ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα ψηφίσματα που ζητούν να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου Πάτρας

Ψήφισμα με το οποίο ζητά από την κυβέρνηση να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να σταματήσει η δικαστική δίωξη του δημάρχου Πάτρας Κώστα Πελετίδη εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας. Θυμίζουμε ότι ο δήμαρχος δικάζεται ύστερα από μήνυση τέως βουλευτή της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος», επειδή υλοποιώντας τις αντίστοιχες ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, δεν διευκόλυνε δράσεις της οργάνωσης.

Στο ψήφισμα, το οποίο υπερψηφίστηκε απ' όλους τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους, αναφέρεται: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Λαρισαίων, με αφορμή τη δίωξη του δημάρχου Δήμου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, εκφράζει την αποφασιστικότητά του να μην επιτρέψει σε κανέναν να κατηγορεί δημάρχους επειδή δεν διευκολύνουν τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής και την εγκληματική της δράση. Ο εγκληματικός της χαρακτήρας απορρέει από την ίδια τη ναζιστική θεωρία την οποία πιστεύει. Απορρέει από τη δολοφονική δράση των ταγμάτων εφόδου της εναντίον των μεταναστών, αντιφασιστών, μελών του εργατικού κινήματος και απλών πολιτών.

Ο λαός της Λάρισας, όλος ο λαός της Ελλάδας έχει μνήμη. Οι θηριωδίες των ναζί μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους, τα ολοκαυτώματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, οι εκτελέσεις αγωνιστών στο Μεζούρλο, μας θυμίζουν την αντίσταση του λαού μας απέναντι στο τέρας του φασισμού, μας εμπνέουν για τους αγώνες του σήμερα. Κανένας δήμαρχος, κανένας αιρετός της αυτοδιοίκησης, κανένας δημοκρατικός πολίτης στη χώρα δεν επιτρέπεται να δίνει βήμα στην προπαγάνδα του μίσους και του ρατσισμού και ακόμα περισσότερο σε μια οργάνωση, όπως η Χρυσή Αυγή, που είναι σε όλους γνωστή για τη φασιστική, τρομοκρατική και εγκληματική της πρακτική. Ζητάμε από την κυβέρνηση να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για να σταματήσει η δικαστική δίωξη του δημάρχου Δήμου Πατρέων Κώστα Πελετίδη».

Να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου Πατρέων ζητούν επίσης το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και ο Σύλλογος των Εν Πάτραις Κεφαλληνών «Ο Αγιος Γεράσιμος». Οι παραπάνω αποφάσεις έρχονται να προστεθούν στις δεκάδες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων δήμων, φορέων και σωματείων της χώρας που στηρίζουν τον δήμαρχο.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Συναυλία αλληλεγγύης στα προσφυγόπουλα με τους «Υπεραστικούς»

«Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες, απομονώνουμε τους φασίστες»: Με το σύνθημα αυτό η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Περιστερίου διοργανώνει συναυλία, το Σάββατο 18 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο ΚΥΒΕ (Εθνάρχου Μακαρίου 1), με το συγκρότημα οι «Υπεραστικοί».

Η Λαϊκή Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να αγκαλιάσουν τα διωγμένα, εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου, προσφυγόπουλα και να απομονώσουν τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές κραυγές. Ταυτόχρονα συνεχίζει τη συλλογή σχολικών ειδών, τροφίμων, βρεφικών ειδών και ό,τι άλλο μπορεί να διαθέσει ο καθένας από το υστέρημά του.

Αλλωστε, για την πρώτη μέρα μαθημάτων των προσφυγόπουλων, η Λαϊκή Επιτροπή καλεί όλους τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τους μαθητές και τους γονείς σε συγκέντρωση υποδοχής έξω από τα σχολεία.

«Ο λαός του Περιστερίου γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει προσφυγιά.Γνωρίζει καλά ότι για την ανεργία, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση δεν ευθύνονται οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης, που μπροστά στο κέρδος ισοπεδώνει τα πάντα, γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους και μαζικούς ξεριζωμούς», σημειώνει η Λαϊκή Επιτροπή και διεκδικεί: Την πλήρη και ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολείο, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ. Με ευθύνη του κράτους να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία των παιδιών, την εξασφάλιση όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε τα προσφυγόπουλα να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ζητά μονιμοποίηση των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης

Το θέμα της μονιμοποίησης των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης έθεσε χτες, με σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, το ΚΚΕ. Στην Επίκαιρη Ερώτηση που υπογράφεται από τον βουλευτή του Κόμματος Χρήστο Κατσώτη, στον υπουργό Εσωτερικών, αναφέρεται:

«Στις 10 Φλεβάρη 2017 ολοκληρώνεται η θητεία των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΠΠΥ) που προσελήφθησαν στις 10 Φλεβάρη 2012, σύμφωνα με το νόμο 3938/2011. Στο σχετικό νόμο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: "Συνιστώνται 4.000 οργανικές επί θητεία θέσεις Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης με αντίστοιχη μείωση οργανικών θέσεων μονίμων πυροσβεστών".

Είναι μεγάλες οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια καταργούσαν οργανικές θέσεις μόνιμων στο Πυροσβεστικό Σώμα και τις αντικαθιστούσαν με άλλες ορισμένου χρόνου. Επίσης μεγάλες ευθύνες έχει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που διατήρησε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς της ύπαρξης τριών διαφορετικών εργασιακών σχέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα, με μόνιμους, πενταετούς θητείας και συμβασιούχους πυροσβέστες.

Σήμερα, η κυβέρνηση προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια των πυροσβεστών και να συγκαλύψει τις προθέσεις της, που είναι η διατήρηση του απαράδεκτου καθεστώτος της τριχοτόμησης του προσωπικού, αξιοποίησε πρόσφατα την απόφαση της Επιτροπής Δευτεροβαθμίου Συμβουλίου Κρίσεως του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, που έκρινε ποιοι από τους πυροσβέστες Πενταετούς Θητείας πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο Πυροσβεστικό προσωπικό και με έντεχνο τρόπο την παρουσίασε σαν μονιμοποίηση των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.

Ομως, από ό,τι φαίνεται, η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση ούτε να νομιμοποιήσει τους ΠΠΥ, αλλά ούτε καν να ανανεώσει την πενταετή θητεία τους. Αυτές οι εξελίξεις θα γεννήσουν νέα τεράστια προβλήματα στο σύνολο των πυροσβεστών. Εγκυμονούν κινδύνους για την πυρασφάλεια της χώρας γενικότερα.

Η ανησυχία των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης είναι έκδηλη. Πληθώρα ανακοινώσεων των Ενώσεων και της Ομοσπονδίας τους αναδεικνύουν το πρόβλημα και απαιτούν λύση από την κυβέρνηση, με τη μονιμοποίηση των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.

Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα τους, για να υπάρχουν μόνιμες και σταθερές σχέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα. Απαιτούμε να αυξηθούν οι δαπάνες των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού και να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, με τη μονιμοποίηση όλων των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και των Συμβασιούχων Πυροσβεστών.

Ερωτάται ο υπουργός:

Θα βάλει τέλος η κυβέρνηση στις διαφορετικές εργασιακές σχέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα;

Θα μονιμοποιήσει τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης και τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες στο Πυροσβεστικό Σώμα;».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συγκροτεί Μονάδα Στοιχείων Επιβατών

Τη συγκρότηση εθνικής Μονάδας Στοιχείων Επιβατών που ουσιαστικά θα φακελώνει τους επιβάτες των πτήσεων ετοιμάζει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η καταγραφή, που θα γίνεται με πρόσχημα τη λεγόμενη «τρομοκρατία», θα περιλαμβάνει στοιχεία για τα ταξίδια των πολιτών. Μεγάλος θα είναι ο αριθμός των στοιχείων που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές ασφαλείας, ανάμεσα σε αυτά ακόμη και τη θέση που θα κάθεται ο επιβάτης σε κάθε μέσο μεταφοράς, ποιος τον συνοδεύει αλλά και αναφορές για τις αποσκευές του.

Ετσι, με απόφασή του, ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας όρισε ειδική επιτροπή η οποία θα ορίσει τις προδιαγραφές για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, λογισμικό και εφαρμογές για τη μελλοντική λειτουργία της εθνικής Μονάδας Στοιχείων Επιβατών. Στα στοιχεία που θα καταγράφονται θα είναι η ημερομηνία κράτησης και έκδοσης εισιτηρίου, διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας, αριθμός τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ταξιδιώτη, όλα τα είδη πληροφοριών για την πληρωμή, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης χρέωσης, το πλήρες δρομολόγιο που ακολουθεί και το ταξιδιωτικό πρακτορείο που χρησιμοποιεί. Στο σύστημα θα εντάσσεται το ταξιδιωτικό ιστορικό του επιβάτη, συμπεριλαμβανομένων των επιβεβαιώσεων κράτησης, του ελέγχου εισιτηρίων, πληροφορίες σχετικά με τη μη εμφάνιση του επιβάτη ή για την αγορά εισιτηρίου την τελευταία στιγμή χωρίς κράτηση. Θα ζητούνται, επίσης, όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες για ασυνόδευτους ανηλίκους.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περσινό Οκτώβρη, «τα κράτη - μέλη θα πρέπει να λάβουν επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα για να καταρτίσουν τις δικές τους Μονάδες Στοιχείων Επιβατών, ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσουν πλήρως την οδηγία της ΕΕ για τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών το αργότερο μέχρι το Μάη του 2018, οπότε λήγει και η προθεσμία για την πλήρη εφαρμογή της οδηγίας. Για να επιταχύνουν τα κράτη - μέλη τις σχετικές εργασίες, η Επιτροπή θα διαθέσει επιπλέον κονδύλια 70 εκατ. ευρώ και θα υποβάλλει ένα σχέδιο εφαρμογής μέχρι το Νοέμβρη του 2016».

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ κοντά στη Λέσβο

Σεισμός 5,3 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε στις 4.24 χτες το πρωί στα παράλια της Μικράς Ασίας, απέναντι από τη Λέσβο. Λόγω του μικρού εστιακού βάθους, μόλις 10χλμ., έγινε αισθητός στα ελληνικά νησιά.

Ηταν ο τρίτος σεισμός μεγέθους μεγαλύτερου των 5 βαθμών μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ δεκάδες είναι οι σεισμοί μικρότερης έντασης που καταγράφονται με επίκεντρο την ίδια περιοχή. Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή έχει θορυβήσει τους κατοίκους, παρόλο που οι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων

Παράσταση διαμαρτυρίας κατά της απόφασης της Περιφερειακής Αρχής Αττικής για την αγορά ακινήτου στον δήμο Περιστερίου, στη θέση Ροσινιόλ, που θα στεγάσει τις κεντρικές της υπηρεσίες, πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, οπότε και θα συζητηθεί το θέμα, οι εργαζόμενοι της Περιφέρειας. Οι εργαζόμενοι ζητούν «τη στέγαση των υπηρεσιών μας σε κτίρια σύγχρονα, οικονομικά, λειτουργικά, που θα έχουν την αναγκαία προσβασιμότητα για εμάς και τους πολίτες. Αν είναι δυνατόν σε ένα κτίριο ανά Περιφερειακή Ενότητα και τομέα. Την αγορά κτιρίων, που θα πληρούν όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις. Την άμεση επισκευή και συντήρηση όλων των κτιρίων όπου στεγαζόμαστε. Την άμεση επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την θέρμανση-ψύξη και την καθαριότητα των χώρων όλων των υπηρεσιών μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ