ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Κάλεσμα στήριξης του απεργιακού αγώνα στη ΛΑΡΚΟ
  • 48ωρη απεργία των εργολαβικών εργατών σήμερα και αύριο
  • Απεργιακή συγκέντρωση αύριο στις 12 μ. στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα

Στην απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη της ΛΑΡΚΟ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας
Στην απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη της ΛΑΡΚΟ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας
Σε 48ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα και αύριο οι εργολαβικοί εργάτες στη ΛΑΡΚΟ, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους για την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας απευθύνεται προς τους εργάτες, τους ανέργους, τους σπουδαστές, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες, καλώντας τους να συμπαρασταθούν στον αγώνα αυτό και να παραβρεθούν στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει αύριο, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, «για να ανοίξουμε και από κοντά μια τέτοια κουβέντα, δηλαδή με ποιο τρόπο θα διεκδικήσουμε όλοι μας μια καλύτερη ζωή».

Για να είναι νικηφόρος ο αγώνας, σημειώνει το Συνδικάτο, «χρειάζεται να γίνει υπόθεση όλου του λαού. Χρειάζεται οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ να είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά και συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας. Χρειάζεται και οι μόνιμοι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με το Σωματείο τους ή με το Συνδικάτο μας, που τους καλύπτει. Γιατί η νίκη θα αποτελέσει βάση για τη διεκδίκηση τριετιών και οφειλόμενων κεκτημένων, αύξηση βασικών μισθών και εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που έχει κατακρεουργήσει η ΛΑΡΚΟ, υπογραφή Επ.ΣΣΕ.

Χρειάζεται οι άνεργοι, κυρίως της περιοχής, που για χρόνια τους κοροϊδεύουν τα κόμματα που κυβερνούν για μια θέση στη ΛΑΡΚΟ, να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας γιατί η νίκη μας και η κατάργηση των εργολαβιών θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας με καλύτερες αμοιβές και δικαιώματα».

«Θα πρέπει», προσθέτει, «ο κλάδος μας στο Μέταλλο, αλλά και άλλοι κλάδοι εργαζομένων, κυρίως εκεί που εφαρμόζεται καθεστώς εργολαβιών, ΔΠΥ, ελαστικές μορφές εργασίας κ.ά., να δείξουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους, γιατί η νίκη μας μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα, να ανοίξει δρόμους για ανάλογους αγώνες σε όλους τους χώρους δουλειάς που επικρατεί παρόμοια σύγχρονη σκλαβιά.

Θα πρέπει οι συνάδελφοί μας, απόμαχοι της δουλειάς, συνταξιούχοι να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας, γιατί μόνο με τη μείωση της ανεργίας, την εργασία με πλήρη μισθολογικά - ασφαλιστικά δικαιώματα, μπορεί να δοθεί μια ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία και επιπλέον η πείρα αγώνων που μπορούν να μας προσφέρουν είναι πολύτιμη.

Θα πρέπει οι σπουδαστές, οι φοιτητές, η σημερινή και αυριανή γενιά επιστημόνων να δείξουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους γιατί η ΛΑΡΚΟ είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας για την απορρόφηση επιστημονικού προσωπικού».

Το Συνδικάτο καλεί ακόμα σε συμπαράσταση τους «μαγαζάτορες της περιοχής που βογκάνε από την οικονομική κρίση και βλέπουν τα μαγαζιά τους άδεια να συμπαραταχθούν μαζί μας», τους αγρότες «που ξεκληρίζονται, που τους τρώει η ανεργία και αυτές τις ημέρες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ για τα μπλόκα».

«Μέσα από αυτό το κάλεσμά μας», προσθέτει, «επιδιώκουμε και θέλουμε να ανοίξετε τον αγώνα μας μέσω των Σωματείων σας, των εργοστασιακών επιτροπών, των επιτροπών ανέργων (...) Στόχος μας είναι κυρίως να ανοίξετε την κουβέντα με αφορμή το δικό μας αγώνα στους δικούς σας χώρους δουλειάς για τα ανάλογα δικά σας προβλήματα».

Σε συμμετοχή στη συγκέντρωση καλεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας

Σε συμμετοχή στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση καλεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας, καλώντας ταυτόχρονα τα σωματεία του νομού να πάρουν αποφάσεις στήριξης. Σε σημερινή συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου «θα συζητήσει τις μορφές στήριξης του αγώνα που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ από τα σωματεία και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα του νομού».

Ανάλογη ανακοίνωση - κάλεσμα έχει βγάλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας. Επίσης, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Εργαζομένων Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών θα παραβρεθεί στην απεργιακή συγκέντρωση.

Συνάντηση με τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΚ

Με τους εργαζόμενους στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ) συναντήθηκε την Πέμπτη 5/1 η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας και εργαζόμενος στη ΔΕΥΑΚ, Παναγιώτης Κουφαλάκος, ενημέρωσε για τον αγώνα που κάνει το Σωματείο ενόψει της κατάρτισης του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ. Οπως εξήγησε, η Διοίκηση μέσα από το νέο Οργανισμό επιδιώκει την εκχώρηση όλων σχεδόν των αντικειμένων και των αρμοδιοτήτων της ΔΕΥΑΚ στους εργολάβους, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις μόνιμες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, το σωματείο είχε προγραμματίσει κινητοποίηση και για χτες το βράδυ, καθώς ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Π. Κουφαλάκος, το 2009, όταν ακόμη η ΔΕΥΑΚ είχε ευθύνη στα όρια του καποδιστριακού Δήμου Καλαμάτας, τα έξοδα του προϋπολογισμού για τη μισθοδοσία του προσωπικού ανέρχονταν στα 3,87 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα για τους εργολάβους (για έργα επέκτασης δικτύων και ΕΣΠΑ) έφταναν τα 3,4 εκατ. ευρώ. Σήμερα, τα έξοδα για τη μισθοδοσία του προσωπικού έχουν συρρικνωθεί στα 1,98 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι πλέον οι αρμοδιότητες της ΔΕΥΑΚ έχουν επεκταθεί και στους πρώην Δήμους Θουρίας, Αριος και Αρφαρών. Την ίδια στιγμή, τα έξοδα για τους εργολάβους μένουν περίπου σταθερά, δεν κατευθύνονται όμως σε έργα επέκτασης, αλλά σε εργολαβικές υπηρεσίες που αντικατέστησαν πάγιες και μόνιμες θέσεις εργασίας.

Οι εργαζόμενοι μετέφεραν στην Δ. Μανωλάκου την προσπάθεια του σωματείου να δρα σε συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπός του στο ΔΣ της επιχείρησης καταψηφίζει τους ανταποδοτικούς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ενώ οι δυνάμεις του συνολικά παρεμβαίνουν ενάντια στη διακοπή της υδροδότησης σε νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Στο τέλος της επίσκεψης, οι εργαζόμενοι παρέδωσαν στην Δ. Μανωλάκου ενημερωτικό φάκελο με σχετικά υλικά. Ζήτησαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ να καταθέσει Επερώτηση σχετικά με το αίτημα του Σωματείου για ανανέωση των 8μηνων συμβάσεων εργασίας αλλά και για μόνιμες θέσεις εργασίας. Ηδη το σωματείο έχει οργανώσει κινητοποιήσεις και έχει αποσπάσει ομόφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης για την ανανέωση των συμβάσεων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Συγκέντρωση για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση

Σε συγκέντρωση στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (Αγρινίου 3, Χαλάνδρι) καλεί σήμερα, Τρίτη, στις 4 μ.μ., η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους του κλάδου. Την ίδια ώρα έχει οριστεί συνάντηση της ΟΕΦΣΕΕ με τον ΣΦΕΕ για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η ΟΕΦΣΕΕ διεκδικεί υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με ελάχιστο όριο τους μισθολογικούς και θεσμικούς όρους του 2009, για την αναπλήρωση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι του κλάδου. «Ενώ οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις αναπτύσσονται, οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν έχουν ΣΣΕ εδώ και 7 χρόνια, οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται και χειροτερεύουν, η εντατικοποίηση και η πίεση μέσα στους εργασιακούς χώρους αυξάνονται, τα δουλεμπορικά αυξάνονται, οι απολύσεις καλά κρατούν», αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν την αναπλήρωση των απωλειών τους, τη βελτίωση των μισθολογικών και θεσμικών όρων εργασίας, την ικανοποίηση των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών τους.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Σήμερα η εργατική διαφορά για τη μη καταβολή επιδόματος τοκετού

Στην Επιθεώρηση Εργασίας θέτει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής τη μη καταβολή του επιδόματος τοκετού από την Τράπεζα Πειραιώς στις εργαζόμενες που το δικαιούνται, με βάση την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Το σωματείο έχει καταγγείλει το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς «συμψηφίζει παράνομα το επίδομα τοκετού, που υποχρεούται να καταβάλει με βάση την κλαδική ΣΣΕ, με τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία και τις μαιευτικές κλινικές». Για σήμερα, Τρίτη, έχει οριστεί εργατική διαφορά.

Τις μεθοδεύσεις της Τράπεζας έχει καταγγείλει επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), αντιπροσωπεία της οποίας θα βρεθεί στο πλευρό του σωματείου και των εργαζομένων κατά τη συζήτηση στην Επιθεώρηση. «Για άλλη μια φορά η μητρότητα θεωρείται κόστος από την εργοδοσία και θυσιάζεται στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας», αναφέρει η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «Οι αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που έφτασαν να καταργήσουν το επίδομα τοκετού που έδιναν τα ασφαλιστικά Ταμεία, λύνουν τα χέρια των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και των εφοπλιστών για να εντείνουν την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων μητέρων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ