ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2017
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Διεκδικεί έργα που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες

Τα αιτήματα της δημοτικής αρχής έθεσε ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης, σε συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη

Την κατάργηση των διοδίων στην Ολυμπία Οδό ζήτησε ο δήμαρχος Πάτρας από τον υπουργό

Eurokinissi

Την κατάργηση των διοδίων στην Ολυμπία Οδό ζήτησε ο δήμαρχος Πάτρας από τον υπουργό
Τις διεκδικήσεις της δημοτικής αρχής για σειρά έργων που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες και αποτέλεσαν και αιτήματα της τελευταίας λαϊκής κινητοποίησης, όπως αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, έργα υποδομών, ύδρευσης, αποχέτευσης, μαζικές μεταφορές, τραμ, νότια χάραξη της Εθνικής οδού Πατρών - Πύργου, υπογράμμισε ο δήμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης, σε συνάντηση που είχε χτες στο Δημαρχείο με τον υπουργό Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη.

Ο δήμαρχος παρέδωσε στον υπουργό σχετικό φάκελο με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούν τις παραπάνω διεκδικήσεις, καθώς και τα υπομνήματα της δημοτικής αρχής, που αφορούν τη διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Πάτρα, τη νότια χάραξη της Πατρών - Πύργου, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, την κατάργηση των διοδίων. Επανέλαβε, δε, ότι η δημοτική αρχή καθορίζει τη στάση της από τη σκοπιά της υπεράσπισης των αναγκών, των δικαιωμάτων, της ζωής της λαϊκής οικογένειας. Ανάγκες που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής, την αναψυχή, την πρόσβαση στη θάλασσα. «Εχοντας αυτό ως αφετηριακή γραμμή, ο Δήμος είναι προσανατολισμένος και συνεχίζει να διεκδικεί την περιμετρική διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Πάτρα, με κάθετη σύνδεση του Λιμανιού στο ύψος της ιδιοκτησίας του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ και στη Βιομηχανική Ζώνη. Ταυτόχρονα, διεκδικούμε τη συνέχιση και την επέκταση του προαστιακού σιδηρόδρομου, από Κάτω Αχαΐα μέχρι Ψαθόπυργο ή και Αίγιο», σημείωσε ο κ. Πελετίδης.

Αναφερόμενος στο έργο της Ολυμπίας Οδού και στις μεγάλες καθυστερήσεις, τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, υλοποιώντας τη γενικότερη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν παραδώσει με τις περιβόητες συμβάσεις παραχώρησης και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα στο κεφάλαιο με ληστρικούς όρους. Αποτέλεσμα, ο λαός που πληρώνει τους επιχειρηματικούς ομίλους για την κατασκευή των έργων, να ξαναπληρώνει για τη χρήση τους. Και συμπλήρωσε ότι «η άμεση κατάργηση όλων των διοδίων αποτελεί ώριμο και δίκαιο αίτημα και πρέπει να ικανοποιηθεί τώρα».

Ακολούθως, ο δήμαρχος ζήτησε από τον υπουργό να επισπευσθούν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στις περιοχές Ρίο, Αγ. Βασίλειος, Αραχωβίτικα, Δρέπανο, Ροδινή και Ψαθόπυργος, γιατί η παντελής απουσία αντιπλημμυρικής θωράκισης εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων.

Τέλος, ενημέρωσε τον υπουργό για τις μεγάλες κατολισθήσεις στη Δημοτική Κοινότητα Μοίρα, που είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό μιας ολόκληρης περιοχής και ζήτησε την υλικοτεχνική υποδομή και οικονομική αρωγή του υπουργείου, για άμεσες παρεμβάσεις στην οδό.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Θέτει ερωτήματα για την αγορά κτιρίου από την Περιφέρεια

Την απόφαση της περιφερειακής αρχής να προχωρήσει στην αγορά κτιρίου και δύο παράπλευρων οικοπέδων, στο Περιστέρι, που θα στεγάσει τις κεντρικές της υπηρεσίες και υπηρεσίες του Κεντρικού Τομέα Αθήνας, καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ), καθώς πέρα από τις νομικές και διοικητικές παραβάσεις στη διαδικασία του σχετικού διαγωνισμού όπου κατατέθηκε μόνο μία προσφορά (!), αναμένεται να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στην εξυπηρέτηση των πολιτών, εξαιτίας και των δυσκολιών πρόσβασης που ανακύπτουν.

Με πρόσφατη απόφασή της, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προχωρήσει στις περαιτέρω ενέργειες για την αγορά του κτιρίου που βρίσκεται στη θέση ΡΟΣΙΝΙΟΛ, επί της Λεωφόρου Κηφισού 62-64, παρά την αντίθετη άποψη που είχε εκφράσει η Επιτροπή Καταλληλότητας - Παραλαβής - Παράδοσης.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Καταλληλότητας, ανάμεσα σε άλλα, κρίνει ότι το κτίριο βρίσκεται σε διαφορετική θέση από αυτήν που ορίζει ο «Καλλικράτης», δηλαδή από την Αθήνα, ως έδρα της Περιφέρειας Αττικής, ότι η προσβασιμότητα του ακινήτου είναι οριακή, ότι προκύπτουν ζητήματα με τη στατική επάρκεια του κτιρίου.

Οι επισημάνσεις αυτές προσπεράστηκαν με την πρόσφατη κατά πλειοψηφία απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, οπότε και άλλαξαν τα μέλη της Επιτροπής Καταλληλότητας! Να σημειώσουμε ότι ο διαγωνισμός για την αγορά του ακινήτου περιελάμβανε μόνο μία προσφορά.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΠΑ υπογραμμίζει τα σοβαρά ερωτήματα που προκαλεί η εμμονή της Περιφέρειας να προχωρήσει στην αγορά του κτιρίου. Συγκεκριμένα, «αναρωτιέται» αν μπορεί να γίνεται αποδεκτός διαγωνισμός με μία μόνο προσφορά και μάλιστα εκτός των ορίων της διακήρυξης και να μη χαρακτηρίζεται ως «φωτογραφική» επιλογή. Αν μπορούν να διατίθενται δεκάδες εκατομμύρια με μία μόνο προσφορά. Γιατί δεν επιλέγεται και άλλη λύση, όπως η κατασκευή κτιρίου, που θα είναι και πιο οικονομική λύση και πιο σίγουρη ως προς το «ποιόν» του κτιρίου; Αν μπορεί να μην υπολογίζεται η τεράστια δυσκολία στην προσβασιμότητα των πολιτών, που συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά και των εργαζομένων σε αυτή.

Με χτεσινή ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Αττικής έκανε λόγο για «συκοφαντική εκστρατεία που έχουν ξεκινήσει ορισμένοι στο διαδίκτυο» και ισχυρίζεται ότι με την απόφασή της αυτή «επιχειρεί να απαλλάξει τους πολίτες από περιττά έξοδα ενοικίων δυσλειτουργικών κτιρίων», επιλέγοντας ένα ακόμα πιο δυσλειτουργικό και δύσκολα προσβάσιμο, έναντι αρκετών εκατομμυρίων που υποτίθεται ότι θέλει να... εξασφαλίσει με την εν λόγω αγορά.

Ζημιές από υδροστρόβιλο στη Ρόδο

Ζημιές προκάλεσε χτες τα ξημερώματα υδροστρόβιλος στη νότια Ρόδο, όπου επικρατούσαν θυελλώδεις άνεμοι. Εκδηλώθηκε στην παραλιακή περιοχή Κιοτάρ, στο χωριό Ασκληπειό, και προκάλεσε ζημιές σε εγκαταστάσεις εστιατορίων και τουριστικών καταστημάτων, καθώς και εκτεταμένες εκριζώσεις δένδρων. Από νωρίς η Πολιτική Προστασία και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ρόδου και της Περιφέρειας κινητοποιήθηκαν και συνδράμουν στην καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών. Προβλήματα λόγω των θυελλωδών ανέμων προκλήθηκαν και στο οδικό τμήμα των χωριών από Καλαβάρδα προς Μαντρικό, καθώς και κοντά στην περιοχή του χωριού Μαλώνα.

Εξάλλου, χιονοπτώσεις πρόσκαιρα πυκνές στα βόρεια και ανατολικά της χώρας και πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε χτες. Πιο αναλυτικά, σήμερα χιονοπτώσεις, πρόσκαιρα πυκνές, θα σημειωθούν στην κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην κεντρική και ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Την Παρασκευή, σταδιακά και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Παγετός κατά τόπους ολικός θα σημειωθεί την Πέμπτη στα βόρεια και την Παρασκευή στα κεντρικά και βόρεια.

«Πακέτο» «Καλλικράτης» και εκλογικό σύστημα

Το καλοκαίρι αναμένεται να κατατεθεί η τελική πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη». Στην πρόταση θα περιλαμβάνεται και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Τα παραπάνω προέκυψαν από τη συνάντηση που είχε προχτές αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, στον οποίο και έθεσαν ως προϋπόθεση συμμετοχής του οργάνου στην Επιτροπή, να μην προηγηθεί της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» καμία αλλαγή στο σύστημα εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, στο όνομα της διαμόρφωσης κουλτούρας συναινέσεων. Στο εσωτερικό δε της ΚΕΔΕ, πέρα από το διαδικαστικό που θέτει η ηγεσία της ως «κόκκινη γραμμή», να μην προηγηθεί δηλαδή καμία αλλαγή πριν τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» - κάτι που φαίνεται πως προσπερνάται με τη δέσμευση του υπουργείου να τα φέρει «πακέτο» - υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Σε κάθε περίπτωση, αμφότερες οι πλευρές συναινούν στην επιλογή να γίνουν οι δήμοι πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση της πιο βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτό, άλλωστε, πιστοποιούν και οι μέχρι τώρα προτάσεις της Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και οι θέσεις της ΚΕΔΕ, που στόχο έχουν να εξοπλίσουν τους δήμους και τις περιφέρειες με νέο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να συνδράμουν, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, πιο αποφασιστικά τις ανάγκες κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Αναβολή της δίκης

Για τις 30 Μάη του 2017, αναβλήθηκε η δίκη του 73χρονου Θόδωρου Καραβασιλικού, μέλους του ΚΚΕ, που διώκεται με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής, για τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις των κατοίκων που έγιναν τον Ιούλη του 2013, ενάντια στην παράδοση του ορυκτού πλούτου στις Σκουριές της Χαλκιδικής στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός - Eldorado» για την εξόρυξη χρυσού. Η δίκη του ήταν προγραμματισμένη να γίνει χτες, μετά από αναβολή, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Ο Θόδωρος Καραβασιλικός, ξυλοκοπήθηκε και συνελήφθη αναίτια, στις 10 Ιούλη του 2013, στη διάρκεια της επέμβασης των ΜΑΤ εναντίον των κατοίκων που, αντιδρώντας στην πολιτική βίας και καταστολής της κυβέρνησης, επιχείρησαν να στήσουν μπλόκο μετά τη Μεγάλη Παναγιά, στο δρόμο προς το Χονδρό Δένδρο. Είχε δεχτεί άνανδρα και λυσσαλέα χτυπήματα από τα ΜΑΤ και μετά από παρέμβασή της Κομματικής Οργάνωσης οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Πολυγύρου, όπου και επιβεβαιώθηκε ο ξυλοδαρμός του, παρά τα 73 χρόνια του.

Ανάληψη ευθύνης

Με απειλές κατά εισαγγελέων και δημοσιογράφων αναλαμβάνουν την ευθύνη για έξι πρόσφατες εμπρηστικές επιθέσεις στην Αττική, οι αυτοαποκαλούμενες οργανώσεις η Συνωμοσία Πυρήνων Της Φωτιάς και οι Εμπρηστικές Εστίες Αποσταθεροποίησης.

Σε κείμενό τους που αναρτήθηκε χτες σε ιστοσελίδα με τον τίτλο «Την αυλαία θα την ρίξουμε εμείς», απευθυνόμενοι σε «ρουφιάνους δημοσιογράφους και εισαγγελείς», αναφέρουν: «Μην νομίζετε ότι σας έχουμε ξεχάσει. Θα επανέλθουμε σύντομα». Παράλληλα, δηλώνουν ότι ευθύνονται για τις εμπρηστικές επιθέσεις σε Τράπεζα στα Πετράλωνα, σε εταιρεία security στην Λ. Κηφισίας, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επί της Λ. Αλεξάνδρας και σε τρία οχήματα του διπλωματικού σώματος. Αφιερώνουν δε τις επιθέσεις αυτές στην Πόλα Ρούπα και την Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου, που συνελήφθησαν πρόσφατα από την Ασφάλεια.

Ισχυρός σεισμός στην Κρήτη

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε χτες λίγο πριν τις 9 το βράδυ την Κρήτη, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους. Ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρο το νησί, με τους Κρητικούς έντρομους να πετάγονται έξω από τα σπίτια τους. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 76 χλμ. νοτιοανατολικά του νησιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ