ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Με συγκεντρώσεις στα μπλόκα και μέσα στις πόλεις συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους

Δύναμη και προοπτική στην πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς δίνει η συμμαχία με τον εργαζόμενο λαό

Προγραμματισμένοι καθημερινοί αποκλεισμοί από το μπλόκο της Νίκαιας
Προγραμματισμένοι καθημερινοί αποκλεισμοί από το μπλόκο της Νίκαιας
Με τα μπλόκα να αυξάνονται και να ισχυροποιούνται και με τη λαϊκή συμπαράσταση κι αλληλεγγύη να δυναμώνει, οι μικρομεσαίοι αγρότες σ' όλη τη χώρα συνεχίζουν τον αγώνα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Αυξάνοντας την αγωνιστική πίεση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, προχωρούν, αποφασιστικά, σε προγραμματισμένους αποκλεισμούς βασικών οδικών αρτηριών κι άλλων επιλεγμένων σημείων, ερχόμενοι, σε κάποιες περιπτώσεις, αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις που στέλνει εναντίον τους η κυβέρνηση.

Παράλληλα, χρησιμοποιούν κι άλλες μορφές πάλης, όπως την οργάνωση συγκεντρώσεων στα μπλόκα και συλλαλητηρίων στις πόλεις, καλώντας τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά, στηρίζοντας ενεργά τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Γιατί, όπως πολλές φορές έχει επισημάνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που συντονίζει την πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση, η συμμαχία με το ταξικό εργατικό κίνημα και το αγωνιστικό κίνημα των άλλων λαϊκών στρωμάτων, δίνει δύναμη και προοπτική στην πάλη της αγροτιάς και, όπως έδειξε η πείρα, μπορεί να αντιμετωπίσει και τις αστυνομοκρατικές προκλήσεις και τις όποιες προβοκάτσιες μπορεί να εκδηλωθούν σε βάρος του αγώνα.

Αγροτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή στη Λάρισα

Από το μπλόκο της Βρυσούλας στη Βόνιτσα
Από το μπλόκο της Βρυσούλας στη Βόνιτσα
Στο πλαίσιο της προσπάθειας η πάλη για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς να γίνει και λαϊκή υπόθεση, το μπλόκο της Νίκαιας οργανώνει αγροτικό συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή τρακτέρ, μεθαύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Παράλληλα, σήμερα Τετάρτη, αγρότες του μπλόκου, με τρακτέρ, θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που γίνεται στη Λάρισα, προκειμένου να αναδειχτούν τα μεγάλα προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας στη χώρα μας.

Με ανακοίνωση - κάλεσμα για το μεθαυριανό αγροτικό συλλαλητήριο, το μπλόκο της Νίκαιας καλεί, να πάρουν μέρος, όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, καθώς τους εργατοϋπαλλήλους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους, τους μαγαζάτορες, τους βιοτέχνες και τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, και τους ανθρώπους της επιστήμης και της λαϊκής διανόησης, τους νέους που σπουδάζουν και τις γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών.

Και επισημαίνει: «Οι μικρομεσαίοι αγρότες βγήκαμε, ξανά φέτος, στα μπλόκα, γιατί η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα που προβάλλαμε στα περσινά 40ήμερα μπλόκα, αλλά με την αντιλαϊκή πολιτική της πρόσθεσε κι άλλα βάρη στις πλάτες μας, που θα μας στείλουν γρηγορότερα στον Καιάδα του ξεκληρίσματος και της εξαθλίωσης.

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας επισκέφθηκε το μπλόκο στην Κουλούρα Ημαθίας
Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας επισκέφθηκε το μπλόκο στην Κουλούρα Ημαθίας
Με το τρίτο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ήρθε ως συνέχεια των δύο μνημονίων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ψηφίστηκε στη Βουλή από τους 222 βουλευτές, επιβλήθηκαν στους αγρότες βαριά φορολογία στο εισόδημα και στις ενισχύσεις, τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια από 13% στο 24%, μεγάλη μείωση και, στη συνέχεια, κατάργηση της επιστροφής του φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο, φόρος στο κρασί και στο τσίπουρο, αύξηση στον ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια, ενώ σχεδιάζεται η επιβολή πρόσθετου "περιβαλλοντικού" τέλους για το νερό ύδρευσης και άρδευσης, ΚΤΕΟ για τα αγροτικά μηχανήματα κι άλλα χαράτσια.

Ακόμα και αυτές τις μέρες, που οι αγρότες είμαστε στα μπλόκα, η κυβέρνηση παίρνει πρόσθετα μέτρα σε βάρος μας, όπως: Η διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και των κάτω από 5.000 ευρώ οφειλών των αγροτών προς τον ΟΓΑ, εκβιάζοντας με κατασχέσεις πάνω από 360.000 μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Το νέο βαρύ χαράτσι για την υποβολή αντιρρήσεων την οποία καλούνται να υποβάλλουν χιλιάδες αγρότες που, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, τα χωράφια τους φαίνονται ως δασικές εκτάσεις και κτηνοτρόφοι που αμφισβητούνται τα βοσκοτόπια τους. Η πώληση των δύο κερδοφόρων εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης που λειτουργούν στη Σερβία, μετά από το κλείσιμο των εργοστασίων της ΕΒΖ στη χώρα μας και το ξεπούλημα "φιλέτων" από την περιουσία της.

Ολα αυτά και πολλά άλλα γίνονται όταν το εισόδημά μας συρρικνώνεται, λόγω των χαμηλών τιμών για τα προϊόντα μας που καθορίζει η "ελεύθερη" αγορά, του διογκωμένου κόστους παραγωγής για ν' αυγαταίνουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων, των δραστικών περικοπών στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις που γίνονται στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Δεν ζητάμε από την κυβέρνηση "ιδιαίτερη μεταχείριση" σε σχέση με άλλους που "βράζουμε στο ίδιο καζάνι". Με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουμε κανένα λόγο να έλθουμε σε αντιπαράθεση, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση, υποκινώντας τον "κοινωνικό αυτοματισμό". Εχουμε κοινά προβλήματα, καθώς δεχόμαστε την ίδια αντιλαϊκή επίθεση, κοινά συμφέροντα και αιτήματα. Επομένως, κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας μας. Η συμμαχία μας δίνει δύναμη και προοπτική στην πάλη μας»

Προγραμματισμένοι αποκλεισμοί δρόμων σε όλη τη Θεσσαλία

Χτες, από τις 4 μ.μ. έως 6 μ.μ., οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας προχώρησαν σε αποκλεισμό της οδικής κυκλοφορίας και στο ρεύμα της Εθνικής Οδού από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, όπως προγραμματισμένα το κάνουν κάθε μέρα.

Σε δίωρους αποκλεισμούς των δρόμων Λάρισας - Κοζάνης, Λάρισας - Αγιάς και του παλιού δρόμου Τρυρνάβου - Ελασσόνας προχώρησαν, επίσης, οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα στον κόμβο Αργυροπουλίου (Μελούνας), Γερακαρίου και Δαμασίου, αντίστοιχα, που έχουν στηθεί στο νομό Λάρισας, ενώ με νέα τρακτέρ ενισχύθηκε το μπλόκο του Αερινού, που έστησαν αγρότες από χωριά της Μαγνησίας.

Και σ' αυτά τα μπλόκα που συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, καθημερινά φτάνουν εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ενίσχυση των μπλόκων και στήσιμο νέων στη Βόρεια Ελλάδα

Νέα μπλόκα στήνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ παράλληλα ενισχύονται όσα υπάρχουν.

Στο πλευρό των αγροτών στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας, βρέθηκαν χτες συνάδελφοί τους αγρότες από το μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας. Οι αγρότες πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού για περίπου μία ώρα.

Εκφράζοντας τη συμπαράσταση του ΕΚ Νάουσας στον δίκαιο αγώνα της αγροτιάς, ο πρόεδρός του Σάκης Τσίτσης, δήλωσε ότι η επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου είναι ενιαία απέναντι σε εργάτες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους. Ενιαία, τόνισε, πρέπει να είναι και η απάντηση.

Το τελωνείο των Ευζώνων στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ παρέμεινε κλειστό και χτες από τους αγρότες του Κιλκίς και άλλων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως από το Νησέλι Αλεξάνδρειας και το Αιγίνιο Πιερίας, τα Γιαννιτσά και η Χαλκηδόνα.

Οι αγρότες των Σερρών, χτες το πρωί, άφησαν τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, στο ύψος του Λευκώνα, και κατευθύνθηκαν με αγροτικά οχήματα, αλλά και με τα επιβατικά αυτοκίνητά τους στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Στο μπλόκο των Μαλγάρων, χτες, οι αγρότες πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών στο ύψος των διοδίων. Οι αγρότες αποφάσισαν το Σάββατο 4/2 να μεταβούν με τα τρακτέρ τους στη Θεσσαλονίκη, όπου διεξάγεται η 10η Διεθνής Εκθεση «Zootechnia».

Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, στο ύψος του Δερβενίου, έξω από τη Θεσσαλονίκη, παρέταξαν χτες τα τρακτέρ τους αγρότες από τις περιοχές Λητής, Δρυμού, Μελισσοχωρίου, Ασσήρου και Λαγκαδά.

Στην Πέλλα, δυναμώνει το Μπλόκο Γυψοχωρίου, και πραγματοποιεί συμβολικούς αποκλεισμούς, ενώ στην Πιερία παραμένει το μπλόκο στην αερογέφυρα στη νότια είσοδο της Κατερίνης.

Οι αγρότες της Χαλκιδικής και της ανατολικής Θεσσαλονίκης διατηρούν το μπλόκο στη Θεσσαλονίκη (πράσινα φανάρια).

Στον Εβρο, οι αγρότες πρωί και απόγευμα πραγματοποιούν αποκλεισμό του κόμβου Θουρίου (μεταξύ Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου) όπου έστησαν μπλόκο με τα τρακτέρ τους.

Μπλόκο υπάρχει επίσης στην Καλλίστη της Ροδόπης.

Στη Δυτική Μακεδονία, σε παναγροτικό συλλαλητήριο στην εφορία Καστοριάς την Παρασκευή 3/2 καλεί η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου Αργους Ορεστικού, κλιμακώνοντας τον αγώνα που ξεκίνησε με το στήσιμο του μπλόκου τη Δευτέρα 30/1 στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού που οδηγεί στο Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής. Την Πέμπτη 2/2 οι αγρότες από το μπλόκο θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του Τελωνείου της Καστοριάς (12.00 - 14.00), με στόχο να αναδειχθεί το ζήτημα των ελληνοποιήσεων σε φασόλια και μήλα που έχει φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς της περιοχής από τη δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους.

Χτες στήθηκε μπλόκο και στη διασταύρωση της Δεβόρας, στον κάθετο δρόμο Αμυνταίου - Φλώρινας, ενώ ενισχύονται τα μπλόκα στο Αντίγονο Φλώρινας, και στην Αγία Κυριακή στο Βόϊο Κοζάνης.

Αύριο Πέμπτη μπλόκο θα στήσουν και αγρότες από τα Γρεβενά στην πρώτη είσοδο Γρεβενών. Την ίδια μέρα το απόγευμα θα γίνει Γενική Συνέλευση των Αγροτικών Συλλόγων του Δήμου Πρεσπών, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για τη δημιουργία μπλόκου στο Τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής.

Σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Ηπειρο

Σταθεροί στις θέσεις τους, ενισχυόμενοι καθημερινά με νέες δυνάμεις αλλά και με την έμπρακτη αλληλεγγύη φορέων του μαζικού εργατικού λαϊκού κινήματος, παραμένουν οι αγωνιζόμενοι μικρομεσαίοι αγρότες και στις άλλες περιοχές της χώρας.

Μεταξύ άλλων:

-- Με τα τρακτέρ να παραμένουν στην Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου στο Λατίφι Αμαλιάδας, οι αγρότες της Ηλείας διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του Πύργου, στις 11 π.μ. Ανάμεσα στα αιτήματα που προβάλλουν είναι η επίλυση από την κυβέρνηση των προβλημάτων που εγείρονται από τους δασικούς χάρτες, δίχως οικονομική επιβάρυνση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

-- Στον κόμβο Ινάχου παραμένουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Αργολίδας. Χτες πραγματοποιήθηκε περιοδεία με συνταξιούχους αγρότες στην Τράπεζα Πειραιώς στο Αργος, ενώ για σήμερα έχουν προγραμματίσει σύσκεψη με μαζικούς φορείς στο Εργατικό Κέντρο Αργολίδας.

-- Οι αγρότες του Αιγίου έχουν στήσει το μπλόκο τους στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών, στο ύψος των βενζινάδικων.

-- Συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στη Σπάρτη την Δευτέρα 6/2 στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης, έπειτα από πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας.

-- Στην Αιτωλοακαρνανία, νέο μπλόκο με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στήθηκε από χτες στο Κεφαλόβρυσο, ενώ παραμένει και ενισχύεται το άλλο μπλόκο του νομού που έχει στηθεί στον «κόμβο Βρυσούλας» στη Βόνιτσα.

-- Σταθεροί στις θέσεις τους και οι μικρομεσαίοι αγρότες της Πρέβεζας που έχουν στήσει μπλόκο στον Λούρο.

-- Στον κόμβο Ανθήλης έχουν παραταχθεί τα τρακτέρ των μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής, ενώ για σήμερα Τετάρτη στις 13.00 μ.μ. το Συντονιστικό του μπλόκου διοργανώνει συλλαλητήριο, καλώντας, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, ανέργους και συνταξιούχος να σταθούν στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

-- Στη θέση «Παλιούρια» στο Μαντούδι έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους οι μικρομεσαίοι αγρότες της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, έπειτα από απόφαση που λήφθηκε στη γενική συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας.

Στην Κρήτη και τη Λέσβο

Στην Κρήτη, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους αγωνιζόμενους αγρότες, ενώ χτες οι Αγροτικοί Σύλλογοι που συμμετέχουν στο μπλόκο των Πραιτωρίων στο Ηράκλειο έκαναν παρεμβάσεις στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων Ηρακλείου και Αρχανών - Αστερουσίων. Επίσης, σε συντονισμό με τη Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ, την Παρασκευή 3/2 πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο ΙΚΑ Εσταυρωμένου, ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για τη μεταβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών προς τον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ και κάτω των 5.000 ευρώ.

Μεγάλη είναι η συμμετοχή και στο άλλο μπλόκο του νησιού, επί της Εθνικής Οδού Χανίων - Ρεθύμνου στα Μεγάλα Χωράφια Χανίων που έχει συγκροτηθεί από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων και Αγροτοκτηνοτροφικούς Συλλόγους του νομού. Χτες επισκέφθηκε το μπλόκο ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των ναυτεργατών στο δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ακόμη, ο Αγροτικός Σύλλογος Πλατάνου του Δ. Αμαρίου Ρεθύμνης σχεδιάζει τη δική του αγωνιστική παρέμβαση στη διασταύρωση «Μάντρες» στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου, τασσόμενος με το αγωνιστικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Στη Λέσβο, τέλος, συλλαλητήριο πραγματοποιούν μικρομεσαίοι αγρότες του νησιού, αύριο Πέμπτη, στις 11.30 π.μ., στην είσοδο του Μανταμάδου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο μπλόκο της Νίκαιας την Κυριακή

Το μπλόκο των μικρομεσαίων αγροτών στη Νίκαια θα επισκεφτεί την Κυριακή 5 Φλεβάρη αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, αποτελούμενη από μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου και των Συλλόγων και Ομάδων της Αττικής.

Για τη μετάβαση στη Νίκαια η ΟΓΕ δρομολογεί λεωφορεία που θα αναχωρήσουν την Κυριακή, στις 7.30 π.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη στο Μεταξουργείο (δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210.36.29.460).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ