ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Aμερικανική περιπολία και με αεροπλανοφόρο

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη σημασία που αποκτά η Νότια Κινεζική Θάλασσα ως πεδίο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αναδεικνύει η νέα περιπολία των ΗΠΑ στην περιοχή, προχτές, επιστρατεύοντας μάλιστα και το αεροπλανοφόρο «USS Carl Vinson».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το «Vinson» συνόδευσαν το αντιτορπιλικό «USS Wayne E. Meyer», ενώ μεταφέρει πάνω από 60 πολεμικά αεροσκάφη, μεταξύ αυτών μαχητικά F/A-18. Σε δήλωσή του, ο υποναύαρχος Τζέιμς Κίλμπι εξήγησε ότι είχαν προηγηθεί βδομάδες εκπαιδευτικών ταξιδιών των συγκεκριμένων αλλά και άλλων τμημάτων του στόλου του Ειρηνικού των ΗΠΑ, με στόχο να βελτιωθούν η ετοιμότητα και η αποτελεσματικότητά τους. «Ανυπομονούμε να επιδείξουμε αυτές τις ικανότητες ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να οικοδομούμε υπάρχουσες ισχυρές σχέσεις με συμμάχους, εταίρους και φίλους μας στην περιοχή του Ινδικού, της Ασίας και του Ειρηνικού», τόνισε.

Η νέα περιπολία είναι συνέχεια αντίστοιχων κινήσεων που τα τελευταία χρόνια έχει συστηματοποιήσει η Ουάσιγκτον για τη δήθεν υπεράσπιση της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, επικρίνοντας ενέργειες του Πεκίνου, το οποίο υποστηρίζει ότι υπερασπίζεται την κυριαρχία του.

Την προηγούμενη βδομάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, δήλωσε ότι η χώρα του «σέβεται την ελευθερία ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στην οποία έχουν δικαίωμα οι χώρες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, αλλά σθεναρά αντιτίθεται στην προσπάθεια κάθε χώρας να υπονομεύσει την κυριαρχία και ασφάλεια της Κίνας στο όνομα της ελευθερίας ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων».

Να σημειωθεί, ακόμα, ότι την Παρασκευή και η Κίνα ολοκλήρωσε στη Νότια Κινεζική Θάλασσα προγραμματισμένες ασκήσεις στις οποίες συμμετείχαν τρία πολεμικά πλοία. Είχε προηγηθεί στην περιοχή η εμφάνιση και του αεροπλανοφόρου «Λιαονίνγκ», που σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ ξεκίνησε μετά να πλέει προς τον Ανατολικό Ινδικό Ωκεανό.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέες δημοσκοπήσεις και συνέχιση διεργασιών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Δημοσκόπηση της εταιρείας «Opinionway» εμφανίζει την υποψήφια του «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λεπέν, να μειώνει τη διαφορά με την οποία χάνει στο β' γύρο των προσεχών προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Στον α' γύρο η Λεπέν εμφανίζεται να συγκεντρώνει 27% κερδίζοντας την πρώτη θέση. Ωστόσο στο β' - ενώ μέχρι την προηγούμενη βδομάδα συγκέντρωνε 36-37% - φέρεται να συγκεντρώνει 42% (με αντίπαλο τον Μακρόν που θα έπαιρνε 58%) ή 44% (με αντίπαλο τον Φιγιόν που θα έπαιρνε 56%).

Στο μεταξύ, χτες, η Λεπέν βρέθηκε στη Βηρυτό, όπου ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, σχολιάστηκε ως ο πρώτος ξένος ηγέτης που κάνει δεκτή την υποψήφια του «Εθνικού Μετώπου».

Στο μεταξύ, ενώ στους Ρεπουμπλικάνους συνεχίζονται οι «αναταράξεις» από τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται ο Φιγιόν, δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε στη «Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς» κατέγραψε ότι το 65% των ερωτηθέντων επιθυμεί να αποσύρει ο Φιγιόν την υποψηφιότητά του. Ωστόσο, το 70% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων επιθυμεί να διατηρήσει την υποψηφιότητά του. Να σημειωθεί ότι με αφορμή και την υπόθεση Φιγιόν η συζήτηση διαφθοράς δυναμώνει, χωρίς βέβαια να θίγονται στο ελάχιστο τα αληθινά αίτια του φαινομένου, που είναι σύμφυτο με τον καπιταλισμό.

Την Κυριακή, έγιναν συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις, με διαδηλωτές να καταγγέλλουν ότι «κυβερνώνται από ένα κοινοβουλευτικό σώμα που βρίσκει την ευκαιρία να κάνει τα αντίθετα όσων υπεραμύνεται». Εμφανίστηκαν συνθήματα όπως «Οι διεφθαρμένοι στη στενή», «Φιγιόν στη φυλακή, η διαφθορά είναι δηλητήριο», «Τα χέρια τους είναι βρώμικα» κ.τ.λ. Την ίδια στιγμή, συνεχίστηκαν και οι διαδηλώσεις - με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων - κατά της αστυνομικής βίας, στον απόηχο των αντιδράσεων για το βιασμό που υπέστη ένας νεαρός μαύρος Γάλλος κατά τη σύλληψή του από αστυνομικούς.

Τέλος, στα «αριστερά», όπως τσουβαλιάζεται ο χώρος που περιέχει τις «κλασικές» δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του οπορτουνισμού και νέων «προοδευτικών» σχημάτων, επίσης δυναμώνει μια «κινητικότητα». Ιδιαίτερα «δραστήριο» στην κατεύθυνση μιας «ενότητας της αριστεράς» είναι το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας, με την ελπίδα φυσικά ότι μια νέα πρωτοβουλία θα λειτουργήσει ξανά ως χείρα βοηθείας στο σύστημα και αναχώματος στο (ένα μόνο) φιλελεύθερο «πόλο» του αστικού πολιτικού φάσματος. Πριν από μερικές μέρες, κατατέθηκε «έκκληση» προς την κομματική ηγεσία με το σκεπτικό ότι «η απαξίωση της υποψηφιότητας Φιγιόν και η επιτυχία του Μπενουά Αμόν» (σ.σ. που επικράτησε στις εσωκομματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος και θεωρείται ότι ανήκει στην «αριστερή» πτέρυγά του) εκτιμάται ότι δημιουργούν «τη δυνατότητα συσπείρωσης της αριστεράς και των οικολόγων για να ηττηθεί η δεξιά και η άκρα δεξιά». Σε αντίστοιχες επαφές (με την προοπτική «συντονισμού») είναι άλλωστε ο Αμόν και με τον «ανεξάρτητο» υποψήφιο Ζαν Λικ Μελανσόν (άλλοτε υποψήφιο του ΚΚ Γαλλίας και του «Μετώπου της Αριστεράς»), αλλά και τον οικολόγο Γιανίκ Ζαντό.

ΒΡΕΤΑΝΙA
Στη Βουλή των Λόρδων οι ενδοαστικοί διαξιφισμοί για το Brexit...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ξεκίνησε χτες αργά το απόγευμα στη (μη αιρετή) Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο η διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, με στόχο την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit).

Η βαρόνη Νάταλι Εβανς, που είναι επικεφαλής του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος που δεν έχει ωστόσο την πλειοψηφία των εδρών της 876μελούς Βουλής των Λόρδων, κάλεσε το Σώμα να σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του περασμένου Ιούνη και να εγκρίνει το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Ο Λόρδος Μάντελσον, από το Εργατικό Κόμμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ επιδιώκει να ισχύσουν τα ίδια κριτήρια για τις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ και μετά το Brexit, παράλληλα παραπλανά τους πολίτες γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει δίχως την αποδοχή των κριτηρίων της ΕΕ για κανονισμούς που αφορούν το εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών. Ο Λόρδος Στίβενς, από τη μεριά του αντιδραστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος UKIP ευχαρίστησε τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, γιατί έστω και κατά λάθος προκάλεσε τη διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.

Νωρίτερα, ρεπορτάζ των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ανέφερε ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ (επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις με στόχο το Brexit), δεν θέλει να ξεκινήσει τα παζάρια για τις μελλοντικές σχέσεις Βρυξελλών - Λονδίνου εάν πρώτα δεν ξεκαθαριστούν θέματα που αφορούν την ουσία της διαδικασίας, όπως το ποσό που θα πληρώσει η Βρετανία στην ΕΕ λόγω υποχρεώσεων που έχει αναλάβει σε βάθος χρόνου καθώς και τα δικαιώματα Ευρωπαίων από χώρες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία και Βρετανών που ζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Παράλληλα, αξιωματούχοι της ΕΕ απειλούσαν (μιλώντας στην εφημερίδα «Guardian») το Λονδίνο με «ανώμαλη προσγείωση» στη μετά ΕΕ εποχή, σε περίπτωση που θελήσουν να ξεκινήσουν τα παζάρια με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε».

Με φόντο τις παραπάνω κόντρες και διαδικασίες, είχαν προγραμματιστεί για αργότερα χτες βράδυ διάφορες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σε Λονδίνο, Μάντσεστερ, Λίβερπουλ και άλλες πόλεις της Βρετανίας με αίτημα την υποβάθμιση της πρόσκλησης της βασίλισσας Ελισάβετ στον Αμερικανό νέο Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για επίσημη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να μην καταστεί εφικτή η πραγματοποίηση εκδηλώσεων όπως η εκφώνηση λόγου στη Βουλή των Κοινοτήτων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΛΓΕΡΙ.-- Ματαιώθηκε χτες το απόγευμα, την τελευταία στιγμή, η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, στην Αλγερία, με κεντρικά θέματα την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, έπειτα από την αιφνίδια επιδείνωση βρογχίτιδας που ταλαιπωρεί (μεταξύ άλλων) τον 79χρονο Αλγερινό Πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Υπουργοί Εξωτερικών Αλγερίας, Αιγύπτου και Τυνησίας συναντιούνται από χτες στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, Τύνιδα, ασκώντας πιέσεις στον πρωθυπουργό και τον ε.α. στρατηγό Χαλίφα Χάφτερ της Λιβύης, για μεταξύ τους «συμφωνία» που θα επιτρέψει τον τερματισμό των μεταξύ τους συγκρούσεων. Το ίδιο 24ωρο, διοικητής των δυνάμεων του στρατηγού Χάφταρ στην ανατολική Λιβύη, ο στρατηγός Αμπντελράζεκ αλ Ναντούρι, εξέδωσε οδηγία για την επιβολή «άνδρα κηδεμόνα» σε όλες τις γυναίκες έως 60 ετών, στα πρότυπα αντιδραστικών κανονισμών κατά των γυναικών, που εφαρμόζονται στη Σαουδική Αραβία.

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Προηγείται ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος

ΚΙΤΟ.--

Προεδρικές, βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στον Ισημερινό, όπου περίπου 12,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν κληθεί στις κάλπες για να εκλέξουν Πρόεδρο, ανάμεσα σε οκτώ υποψηφίους, καθώς και τον αντιπρόεδρο, 137 βουλευτές και πέντε αντιπροσώπους στο Κοινοβούλιο των Ανδεων. Σύμφωνα με το 89,3% των καταμετρημένων ψήφων (η αποχή ήταν στο 18%) ο Λένιν Μορένο, ο έως τώρα αντιπρόεδρος και υποψήφιος του κυβερνώντος σχήματος «Μέτωπο Ενωμένοι» συγκεντρώνει το 39,13% (στο σχήμα αυτό συμμετέχουν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα τού για τρεις θητείες Προέδρου Ραφαέλ Κορέα «Συμμαχία για τη Χώρα», διάφορες άλλες κεντροαριστερές δυνάμεις και έχει τη στήριξη του ΚΚ Ισημερινού). Στη δεύτερη θέση με 28,31%, ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς, τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο και ακολουθούν η υποψήφια του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος Σύνθια Βιτέρι με 16,30%, ο σοσιαλδημοκράτης Πάκο Μονκάγιο με 6,77% και ο Αμπντάλα Μπουκάραμ, γιος του συντηρητικού πρώην Προέδρου της χώρας πήρε 4,77% και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά οι άλλοι υποψήφιοι.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο του Ισημερινού, αν ο Μορένο φτάσει το 40% και έχει από τον δεύτερο υποψήφιο τουλάχιστον 10 μονάδες διαφορά (κάτι που δεν είναι απίθανο να συμβεί με την πλήρη καταμέτρηση των ψήφων) τότε θα ανακηρυχτεί Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο αλλιώς θα αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο στις 2 Απρίλη με τον Λάσο. Περίπου ίδια εικόνα στα ποσοστά υπάρχει και στο κοινοβούλιο. Πάντως, τα προγράμματα που ανταγωνίστηκαν στις εκλογές ήταν όλα διαχειριστικά της καπιταλιστικής πραγματικότητας που υπάρχει, παρά τις διακηρύξεις του κυβερνώντος κόμματος περί «επανάστασης των πολιτών» ή του περιβόητου «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», όπως λανσαρίστηκε η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση στη Λατινική Αμερική και τη σχετική άμβλυνση των ακραίων ανισοτήτων με πολιτικές που στηρίχτηκαν στην αξιοποίηση κυρίως των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, αλλά δεν άλλαξε η εξουσία του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ