ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογραφική λέσχη αφιερωμένη στον Σεργκέι Αϊζενστάιν

Ιδρύεται σήμερα στην «Αλκυονίδα», με αφορμή την επέτειο 69 χρόνων από το θάνατό του

Αλλη μια επέτειος σήμερα για έναν μεγάλο της Τέχνης, αυτή τη φορά της τέχνης του κινηματογράφου: Συμπληρώνονται 69 χρόνια από το θάνατο του Σεργκέι Αϊζενστάιν.

Σκηνοθέτης, θεωρητικός της Τέχνης, της τεχνικής του κινηματογράφου, πρωτοπόρος δάσκαλος στη χρήση του μοντάζ, συνολικά ένας από τους πρωτοπόρους του σοβιετικού αλλά και παγκόσμιου κινηματογράφου, ο Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν επηρέασε σημαντικά την 7η τέχνη.

Γεννήθηκε στη Ρίγα στις 23 Γενάρη 1898. Το 1915 ξεκίνησε σπουδές μηχανικού στην Πετρούπολη. Παράλληλα, ασχολείται με τη ζωγραφική... Την άνοιξη του 1918 κατατάσσεται εθελοντής στον Κόκκινο Στρατό. Ασχολείται και με το θέατρο... Το 1924 γύρισε την πρώτη του ταινία, την «Απεργία», που έκανε μεγάλη εντύπωση. Ενα χρόνο αργότερα, η σοβιετική κυβέρνηση του αναθέτει τη δημιουργία ενός κινηματογραφικού έργου για την επέτειο των 20 χρόνων από την επανάσταση του 1905. Ο Αϊζενστάιν αποφασίζει να επικεντρωθεί στην εξέγερση στο «Θωρηκτό Ποτέμκιν». Η ταινία γυρίστηκε μέσα σε λίγες βδομάδες στην Οδησσό, με μερικούς ηθοποιούς, τον πληθυσμό της πόλης και ναύτες του Κόκκινου Στόλου. Ετσι γεννήθηκε ένα αριστούργημα που μέχρι σήμερα αποτελεί σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου.

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο από το θάνατο του Αϊζενστάιν το 1948, η «New Star» προχωράει στο πλαίσιο και του ετήσιου αφιερώματός της στα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση στην ίδρυση της «Κινηματογραφικής Λέσχης Αθήνας - Σεργκέι Αϊζενστάιν».

Η πρώτη συνάντηση και ίδρυση της λέσχης γίνεται σήμερα στις 3 μ.μ. στο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ» new star art cinema (Ιουλιανού 42, πλ. Βικτωρίας). Η πρόσκληση είναι ανοικτή σε όσους θέλουν να συμμετέχουν στην κινηματογραφική λέσχη, που θα είναι αφιερωμένη στον πρωτοπόρο ιδιοφυή Ρώσο θεωρητικό της τέχνης του κινηματογράφου και θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στις ταινίες μυθοπλασίας, στη σκηνοθεσία και την ηθοποιία.

Η «Κινηματογραφική Λέσχη Αθήνας - Σεργκέι Αϊζενστάιν» ιδρύεται με σκοπό την προβολή ποιοτικών ταινιών μυθοπλασίας. Πριν από κάθε προβολή, θα υπάρχει εισήγηση από έναν γνώστη της ταινίας και θα ακολουθεί συζήτηση σχετικά με τα θέματα που θίγονται στην ταινία. Επίσης, θα γίνονται σεμινάρια Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου και ένα ειδικό Αφιέρωμα στον Σεργκέι Αϊζενστάιν, με προβολές, ομιλίες, εκθέσεις, συζητήσεις.

Η έδρα της θα βρίσκεται στο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ» new star art cinema όπου θα γίνονται προβολές κάθε δύο Κυριακές (ώρα 2 μ.μ.) και σεμινάρια κάθε Σάββατο (ώρα 2 - 4 μ.μ.).

Τα μέλη της θα έχουν ιδιαίτερα προνόμια στο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ», με δωρεάν είσοδο για προβολές και εκδηλώσεις, ειδικά προνομιακές τιμές εισιτηρίων για προβολές ταινιών σε Φεστιβάλ, προτεραιότητα σε πρεμιέρες και εκδηλώσεις, εκπτώσεις σε βιβλία και CD-DVD κ.ά.

Πρεμιέρα του έργου «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία»

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Στ. Κραουνάκη
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Στ. Κραουνάκη
Το έργο «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ, σε λιμπρέτο, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, έκανε προχτές το βράδυ πρεμιέρα, στο Θέατρο Τέχνης «Καρόλου Κουν» της οδού Φρυνίχου, στην οποία παραβρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το έργο, ορόσημο του σουρεαλιστικού κινήματος, «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» (Ροζέ Βιτράκ-1928) που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα από τον Κάρολο Κουν κατά την περίοδο 1973-'74, ανεβαίνει και πάλι στο Θέατρο Τέχνης και πρώτη φορά παγκοσμίως με τη μορφή μουσικού έργου.

Ο Βικτώρ είναι ένα «παρά φύσιν έξυπνο», υπερανεπτυγμένο εννιάχρονο αγόρι που καταλαβαίνει τα πάντα, αλλά δεν έχει προλάβει ακόμα να ζήσει τίποτα. Τη μέρα των γενεθλίων του, αυτό το μέχρι σήμερα παιδί - υπόδειγμα με την προδιαγεγραμμένη «καριέρα μοναχογιού» της αστικής τάξης, αποφασίζει να «τινάξει το σπίτι του στον αέρα». Αποκαλύπτοντας τη μοιχεία του πατέρα του, ο Βικτώρ θα ξεσκεπάσει με βίαιο τρόπο όλη την υποκρισία και τη σαπίλα της οικογένειας, αλλά και της τάξης του. Θα σπείρει την καταστροφή. Αλλά θα καταστραφεί και ο ίδιος. Γιατί θα συνειδητοποιήσει ότι έχει ήδη «μολυνθεί» από το περιβάλλον του. Και ότι είναι πολύ μικρός και ανίκανος ν' αλλάξει οτιδήποτε γύρω του. Πόσο, αλήθεια, λυτρωτικός μπορεί να είναι ο θάνατος για ένα εννιάχρονο παιδί που συνειδητοποιεί ότι δεν έχει νόημα να ζήσει άλλο...;

Δραματoλόγος παράστασης: Πλάτων Μαυρομούστακος. Σκηνικά - Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Χορογραφίες: Μαρίζα Τσίγκα. Σχεδιασμός Φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου. Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη.

Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Βικτώρ: Σταμάτης Κραουνάκης, Λιλή: Χάρης Φλέουρας, Εσθήρ: Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αιμιλία/ Ιντά: Φένια Παπαδόδημα, Κάρολος: Χρήστος Γεροντίδης, Θηρεσία: Μαρία Τζάνη, Αντουάν: Γεράσιμος Γεννατάς, Στρατηγός: Κωνσταντίνος Ευστρατίου. Συμμετέχουν: Βασιλίνα Κατερίνη, Μάριος Κρητικόπουλος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Κώστας Κουτρούλης. Μουσική Διεύθυνση, πιάνο: Βασίλης Ντρουμπογιάννης. Κιθάρες, Κρουστά: Βάιος Πράπας.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή στις 21.15.

«Αυτή η νύχτα μένει» για έξι παραστάσεις

Η παράσταση «Αυτή η νύχτα μένει», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή, σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή, παρουσιάζεται, από χτες, στο πλαίσιο της έκθεσης «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη», μόνο για 6 παραστάσεις.

Ερωτες, συγκρούσεις, πάθη, πειρασμοί, ντίβες της νύχτας, σουξέ, ψέματα, ζημιές, κίνδυνοι, μυστικά, φιλοδοξίες, ίντριγκες, λαμέ, σαμπάνια και βαρύ μακιγιάζ. Ενα οδοιπορικό στη μακριά Νύχτα της δεκαετίας του '80.

Παίζουν: Θάνος Αλεξανδρής, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Νίκος Λεκάκης, Νίκος Μαγδαληνός, Νικόλας Μακρής, Λίλα Μπακλέση, Μάγδα Πένσου, Ιωσήφ Πολυζωίδης, Ομηρος Πουλάκης, Ρένος Ρώτας, Βερόνικα Τουρσιάδου. Σύλληψη - Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Κίρκη Καραλή. Δραματουργική επεξεργασία: Κίρκη Καραλή, Αναστασία Τζέλλου. Χορογραφίες: Δήμητρα Χαραλάμπους. Μουσική: Κώστας Βόμβολος. Σκηνικά: Ζωή Μολυβδά - Φαμέλη. Κοστούμια: Απόστολος Μητρόπουλος. Βοηθοί σκηνοθέτη: Αναστασία Τζέλλου, Μαριάνθη Γραμματικού, Τζέσσικα Κουρτέση, Αντζελα Τζάνου.

Παραστάσεις: Παρασκευή, 10 & 17 Φλεβάρη 2017, 21.30. Σάββατο, 11 & 18 Φλεβάρη 2017, 23.00. Κυριακή, 12 & 19 Φλεβάρη 2017, 20.00. Διάρκεια: 130' (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: 11 ευρώ. Ταμείο: 13 ευρώ.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου μεταμορφώνεται σε Μήδεια του έρωτα

akis christou

Η Ρίτα Αντωνοπούλου μεταμορφώνεται σε Μήδεια του έρωτα... για να διηγηθεί μέσα από τραγούδια την ιστορία κάθε ανθρώπου που ερωτεύεται οριστικά και αμετάκλητα. Πρόκειται για την παράσταση με τίτλο «Του Ερωτα...» που από την Τετάρτη 15 Φλεβάρη και για τέσσερις παραστάσεις (22/2, 1/3, 8/3) παρουσιάζεται στη θεατρική σκηνή του gazarte (Βουτάδων 32-34, Γκάζι, τηλ. 210.3460.347).

Μία γυναίκα αλλάζει πατρίδα για χάρη του έρωτα, μαθαίνει μια ξένη γλώσσα, ζει σε έναν κόσμο που δεν την καταλαβαίνει κι εκείνη δεν κατανοεί. Παγιδευμένη στο χώρο και στο χρόνο. Μακριά από τον τόπο της χωρίς προοπτική. Κουβαλά στη βαλίτσα της το παρελθόν και το μέλλον της και διαπιστώνει πως οι μεγάλοι έρωτες, ποτέ, δεν είναι για πάντα.

Η παράσταση «Του Ερωτα...» είναι ένα μεικτό θέαμα, όπου η μουσική συναντά το θέατρο, στη θεατρική σκηνή του gazarte με την Ρίτα Αντωνοπούλου σε 7 ερωτικά ποιήματα, 18 τραγούδια και 11 αποσπάσματα από τη Μήδεια του Ευριπίδη.

Ενορχήστρωση: Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Σταύρος Καβαλιεράτος. Κιθάρα: Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Κοντραμπάσο: Σταύρος Καβαλιεράτος. Ακορντεόν: Τάσος Αθανασιάς. Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης. Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος. Κείμενα, επιλογή τραγουδιών: Κωνσταντίνα Βαρσάμη.

Προστίθεται μία ακόμα μέρα παράστασης

Με επιτυχία συνεχίζονται οι παραστάσεις του έργου της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου«Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17», στη σκηνή Black Box του θεάτρου «Επί Κολωνώ» (Ναυπλίου 12, Αθήνα), και λόγω αυξημένης προσέλευσης προστίθεται μία ακόμα μέρα παράστασης. Ετσι από τις 18 Φλεβάρη, παραστάσεις θα γίνονται κάθε Σάββατο στις 6.30 μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 9.15 μ.μ.

Παιδί προσφύγων από την Ιωνία, η Αθηνά Χατζηεσμέρ ή Εσμερίδου γεννήθηκε το 1927 και έζησε στον Ταύρο. Εφηβη ακόμα, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και αγωνίστηκε μαζί με χιλιάδες άλλους νέους, για μια ελεύθερη από τους φασίστες κατακτητές Ελλάδα και μια πιο δίκαιη κοινωνία. Στις 2 Οκτώβρη 1944, στα 17 της χρόνια, και αφού βασανίστηκε αρνούμενη να καταδώσει τους συναγωνιστές της, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, λίγες μέρες πριν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Αθήνα.

Στην παράσταση, μέσα από τη μνήμη, τις αισθήσεις και τους ήχους της μουσικής, παρακολουθούμε τις άχρονες στιγμές που συνθέτουν το ψυχικό και πνευματικό τοπίο της Αθηνάς τη στιγμή της εκτέλεσής της...

Το ρόλο της Αθηνάς ερμηνεύει η Ηλιάνα Μαυρομάτη, μαζί της στη σκηνή ο μουσικοσυνθέτης Ισίδωρος Πάτερος. Κείμενο: Θαλασσιά Αντωνοπούλου. Σκηνοθετική επιμέλεια - Φωτισμοί: Σάββας Στρούμπος. Πρωτότυπη Μουσική: Ισίδωρος Πάτερος. Επιμέλεια Κίνησης: Φαίδρα Σούτου.

Γενική είσοδος 12 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων 8 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ