ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Τίμησαν την 8η Μάρτη οι καθαρίστριες στο Πολυτεχνείο

Σειρά εκδηλώσεων πραγματοποιούνται από σωματεία και Συλλόγους Γυναικών και αυτό το Σαββατοκύριακο

Κόκκινα γαρίφαλα μοιράστηκαν στις αγωνίστριες εργαζόμενες
Κόκκινα γαρίφαλα μοιράστηκαν στις αγωνίστριες εργαζόμενες
Ενταγμένη στον αγώνα που δίνουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα ήταν η εκδήλωση που οργάνωσαν χτες στην Πολυτεχνειούπολη, για να τιμήσουν την 8η Μάρτη, οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του Πολυτεχνείου, λίγες μέρες μετά την πολυήμερη απεργία που οργάνωσαν, αντιδρώντας στις μειώσεις μισθών που επέβαλε η εργολαβική εταιρεία.

Σε κάθε εργαζόμενη μοιράστηκε από ένα κόκκινο γαρύφαλλο, ενώ την αίθουσα της εκδήλωσης «στόλιζε» το χαρτοπανό που παρουσίαζε «στιγμιότυπα» από τον απεργιακό τους αγώνα.

Το λόγο στην εκδήλωση πήραν η Γιάννα Σαρρή, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Καθαριστριών, η Μαργαρίτα Ρεΐση, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΓΕ, και ο Βασίλης Πύρρος, εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Στους σύντομους χαιρετισμούς τους αναφέρθηκαν στον αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενες, αγώνας που απέδειξε έμπρακτα τη σημασία που έχει η οργάνωση και η ενότητά τους, καθώς και η συμπόρευσή τους με εργαζόμενους και φοιτητές του ιδρύματος. Τονίστηκε ακόμα ότι ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά συνεχίζεται, το ίδιο και η οργάνωση και ο αγώνας ενάντια στα νέα μέτρα που ετοιμάζουν κυβέρνηση και κουαρτέτο.

Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης ο Σύλλογος ΕΤΕΠ ΕΜΠ, καθώς και οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από τους διοικητικούς υπαλλήλους.

Αμεσα συνδεδεμένη με τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά η εκδήλωση που οργάνωσαν οι καθαρίστριες στην Πολυτεχνειούπολη
Αμεσα συνδεδεμένη με τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά η εκδήλωση που οργάνωσαν οι καθαρίστριες στην Πολυτεχνειούπολη
Ακολούθησαν γλέντι υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής που έπαιξε φοιτητικό συγκρότημα, και χορός.

Να γίνει υπόθεση των σωματείων η συμμετοχή των γυναικών

Εκδήλωση για τη Μέρα της Γυναίκας έκαναν την Τετάρτη το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Γυναικών Αρτας, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Στην ανάγκη συμμετοχής των εργαζόμενων γυναικών στα σωματεία τους αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιάννης Γάλλιος. Τόνισε ακόμα ότι ενώ οι εργαζόμενες γυναίκες, ιδιαίτερα στους μεγάλους κλάδους της περιοχής (βιομηχανία, εμπόριο, επισιτισμός), αποτελούν την πλειοψηφία έναντι των ανδρών, οι οργανωμένες στα συνδικάτα είναι μειοψηφία, ενώ ακόμα λιγότερες είναι εκλεγμένες στα συνδικαλιστικά όργανα. «Τα πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει να πάρουν μέτρα προσέλευσης και συμμετοχής των γυναικών στις συλλογικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες», υπογράμμισε.

Κάλεσμα στις γυναίκες να πάρουν μέρος στον αγώνα απηύθυνε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αρτας, Παναγιώτα Ξυλογιάννη. «Να παλέψουμε για την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, για διεκδίκηση επιδομάτων μητρότητας, προγεννητικό έλεγχο και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», είπε ανάμεσα σε άλλα.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις εργατικών σωματείων, Συλλόγων και Ομάδων της ΟΓΕ για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας συνεχίζονται και αυτό το σαββατοκύριακο:

  • ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ

-- Οι Σύλλογοι της ΟΓΕ σε Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη και 2ο Διαμέρισμα Δήμου Αθήνας, διοργανώνουν εκδήλωση μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», στις 6 μ.μ., στο χώρο του ξενοδοχείου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα λειτουργεί παιδότοπος, περιλαμβάνει προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα το εργατικό και το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, ομιλία με επίκεντρο τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, και θεατρική παράσταση με το έργο «Η πτώση και η άνοδος του κυρίου Γκρόσαπ», την οποία θα παρουσιάσουν τα παιδιά των Συλλόγων της ΟΓΕ και των εργαζομένων του «Athens Ledra».

-- Η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας καλεί στις 7 μ.μ., στο θεατράκι του δημαρχείου Νέας Αρτάλης, σε εκδήλωση με θέμα «Οταν τα παιδιά ρωτούν για τον πόλεμο». Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης αφήγηση του μουσικού παραμυθιού «Με τα φτερά της Ειρήνης».

-- Η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων και η Ομάδα Γυναικών Σπάτων - Αρτέμιδας, καλούν στις 6 μ.μ., στο 1ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδας (Σπετσών και Θεμιστοκλέους).

-- Ο Σύλλογος Γυναικών Μοσχάτου - Ταύρου πραγματοποιεί εκδήλωση στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα απέναντι από το δημαρχείο. Θα προβληθεί ταινία με θέμα τους αγώνες και τα δικαιώματα των γυναικών.

-- Η Ομάδα Γυναικών Τρίπολης καλεί στις 7 μ.μ., στην «Αλέα» (πλατεία Αρεως), σε εκδήλωση με θέμα «Εργασία - μητρότητα - ελεύθερος χρόνος» και σε προβολή ταινίας.

  • ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ

-- Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Περιστερίου καλεί στις 6 μ.μ., στην αίθουσα «Ανοιξη» (Λάρνακος 16), σε εκδήλωση με θέμα τον ελεύθερο χρόνο των γυναικών.

-- Η Ομάδα Γυναικών Σταυρούπολης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Αυτοαπασχολούμενες γυναίκες και ελεύθερος χρόνος - Η σημασία της "Κυριακής αργίας"», στις 7 μ.μ. στο ΚΑΠΗ Σταυρούπολης (οδός Παλαιολόγου, δίπλα στο καφέ «ΣΕΠΑΡΕ»).

-- Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης καλεί σε εκδήλωση στις 7 μ.μ., στον 7ο όροφο του ΕΚΘ. Θα μιλήσει μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ.

-- Ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας στην Καλαμάτα καλεί στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, σε εκδήλωση με θέμα τη μητρότητα.

-- Η Ομάδα Γυναικών Λοκρών στις 8 μ.μ., στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης, καλεί σε προβολή της ταινίας «Δυο Ημέρες, Μία Νύχτα».

-- Ο Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου καλεί σε εκδήλωση, στις 7 μ.μ., στη Μηχανή τ' Αγιού (Πολύκεντρο).

-- Η Ομάδα Γυναικών Σαντορίνης καλεί σε εκδήλωση, στις 11 π.μ., στον κινηματογράφο «Villagio», στο Καμάρι.


Σε νέα δίκη σέρνονται οι 35 συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Είχαν αθωωθεί το Δεκέμβρη του 2013, καθώς είχε καταρρεύσει το στημένο κατηγορητήριο που αφορούσε σε κινητοποίηση το Γενάρη του ίδιου χρόνου

Την παραπομπή σε νέα δίκη, την Πέμπτη 16/3, των 35 συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για την κινητοποίηση που διοργάνωσαν στις 30/1/2013 ταξικές Ομοσπονδίες και συνδικάτα στο υπουργείο Εργασίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Υπενθυμίζεται ότι η παράσταση διαμαρτυρίας είχε γίνει με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του τότε υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι το ασφαλιστικό σύστημα «στηρίχτηκε σε ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις».

Οι συνδικαλιστές έχουν ήδη δικαστεί και αθωωθεί, με αμετάκλητη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε στις 20/12/2013, για την κατηγορία της «διατάραξη οικιακής ειρήνης δημόσιας υπηρεσίας». Σε εκκρεμότητα παρέμενε η κατηγορία των «απρόκλητων φθορών» τις οποίες υποτίθεται ότι είχαν προκαλέσει στο γραφείο του υπουργού, για την οποία δικάζονται την Πέμπτη. Αξίζει ωστόσο να τονιστεί πως κατά την ακροαματική διαδικασία οι μάρτυρες κατηγορίας, ο γραμματέας και υπάλληλοι του υπουργείου, όταν ρωτήθηκαν σχετικά δεν επιβεβαίωσαν τις κατηγορίες.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Στις 16 Μάρτη, η "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη σέρνει εκ νέου σε δίκη τα 35 στελέχη του ΠΑΜΕ, προέδρους και μέλη ΔΣ δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων, τα οποία μετά από συνεχείς αναβολές, τελικώς κρίθηκαν αθώα, καθώς καταρρίφθηκαν στο σύνολό τους όλες οι σε βάρος τους κατηγορίες από την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ και τον τότε υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, γιατί προσπάθησαν να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του.

Το κατασκευασμένο κατηγορητήριο που επανέρχεται αφορά την κινητοποίηση που διοργάνωσαν στις 30/1/2013 ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση ότι "το ασφαλιστικό σύστημα στηρίχτηκε σε ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις".

Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να στήσει προβοκάτσια, κατηγορώντας τους συνδικαλιστές για ζημιές που δήθεν έκαναν στο γραφείο του υπουργού Εργασίας. Από τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν, αλλά και από μαρτυρίες, αποδείχτηκε η προβοκάτσια και το κατηγορητήριο κατέρρευσε, οδηγώντας σε αθώωση όλων των κατηγορουμένων.

Μπροστά στις νέες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των θεσμών, επιδιώκεται να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς. Αλλωστε ανάμεσα στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, βασική πλευρά της νέας συμφωνίας είναι το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων, του δικαιώματος στην απεργία. Με την επαναφορά μιας δίκης - παρωδίας θέλουν να στείλουν μήνυμα, να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, να στρώσουν το έδαφος για τη νέα επίθεση.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουν τη μαζική καταδίκη για τη νέα προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Να εντείνουν τη δράση τους για την πλατιά ενημέρωση και προετοιμασία των εργαζομένων για τις εξελίξεις, για την οργάνωση απεργιακής απάντησης στα νέα μέτρα».


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Το «μαλλιοτράβηγμα» των εργοδοτικών συνδικαλιστών δεν αφορά τους εργαζόμενους

Το «μαλλιοτράβηγμα» που εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες μεταξύ δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας τους πραγματικούς στόχους του.

Οπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της, οι δυνάμεις αυτές στην Ομοσπονδία, που μοιράζονται την ίδια γραμμή «ενσωμάτωσης και ταύτισης με τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών», προσπαθούν να συγκαλύψουν το ρόλο τους «με διαξιφισμούς κορυφών, αλλά και με νέα οργανωτικά σχήματα, μακριά από τις αγωνίες και τις ανάγκες των εργαζομένων».

Οσον αφορά το χαρακτήρα της αντιπαράθεσης, σημειώνει: «Δίνεται μάχη χαρακωμάτων στις κορυφές της Ομοσπονδίας μεταξύ εταίρων (ΜΕΤΑ - ΠΑΣΚΕ) για το ποιος θα κρατήσει τα σκήπτρα του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που πριν λίγους μήνες, τα "βρήκαν" μεταξύ τους στο προεδρείο, μοίρασαν τις θέσεις, αλλοιώνοντας τον πραγματικό συσχετισμό που αποτυπώθηκε στο τελευταίο συνέδριο».

Στο φόντο αυτό, η ΠΑΣΚΕ «προσπαθεί να κατοχυρώσει οργανωτική οντότητα και να κάνει γνωστό το νέο συνδικαλιστικό όχημα που χρησιμοποιεί», στέλνοντας ηλεκτρονικά μηνύματα σε εργαζόμενους που όχι μόνο δεν έχουν δώσει ποτέ τις διευθύνσεις τους στο συγκεκριμένο φορέα, αλλά είναι μέλη άλλων κλαδικών σωματείων σε όλη τη χώρα, ακόμα και εκλεγμένα μέλη Διοικητικών Συμβουλίων.

Στις παραπάνω αντιπαραθέσεις και πρακτικές, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ απαντά με κάλεσμα προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πάρουν μέτρα οργάνωσης και ενημέρωσης, μπροστά στο νέο γύρο επίθεσης: «Με τις ανακοινώσεις των σωματείων στα χέρια, με αφίσες, με εφημερίδες τοίχου να οργώσουν τους χώρους δουλειάς, να ενημερώσουν τους συναδέλφους για το περιεχόμενο της επίθεσης, για τα νέα μέτρα, για τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, για τη νέα φοροεπιδρομή, για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, για το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα στην απεργία».

«Η αντίσταση στα νέα μέτρα και στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς κρίνεται στους χώρους δουλειάς, εκεί που η εκμετάλλευση χτυπάει κόκκινο», αναφέρει η Γραμματεία και προσθέτει πως σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται «να δυναμώσει η κόντρα απέναντι στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, με οποιαδήποτε απόχρωση κι αν εμφανίζεται, να απομονωθούν οι άνθρωποι και οι μηχανισμοί της εργοδοσίας που τιτλοφορούνται ως σωματεία εργαζομένων στα super market, σε πολυκαταστήματα και σε εργολαβίες, να ηττηθεί η γραμμή της ταξικής συνεργασίας και της κοινωνικής ειρήνης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ