ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναβλήθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Ο «πρόεδρος» του ψευδοκράτους επικαλέστηκε την πρόσφατη απόφαση της κυπριακής Βουλής, ωστόσο η εξέλιξη αποτυπώνει τις βαθύτερες αντιθέσεις που αφορούν ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες σε όλη την περιφέρεια

Από τα πρόσφατα παζάρια για το Κυπριακό τον προηγούμενο μήνα στη Γενεύη
Από τα πρόσφατα παζάρια για το Κυπριακό τον προηγούμενο μήνα στη Γενεύη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Δεν θα γίνει τελικά η αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, όπως επιβεβαίωσε χτες ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, που μίλησε για «μια αρνητικότατη εξέλιξη για το σύνολο του κυπριακού λαού».

Οπως εξήγησε o Χριστοδουλίδης, η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ενημερώθηκε ότι δεν θα παραστεί στη συνάντηση ο Ακιντζί, ο οποίος μέχρι και χτες έθετε ως όρο τη «διόρθωση» της πρόσφατης απόφασης της κυπριακής Βουλής, για να περιλαμβάνεται στις σχολικές επετείους η ημερομηνία που έγινε το 1950 το δημοψήφισμα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Το στέλεχος της κυπριακής κυβέρνησης είπε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη λύπη του» και «επανέλαβε την ετοιμότητά του για συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου», στη βάση πάντα «και της κοινής διακήρυξης των δυο ηγετών του 2014» (σ.σ. όπου γίνεται λόγος για «δύο συνιστώντα κράτη»).

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αλλά συνδέεται με τις βαθύτερες αντιθέσεις που εκφράζονταν εδώ και καιρό στις συνομιλίες, οι οποίες άλλωστε είναι μέρος ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι τυχαίο ότι η «εμπλοκή» προκύπτει ενώ ψευδοκράτος και Αγκυρα έθεταν επίμονα το ζήτημα της «ισότιμης» συμμετοχής των δύο «κοινοτήτων» στην «ομόσπονδη» Κύπρο, πολύ περισσότερο ζητήματα όπως η εξασφάλιση των «τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ» για τους Τούρκους που θα πηγαίνουν στην Κύπρο, και βέβαια το θέμα της διατήρησης τουρκικών «εγγυήσεων» και στρατευμάτων, τουλάχιστον στο «τουρκοκυπριακό κρατίδιο».

Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να συνεπάγεται η αναβολή για το μέλλον συνολικά των συνομιλιών, πρέπει να είναι καθαρό ότι σε τραπέζια διαπραγματεύσεων όπου συνομιλητές είναι οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων, η όποια διαπραγμάτευση γίνεται, συνεχίζεται ή διακόπτεται με αποκλειστικό γνώμονα την ικανοποίηση συμφερόντων εχθρικών για τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό, άλλωστε, αποτυπώνεται και στην ίδια την Κοινή Δήλωση του 2014 (που αναφέρεται ρητά σε «δύο συνιστώντα κράτη») που συνεχώς επικαλούνται οι πρωταγωνιστές των συνομιλιών, ακριβώς γιατί η λύση που προωθείται οδηγεί στην οριστική και με τη βούλα διχοτόμηση του νησιού, στην παγίωση των δεδομένων της εισβολής και κατοχής.

Τουρκική γκρίνια και για «μονομερή» βήματα με το αέριο

Ενδεικτικές, πάντως, του κλίματος που οξύνεται, ήταν οι δηλώσεις που έκαναν ο Ακιντζί και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχτές το απόγευμα από τα Κατεχόμενα.

Ο μεν κατοχικός ηγέτης επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν έχει χωνέψει ακόμη την πολιτική ισότητα που εμπεριέχει μια ομοσπονδία», ότι «σε μια μελλοντική λύση η συνιστώσα τουρκοκυπριακή πολιτεία θα είναι ίση και θα έχει πολιτική ισότητα που θα εκφράζεται από σειρά σημείων», αλλά και ότι «οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων για τα θέματα ασφάλειας ισχύουν ακόμη», ότι «βλέποντας και τις εξελίξεις στην περιοχή γύρω από το νησί, γίνεται αντιληπτό πόσο αναγκαία είναι η ασφάλεια και η εγγύηση».

Ο δε Τούρκος υπουργός υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που η τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν θα είναι «ίση» με την ελληνοκυπριακή, «δεν μπορεί να υπάρξει λύση» και ξεκαθάρισε: «Να ξέρουν ότι ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στήριξη για την ασφάλεια και την ευημερία των αδερφών μας στο νησί». Σύμφωνα με τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία θα κάνει αυτό που της αναλογεί για την επικράτηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στο νησί και την περιοχή, αλλά και πρόσθεσε: «Η διαπραγματευτική διαδικασία που συνεχίζεται αυτή τη στιγμή είναι η τελευταία ευκαιρία. Δεν πρέπει να τη χάσουμε. Πρέπει όλοι να ξέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν μια ζωή με αυτό τον τρόπο». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «εάν δεν υπάρξει λύση και η ελληνοκυπριακή πλευρά λάβει πάλι τέτοιες αποφάσεις και σηκωθεί από το τραπέζι», τότε «από εδώ και πέρα τι βήματα θα κάνουμε θα αποφασίσουμε εμείς, δεν θα δώσουμε λογαριασμό σε κανέναν». Επίσης, ο Τσαβούσογλου επέκρινε ξανά τα «μονομερή» βήματα (σ.σ. προκηρύξεις για ανάθεση γεωτρήσεων κ.τ.λ.) της ελληνοκυπριακής πλευράς σχετικά με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, υπογραμμίζοντας: «Και σε αυτό το θέμα η υπομονή μας δεν είναι χωρίς όρια. Κάνουμε υπομονή με την ελπίδα μιας λύσης. Και εμείς όταν έρθει η ώρα, θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσδοκίες και μηνύματα προς τη Δύση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οτι η Τουρκία περιμένει η ΕΕ να πάρει μέτρα το συντομότερο δυνατό, ώστε να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους που πηγαίνουν σε κράτος - μέλος της Ενωσης, επανέλαβε χτες ο Ιμπραχίμ Καλίν, ενώ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, τόνισε πως για να επανεκκινήσουν οι «στάσιμοι» δεσμοί Τουρκίας - ΕΕ, προϋπόθεση είναι η άμεση διεξαγωγή μιας διμερούς Συνόδου Κορυφής, που θα οδηγήσει σε «συγκεκριμένη πρόοδο» όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας.

Ο Τσελίκ υποστήριξε - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - ότι αν και η τουρκική πλευρά υλοποιεί τη συμφωνία για το Μεταναστευτικό, η άλλη πλευρά δεν έχει τηρήσει τις δικές της υποχρεώσεις και ότι η Αγκυρα χρειάζεται να διαπιστώσει αν οι Βρυξέλλες επιθυμούν αληθινά τη συνέχιση της συμφωνίας ή την εγκατάλειψή της. Ακόμα, ο Τσελίκ επέκρινε την απόφαση μη πρόσκλησης της χώρας του στην επετειακή συνάντηση που θα γίνει στη Ρώμη για τα 60χρονα της ΕΕ, ενώ δήλωσε και ότι αρνήθηκε να συναντήσει τη (σοσιαλδημοκράτη) εισηγήτρια της έκθεσης προόδου για την Τουρκία από το Ευρωκοινοβούλιο, Κάτι Πίρι, υποστηρίζοντας ότι συντάσσει πολύ μεροληπτικές εκθέσεις και ότι λειτουργεί ως «εκπρόσωπος του HDP».

Αντιπυραυλικό σύστημα από τη Ρωσία;

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, δήλωσε χτες ότι το αντιπυραυλικό σύστημα «S-400» της Ρωσίας «φαίνεται ότι είναι το πιο πιθανό στις συνομιλίες» που συνεχίζει η Αγκυρα για να αναπτύξει τη δική της αεράμυνα. Ο Ισίκ είπε ότι υπάρχει ήδη ένας σχεδιασμός - πρόγραμμα στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, ενώ απαντώντας σε ερώτημα για τον προβληματισμό συμμάχων από το ΝΑΤΟ ότι τα συστήματα δεν θα είναι συμβατά με τα αντίστοιχα των άλλων μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, περιορίστηκε να σχολιάσει: «Αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

Θυμίζουμε ότι τα παζάρια για την απόκτηση αντιπυραυλικού συστήματος από την Αγκυρα είχαν προβληματίσει και στο παρελθόν ΝΑΤΟικούς της «εταίρους», όταν είχαν απορριφθεί προσφορές δυτικών εταιρειών (π.χ. «Locheed Martin»), για να προτιμηθεί μια κινεζική, επιλογή που όμως τελικά δεν προχώρησε.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ανησυχία για την ενδοαστική κόντρα στην Αλβανία

ΤΙΡΑΝΑ.--

Πιέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αλβανία, που έχει ξεκινήσει από το περασμένο Σάββατο κινητοποιήσεις και μποϊκοτάρισμα των συνεδριάσεων της Βουλής, να επιστρέψει στο κοινοβούλιο ώστε να συμβάλει στην προώθηση των δικαστικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, άσκησαν χτες ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Σχέσεις καλής γειτονίας της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, και ο ειδικός εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για την Αλβανία, Κνουτ Φλεκενστάιν, με «κίνητρο» την επίτευξη του στόχου της αλβανικής αστικής τάξης για ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Βεβαίως, η ενδοαστική κόντρα που είναι σε εξέλιξη και στην Αλβανία (αλλά και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων) σχετίζεται με ευρύτερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς τόσο μέσα στην ίδια την ΕΕ, αλλά και ανάμεσα στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που επίσης επιχειρεί να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή.

Πάντως, ο επίτροπος της ΕΕ, Γ. Χαν, κάλεσε το νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα να επιστρέψει στη Βουλή, σημειώνοντας αφενός ότι η εφαρμογή των δικαστικών μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία είναι ζήτημα - «κλειδί» για την ενταξιακή προοπτική της χώρας στην ΕΕ και αφετέρου ότι ο πολιτικός διάλογος πρέπει να γίνεται εντός και όχι εκτός κοινοβουλίου.

Ο Κ. Φλεκενστάιν, που ολοκληρώνει σήμερα τριήμερη επίσκεψη στην Αλβανία, κάλεσε επίσης τον αρχηγό του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπασά, να επιστρέψει στη βουλή και να μην μπλοκάρει τη διαδικασία προώθησης των δικαστικών μεταρρυθμίσεων. Ο Μπασά επικαλείται ότι ο «σοσιαλιστής» πρωθυπουργός Εντι Ράμα είναι μπλεγμένος στη διαφθορά και το εκτεταμένο στη χώρα εμπόριο χασίς και το οργανωμένο έγκλημα.

Περιοδεία της Φ. Μογκερίνι στα Δυτικά Βαλκάνια

Περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια ξεκινά την Τετάρτη 1η Μάρτη έως τις 4 Μάρτη η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε μία περίοδο κατά την οποία παρατηρούνται εντάσεις, αναβρασμός, ακόμη και επανεμφάνιση πιέσεων και σεναρίων για επαναχάραξη των συνόρων στην περιοχή.

Οπως έγινε γνωστό, η αξιωματούχος της ΕΕ θα μεταβεί σε Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Σερβία και ΠΓΔΜ και στις 6 Μάρτη θα ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τα αποτελέσματα της επίσκεψής της. Η ίδια, πάντως, ανακοινώνοντας την περιοδεία της στα Δυτικά Βαλκάνια, σημείωσε πως η συγκεκριμένη περιοχή είναι «στην καρδιά της Ευρώπης και προτεραιότητα - κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Υπέρ ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ οι ΗΠΑ

Ας σημειωθεί ότι το ίδιο διάστημα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, εμφανίστηκε (σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου) να προτείνει την πλήρη ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ με το «επιχείρημα» πως το προτεκτοράτο «έχει σημειώσει πρόοδο», αφότου ανακοίνωσε μονομερώς την ανεξαρτησία του το Φλεβάρη του 2008 και ως εκ τούτου «αξίζει να πάρει δίκαια τη θέση του στη διεθνή κοινότητα». Παράλληλα, κάλεσε τις αρχές του προτεκτοράτου να κάνουν «περισσότερα για να ενισχύσουν την έννομη τάξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ