ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να μπει τέρμα στην ομηρία των εργολαβικών - Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Κάλεσμα πάλης σε κάθε νοσοκομείο και υπηρεσία, ενάντια στην απληρωσιά, στην ανασφάλιστη δουλειά, στη δουλειά με ημερομηνία λήξης

Απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ και τα συμφέροντα των εργολάβων στις μονάδες Υγείας μπορεί να δώσει ο ενιαίος αγώνας όλων των εργαζομένων, μονίμων, συμβασιούχων και εργολαβικών, τονίζει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.

Απευθυνόμενη στους εργολαβικούς εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, τους καλεί να μη δείξουν «καμιά ανοχή στην απληρωσιά, στην ανασφάλιστη δουλειά, στη δουλειά με ημερομηνία λήξης».

Καλεί, παράλληλα, όλα τα σωματεία «να στηρίξουν τον αγώνα των εργολαβικών και των συμβασιούχων. Να γίνουν συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς και να δυναμώσει η διεκδίκηση να φύγουν τώρα οι εργολάβοι, να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα που χρωστάνε. Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα της 6μηνης άδειας μητρότητας με αποδοχές. Καμία απόλυση. Ολες οι καθαρίστριες, τραπεζοκόμες, όλοι οι εργαζόμενοι στη φύλαξη και τις υπόλοιπες υπηρεσίες να παραμείνουν στα νοσοκομεία με μόνιμη σταθερή δουλειά, με σύγχρονους όρους και δικαιώματα. Να γίνουν τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να στελεχωθούν και να αναβαθμιστούν πλήρως οι υπηρεσίες αυτές».

Στόχος της κυβέρνησης είναι η πολύμορφη επέκταση της «ευέλικτης» εργασίας

«Η κυβέρνηση», αναφέρει η ανακοίνωση, «διατείνεται ότι έδιωξε τους εργολάβους από τα δημόσια νοσοκομεία. Οι εργολάβοι όμως ζουν και βασιλεύουν. Απειλούν, εκβιάζουν, απολύουν, αφήνουν απλήρωτους εργαζόμενους, την ώρα που αυτοί πλουτίζουν από τον ιδρώτα σας. Οι προσλήψεις μέσω προκηρύξεων και ΑΣΕΠ είναι πόρτα για δουλειά για λίγους μήνες και μετά επιστροφή και πάλι στην ανεργία. Είναι πόρτα, για να βρεθούν αρκετοί άμεσα στην ανεργία, με πρόσχημα ότι δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα και κριτήρια...

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη συνάντηση, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, για να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες, ισχυρίστηκε ότι φταίει το ΑΣΕΠ για όσους εργαζόμενους χάσουν τη δουλειά τους. Στη δεύτερη συνάντηση, ο υπουργός Υγείας, για να τους καθησυχάσει, υποσχέθηκε αλλαγές στη μοριοδότηση, που όμως και ο ίδιος ομολόγησε ότι δεν εξασφαλίζει την πρόσληψη των σημερινών εργολαβικών εργαζομένων.

Ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η δήλωση του γγ του υπουργείου Υγείας, σε συνάντηση με συνδικαλιστές, ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι οι υπηρεσίες αυτές να δοθούν σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ - που αποτελούσε και παλαιότερο αίτημα της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ), δηλαδή μια άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης. Η ελληνική και διεθνής εμπειρία από την εφαρμογή της είναι ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, με πετσοκομμένους μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

«Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν είχε στόχο να εξασφαλίσει τα σύγχρονα δικαιώματα των εργολαβικών εργαζομένων. Γι' αυτό αρνείται πεισματικά να υλοποιήσει το αίτημα των ταξικών δυνάμεων να φύγουν τώρα οι εργολαβικές εταιρείες και να εξασφαλίσει τη μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους. (...) Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει το κόστος των υπηρεσιών και να επεκτείνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις με διάφορες μορφές».

Να βάλουμε στη γωνία παλιούς και νέους κυβερνητικούς συνδικαλιστές

Καλώντας σε κλιμάκωση της πάλης σε κάθε νοσοκομείο και υπηρεσία μέσα από μαζικές διαδικασίες, η ανακοίνωση υπογραμμίζει την ανάγκη να απαιτηθεί η εγγραφή εργολαβικών και συμβασιούχων στα σωματεία.

«Να βάλουμε στη γωνία τους παλιούς και νέους κυβερνητικούς συνδικαλιστές», υπογραμμίζει, «που βάζουν εμπόδια στους κοινούς αγώνες με τους μονίμους! Η ΔΗΣΥ - ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ αρνούνται την εγγραφή σας στα σωματεία, στα περισσότερα νοσοκομεία. Στρέφουν τους εργολαβικούς εργαζόμενους ενάντια στους ανέργους. Αναγάγουν το δικαίωμα στη δουλειά σε θέμα κριτηρίων, αποκρύπτοντας τους όρους με τους οποίους θα εργαστούν όσοι και όσες προσληφθούν από το Δημόσιο με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύονται "βασιλικότεροι του βασιλέως" και φτάνουν στο σημείο να βγάζουν ανακοινώσεις (όπως στο ΘΡΙΑΣΙΟ) και να κοροϊδεύουν τους εργολαβικούς ότι είναι εξασφαλισμένη η πρόσληψή τους στις προκηρύξεις για συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, όταν ακόμη και το υπουργείο Υγείας ομολογεί ότι πολλοί θα χάσουν τη δουλειά τους. Οι συνδικαλιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκρυβαν τις κυβερνητικές προθέσεις και αποδέχονταν τις συμβάσεις έργου ως "βήμα προς τα μπροστά", αν και γνωρίζουν καλά τους σχεδιασμούς συγκυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης, σταθερής εργασίας».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΛΑΪΚΟ»
Αγωνιστική παρέμβαση για τις εργολαβικές καθαρίστριες

Από την κινητοποίηση και την εξόρμηση που έγινε την Πέμπτη στο «Λαϊκό»
Από την κινητοποίηση και την εξόρμηση που έγινε την Πέμπτη στο «Λαϊκό»
Κινητοποίηση με αίτημα να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους οι εργολαβικοί εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Λαϊκό», μεταξύ των οποίων και οι περίπου 50 εργολαβικές καθαρίστριες που είναι απλήρωτες από το Νοέμβρη του 2016, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 9/3 μαζικοί φορείς της περιοχής και το Συνδικάτο Καθαριστών/ριών Ν. Αττικής. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η «Αγωνιστική Συνεργασία Εργαζομένων» του νοσοκομείου.

Οι μαζικοί φορείς καταγγέλλουν ότι η εργολαβική εταιρεία «ΦΑΣΜΑ», που έχει αναλάβει την καθαριότητα στο «Λαϊκό» και άλλα νοσοκομεία («Αρεταίειο», «Αλεξάνδρα», «Αιγινήτειο», «Γ. Γεννηματάς»), απασχολεί τις καθαρίστριες με χαμηλούς μισθούς και τις αφήνει απλήρωτες για μήνες, τους δίνει λειψά επιδόματα, άδειες και ένσημα, στα ρεπό τους τις αναγκάζει να δουλεύουν σε άλλα νοσοκομεία. Καταγγέλλουν, επίσης, ότι τις απειλεί με απόλυση αν τολμήσουν να διεκδικήσουν τους μισθούς τους.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου Ηρ. Χαρμανίδη, κατά την οποία έγινε γνωστό ότι τις επόμενες δέκα μέρες θα δοθούν προς τον εργολάβο τα χρήματα που του χρωστάει το νοσοκομείο από το Φλεβάρη του 2016 (χρέη που δημιουργήθηκαν κατόπιν μπλοκαρίσματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου) κι «έτσι δε θα έχει καμία δικαιολογία ο εργολάβος να μην ξεχρεώσει όλα τα δεδουλευμένα προς τις εργαζόμενες». Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι «τρέχει» η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 26 ατόμων στη φύλαξη με διετή σύμβαση (και σε αυτή την περίπτωση θα απολυθούν όσοι εργάζονται τώρα στη φύλαξη).

Η Σαρρή Γιάννα, πρόεδρος του Συνδικάτου Καθαριστών/ριών, επανέλαβε την πάγια θέση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για μόνιμη σταθερή δουλειά, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Στην ανάγκη αυτή επέμεινε και η Nτίνα Γεωργάκη, μέλος του ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων στο «Λαϊκό», εκλεγμένη με την «Αγωνιστική Συνεργασία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ): «Οι ανάγκες», είπε, «στην καθαριότητα, τη φύλαξη και σίτιση είναι πάγιες, καθημερινές, χρειάζεται να υπάρχουν μόνιμοι εργαζόμενοι που θα καλύπτουν αυτές τις ανάγκες, να έχουν σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα. Γιατί σήμερα με τις ατομικές συμβάσεις που έχουν για παράδειγμα οι 36 τραπεζοκόμες, έχουν δυσκολία να πάρουν ακόμη και αναρρωτική. Αν θα λείψουν θα πρέπει να καλύψουν άλλοι το έργο τους και θα το πληρώσουν οι ίδιες σε αυτόν που τις καλύπτει. Αυτό που καταφέρνει η κυβέρνηση με τις νέες συμβάσεις είναι να ανακυκλώνει την ανεργία για 1 και 2 χρόνια».

Κινητοποιήσεις για την Υγεία

-- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κερατέα, έξω από το «Κέντρο Πρίφτη», διοργανώνει σήμερα, Σάββατο το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, στις 10.30 π.μ., διεκδικώντας: Τη λειτουργία του «Κέντρου Πρίφτη» ως Κέντρου Υγείας. Να γίνουν όλες οι προσλήψεις που απαιτούνται ώστε να λειτουργήσει και ως κέντρο αποκατάστασης. Να προσληφθεί μόνιμο ιατρικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Λαυρίου. Υπενθυμίζεται ότι το «Κέντρο Πρίφτη» έχει περάσει στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ), με αποτέλεσμα να στηρίζεται στην αυτοχρηματοδότηση και την υποχρέωση των ασθενών να πληρώνουν 10 και 20 ευρώ για να τους δει κάποιος γιατρός.

-- Κινητοποιήσεις των υγειονομικών των δημόσιων νοσοκομείων και μονάδων Υγείας θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 15 Μάρτη. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υγειονομικοί στην Αττική θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Μαβίλη. Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή και στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας. Στην υπόλοιπη χώρα θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία. Στη Θεσσαλονίκη, τα σωματεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία καλούν σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από την ΥΠΕ της Αριστοτέλους. Στο Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ αποφάσισε συμμετοχή στην απεργία και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο σαλόνι του νοσοκομείου, ενώ τη Δευτέρα 13 Μάρτη θα πραγματοποιήσει δίωρη στάση εργασίας (8 με 10 το πρωί) και Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ