ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ
Πρωτοβουλίες διεκδίκησης του δικαιώματος στις σπουδές

Συνεχίζοντας τον αγώνα για το δικαίωμα των σπουδαστών των οποίων έχουν εγκριθεί οι μετεγγραφές να σπουδάσουν, η Επιτροπή Μετεγγραφέντων του ΤΕΙ Αθήνας μαζί με Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών προχώρησαν χτες το πρωί σε κατάληψη της διοίκησης του Ιδρύματος.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης ενημέρωσαν τους σπουδαστές και συνέλεξαν υπογραφές στα μαθήματα, για τον δίκαιο αγώνα των μετεγγραφέντων σπουδαστών, για το ότι στην προσπάθειά τους να σπουδάσουν χωρίς εμπόδια και να έχουν ζωή με δικαιώματα αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και κοινός πρέπει να είναι ο αγώνας τους, ενώ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με καθηγητές. Τα αιτήματα των μετεγγραφέντων στηρίζουν με αποφάσεις τους μια σειρά φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.

Οπως σημειώνουν σε δελτίο Τύπου οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ Αθήνας, μετά το τμήμα της ΣΤΕΤΡΟΔ, έγιναν δεκτοί οι μετεγγραφέντες και από το Τμήμα της Διοίκησης Επιχειρήσεων και απομένουν πλέον να γίνουν αποδεκτοί σε Μαιευτική, Νοσηλευτική και Πληροφορική.

«Οι οικογένειές μας έχουν πληρώσει πολύ ακριβά με χαράτσια και φόρους για να έχουμε τη δυνατότητα να σπουδάζουμε», σημειώνουν οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ, δηλώνοντας ότι ο αγώνας συνεχίζεται απαιτώντας: Κανένας σπουδαστής να μη μείνει εκτός σπουδών. Να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις των μετεγγραφέντων. Να ολοκληρωθούν τώρα οι διαδικασίες εγγραφής στις σχολές και να μη χάσουν άλλο χρόνο. Να δοθούν όλοι οι κωδικοί για να προμηθευτούν οι σπουδαστές βιβλία, πάσο, μειωμένη κάρτα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και κάρτα σίτισης. Ολοι οι φοιτητές από μετεγγραφή να μπορούν να τρώνε δωρεάν στις λέσχες των σχολών τους. Επαρκή κρατική χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων. Πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Ζητούν να στηριχθούν σχολεία και εκπαιδευτικοί νησιωτικών περιοχών

Αμεσα μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε νησιωτικές περιοχές και των σχολείων ζητούν μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών. Αντιπροσωπεία τους επέδωσε χτες στα πολιτικά κόμματα στη Βουλή (πλην της Χρυσής Αυγής) το ψήφισμα, στο οποίο διατυπώνονται συγκεκριμένα αιτήματα με βάση τα προβλήματα που προκύπτουν από τις μεγάλες αποστάσεις, τις δυσκολίες μετακίνησης ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες και τις γενικότερες συνθήκες διαβίωσης.

Το ψήφισμα υπογράφουν οι ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λήμνου, Ζακύνθου, Θήρας, Πειραιά, Β' Δωδεκανήσου, Λέσβου, Πάρου - Αντιπάρου, Σάμου, Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου, Λέσβου, Κω - Νισύρου, Χίου, Πάρου - Αντιπάρου, Σάμου, Αργοσαρωνικού, Ικαρίας, Νάξου, Ανδρου, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.

«Οι διεκδικήσεις που προβάλλουμε δεν αποτελούν στενά αιτήματα του κλάδου αλλά αφορούν τους όρους παροχής του δικαιώματος στη μόρφωση για τους μαθητές αυτών των περιοχών. Ταυτόχρονα, αποτελούν και διεκδικήσεις συνολικά των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών (εργαζόμενοι, μικροεπαγγελματίες, μαθητές κ.ά.) που πλήττονται από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα, και ζητείται από την κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να παρθούν μέτρα για: Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και όλου του απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών όλων των σχολείων και όλων των μαθητών. Απεγκλωβισμός εδώ και τώρα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που είναι εγκαταλελειμμένοι στα λεγόμενα «κέντρα φιλοξενίας» και ελεύθερη μετακίνηση προς τους τόπους προορισμού τους. Μέτρα για τη φροντίδα και την Εκπαίδευση των μικρών παιδιών με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας. Φθηνές, ασφαλείς, τακτικές δημόσιες συγκοινωνίες, με παροχή έκπτωσης 50% στους εκπαιδευτικούς, χωρίς πλαφόν και περιορισμούς, με καράβια, αεροπλάνα και ΚΤΕΛ. Επιδότηση ενοικίου 50% σε όλους τους εκπαιδευτικούς που νοικιάζουν σπίτι, δωρεάν στέγαση εκεί που υπάρχουν οι δυνατότητες και οι υποδομές, δωρεάν σίτιση σε λέσχες. Επαναφορά των επιδομάτων παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών στο επίπεδο του 2009 και γενικότερη κάλυψη των απωλειών. Παροχή επιδόματος θέρμανσης. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης και επαναφορά του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ. Να αποτελέσουν βασικό κριτήριο η νησιωτικότητα, το παραμεθόριο και προβληματικό των περιοχών στον ανακαθορισμό της μοριοδότησης των σχολείων και στον καθορισμό επιπλέον σχολείων ως δυσπρόσιτων. Να αποδοθούν τα μόρια των υφιστάμενων δυσπρόσιτων για τα χρονικά διαστήματα που δεν έχουν προσμετρηθεί.

Τα αποτελέσματα του Συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο το 13ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), με την εκλογή της νέας Διοικούσας Επιτροπής.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) στους πανεπιστημιακούς πήρε τρεις έδρες στη νέα Διοικούσα Επιτροπή, αυξάνοντας κατά μία τις έδρες της από το προηγούμενο Συνέδριο. Αναλυτικά τα αποτελέσματα για τη ΔΕ έχουν ως εξής:

Ψήφισαν 167 αντιπρόσωποι και όλα τα ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα (στο προηγούμενο συνέδριο τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 205).

  • Η «Συνεργασία Πανεπιστημιακών» (συντεχνιακή παράταξη των γιατρών, πανεπιστημιακοί προερχόμενοι από τη ΝΔ κ.ά.) πήρε 60 ψήφους και 12 έδρες στη ΔΕ, από 66 ψήφους και 11 έδρες που είχε το 2015.
  • Η ΚΙΠΑΝ (ΠΑΣΟΚ) πήρε 38 ψήφους και 7 έδρες στη ΔΕ, από 38 ψήφους και 6 έδρες που είχε το 2015.
  • Η «Συσπείρωση» (ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 18 ψήφους και 4 έδρες στη ΔΕ. Η «Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ) πήρε 11 ψήφους και 2 έδρες στη ΔΕ. Στο προηγούμενο Συνέδριο το 2015 οι δυο αυτές παρατάξεις είχαν κατέβει μαζί και είχαν πάρει 66 ψήφους και 11 έδρες.
  • Η ΔΗΠΑΚ πήρε 14 ψήφους και 3 έδρες, από 14 ψήφους και 2 έδρες που είχε το 2015.
  • Η «Ενωτική Ακαδημαϊκή Πρωτοβουλία» (πανεπιστημιακοί προερχόμενοι από τους χώρους ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κ.ά.) πήρε 10 ψήφους και 2 έδρες, από 11 ψήφους και 2 έδρες που είχε το 2015.
  • Η ΑΡΜΕ (Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ) πήρε 10 ψήφους και 2 έδρες στη ΔΕ, από 10 ψήφος και 1 έδρα που είχε το 2015.
  • Η «Πρωτοβουλία Ιατρικής Σχολής Αθηνών» πήρε 4 ψήφους και 1 έδρα στη ΔΕ (δεν είχε κατέβει στο προηγούμενο συνέδριο).
  • Η «Ανεξάρτητη Δημοκρατική Κίνηση Πανεπιστημιακών» (ένας υποψήφιος από την Πάτρα) πήρε 2 ψήφους και δεν εξέλεξε έδρα στη ΔΕ (δεν είχε κατέβει στο προηγούμενο συνέδριο).

Ακολούθως, την Κυριακή εκλέχτηκε και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας που είναι 11μελής, με 4 έδρες στη «Συνεργασία», 2 έδρες στην ΚΙΠΑΝ και από μία έδρα στη «Συσπείρωση», στη ΔΗΠΑΚ, στη «Συνάντηση», στην ΑΡΜΕ και στην «Ενωτική Πρωτοβουλία». Πρόεδρος επανεκλέχτηκε ο Στάθης Ευσταθόπουλος από τη «Συνεργασία».

Κενά που δεν καλύπτονται

Οι εμπειρίες μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία σε όλη τη χώρα, με κενά που δεν καλύπτονται, έρχονται να καταρρίψουν για άλλη μια φορά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί «κανονικότητας» στα σχολεία. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι το 22ο Λύκειο Αθήνας, όπου έχει δημιουργηθεί εδώ και είκοσι μέρες κενό μαθηματικών 20 ωρών και παρόλο που έχουν εγκαίρως γίνει οι απαραίτητες διοικητικές ενέργειες το κενό δεν έχει καλυφθεί. Οι κακές γλώσσες λένε πως αν θα έρθει καθηγητής μαθηματικών στο σχολείο, αυτό θα γίνει σε έναν περίπου μήνα. Βεβαίως, οι δυσκολίες, διοικητικού δήθεν χαρακτήρα, που ενδεχομένως θα επικαλεσθούν οι επιφορτισμένοι με την δικαιολόγηση της κυβερνητικής πολιτικής δεν τους απαλλάσσουν από τις ευθύνες τους. Την κατάσταση έχει καταγγείλει και η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Μέρα πανελλαδικής δράσης η 23η Φλεβάρη

Με κεντρικό αίτημα «μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στα σχολεία - κάλυψη των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών», αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί διαδηλώνουν την Πέμπτη 23 Φλεβάρη στο πλαίσιο της Μέρας Πανελλαδικής Δράσης για τα παραπάνω ζητήματα.

Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 2 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις οργανώνονται σε Περιφέρειες και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε μία σειρά άλλες πόλεις.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν σωματεία εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών. Η Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ που έγινε το περασμένο Σάββατο με απόφασή της καλεί σε συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση και το ΔΣ της ΟΛΜΕ κήρυξε 2ωρες στάσεις εργασίας (12 το μεσημέρι - 2 μ.μ. και 2 μ.μ. - 4 μ.μ.). Αντίστοιχη απόφαση έχει πάρει και το ΔΣ της ΔΟΕ.

ΓΡΕΒΕΝΑ - «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Καταγγέλλει παρεμβάσεις στη συνδικαλιστική δράση

Για παρεμβάσεις στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών παρατάξεων, τα δικαιώματα των οποίων έχουν κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες, καταγγέλλει τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ - στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών κάλεσε τηλεφωνικά σε «συνάντηση», εκπρόσωπο της ΑΣΕ, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Γρεβενών και Γραμματέα του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, με την αιτιολογία ότι έστειλε ανακοίνωση της ΑΣΕ από την ...προσωπική του διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου! Η διεύθυνση εκτιμά ότι οι διευθυντές των σχολείων δεν θα έπρεπε να προωθήσουν την ανακοίνωση αυτή στους εκπαιδευτικούς και φτάνει να αμφισβητεί και την ύπαρξη των ίδιων των παρατάξεων!

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» απαιτεί να σταματήσουν οι απειλές σε συνδικαλιστές και οι παρεμβάσεις σε θέματα λειτουργίας του Συλλόγου. Ξεκαθαρίζει ότι καμιά κλήση προφορική ή γραπτή δεν θα ανακόψει τη δράση της και προγραμματίζει, μαζί με τη Γραμματεία Γρεβενών του ΠΑΜΕ, παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας.

Τέλος, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» καλεί ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Γρεβενών να σταματήσουν να πατούν σε δύο βάρκες και να αποφεύγουν να τοποθετηθούν, σημειώνοντας ότι «ή με τους εργαζόμενους θα είσαι ή με την εργοδοσία».

Μέχρι 2 Μάρτη οι αιτήσεις συμμετοχής στις πανελλαδικές

Από σήμερα, Τρίτη, μέχρι και την Πέμπτη, 2 Μάρτη, καλούνται οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση - Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής.

Οπως ενημερώνει το υπουργείο Παιδείας, ο υποψήφιος μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση - Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του. Στη συνέχεια, θα τη συμπληρώνει σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ