ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - FIBA CHAMPIONS LEAGUE
Πέταξαν οι «Δικέφαλοι»

Σημαντική νίκη επί της Λούντβιγκσμπουργκ πέτυχε χτες η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ

Eurokinissi Sports

Σημαντική νίκη επί της Λούντβιγκσμπουργκ πέτυχε χτες η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ
Σημαντικές νίκες για τους στόχους που έχουν στη διοργάνωση πέτυχαν χτες ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής των ομίλων στο Fiba Champions League.

Για τον 5ο όμιλο η ΑΕΚ επικράτησε στο ΟΑΚΑ της γερμανικής Λούντβιγκσμπουργκ με 82-72 αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη. Η Ενωση έφθασε πλέον σε απολογισμό 7 νίκες - 5 ήττες, κάτι που της δίνει το δικαίωμα να κλειδώσει ουσιαστικά μια θέση πρόκρισης στην επόμενη φάση. Παράλληλα, όμως, καταφέρνοντας να καλύψει τη διαφορά της ήττας της στον πρώτο αγώνα από τη γερμανική ομάδα (5 π.) η ΑΕΚ διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες της για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης (την πρωτιά έχει αγκαλιάσει η Μπεσίκτας), που δίνει απευθείας πρόκριση στο ΤΟΠ-16 (χωρίς τη διαδικασία του έξτρα αγώνα). Αν και με διακυμάνσεις στην απόδοσή τους, αφού την καλή εμφάνιση του πρώτου μέρους (24-12, 45-34) ακολούθησε ένα κακό τρίτο δεκάλεπτο (55-59), οι «κιτρινόμαυροι» έδειξαν χαρακτήρα στο τέταρτο δεκάλεπτο. Εκεί με μπροστάρη τον Μιλόσεβιτς και καθοριστικά καλάθια από τους Ντίξον, Σάκοτα, Ούκιτς κατάφεραν στο τελευταίο πεντάλεπτο να εδραιώσουν τη διαφορά στο σκορ.

Ζωντανός στο κυνήγι της πρόκρισης έμεινε και ο ΠΑΟΚ, που στο πλαίσιο του 3ου ομίλου νίκησε χτες στην Πυλαία τη Νεπτούνας με 82-73. Ετσι με απολογισμό 6 νίκες - 6 ήττες διατηρούνται κοντά στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας που δίνει το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Πρωταγωνιστής για την ελληνική ομάδα αλλά και γενικότερα της αναμέτρησης ήταν ο Αμερικανός Μακ Φάντεν πετυχαίνοντας 31 πόντους. Οι Θεσσαλονικείς ήταν σε γενικές γραμμές καλύτεροι των αντιπάλων τους έχοντας τα ηνία του αγώνα, προηγούμενοι μάλιστα και με +15 (62-47) στο 30'. Ωστόσο, ένα μπλακάουτ στις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου έδωσε το δικαίωμα στη Νεπτούνας να βρεθεί σε απόσταση αναπνοής (70-68), ωστόσο και πάλι ο Μακ Φάντεν ήταν αυτός που... έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά.

Με Νίρμπουργκ σήμερα ο Αρης

Τη νίκη που θα του διατηρήσει τις ελπίδες για μια θέση στην πρώτη δυάδα του 1ου ομίλου επιδιώκει σήμερα ο Αρης με αντίπαλο τη Νίρμπουργκ (17.00 ΕΡΤ3/Νovasports 2) εντός έδρας. Σε περίπτωση επιτυχίας οι «κιτρινόμαυροι» θα πιάσουν τους αντιπάλους στην τρίτη θέση (τώρα βρίσκονται στην 4η θέση με απολογισμό 7-4) ενώ θα ανέβουν και ψυχολογικά μετά την ήττα από την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Ανω - κάτω λόγω χιονιά

Με τη διοργάνωση να έχει πέσει θύμα του χιονιά που σαρώνει τη χώρα, οδηγώντας σε αναβολές αγώνων, το τι θα γίνει στο σημερινό πρόγραμμα της δεύτερης μέρας για την 1η αγωνιστική της φάσης των 16 εξακολουθεί να παραμένει ρευστό. Σίγουρο είναι το γεγονός ότι δυο ακόμα αγώνες ο προγραμματισμένος για σήμερα Αρη - Ολυμπιακού και ο αυριανός (Πέμπτη) μεταξύ Λαμίας - Ατρομήτου αναβλήθηκαν χτες με απόφαση της ΕΠΟ. Σημειώνεται ότι η διοργανώτρια είχε κάνει το ίδιο και για το προγραμματισμένο για χτες ματς μεταξύ Λεβαδειακού - ΑΕΚ.

Καιρού επιτρέποντος...

Ετσι, καιρού επιτρέποντος όσον αφορά το σημερινό πρόγραμμα αναμένεται να διεξαχθούν τα παιχνίδια στο Αγρίνιο μεταξύ Παναιτωλικού - ΠΑΟΚ (17.15 Cosmote Sports 1) στα Πηγάδια ανάμεσα σε Ξάνθη - ΟΦΗ (15.00 Cosmoste Sports 1) και στα Χανιά μεταξύ Πλατανιά - ΠΑΣ Γιάννινα (17.15 Cosmote Sports 3). Από αυτά, ο αγώνας στην Κρήτη παρέμενε στον αέρα, αφού το γήπεδο του Πλατανιά ήταν σκεπασμένο με χιόνι, ενώ μέχρι χτες το απόγευμα η αποστολή του ΠΑΣ είχε εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Αγκάλιασε πρόκριση ο Αστέρας

Σε παιχνίδι που έγινε χτες στα Τρίκαλα, ο Αστέρας Τρίπολης αγκάλιασε ουσιαστικά την πρόκριση στα προημιτελικά του θεσμού μετά την εκτός έδρας επικράτησή του επί της ομώνυμης ομάδας με 2-0. Ετσι, πλέον, ενόψει της ρεβάνς στην Τρίπολη, οι Αρκάδες έχουν την τύχη στα χέρια τους. Τα γκολ πέτυχαν οι: Καλτσάς 39, Κώτσιρας 50'.

ΦΙΦΑ
Επισημοποίησε τις αλλαγές στο Μουντιάλ

Την απόφασή της για σημαντικές αλλαγές στη διοργάνωση του Μουντιάλ ποδοσφαίρου επισημοποίησε χτες η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ). Ετσι, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, από τη διοργάνωση του 2026 ο θεσμός αλλάζει πρόσωπο, αφού σε αυτόν θα μετέχουν 48 ομάδες, από 32 σήμερα και - πλέον - μέχρι το 2022 (Κατάρ). Αυτό θα επιφέρει αλλαγές και στον τρόπο διεξαγωγής, αφού ο πρώτος γύρος θα έχει 16 ομίλους των 3 ομάδων! Από αυτούς θα προκρίνονται οι δυο πρώτες στην επόμενη φάση, όπου θα αρχίζουν τα παιχνίδια νοκ άουτ μέχρι τον τελικό.

Με στόχο τα περισσότερα κέρδηΟπως και να 'χει, το σίγουρο είναι ότι οι όποιες αποφάσεις της ΦΙΦΑ έχουν ως γνώμονα την αποκόμιση μεγαλύτερων κερδών, μέσω της αναβάθμισης του «προϊόντος» της, την οποία επιδιώκει προκειμένου να διευρύνει το μερίδιό της στην παγκόσμια ποδοσφαιρική αγορά. Είναι προφανές πως τα σχέδια για αύξηση των ομάδων έχουν ως κύριο στόχο την πώληση του «προϊόντος» (τηλεοπτικά δικαιώματα, διαφημίσεις κ.λπ.) σε περισσότερες αγορές, αφού πλέον θα υπάρχουν περισσότερες ενδιαφερόμενες χώρες. Από την άλλη ανοίγει και ο δρόμος για την ενίσχυση του νέου μοντέλου της συνδιοργάνωσης του Μουντιάλ απο δύο ή και περισσότερες χώρες, παίζοντας και αυτό το στοιχείο τον δικό του ρόλο στην αύξηση των κερδών.

Σημειωτέον, ειδικά για το 2026 η ΦΙΦΑ έχει ανακοινώσει πως η διοργάνωση θα διεξαχθεί στη Βόρεια Αμερική, με τις ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό να φέρονται ως υποψήφιοι συνδιοργανωτές.

Ενωση Συλλόγων: Πολιτικοί οι λόγοι των αλλαγών

Για πολιτικούς λόγους που κρύβονται στην απόφαση της ΦΙΦΑ για διεύρυνση των συμμετεχόντων στο Μουντιάλ έκανε λόγο η Ενωση Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Συλλόγων (ECA), που διαφωνεί με τα νέα δεδομένα. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Αδυνατούμε να δούμε τα ωφέλη αυτής της απόφασης και πραγματικά απορούμε με την επίσπευση της επισημοποίησης της αλλαγής, εννέα χρόνια νωρίτερα. Μάλιστα, δεν συμμετείχαν όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι στη διαδικασία. Αντιλαμβανόμαστε ότι η απόφαση πάρθηκε βάσει πολιτικών λόγων και όχι αθλητικών, έχοντας ασκηθεί πίεση. Η ECA θα εξετάσει όλες τις λεπτομέρειες και τις συνέπειες της νέας μορφής του Μουντιάλ και θα τοποθετηθούμε στην επόμενη συνάντηση, στο τέλος Γενάρη».

ΠΟΛΟ
Την... βύθισε στον Πειραιά

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η εθνική ανδρών επικράτησε χτες στον Πειραιά της Γαλλίας με 16-7 για την 3η αγωνιστική του ομίλου τους στο World League. Αποτέλεσμα που της δίνει το δικαίωμα να πλησιάσει περισσότερο στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και κυρίως την Κροατία που προπορεύεται. Απέναντι στον πιο αδύναμο κρίκο του ομίλου όπως θεωρούνται οι «τρικολόρ» η ελληνική ομάδα ουσιαστικά έκανε αυτό που έπρεπε επιβάλλοντας εξ αρχής το ρυθμό της στον αγώνα. Με εξαίρεση το πρώτο οκτάλεπτο οι παίκτες του Βλάχου παρουσιάστηκαν σοβαροί και δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να φτάσουν στη νίκη. Σε αυτό συντέλεσε και η βελτίωση της άμυνας στα υπόλοιπα οκτάλεπτα του παιχνιδιού που δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στους «τρικολόρ» με την Ελλάδα να προηγείται με 8-4 στο ημίχρονο, ενώ στο τρίτο οκτάλεπτο η διαφορά έφθασε το +5 με την εθνική να προηγείται με 13-6, ανοίγοντας το δρόμο για τη νίκη,

Τα οκτάλεπτα: 4-3, 4-1, 5-2, 3-1

Οι σκόρερ: Ελλάδα: Ντόσκας 1, Γούνας 5, Κολόμβος 2, Γεννηδουνιάς 1, Τίγκας 1, Καπότσης 2, Βλαχόπουλος 3, Δερβίσης 1 Γαλλία: Ισντίνσκι 2, Λαβερσάν 1, Κρούσιγια 3, Μπλαρί 1.

  • Για τον ίδιο όμιλο χθες θα γινόταν και το παιχνίδι Κροατία - Ολλανδία.
  • Η βαθμολογία: Κροατία (2αγ) 6, Ελλάδα 6, Ολλανδία (2αγ) Γαλλία 0.
ΒΟΛΕΪ
Κλείνουν την εκκρεμότητα Φοίνικας - ΠΑΟΚ

Η εκκρεμότητα που υπάρχει για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος Volley League ανδρών αναμένεται να κλείσει σήμερα στη Σύρο, όπου ο τοπικός Φοίνικας θα φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ. Ο αγώνας είναι ιδιαίτερα καθοριστικός και για τους δυο αντιπάλους, που επιδιώκουν ο καθένας από την πλευρά του την ...καθαρή νίκη (χωρίς απώλεια βαθμών). Στόχος των γηπεδούχων είναι να ανέβουν βαθμολογικά και να πλησιάσουν ακόμα περισσότερο την πρώτη τετράδα της βαθμολογίας, ενώ οι φιλοξενούμενοι επιδιώκουν να μειώσουν στη μία «ανάσα» την απόστασή τους από τη δεύτερη θέση και τον Παναθηναϊκό.

Την ίδια ώρα στο Δικέφαλο βρίσκονται σε αναζήτηση ξένου παίκτη, μετά το σοκ που προκάλεσε ο νέος τραυματισμός του Γκόμεζ, ο οποίος υπέστη υποτροπή, βγάζοντας ξανά τον ώμο του. Ο Βενεζουελάνος τέθηκε έτσι εκτός δράσης για το υπόλοιπο της σεζόν.

Challenge Cup: Για πρόκριση οι «ερυθρόλευκες»

Με στόχο να υπερασπιστεί τη νίκη της με 3-0 στον πρώτο αγώνα, η γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού αγωνίζεται σήμερα στο Βουκουρέστι με αντίπαλο τη C.S.M. (18.00 ώρα Ελλάδας) στον επαναληπτικό αγώνα των δύο ομάδων για τον β' γύρο στο Challenge Cup. Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μετά από το πρώτο παιχνίδι, οι «ερυθρόλευκες» αποτελούν το φαβορί για την πρόκριση στους «16» του θεσμού έναντι της κατόχου του τίτλου. Εκτός της νίκης ο Ολυμπιακός ευνοείται και σε περίπτωση ήττας με 3-2 σετ. Οι γηπεδούχες θέλουν νίκη με 3-0 η 3-1 προκειμένου να στείλουν την αναμέτρηση στο «χρυσό» σετ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ