ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο κύμα κακοκαιρίας μέχρι την Πέμπτη

Στη Σκόπελο οι κάτοικοι ζουν ακόμα τις επιπτώσεις από το κύμα χιονιά. Σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή έχει καταθέσει το ΚΚΕ

Eurokinissi

Στη Σκόπελο οι κάτοικοι ζουν ακόμα τις επιπτώσεις από το κύμα χιονιά. Σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή έχει καταθέσει το ΚΚΕ
Σε εξέλιξη είναι από το βράδυ της Κυριακής νέο κύμα κακοκαιρίας, που, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, με βροχές, καταιγίδες, χιονοπτώσεις και ενισχυμένους νοτιάδες. Οι πρώτες επιπτώσεις άρχισαν να φαίνονται.

Πιο συγκεκριμένα, ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε χτες το πρωί τη Ζάκυνθο. Το μέγεθος του χαλαζιού ήταν αρκετά μεγάλο και δεν υπήρξαν τραυματισμοί και ζημιές. Λόγω των καιρικών συνθηκών, ταλαιπωρήθηκαν οι επιβάτες της πρωινής πτήσης από Αθήνα προς Ζάκυνθο, καθώς το αεροπλάνο δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο νησί και ο κυβερνήτης αποφάσισε να το οδηγήσει πίσω στην Αθήνα. Στο μεταξύ, και στον Κάμπο Ηλείας έπεσε χαλάζι.

Στη Θεσσαλονίκη, επικρατούσαν νεφώσεις, ενώ νιφάδες χιονιού έπεσαν το πρωί σε ορεινές περιοχές περιμετρικά της πόλης, όπως το Ασβεστοχώρι, το Φίλυρο και το Ρετζίκι. Κλειστός λόγω χιονόπτωσης ήταν ο δρόμος Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη. Χιόνια έπεσαν σε Πέλλα, Χαλκιδική, Καβάλα, στα ορεινά της Ξάνθης, με αποτέλεσμα να αναστείλουν τη λειτουργία τους όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του ορεινού δήμου Μύκης και της δημοτικής ενότητας Σταυρούπολης του δήμου Ξάνθης.

Λευκό το σκηνικό ήταν και στον Εβρο, όπου ο χιονιάς επέστρεψε, κυρίως στο βόρειο τμήμα του νομού, αλλά και στη δημοτική ενότητα Φερών στο νότιο τμήμα. Κλειστά ήταν τα σχολεία του δήμου Σουφλίου, στον ορεινό όγκο του οποίου το χιόνι έφτασε στους 20 πόντους καθώς και της δημοτικής ενότητας Φερών και των Μεταξάδων του δήμου Διδυμοτείχου. Δεν πραγματοποιήθηκε η πρωινή πτήση προς Αθήνα από το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης.

Χιόνιζε από τα ξημερώματα και στην Ηπειρο και σε περιοχές άνω των 500 μέτρων. Για λόγους ασφαλείας, τα σχολεία στον δήμου Ιωαννιτών παραμείναν κλειστά, όπως και τα σχολεία στους δήμους Δωδώνης, Ζίτσας, Μετσόβου, Πωγωνίου και Βορείων Τζουμέρκων. Σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων χρειάζονταν αντιολισθητικές αλυσίδες. Στο οδικό δίκτυο του νομού (Εγνατία Οδός, εθνικό και λοιπό επαρχιακό δίκτυο), η κυκλοφορία των οχημάτων διεξαγόταν με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, όταν και όπου αυτό απαιτούνταν.

Στη δυτική Μακεδονία, χιόνισε σε Φλώρινα και Κοζάνη. Κλειστά ήταν τα σχολεία στους δήμους Καστοριάς και Αργους Ορεστικού, Γρεβενών και Σερβίων - Βελβεντού Κοζάνης. Στη Θεσσαλία, δεν λειτουργούσαν εξαιτίας της νέας επιδείνωσης του καιρού, τα σχολεία στον δήμο Τρικκαίων, ήταν όμως ανοιχτοί οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Στην Καλαμπάκα όλα τα σχολεία και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δεν λειτουργούσαν. Στην υπόλοιπη χώρα, αποκλεισμένοι λόγω χιονιού ήταν ο οικισμός Δάφνη του δήμου Λαμιέων, καθώς και οι οικισμοί Μαυρόλογγος, Ροσκά, Ψιανά, Μεσοκώμη, Σκοπιά, Αμπλιανή, Δολιανά, Εσωχώρια και Μηλιά του δήμου Καρπενησίου.

Σύσκεψη στην ΟΣΕ

Μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξει νέο «μπλακ άουτ» στον σιδηρόδρομο με απανωτές βλάβες στις μηχανές και εγκλωβισμένους επιβάτες, παίρνει ο ΟΣΕ. Αυτό αποφασίστηκε την Κυριακή, σε σύσκεψη των διοικήσεων των εταιρειών του ομίλου ΟΣΕ, παρουσία του υφυπουργού Μεταφορών Ν. Μαυραγάνη. Ειδικότερα, αποφασίστηκε να στελεχωθούν οι ορεινοί σταθμοί στο τμήμα Αθήνα - Θεσσαλονίκη, όπου θα υπάρχουν σε εφεδρεία και μηχανές εμπορευματικών αμαξοστοιχιών που θα μπορούν να απομακρύνουν το χιόνι από το σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι σταθμοί Οινόη, Λιανοκλάδι, Παλαιοφάρσαλο και Πλατύ θα εξοπλιστούν με μηχανές εφεδρείας και προσωπικό καθ' όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας. Οι σταθμοί Μπράλος και Αγγείες θα είναι ανοιχτοί και επανδρωμένοι όλο το 24ωρο, ενώ στο σταθμό Παλαιοφάρσαλου δεν θα γίνεται αντικατάσταση της θερμικής μηχανής με ηλεκτρική. Τέλος, οι μηχανοστασιάρχες ελέγχου κυκλοφορίας θα βρίσκονται στις αμαξοστοιχίες στα σημεία που παρατηρούνται τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αποζημιωθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου

Να αποζημιωθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου στο 100% για τις μεγάλες ζημιές που έπαθαν από το χιονιά και τον παγετό, ζητάει ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση έχει ως εξής:

«Μεγάλες είναι οι καταστροφές που άφησε η πρόσφατη σφοδρή χιονόπτωση στις 10 και 11 Ιανουαρίου 2017 στη Λέσβο.

Στο χωριό Ιππειο καταστροφές έχουν υποστεί το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, αλλά και οι εγκαταστάσεις. Ειδικότερα τα περισσότερα ελαιόδεντρα κατά μήκος της διαδρομής Αγιάσος - Ιππειο έχουν σπασμένα κλαδιά και ο ελαιόκαρπος έχει καταστραφεί. Πολλά αρνιά και πρόβατα πέθαναν από το κρύο και η παραγωγή σε γάλα όσων επέζησαν μειώθηκε στο μισό. Οι οροφές στα περισσότερα ποιμνιοστάσια κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλά ζώα.

Ιδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στο Μανταμάδο και στα χωριά του ορεινού όγκου του Λεπέτυμνου Κάπη, Κλειού κ.ά. Ενώ καταστροφές έχουν υποστεί και οι αγροτικοί δρόμοι.

Απαίτηση όλων των αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής είναι να γίνει άμεσα η αποτίμηση των ζημιών τόσο στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο όσο και στις υποδομές και να αποζημιωθούν στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση καταγραφή και την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων από τις ζημιές στην παραγωγή και σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και για τις άμεσες στο 100% αποζημιώσεις στο σύνολο των καταστροφών (εγκαταστάσεις, υποδομές, παραγωγή, κεφάλαιο)».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ για τα προβλήματα από το χιονιά

Ο λαός πληρώνει την πολιτική της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ για τα προβλήματα που προέκυψαν από τα χιόνια και τον παγετό και ζητά τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων.

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της δημοτικής αρχής, επισημαίνει ότι «η ανταποδοτική λειτουργία των δήμων οδήγησε, στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, τα λαϊκά στρώματα της πόλης να στερηθούν βασικά αγαθά, όπως η θέρμανση, ασφαλείς μεταφορές, πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, παρά τη μεγάλη προσπάθεια των εργαζομένων.

Χιλιάδες Θεσσαλονικείς (...) εγκλωβισμένοι για ώρες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης (...). Ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλοί συνοικιακοί δρόμοι με πάγο σε βαθμό μεγάλης επικινδυνότητας. Στα Επείγοντα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης κατέληξαν δεκάδες συμπολίτες μας τις ημέρες του παγετού, εξαιτίας των "παγίδων" που δημιουργήθηκαν στα ολισθηρά πεζοδρόμια, τα οποία παραμένουν ακόμη στην ίδια κατάσταση.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες της διοίκησης Μπουτάρη απέναντι στο λαό της πόλης για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των κατοίκων της (...)».

Ακόμα, αναδεικνύει τις ευθύνες του Εμπορικού Συλλόγων και των Επιμελητηρίων, που «αντί να καταγγείλουν την ανικανότητα του Δήμου και της Περιφέρειας να καθαρίσουν τους δρόμους της πόλης (...), προτείνουν κλείσιμο των καταστημάτων και κυκλοφορία των κατοίκων μόνο για επείγον ζήτημα»!

Ενα ακόμα πρόβλημα, αναφέρει η ΠΑΣΕΒΕ, με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, είναι αυτό της ύδρευσης. «Από προχτές η τροφοδότηση των νοικοκυριών σε πολλά σημεία της πόλης είτε δεν γίνεται, είτε γίνεται με πολλές δυσκολίες. Φυσικά, οι υπεύθυνοι ρίχνουν πάλι τις ευθύνες στα "ακραία καιρικά φαινόμενα". Είναι οι συνήθεις δικαιολογίες, είτε κάνει "καύσωνα" είτε έχει παγωνιά. (...) Σε ό,τι αφορά το ποιος θα καλύψει το κόστος για την αντικατάσταση των υδρομέτρων, η ΕΥΑΘ παραπέμπει στα ...προβλεπόμενα, δηλαδή στους ιδιοκτήτες των κατοικιών, που είναι τσακισμένοι ήδη οικονομικά, τη στιγμή που έχουν να καλύψουν το κόστος αποκατάστασης των ζημιών που έχουν υποστεί στις σωληνώσεις ύδρευσης, στους καυστήρες θέρμανσης.

Δεν είναι της μοίρας γραφτό η ταλαιπωρία του λαού. (...) Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν κινδυνεύουν από μια έντονη κακοκαιρία, αλλά για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η έλλειψη θωράκισης της πόλης (...) είναι αποτέλεσμα της διάλυσης των υπηρεσιών, της έλλειψης υποδομών, της απελευθέρωσης και εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αναγκών, που προκύπτει από την πολιτική που συνειδητά ασκείται σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας και κυβέρνησης. Και όλα αυτά γιατί απλά κοστίζουν, αλλά δεν φέρνουν κέρδος στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Η ΠΑΣΕΒΕ απαιτεί να ληφθούν τώρα μέτρα για: Τη μείωση των δημοτικών τελών στους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις. Τον άμεσο καθαρισμό των ολισθηρών πεζοδρομίων. Την απρόσκοπτη κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς, δωρεάν για ανέργους και σπουδαστές. Τη μείωση της φορολογίας στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους. Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών του δικτύου ύδρευσης και την υδροδότηση των νοικοκυριών. Την αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών που υπέστησαν ζημιές από τον παγετό. Αμεση αποκατάσταση των ζημιών ώστε να λειτουργήσουν άμεσα και με ασφάλεια οι δημόσιες και δημοτικές δομές, τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, τα νοσοκομεία.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Επιτακτική η αποκατάσταση των προβλημάτων στα σχολεία

«Το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε όλη την περιοχή της Βοιωτίας τις προηγούμενες ημέρες έφερε στην επιφάνεια τα πολύ σοβαρά προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες του νομού», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Βοιωτίας του ΠΑΜΕ. «Φαινόμενα όπως καταστροφές στα δίκτυα ύδρευσης και θέρμανσης, αίθουσες που στάζουν νερό πάνω στα κεφάλια μαθητών, θέρμανση με το σταγονόμετρο τείνουν να γίνουν από μεμονωμένα και τυχαία περιστατικά μόνιμο καθεστώς στην πλειοψηφία των σχολείων.

Βασική αιτία για τα παραπάνω είναι η διαρκής υποχρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών από τις δημοτικές αρχές, που έχει φτάσει τα σχολεία στα όρια της αντοχής τους (...) Τονίζουμε ότι η δημιουργία προϋποθέσεων ομαλής λειτουργίας των σχολείων και η αντιμετώπιση των προβλημάτων κακοκαιρίας (παγετός/αδυναμία πρόσβασης στη σχολική μονάδα, επικίνδυνα προαύλια και πεζοδρόμια σχολείων, βλάβες καυστήρων/ εξωτερικών σωλήνων, εξωτερικές τουαλέτες κ.ά.) αποτελούν ευθύνη και αρμοδιότητα των δημοτικών αρχών. Είναι επιτακτική ανάγκη η αύξηση της χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών και η αποκατάσταση μιας σειράς σημαντικών προβλημάτων στις σχολικές υποδομές. Απαιτούμε λοιπόν από τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ