντιστών του πρώην «Μετώπου Νούσρα» σε δύο σταθμούς Ενέργειας νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, Δαμασκού, με αποτέλεσμα διακοπές στην ηλεκτροδότηση της περιοχής Κουνέιτρα...

Τέλος, το ρωσικό «Κέντρο Συμφιλίωσης των Αντιτιθέμενων Πλευρών στη Συρία» μετέδωσε πως έως τα ξημερώματα της Δευτέρας καταγράφηκαν πάνω από 20 παραβιάσεις της εκεχειρίας, οι περισσότερες διαπιστώθηκαν στα περίχωρα της Δαμασκού, στο Α. Χαλέπι, στη Λατάκεια και την επαρχία Χάμα.

Επίσκεψη Σύρου υπουργού στο Ιράν

Σημαντικές επαφές με τον Ιρανό Πρόεδρο, Χασάμ Ροχανί, τον γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Αλί Σαμχανί, και άλλους ανώτερους αξιωματούχους πραγματοποιεί από την Κυριακή στην Τεχεράνη ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ.

Ο Ροχανί, μετά τη συνάντησή του με τον Μοάλεμ, συνέστησε «επαγρύπνηση» ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο ανασυγκρότησης των δυνάμεων των τζιχαντιστών στη Συρία, ενώ ο Αλί Σαμχανί τόνισε ότι οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Συρία «δεν θα πρέπει να γίνει σε βάρος της συριακής κυβέρνησης».

Ο Μοάλεμ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόσφατη νίκη του συριακού στρατού και των συμμάχων του στο Χαλέπι είναι «κοινή νίκη για τη Συρία και το Ιράν». Σημείωσε επίσης την ανάγκη για απομόνωση των συριακών αντικαθεστωτικών οργανώσεων από τις τρομοκρατικές οργανώσεις «Ισλαμικό Κράτος» και πρώην «Μέτωπο Νούσρα» (νυν «Τζαμπλάτ Φατάχ αλ Σαμ»).

ΙΡΑΚ
Παζάρια Ολάντ με πρόσχημα τους τζιχαντιστές...

Επιδιώκει ακόμη πιο δυναμική ιμπεριαλιστική δράση στην περιοχή, σε όφελος των γαλλικών μονοπωλίων στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέα παζάρια σε σχέση με την ενίσχυση της «συμβολής» της Γαλλίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί στο Ιράκ με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», επιχείρησε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια μονοήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Βαγδάτη και στην πόλη Ερμπίλ, που είναι η πρωτεύουσα του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ.

Ξεκινώντας την επίσκεψή του από στρατιωτική βάση κοντά στη Βαγδάτη, όπου συνάντησε εκατοντάδες Γάλλους στρατιωτικούς εκπαιδευτές των ιρακινών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων, ο Πρόεδρος Ολάντ υποστήριξε πως η καταπολέμηση των τζιχαντιστών στο Ιράκ «βοηθά στην αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία». Ακολούθως, πρόσθεσε πως «το διακύβευμα είναι η ανακατάληψη της Μοσούλης» και ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί «μέσα στις επόμενες βδομάδες». Εξέφρασε, έτσι, την ελπίδα ότι το 2017 θα είναι «έτος νίκης κατά της τρομοκρατίας»...

Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του με τον Ιρακινό Πρόεδρο Φουάντ Μάσουμ και τον Ιρακινό Σιίτη πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο Ολάντ σημείωσε την «ανάγκη» να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε «να διασφαλιστεί μια βιώσιμη κατάσταση ασφαλείας» και η συνύπαρξη των διαφόρων φυλετικών και θρησκευτικών κοινοτήτων μετά την ήττα του «Ισλαμικού Κράτους» «σε ένα ενωμένο και κυρίαρχο Ιράκ». Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι η Γαλλία θα πολεμήσει εναντίον «οποιωνδήποτε Γάλλων τζιχαντιστών συναντήσει στα πεδία μάχης του Ιράκ», ότι θα τους συλλάβει αν επιστρέψουν στην πατρίδα τους και θα εργαστεί «για να αποριζοσπαστικοποιήσει τα παιδιά τους»...

Αργότερα χτες βράδυ, είχε προγραμματίσει να μεταβεί στην πρωτεύουσα του αυτόνομου Κουρδιστάν, Ερμπίλ, για να παραδώσει 38 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας (έτσι κάνουν οι ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις: ματώνουν δολοφονώντας τους λαούς και μετά τάχα τους δίνουν βοήθεια για να γίνουν αρεστοί σ' αυτούς που δολοφονούν) και να συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις με στόχο την προώθηση των γαλλικών μονοπωλιακών συμφερόντων στην περιοχή.

Στην επίσκεψή του στο Ιράκ, ο Γάλλος Πρόεδρος συνοδεύεται από τον υπουργό Αμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριαν.

Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη

Την ώρα που ο Γάλλος ηγέτης συναντούσε υψηλόβαθμους Ιρακινούς αξιωματούχους, αυτόχειρας τζιχαντιστής του «Ισλαμικού Κράτους», υποδυόμενος τον εργολάβο, πυροδότησε ζώνη εκρηκτικών σε πολυσύχναστη πλατεία της συνοικίας Σαντρ Σίτι στη Βαγδάτη, αφού προηγουμένως είχε συγκεντρώσει γύρω του δεκάδες εργάτες. Η ισχυρή έκρηξη προκάλεσε μέσα σε δευτερόλεπτα το θάνατο τουλάχιστον 36 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 52.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη αιματηρή επίθεση που σημειώνεται στη Βαγδάτη σε διάστημα 48 ωρών. Το Σάββατο αυτόχειρες του ΙΚ εξαπέλυσαν διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε λαϊκή αγορά κατάμεστη από εργατόκοσμο, με αποτέλεσμα το θάνατο 27 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ακροδεξιός υπουργός μιλά για προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Χτες ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας (και αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Εβραίων εποίκων «Bayit Yehudi»), Ναφτάλι Μπένετ, δήλωσε πως το κόμμα του θα προωθήσει νομοσχέδιο στη βουλή με στόχο την προσάρτηση του εβραϊκού εποικισμού Μααλέχ Αντουμίμ «στο πλαίσιο ευρύτερης στρατηγικής με στόχο την προσάρτηση όλης της περιοχής C της Δυτικής Οχθης», που στην ουσία αποτελεί πάνω από το 60% των παλαιστινιακών εδαφών!

Ο Μπένετ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο αυτό θα το υποστηρίξουν «όλα τα μέλη της κυβέρνησης», καλώντας παράλληλα «όλους τους Ισραηλινούς πολίτες» να σταματήσουν την πορεία «προς το άδικο μονοπάτι ενός Παλαιστινιακού κράτους»...

Νωρίτερα, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα μπλοκάρουν εφεξής την επιστροφή των σορών Παλαιστινίων, που θεωρούνται μέλη της «Χαμάς», στους συγγενείς τους, με πρόσχημα τη δημοσιοποίηση αμφιλεγόμενου βίντεο που φέρεται να έχει φτιάξει η «Χαμάς» και στο οποίο παρουσιάζεται το πάρτι των «23ων γενεθλίων» του Ισραηλινού στρατιώτη Ορόν Σαούλ, που θεωρείται ότι σκοτώθηκε σε ηλικία 21 χρόνων κατά την επίθεση των Ισραηλινών στη Γάζα το καλοκαίρι του 2014...

Ο εκπρόσωπος της «Χαμάς», Φαουζί Μπαρχούμ, καταδίκασε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς την «βάρβαρη» και προειδοποιώντας ότι τέτοιες αποφάσεις «δεν θα έχουν θετική έκβαση».

Ενα 24ωρο πριν την παραπάνω εξέλιξη, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές επανέλαβαν τις τρομοκρατικές εφόδους του στρατού στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, προκαλώντας το σοβαρό τραυματισμό ενός νεαρού Παλαιστίνιου στο κεφάλι από σφαίρα καουτσούκ. Συνέλαβαν επίσης προχτές στο Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης, στη διάρκεια συγκρούσεων με Παλαιστίνιους έφηβους, άλλους 15 νέους, ηλικίας μεταξύ 15 και 17 ετών.

Επιπλέον, χτες μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού κατεδάφισαν 11 παράγκες Βεδουίνων στο Χαν αλ Αλμάζ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, αφήνοντας άστεγες αρκετές οικογένειες.

  • Οι ισραηλινές αρχές διενεργούν έρευνες για τη διαλεύκανση της σφαγής τεσσάρων παιδιών - μελών μίας οικογένειας ηλικίας από 2 μέχρι 12 ετών, στην Ιερουσαλήμ, με πιθανό δράστη την ίδια τους τη μητέρα, που βρέθηκε κρεμασμένη από το μπαλκόνι, αφού προηγουμένως είχε βάλει φωτιά στο σπίτι. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η οικογένεια προερχόταν από τη Γαλλία και είχε εγκατασταθεί πρόσφατα στο Ισραήλ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ