ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Καθησυχαστικό μήνυμα Μέι για «ικανοποιητική» διαπραγμάτευση...

Η πρωθυπουργός Τ. Μέι προπαγανδίζει ότι μπορεί να ικανοποιήσει τα αντικρουόμενα συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου διαπραγματευόμενη με την ΕΕ τη συμφωνία για το Brexit, βάζοντας μπροστά το λαό, που κάθε αστική πολιτική τσακίζει τα συμφέροντά του

«Ικανοποιητική» συμφωνία για τα μονοπώλια υπόσχεται η πρωθυπουργός Μέι...
«Ικανοποιητική» συμφωνία για τα μονοπώλια υπόσχεται η πρωθυπουργός Μέι...
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Διατεθειμένη να προχωρήσει σε «συμβιβασμούς» και διαπραγματευτικές «ακροβασίες», ώστε να ικανοποιήσει ταυτόχρονα, σε κάποιο βαθμό, και τους πολέμιους, αλλά και τους υποστηρικτές της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit), εμφανίστηκε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, καθώς υποστήριξε ότι θα παζαρέψει μία συμφωνία που θα είναι τάχα προς όφελος «όλων των Βρετανών και όχι μόνο όσων ψήφισαν υπέρ του Brexit» στο δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη. Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτό που επιδίωκε η Μέι ήταν να καθησυχάσει τα αντικρουόμενα μονοπωλιακά συμφέροντα και τμήματα της αστικής τάξης που την στηρίζουν, αλλά εξακολουθούν να κοντράρονται πάνω στο εάν «συμφέρει» τελικά περισσότερο η παραμονή ή αποχώρηση από την ΕΕ...

Στο τηλεοπτικό της διάγγελμα, η Μέι σημείωσε ότι παρά τον εμφανή διχασμό και την πόλωση του λαού ενόψει της διαδικασίας για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, οι Βρετανοί «μοιράζονται την επιθυμία να ζήσουν σε μια πιο δυνατή, πιο δίκαιη και πιο ασφαλή χώρα».«Οταν θα προσέλθω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη φέτος, θα είναι με αυτό ως σκέψη και γνώση ότι βρίσκομαι εκεί για να πετύχω τη σωστή συμφωνία, όχι απλά για εκείνους που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, αλλά για κάθε άνθρωπο σε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε, επίσης, ότι θα στηρίξει την «πολύτιμη ένωση» ανάμεσα στα τέσσερα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία, Ουαλία, Σκοτία, Βόρεια Ιρλανδία) που τελεί υπό πίεση, καθώς Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) Τζέρεμι Κόρμπιν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του σημείωσε πως «κατανοεί» τις ανησυχίες εκατομμυρίων συμπατριωτών του ενόψει της διαπραγμάτευσης για αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, λέγοντας ότι το 2016 «θα μείνει στην Ιστορία από την απόφαση του δημοψηφίσματος για Brexit». Ισχυρίστηκε ότι το «πολιτικό σύστημα (σ.σ. το οποίο και αυτός υπηρετεί από το δικό του πόστο...) απογοητεύει το λαό», ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις «κάνουν τη ζωή των ανθρώπων δυσκολότερη», ότι εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα «δεν μπορούν να σχεδιάσουν τη ζωή τους λόγω της διπλής ανασφάλειας για στέγη και εργασία». Επιπλέον, χαρακτήρισε «σκάνδαλο» το γεγονός ότι σε αυτές τις γιορτές πάνω από 120.000 παιδάκια στη Βρετανία ήταν άστεγα και φιλοξενήθηκαν σε διάφορους ξενώνες και υπηρεσίες Πρόνοιας...

Το θέμα των επικείμενων παζαριών για την εκκίνηση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης (που η πρωθυπουργός Μέι έχει πει πως θα γίνει πριν το τέλος του ερχόμενου Μάρτη) απασχόλησε και το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της πρωθυπουργού της Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζεον, η οποία διαβεβαίωσε ότι θα κάνει «ό,τι μπορεί» για να διασφαλίσει ότι θα γίνει σεβαστή η βούληση των Σκοτσέζων για μελλοντικό δημοψήφισμα με στόχο την ανεξαρτησία της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ας σημειωθεί, πάντως, μαζί με όλα αυτά και χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ιndependent», κατά το οποίο η Μέι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το πρώτο σκέλος της διαπραγμάτευσης για το Βrexit ώστε να σταματήσουν διάφορα εργασιακά επιδόματα που σήμερα δικαιούνται και λαμβάνουν περίπου 316.000 μετανάστες από άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Ορκίστηκε νέος γενικός γραμματέας ο Αντόνιο Γκουτέρες

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι συνεχιζόμενοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι σε Συρία, Υεμένη, η τεταμένη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής διαπάλης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, όπως και η εντεινόμενη σύρραξη αποσταθεροποίησης σε Νότιο Σουδάν και ΛΔ Κονγκό είναι ορισμένα από τα διεθνή ζητήματα πρώτης γραμμής που «κληρονομεί» ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που ανέλαβε από την Κυριακή τη σκυτάλη διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο 67χρονος Γκουτέρες, που διετέλεσε στο παρελθόν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και πρώην Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα υποσχέθηκε «να υπηρετήσει τους λαούς» και να συνεργαστεί με τις χώρες - μέλη ώστε «να φύγει ο φόβος του ενός για τον άλλον και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αξίες που μας ενώνουν και στους θεσμούς που μας υπηρετούν και μας προστατεύουν». Προπαγάνδα που πασχίζει να συγκαλύψει το χαρακτήρα του ΟΗΕ ως οργανισμού που υπηρετεί τα μονοπώλια και μάλιστα ιδιαίτερα των ισχυρών κρατών και κέντρων.Υποστήριξε ότι έχει έρθει «η ώρα της αλλαγής» για έναν «πιο ευέλικτο, ικανό και αποτελεσματικό ΟΗΕ», διαπιστώνοντας, για παράδειγμα, «ανεπάρκειες» μεταξύ άλλων και στον τρόπο λειτουργίας του, που στην ουσία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο από το εκάστοτε διεθνή συσχετισμό δυνάμεων...

Η θητεία του νέου γενικού γραμματέα είναι πενταετής και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Δεκέμβρη 2021.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΑΜΠΑΤ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Πάνω από 800 Αφρικανοί μετανάστες προσπάθησαν την Πρωτοχρονιά να περάσουν από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Γιβραλτάρ, κατακλύζοντας μεθοριακό φράχτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση των μαροκινών και ισπανικών αρχών, οι περισσότεροι από τους μετανάστες απωθήθηκαν, εκτός από δύο που τους επιτράπηκε να εισέλθουν στη Θέουτα λόγω τραυματισμού.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Παραιτήθηκε χτες βράδυ από τη λιβυκή κυβέρνηση ο αντιπρόεδρός της, Μούσα αλ Κόνι, στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου, δίχως να αποσαφηνίσει την αιτία της απόφασής του.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε χτες πως δεν θα συμμετάσχει στο διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία, που θα διεξαχθεί από 17 έως 20 Γενάρη. Η Μέρκελ έχει παραστεί επτά φορές στο φόρουμ του Νταβός από το 2005, όταν ανέλαβε την καγκελαρία.

ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ.-- Αναζωπυρώνονται οι δημόσιες συζητήσεις στην Ισλανδία για την πιθανή διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ μετά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ανάμεσα σε τρία αστικά κόμματα, το κεντροδεξιό «Κόμμα Ανεξαρτησίας», το κεντρώο κόμμα «Μεταρρύθμιση» και το φιλο-ευρωπαϊκό κόμμα «Ακτινοβόλο Μέλλον». Η Ισλανδία είχε υποβάλει υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ το 2009, αλλά την απέσυρε το 2015.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Επίθεση αυτοκτονίας ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου, είχε χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών ατόμων.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ενα 10χρονο κοριτσάκι έγινε παραμονές της Πρωτοχρονιάς αυτόχειρας βομβιστής για λογαριασμό τζιχαντιστών της νιγηριανής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» στη βορειοανατολική πόλη Μαϊντουγκούρι με αποτέλεσμα το θάνατο του παιδιού και το σοβαρό τραυματισμό ενός διερχόμενου πολίτη.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν, «Turkmengaz», διέκοψε την Κυριακή τις εξαγωγές φυσικού αερίου στο Ιράν στο πλαίσιο μακροχρόνιας διένεξης εξαιτίας καθυστερούμενων οφειλών. Ωστόσο, λίγες μέρες νωρίτερα, Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το θέμα είχε διακανονιστεί προσωρινά και διαμαρτυρήθηκαν εκτιμώντας πως η διακοπή της εξαγωγής φυσικού αερίου έγινε και «με παράλογο τρόπο, παρά τη συμφωνία». Το Ιράν έχει σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στο νότο αλλά εισάγει αέριο από το Τουρκμενιστάν από το 1997 προκειμένου να τροφοδοτήσει με Ενέργεια τις βόρειες επαρχίες του, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Επίθεση ενόπλων σε φυλακή στο Μπαχρέιν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός αστυνομικού και την απόδραση 10 ισοβιτών που είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατία.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Πάνω από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια αιματηρής εξέγερσης η οποία ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής στις φυλακές της βραζιλιάνικης πόλης Μανάους στη ζούγκλα του Αμαζονίου με έναυσμα διένεξη ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες ναρκωτικών.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Προφυλακίστηκε η σύζυγος του Ελληνα πρέσβη

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Προφυλακίστηκαν το Σάββατο και για τουλάχιστον 30 μέρες ως βασικοί ύποπτοι για τη δολοφονία του Ελληνα πρέσβη στη Βραζιλία, Κυριάκου Αμοιρίδη, η 40χρονη σύζυγος του Ελληνα διπλωμάτη, Φρανσουά Αμοιρίδη, ο 29χρονος φίλος της Βραζιλιάνος αξιωματικός της αστυνομίας, Σέρζιου Γκόμες Μορέιρα και ο ξάδελφός του, Εδουάρδο Τεντέσκι δε Μέλιου.

Η σύζυγος του πρέσβη, ο οποίος αγνοούνταν από τις αρχές της περασμένης βδομάδας, αρνείται την ανάμειξή της στη δολοφονία λέγοντας ότι απουσίαζε κατά το κρίσιμο διάστημα και ότι βρισκόταν σε εμπορικό κέντρο με τη 10χρονη κόρη της. Οι άλλοι δύο υποστηρίζουν πως η 40χρονη είναι ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας, με τον εξάδελφο του Βραζιλιάνου αστυνομικού να επιμένει πως η Φρ. Αμοιρίδη του έταξε περίπου 80.000 ρεάλ (περίπου 25.000 δολάρια) για να τον εκτελέσει...

Χτες, η βραζιλιάνικη εφημερίδα «Ο Globo», μεταφέροντας νεότερα στοιχεία για την υπόθεση, υποστήριξε ότι ο δράστης της δολοφονίας του Ελληνα πρέσβη ταξίδεψε με τη σορό του θύματος καλύπτοντας μία απόσταση 300 χλμ. μέχρι να βρει πού θα την παρατήσει. Τελικά εγκατέλειψε τη σορό στο βόρειο προάστιο του Ρίο, Νόβα Ιγκουάσου, όπου βρέθηκε απανθρακωμένη σε ενοικιασμένο ΙΧ αυτοκίνητο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ