ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντατικές διεργασίες στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο

Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί σήμερα. Διαρροές και σενάρια για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων στο θέμα της ασφάλειας

Αναστασιάδης, Αϊντε και Ακιντζί σε παλιότερη συνάντησή τους
Αναστασιάδης, Αϊντε και Ακιντζί σε παλιότερη συνάντησή τους
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Καθώς ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τους νέους γύρους επαφών σχετικά με το Κυπριακό στη Γενεύη, από την επόμενη Δευτέρα 9 Γενάρη, κάθε πλευρά καθορίζει την τακτική της, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή και των ανακατατάξεων που κυοφορούνται σε πολλά επίπεδα.

Αλλωστε, η διείσδυση ισχυρών μονοπωλίων της Ενέργειας, όχι μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο (από την Αίγυπτο μέχρι το Ισραήλ), και η κλιμακούμενη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων σε Συρία και Ιράκ, επιβεβαιώνουν ότι η χάραξη και ο έλεγχος των ενεργειακών διαδρόμων, όπως και η διασφάλιση ενισχυμένου γεωπολιτικού ρόλου, αποτελούν ζητούμενα για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται και στο Κυπριακό, κάνοντας ακόμα πιο σύνθετη τη διαπραγμάτευση πάνω στο διχοτομικό σχέδιο που προωθείται για τη διευθέτησή του.

Σήμερα Τετάρτη, στην Κύπρο, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα έχει νέα συνάντηση με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, όπως το ίδιο έχει προγραμματιστεί και για το Σάββατο, μια μέρα πριν την αναχώρηση των αποστολών για την Ελβετία. Αύριο, στην Κύπρο αναμένεται να συνεδριάσει και το Εθνικό Συμβούλιο (όπου τον τελευταίο καιρό καταγράφονται διαφωνίες), με τη συμμετοχή όλων των πρώην προέδρων και των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στο σταθμό «ΑΣΤΡΑ» ότι «σε λίγες μέρες θα δούμε αν υπάρχουν πραγματικές προθέσεις από την Αγκυρα (για λύση του Κυπριακού)», όπως και ότι στις προπαρασκευαστικές επαφές «υπάρχουν διαφωνίες, αλλά στόχος είναι να σμικρυνθούν». Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.

Ζήτημα ευρύτερων ανταγωνισμών

Στο μεταξύ, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν επισκέφτηκε την Αγκυρα, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Αναντολού», ο Οζγκιουργκιούν υποστήριξε ότι Τουρκία και Κατεχόμενα έχουν κοινές αντιλήψεις και ότι θα δυναμώσουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς.

«Προηγουμένως ήρθε η γραμμή τηλεπικοινωνιών, ήρθε το νερό, σειρά έχει το ηλεκτρικό, αυτό συζητήσαμε» είπε, εξηγώντας ότι προχωρά η μεγαλύτερη πρόσδεση των Κατεχομένων με την Τουρκία και αναπαράγοντας γνώριμους εκβιασμούς, πρόσθεσε: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει χρόνια που κωλυσιεργεί. Αυτό μέχρι πού θα πάει; Εάν δε βγει κάποιο αποτέλεσμα από αυτές τις συνομιλίες, υπάρχει σίγουρα λόγος να πουν και η τουρκοκυπριακή πλευρά και η "μητέρα Τουρκία", σίγουρα υπάρχει ένα "σχέδιο Β"».

Αναδεικνύοντας ότι το Κυπριακό είναι ενταγμένο, και για την τουρκική αστική τάξη, σε ευρύτερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ο Οζγκιουργκιούν τόνισε πως το Κυπριακό για την Τουρκία είναι εθνική υπόθεση και ζήτημα στρατηγικής, τονίζοντας ότι «στις ισορροπίες της Ανατολικής Μεσογείου, η Κύπρος είναι μία βάση».

Παράλληλα, ο κατοχικός ηγέτης καταλόγισε στους Ελληνοκύπριους ότι «το μόνο ντέρτι τους είναι να ενωθούν με την Ελλάδα, η οποία όσο και να είναι σε οικονομικά δύσκολη θέση, δεν εγκαταλείπει την επεκτατική της στάση», ενώ αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, είπε: «Οταν όμως ρωτούμε "να φύγει και ο βρετανικός στρατός;" δεν παίρνουμε απάντηση. Με το να φύγει μόνο ο τουρκικός στρατός, δεν λύνεται το πρόβλημα». Τέλος, σημείωσε ότι «φαίνεται σαν θαύμα» το 2017 να είναι η χρονιά της λύσης.

Παρέμβαση έκανε χτες και ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, κατηγορώντας την κυπριακή κυβέρνηση ότι οι προϋποθέσεις που βάζει για τη σύνθεση της Διάσκεψης, που ξεκινά στις 12 Γενάρη στη Γενεύη, στοχεύουν στην παρεμπόδιση του να υπάρξει αποτέλεσμα από τις συναντήσεις, υποστηρίζοντας ότι ο ΟΗΕ δεν πρέπει να τηρήσει σιγή και ότι πρέπει «να τηρήσει τη συμφωνία» για τη συνάντηση στη Γενεύη.

Στο μεταξύ, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα βρεθεί τις επόμενες μέρες στη Νέα Υόρκη, για να δει τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπως εδώ και καιρό έχει γνωστοποιηθεί ότι θα κάνει ο Ελληνας ομόλογός του (βλ. άλλο θέμα στη σελίδα).

Αλισβερίσι για την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων

Με φόντο όλες αυτές τις συναντήσεις, συνεχίζονται και οι διαρροές και τα σενάρια για την κατεύθυνση που παίρνουν τα παζάρια γύρω από το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας, το οποίο ειδικά η Τουρκία θα αξιοποιήσει για να υπερασπιστεί τις προτεραιότητές της και στα Ελληνοτουρκικά, αλλά και στο ευρύτερο αλισβερίσι που έχει στήσει με ΗΠΑ και ΕΕ.

Ενδεικτικά, η κυβερνητική «Αυγή» περιόριζε χτες τις διαφωνίες επί της ασφάλειας «στο αν υπάρχει κλειστή ή ανοιχτή ημερομηνία οριστικής αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων». Φαίνεται, δηλαδή, ότι θεωρείται πλέον δεδομένη η παραμονή μέρους των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, με την Τουρκία να επιμένει σε φόρμουλες «επαναξιολόγησης» του συστήματος των εγγυήσεων, επιδιώκοντας να «μπλέξει» την οποία «προσαρμογή» της στρατιωτικής της παρουσίας στο νησί και με άλλα ζητήματα, τα οποία θα «αξιολογούνται» ανάλογα με τις ευρύτερες γεωστρατηγικές και άλλες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις σε όλο αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι Ευρώπης - Ασίας - Αφρικής.

Εξίσου ενδεικτικό είναι ότι άλλα ρεπορτάζ αστικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για «νέο σύστημα εγγυοδοσίας» που θα συμφωνηθεί και επικαλούνται πληροφορίες για τις αυξημένες προσδοκίες ειδικά ΗΠΑ και Βρετανίας, ότι «στο κρισιμότερο ζήτημα της ασφάλειας και οι δύο πλευρές θα βάλουν νερό στο κρασί τους».

Μάλιστα, ίσως δεν είναι τυχαίο ότι χτες ακουγόταν έντονα πως τελικά, η Μεγάλη Βρετανία θα εκπροσωπηθεί στη Διάσκεψη για την ασφάλεια από την ίδια την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, με πρώτο ζητούμενο από την πλευρά της να διασφαλίσει το αδιατάραχτο της παρουσίας των βρετανικών βάσεων στο νησί.


Αδιευκρίνιστη παραμένει η σύνθεση της διάσκεψης στη Γενεύη

Τηλεφωνική επικοινωνία για το Κυπριακό με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Τερέζα Μέι, είχε χτες ο πρωθυπουργός, ενώ αναμενόταν ακόμα να επικοινωνήσει με την Αγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Θυμίζουμε ότι την ερχόμενη Δευτέρα ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί διαδοχικά με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη στις 12 Γενάρη.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, στην επικοινωνία με την Τερέζα Μέι, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τις θέσεις της Ελλάδας σ' ό,τι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις για το Κυπριακό και ζήτησε την υποστήριξή της «για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το ρόλο της Γερμανίας στις εξελίξεις στο Κυπριακό, παρότι το Βερολίνο δεν μπορεί να συμμετάσχει απευθείας στην πολυμερή. Αντιθέτως, η Τερέζα Μέι φέρεται να έχει δηλώσει ότι θα παραστεί η ίδια στην πολυμερή, καθώς η Βρετανία είναι «εγγυήτρια» δύναμη, ενώ την πρόθεσή του να συμμετάσχει στην πολυμερή είχε εκφράσει και ο Φρ. Ολάντ, ως Πρόεδρος χώρας - μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την Ευρωπαϊκή Ενωση θα εκπροσωπήσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θα παρίσταται και η ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Βέβαια, η ακριβής σύνθεση της διάσκεψης, όπως και ο βαθμός και τρόπος εμπλοκής της κάθε πλευράς, παραμένει ζητούμενο, στο πλαίσιο των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών που αλληλεπιδρούν με το Κυπριακό.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, επισκέπτεται μεθαύριο στη Νέα Υόρκη τον νέο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε και αύριο θα συναντηθεί με τον υπουργό Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Αλαν Ντάνκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ