ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Εργασιακά και δημοσιονομικά στο κέντρο του παζαριού

Την καραμέλα με τα «αντισταθμιστικά» σερβίρουν πάλι, για να περάσει ευκολότερα το αντιλαϊκό πακέτο

Από τη συνάντηση Τσακαλώτου - Μοσκοβισί προχτές στην Αθήνα

Eurokinissi

Από τη συνάντηση Τσακαλώτου - Μοσκοβισί προχτές στην Αθήνα
«Αυτό που πρέπει να συμφωνηθεί είναι η δημοσιονομική τροχιά και η αγορά εργασίας», τόνισε χτες υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, ενόψει της συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, δίνοντας το στίγμα για το πού βρίσκονται τα παζάρια κυβέρνησης - κουαρτέτου τη δεδομένη στιγμή.

Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζεται ότι το κλείσιμο της «αξιολόγησης» προϋποθέτει τη συμφωνία σε «τεχνικό επίπεδο», τη δουλειά δηλαδή που θα διεκπεραιωθεί με την επιστροφή των κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, με συγκεκριμένα στοιχεία ως προς τα «δημοσιονομικά κενά» στα επόμενα χρόνια, άρα και ως προς το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων και για την περίοδο μετά το 2018.

Το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ οι αποφάσεις παραπέμπονται για επόμενη συνεδρίαση. Οι αντιλαϊκές διεργασίες, όπως τις περιγράφει ο ίδιος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τα παρακάτω ζητήματα:

  • Στο προσεχές Γιούρογκρουπ, θα γίνει αποτίμηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των «θεσμών», σε σχέση με τους όρους για την επιστροφή του κουαρτέτου. Εφόσον τις αμέσως επόμενες μέρες διαπιστωθούν ικανές συγκλίσεις, συγκυβέρνηση και «θεσμοί», μέχρι τη Δευτέρα, θα αποφασίσουν τους όρους που θα επιτρέπουν την επιστροφή των κλιμακίων του κουαρτέτου, έτσι ώστε να υπάρξει μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
  • Το μέγεθος του επόμενου αντιλαϊκού πακέτου (αναμένεται σε 2% του ΑΕΠ ή πάνω 3,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση) θα συμφωνηθεί όταν τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέψουν στην Αθήνα και επεξεργαστούν τα στοιχεία.
  • Σε σχέση με το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα Εργασιακά, τονίζεται ότι «η θέση των θεσμών και των Ευρωπαίων είναι πως δεν μπορεί να υπάρχει υπαναχώρηση σε προσυμφωνημένες μεταρρυθμίσεις».
  • Τα αντιλαϊκά μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης» βρίσκονται στον πυρήνα της διαπραγμάτευσης. «Αποτελεί ερώτημα ποια από τα έσοδα είναι μόνιμα», τόνισε χαρακτηριστικά, σχετικά με την «υπεραπόδοση» των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, καθώς, όπως είπε, «πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι εφάπαξ έσοδα» και ότι δεν θα έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου...
  • Αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ και τους ανταγωνισμούς με την Ευρωζώνη (διαχείριση κρατικού χρέους κ.ά.), σημείωσε ότι το Ταμείο θα μπορούσε να αλλάξει τις εκτιμήσεις του «κάποια στιγμή» μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο».
  • Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση της συμφωνίας προϋποθέτει τη νομοθέτηση των «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων από την ελληνική Βουλή. Επίσης, την επικύρωση της συμφωνίας από ορισμένα κοινοβούλια της Ευρωζώνης, προκειμένου να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση χρηματοπιστωτικής στήριξης από την πλευρά του ESM...

«Το να περιμένεις δεν κάνει την κατάσταση καλύτερη, αλλά χειρότερη», επισήμανε ο ίδιος αξιωματούχος, πιέζοντας στην κατεύθυνση τού να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία.

Στην «πρέσα» το αφορολόγητο

Στο ζήτημα της περαιτέρω συρρίκνωσης του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες) επανήλθε χτες η πλευρά του ΣΕΒ. «Το να εισπράττονται λίγα από πολλούς αντί πολλά από λίγους, δεδομένου ότι άνω του 50% των φορολογουμένων, όπου έχει εφαρμογή το αφορολόγητο, δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος σήμερα, θα επιτρέψει τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου με στόχο την τόνωση της ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας, με μείωση της φορολογίας της εργασίας και των επιχειρήσεων, και την άσκηση στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής», σημειώνουν οι εγχώριοι βιομήχανοι.

Ο ΣΕΒ «σηκώνει» πάλι το ζήτημα των περικοπών στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει η εργοδοσία, στην προοπτική τόνωσης της ανάκαμψης του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, βάζοντας πλάτες στη συγκυβέρνηση και το κουαρτέτο σε σχέση με τις λεγόμενες «αντισταθμιστικές παρεμβάσεις», επικεντρώνουν «στην κατάργηση προνομίων» (σ.σ. έτσι χαρακτηρίζουν το αφορολόγητο που έχει απομείνει για μερίδα των λαϊκών στρωμάτων) και «να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά οι πόροι για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας».

Με άλλα λόγια, ο ΣΕΒ ζητάει διεύρυνση της φορολογικής βάσης για να πληρώνουν άμεσο φόρο και τα φτωχότερα από τα λαϊκά στρώματα, ενώ από την άλλη προτείνει ως «αντιστάθμισμα» μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, κατάσταση στην οποία καταλήγουν πολλά από τα λαϊκά νοικοκυριά που «στεγνώνουν» κυριολεκτικά από τους άμεσους και έμμεσους φόρους, τη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, το κόψιμο επιδομάτων κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επιβεβαιώνεται και σήμερα, οι πόροι «εξοικονομούνται» από την ένταση της επίθεσης σε βάρος συνολικά των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων και των φτωχότερων τμημάτων του λαϊκού πληθυσμού.

Ενδοαστικοί ανταγωνισμοί και κόντρες

Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο έρχονται και δεύτερες σκέψεις σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα», με φόντο τους ανταγωνισμούς της Ευρωζώνης με την πλευρά των ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μ. Βέμπερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», τονίζει: «Τόσο η Ευρώπη όσο και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει».

Ο ίδιος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, είπε: «Δεν επιθυμούμε ο Ντόναλντ Τραμπ και οι ΗΠΑ να αποφασίζουν για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Η ΕΕ είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της με τις δικές της δυνάμεις». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU), Φ. Κάουντερ, διαψεύδει ότι διαφαίνεται αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβέρνησης, λέγοντας «να μην έχει αυταπάτες η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς ΔΝΤ δεν θα δοθεί η επόμενη δόση».

Η «εμβάθυνση» της ΟΝΕ

Την ίδια ώρα, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, επανέφερε το ζήτημα των διεργασιών γύρω από την περαιτέρω «εμβάθυνση» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) στην Ευρωζώνη. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της συγκρότησης υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης καθώς και προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, ο οποίος θα είναι ξεχωριστός από αυτόν της ΕΕ.

«Είμαι υπέρ ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης. Είμαι υπέρ ενός προϋπολογισμού ή μιας δημοσιονομικής δυνατότητας της Ευρωζώνης να διαχειρίζεται ένα ορισμένο ποσό, ικανό να μας βοηθήσει να επενδύσουμε από τη μια πλευρά και επίσης να καταπολεμήσουμε την ανεργία», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η κύρια απειλή για την ανάπτυξη είναι η έλλειψη επενδύσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σχεδιαζόμενη τραπεζική ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί, ώστε να διασφαλισθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ΕΡΤ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραχωρήσει συνέντευξη αύριο Σάββατο, στις 12.30 το μεσημέρι στην ΕΤ1 στην εκπομπή «Επτά» και την δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ