ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συλλαλητήρια στις 21 Φλεβάρη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και το συμβιβασμό με τη μίζερη ζωή

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

«Δε θα γίνουμε θεατές στην εξαθλίωσή μας!», τονίζει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για τα συλλαλητήρια
«Δε θα γίνουμε θεατές στην εξαθλίωσή μας!», τονίζει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για τα συλλαλητήρια
Στη μάχη της προετοιμασίας για τα συλλαλητήρια που οργανώνονται την Τρίτη 21 Φλεβάρη στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, μπαίνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, σχεδιάζοντας τη δράση τους για την επιτυχία τους.

Στο επίκεντρο της παρέμβασής τους προτάσσεται η ανάγκη να μην μείνουν οι εργαζόμενοι θεατές στο σίριαλ της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης, να μην δεχθούν να παρακολουθήσουν για ακόμα μια φορά να μοιράζονται και να ξαναμοιράζονται από την κυβέρνηση και τα διάφορα επιτελεία του συστήματος οι ρόλοι του «καλού» και του «κακού» ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ. Αντί να περιμένουν με τα χέρια σταυρωμένα τα νέα μέτρα σε βάρος των δικαιωμάτων τους και της ζωής τους, να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους για ανάκτηση των απωλειών, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, εργατικά - λαϊκά δικαιώματα με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο στις 21/2 θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στον Πειραιά, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στην Ελευσίνα, σωματεία και φορείς του Θριασίου καλούν στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων.

Στην Καλαμάτα, συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μαρτίου, με τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας και Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας να καλούν σε συμμετοχή.

Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.

Στη Θεσσαλία

Την επόμενη μέρα των συλλαλητηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 22 Φλεβάρη, τη σκυτάλη παίρνει η Λάρισα, με τη συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο του νομού, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ηδη, εργατικά σωματεία - όπως αυτά των Εμποροϋπαλλήλων, του Μετάλλου, των Ιδιωτικών Κλινικών - προγραμματίζουν περιοδείες στους χώρους δουλειάς, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος. Για το συλλαλητήριο, καθώς και για το 30ό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας που έχει προγραμματιστεί για τις 19/2, θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, σήμερα, Παρασκευή, στις 11.30 π.μ., στα γραφεία του, εκπρόσωποι του ΕΚΛ.

Στις 22/2 στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου θα γίνει συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και στα Τρίκαλα, ενώ στον Βόλο ορίστηκε την Τρίτη 21/2, στις 6.30 μ.μ., στη πλατεία Πανεπιστημίου. Για την καλύτερη προετοιμασία του, αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών.

Σύσκεψη από τη Γραμματεία Εύβοιας

Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ οργανώνει σύσκεψη με σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους, σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στη σύσκεψη θα συζητηθεί η οργάνωση του αγώνα και των πρωτοβουλιών των σωματείων, με βάση και το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για συλλαλητήρια στις 21/2.

«Οι εκπρόσωποι των κεφαλαιοκρατών διαπραγματεύονται για τα συμφέροντά τους και σχεδιάζουν την επιβολή και άλλων μέτρων, όπως το αφορολόγητο, οι ομαδικές απολύσεις κ.ά. Με αφορμή το κλείσιμο της "αξιολόγησης" θέλουν να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι τη σφαγή των δικαιωμάτων τους. Απέναντι στις δικές τους επιδιώξεις αντιπαραθέτουμε, τις δικές μας ανάγκες», αναφέρει η Γραμματεία στο κάλεσμά της.

Ο αγώνας απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας

«Οργανώνουμε τον αγώνα - Περνάμε στην αντεπίθεση»: Με το σύνθημα αυτό απευθύνεται στους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το οποίο έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 21/2, με προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος.

Απευθυνόμενο σε κάθε οικοδόμο και εργαζόμενο στον κλάδο των κατασκευών, το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Για άλλη μια φορά ζούμε τις "κόντρες" και τα παζάρια της κυβέρνησης με τους δανειστές. Για μια ακόμα φορά ετοιμάζουν νέα μέτρα που θα έρθουν να προστεθούν στα προηγούμενα και θα έχουν σαν αποτέλεσμα να πέσει κι άλλο το μεροκάματο, η σύνταξη, θα χτυπηθούν ακόμα παραπέρα ό,τι δικαιώματα έχουν απομείνει, ακόμη και το δικαίωμα να παλέψεις απέναντι σ' αυτή την επίθεση για να διεκδικήσεις έστω και κάτι από τον πλούτο που παράγεις.

Και από αυτή τη διαπραγμάτευση γίνεται φανερό πως η κυβέρνηση παλεύει για τα συμφέροντα των κατασκευαστικών ομίλων, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και όλων αυτών που ζουν από τον ιδρώτα το δικό μας και τον πλούτο που εμείς παράγουμε. Ο,τι ζητάνε αυτοί είναι και τα μέτρα που περιέχουν τα τρία μνημόνια».

Τονίζει ακόμα την ανάγκη κάθε εργαζόμενος να πάρει τη θέση του στον αγώνα: «Συνάδελφοι, ο αγώνας, για να έχει αποτέλεσμα, απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας. Δε γίνεται με ανάθεση, από τον καναπέ ή το καφενείο. Ο,τι κερδίσαμε, το κερδίσαμε όταν "αγκομαχούσαν" τα πεζοδρόμια από τους οικοδόμους, όχι όταν "αναστενάζανε" τα τηλεκοντρόλ. Οταν παλεύαμε να πάρουμε πίσω τον πλούτο που εμείς παράγουμε κι όχι τα όποια ψίχουλα πέφτουν από το τραπέζι», υπογραμμίζει.

Υπενθυμίζεται ότι κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο έχει απευθύνει στους αυτοαπασχολούμενους η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Απάντηση με παράσταση διαμαρτυρίας από το ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη
Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Εβρου στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποίησε χτες το απόγευμα η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με αφορμή την επίσκεψη στον Εβρο της υπουργού Εργασίας, Εφης Αχτσιόγλου, και του νέου ειδικού γραμματέα Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Ν. Ηλιόπουλου.

Η συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Εβρου έγινε κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου, όπως αναφέρθηκε, η υπουργός να ενημερώσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών. Πέρα, βέβαια, από το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «κουκουλώσει» τις τεράστιες ευθύνες της για τη «νόμιμη» εργασιακή ζούγκλα που διατηρεί, μονιμοποιεί και βαθαίνει, οι συναντήσεις αυτές από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (είχαν προηγηθεί αντίστοιχες σε Πάτρα, Μεσολόγγι κ.α.) επιχειρούν να καλλιεργήσουν ένα κλίμα «διαλόγου με τους εργαζόμενους», την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μεθοδεύει τα νέα αντεργατικά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Απέναντι σε αυτήν την επιχείρηση οι εργαζόμενοι, που διαδήλωσαν μαχητικά έξω από το Εργατικό Κέντρο, κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση, για την υπηρέτηση του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, των μονοπωλιακών ομίλων, ετοιμάζεται να σφίξει και άλλο τη θηλιά στο λαιμό της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Πάνω στο έδαφος των προηγούμενων αντεργατικών μέτρων που έχουν τσακίσει τη ζωή των εργατών, έχουν συμφωνήσει στο νέο γύρο επίθεσης με νέα μέτρα που αφορούν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, την εκτεταμένη φοροληστεία και τη μείωση του αφορολόγητου σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, νέες αντιλαϊκές συμφωνίες για μετά το 2018.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ
1,1 εκατ. άνεργοι... χωρίς τους «μισοάνεργους»

Τους 1.100.118 έφτασαν οι άνεργοι το Νοέμβρη του 2016, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με το ποσοστό της επίσημης ανεργίας να διαμορφώνεται στο 23%, όσο ήταν και τον Οκτώβρη του 2016 και έναντι ποσοστού 24,5% το Νοέμβρη του 2015.

Για τον ίδιο μήνα, το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.683.795 άτομα. Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ήταν 3.252.309 άτομα.

Με κριτήριο το φύλο, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών διαμορφώθηκε στο 27,5% και των αντρών στο 19,4%.

Με κριτήριο την ηλικία, η ομάδα 15-24 ετών παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (45,7%) και ακολουθεί η ομάδα 25-34 ετών (29,9%).

Τέλος, με βάση τη γεωγραφική περιοχή, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας (27,2%) και ακολουθούν Μακεδονία - Θράκη (24,4%) και Θεσσαλία - Στερεά Ελλάδα (23,9%).

Υπενθυμίζουμε ότι σε όλα τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία ακολουθούν τα κριτήρια της ΕΕ, συγκαλύπτεται το πραγματικό μέγεθος της ανεργίας (π.χ. δεν θεωρείται άνεργος όποιος έχει δουλέψει έστω και μία ώρα την προηγούμενη βδομάδα από την έρευνα), ενώ επιπλέον στην επίσημη ανεργία δεν συμπεριλαμβάνονται οι... «μερικώς άνεργοι», όπως αποκαλεί επισήμως η ΕΕ όσους υποαπασχολούνται, οι ενταγμένοι σε διάφορα προγράμματα «κατάρτισης» κ.ο.κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ