ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επαναξιολογεί τις «αντιτρομοκρατικές» της συνεργασίες

Διατηρούνται οι υψηλοί τόνοι απέναντι στις ΗΠΑ, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για τη διάθεση της βάσης στο Ιντσιρλίκ

Αμερικανικό αεροσκάφος στη βάση του Ιντσιρλίκ, για το μέλλον της οποίας διευρύνονται οι συζητήσεις
Αμερικανικό αεροσκάφος στη βάση του Ιντσιρλίκ, για το μέλλον της οποίας διευρύνονται οι συζητήσεις
ΑΓΚΥΡΑ.--

Γοργά δυναμώνουν οι «αντιτρομοκρατικές» διεργασίες στην Τουρκία, όπου μετά το πρόσφατο μακελειό με τους 39 νεκρούς στο νυχτερινό κέντρο «Reina» στην Κωνσταντινούπολη, διευρύνεται η συζήτηση για προτεραιότητες με τις οποίες η χώρα θα μπορέσει να υπερασπιστεί την «ασφάλειά» της από την «τρομοκρατία». Στο φόντο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η Τουρκία δυναμώνει τη συμμετοχή της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή (βόρεια Συρία, αλλά και Ιράκ στο όνομα της «αντιμετώπισης» των κρησφύγετων του ΡΚΚ), αλλά την ίδια στιγμή είναι καθαρό ότι έχει ξεκινήσει να «επαναξιολογεί» τι πλεονεκτήματα διασφαλίζει από τις συνεργασίες που μέχρι σήμερα διατηρεί, με δεδομένες και τις διαφωνίες που παραμένουν σε κρίσιμα ζητήματα, όπως τη θέση των Κούρδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, και μετά την επίθεση στο «Reina», οι επισημάνσεις των κυβερνητικών στελεχών για την ανάγκη ενίσχυσης του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» συνοδεύονται από έντονες αιχμές απέναντι σε «εταίρους», όπως οι ΗΠΑ.

Χτες, ήταν η σειρά του υπουργού Αμυνας, Φικρί Ισίκ, να αναδείξει τις «δυσκολίες» που περνούν οι σχέσεις Τουρκίας - Δύσης, χαρακτηρίζοντας «προκλητικό» το ότι «χώρες με τις οποίες έχουμε υπάρξει μαζί στο ΝΑΤΟ για χρόνια και το συνασπισμό που δημιουργήθηκε ενάντια στο "Ισλαμικό Κράτος" ("ΙΚ") δεν υποστηρίζουν την επιχείρηση που ξεκίνησε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και στηρίζουν οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις στην περιοχή αλ Μπαμπ, που είναι πολύ κρίσιμη για τη μάχη κατά του "ΙΚ"». Μάλιστα, η «Χουριέτ» στο ρεπορτάζ της για τις σχετικές δηλώσεις Ισίκ μετέδωσε στην ιστοσελίδα της ότι ο υπουργός χαρακτήρισε «αμφισβητήσιμη» την αποστολή της στρατιωτικής βάσης στο Ιντσιρλίκ (νότια Τουρκία), την οποία χρησιμοποιεί ο συνασπισμός που υπό τις ΗΠΑ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς σε Συρία και Ιράκ.

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισήμανε χτες, σύμφωνα με το πρακτορείο «Αναντολού», ότι «το τουρκικό έθνος ερωτά τις ΗΠΑ το εξής: "Αν δεν μας στηρίζετε στην πιο σημαντική (στρατιωτική) επιχείρηση, τότε γιατί σταθμεύετε στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ;"». Αναφέροντας κατά τ' άλλα τις ΗΠΑ ως «σημαντικό σύμμαχο», με τις οποίες «συνεργαζόμαστε σχεδόν σε κάθε πεδίο», πρόσθεσε: «Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι περνάμε μια "κρίση εμπιστοσύνης" με τις ΗΠΑ». Ενώ προχώρησε σε νέα κριτική για τους αμερικανικούς εξοπλισμούς στις κουρδικές οργανώσεις YPG και PYD, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «προτίμησαν τρομοκρατικές οργανώσεις από τη σύμμαχό τους, Τουρκία». Σύμφωνα πάντα με το «Αναντολού», ο Τσαβούσογλου είπε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν βοήθησε «καθόλου» την Τουρκία στον «αγώνα της κατά της οργάνωσης FETO» (σ.σ. του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν που θεωρείται πρωτεργάτης της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιούλη) αφού «ο ηγέτης της, Φετ. Γκιουλέν, δεν εκδόθηκε παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Τουρκίας».

Πάντως, να σημειωθεί ότι, προχτές, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε τηλεφωνικώς τα συλλυπητήριά του στον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, για την πρόσφατη επίθεση. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι Τουρκία και ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να στέκονται ενωμένες για την ήττα της τρομοκρατίας».

Τρίμηνη παράταση των έκτακτων μέτρων

Στο μεταξύ, χτες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, εμφάνισε τις πολύνεκρες επιθέσεις ως μέρος ενός «νέου αγώνα για την ανεξαρτησία» και - σύμφωνα με το «Αναντολού» - τόνισε: «Αν κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα, θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για το 2023. Θα διαμορφώσουμε το όραμά μας για το 2053 και το 2071». Αρνήθηκε προκλητικά ότι η χώρα έχει στηρίξει το «Ισλαμικό Κράτος» (ενώ η Αγκυρα ανήκει σε όσους πρωτοστάτησαν για την ανάπτυξη και της συγκεκριμένης οργάνωσης).

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, μετά από την προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ήδη ενέκρινε τρίμηνη παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης», από τις 19 Γενάρη που λήγει η προηγούμενη. Τα μέτρα πρωτοτέθηκαν σε ισχύ μετά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι. Η απόφαση συνδέεται με την εξάρθρωση της FETO (της οργάνωσης του ιμάμη Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ) και «όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στη χώρα».

Οσον αφορά τις έρευνες για τον δράστη της επίθεσης του Σαββάτου, ο Τσαβούσογλου είπε χτες ότι αυτός ταυτοποιήθηκε, χωρίς όμως να δώσει άλλα στοιχεία. Οι συλλήψεις έχουν φτάσει τις 20 ενώ έχουν γίνει και 27 προσαγωγές σε Κωνσταντινούπολη, Ικόνιο και Προύσα. Πληροφορίες διαφόρων ΜΜΕ βεβαιώνουν ότι όλη η επίθεση οργανώθηκε πολύ προσεκτικά, καθώς ο δράστης φέρεται να γνώριζε πολύ καλά εισόδους και εξόδους από το «Reina», ότι το προσωπικό ασφαλείας δεν μπορούσε να οπλοφορεί κ.τ.λ. Τέλος, τουρκικά ΜΜΕ επικαλούνταν χτες ανώνυμες κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει την Αγκυρα για επικείμενη «τρομοκρατική επίθεση» τις μέρες της Πρωτοχρονιάς.

  • Αργά χτες το βράδυ, το CNN Turk μετέδωσε ότι ένοπλος επιτέθηκε πυροβολώντας σε εστιατόριο στην Κωνσταντινούπολη, κάνοντας λόγο για «αναφορές για θύματα» αλλά και για «μεμονωμένο περιστατικό».

ΣΥΡΙΑ
Ρωσικές καταγγελίες για «προστασία» των τζιχαντιστών από τις ΗΠΑ

Ενώ η Αγκυρα «ανησυχεί» για το μέλλον της εκεχειρίας στη Συρία και ασκεί πιέσεις σε Δαμασκό και Τεχεράνη

Το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» συνεχίζει την αποστολή του ανοιχτά των συριακών ακτών...
Το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» συνεχίζει την αποστολή του ανοιχτά των συριακών ακτών...
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

«Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ καταστρέφει συστηματικά τις υποδομές της Συρίας και αφήνει ανέγγιχτες τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους", επιτρέποντάς τους πηγές εσόδων για τη στρατολόγηση νέων μισθοφόρων», κατήγγειλε χτες ο Ρώσος στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοφ, με την ιδιότητα του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Η δήλωση του στρατηγού, ανάμεσα στα άλλα, δεν καταδεικνύει μόνο τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, αλλά και την επιδίωξη της Μόσχας να ενισχύσει το γεωπολιτικό της προφίλ και την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή, προσπαθώντας να εμφανιστεί ως ο «πραγματικός αντίπαλος» των τζιχαντιστών...

Ο Κονασένκοφ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ κατέστρεψαν τις περισσότερες οικονομικές υποδομές της Συρίας, ώστε να εξασθενίσουν τη συριακή κυβέρνηση, και ότι και εκεί και «παντού στον κόσμο» εφαρμόζουν «πολιτική καμμένης γης».

Παράλληλα, Ρώσοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στη ρωσο-τουρκική επιτροπή τήρησης της «γενικής εκεχειρίας» που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τις 30 Δεκέμβρη, διαπίστωσαν 12 παραβιάσεις της συμφωνίας, εκ των οποίων οι πέντε στη Λατάκεια, οι τέσσερις στη Χάμα και στη Δαμασκό. Οι Τούρκοι ωστόσο μέτρησαν 27 παραβιάσεις της συμφωνίας, οι περισσότερες στην επαρχία Ιντλίμπ και στη Δαμασκό.

Σε κάθε περίπτωση, η Μόσχα ανακοίνωσε πως Ρώσοι αξιωματούχοι θα μεταβούν την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στην Αγκυρα για να εξακριβώσουν την έως τώρα πορεία εφαρμογής της εκεχειρίας στη Συρία και να συντονίσουν τις μεταξύ τους ενέργειες...

Νωρίτερα πάντως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου άσκησε πιέσεις σε Σύρους και Ιρανούς αξιωματούχους για τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας, εκτιμώντας ότι διακυβεύεται η πραγματοποίηση των επικείμενων ενδοσυριακών συνομιλιών στην Αστάνα του Καζακστάν, μετά και από την προχτεσινή ανακοίνωση 12 αντιπολιτευόμενων οργανώσεων ότι θα απόσχουν από κάθε διαδικασία διαπραγμάτευσης μέχρι να σταματήσουν οι παραβιάσεις της εκεχειρίας από τους βομβαρδισμούς, όπως υποστήριξαν, συριακών και ρωσικών δυνάμεων...

Ενδιαφέρον προκάλεσαν παράλληλα και οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν ότι η υποστηριζόμενη από τις τουρκικές δυνάμεις επίθεση Σύρων ανταρτών για την ανακατάληψη της συριακής πόλης Αλ Μπαμπ, που τελεί υπό τον έλεγχο του «Ισλαμικού Κράτους», θα «ολοκληρωθεί σύντομα». Δήλωσε «αποφασισμένος» οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις στη Συρία να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των «τρομοκρατικών» ομάδων και από άλλες περιοχές της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Μανμπίτζ (που ελέγχεται τους τελευταίους μήνες από τις κουρδικές δυνάμεις της οργάνωσης ΥPG).

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η τηλεφωνική επικοινωνία του Ερντογάν με τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, με τον τελευταίο να χαιρετίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας «για να εργαστεί μαζί με περιφερειακούς παίκτες για τη διευκόλυνση της πανεθνικής κατάπαυσης του πυρός στη Συρία και την επιστροφή στις πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης». Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι οι δυο άνδρες διαπίστωσαν «πρόοδο» στην επιχείρηση του συνασπισμού ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος» σε Συρία και Ιράκ, και συμφώνησαν στην ανάγκη για συνέχιση και εμβάθυνση του διμερούς συντονισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ