ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς και πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις

Μαζική η σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκε ύστερα από κάλεσμα της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Από τη σύσκεψη της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη
Από τη σύσκεψη της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη
Συσκέψεις σωματείων και συνδικαλιστών για το σχεδιασμό και την κλιμάκωση της πάλης ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, πλατιά συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς για να γίνει αυτή η πάλη υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, μαζικές διαδικασίες και αποφάσεις για κινητοποιήσεις σε κλάδους με βάση τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Τα παραπάνω αποτελούν συστατικά στοιχεία της δράσης που σχεδιάζουν και υλοποιούν σε όλη τη χώρα σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, θέτοντας παράλληλα στο επίκεντρο τη διεκδίκηση για ανάκτηση των τεράστιων απωλειών των εργαζομένων και την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών στη Θεσσαλονίκη για την οργάνωση της πάλης

Με μαζική συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και εργαζομένων από χώρους δουλειάς, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9/3 η σύσκεψη που οργάνωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, με θέμα την οργάνωση και την κλιμάκωση των αγώνων απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και της εργοδοσίας, με όλες τις μορφές πάλης και με απεργία. Αναδείχθηκε η ανάγκη οργάνωσης της πάλης σε κάθε κλάδο, σχεδιασμού της αγωνιστικής εργατικής απάντησης, συσπείρωσης περισσότερων εργατικών - λαϊκών δυνάμεων στον αγώνα για ανάκτηση των απωλειών, για δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Εισηγητικά, ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στους αγώνες των εργαζομένων στην καθαριότητα στα νοσοκομεία, που οργανώνονται παρά την τρομοκρατία της εργοδοσίας, των συμβασιούχων των ΟΤΑ, των εργαζομένων του «Καρυπίδη», των εργαζομένων που αντιστέκονται στις απολύσεις και την τρομοκρατία σε χώρους δουλειάς, στη βιομηχανία, στην ιδιωτική Υγεία, και σημείωσε: «Ολοι οι αγώνες που ξεδιπλώνονται σε χώρους δουλειάς και κλάδους είναι απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι οργανωμένοι στα σωματεία τους μπορούν να αναμετρηθούν με την αντεργατική πολιτική και με την επιθετικότητα της εργοδοσίας. Να διεκδικήσουν δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια. Οσα έχουν πραγματικά ανάγκη οι ίδιοι και οι οικογένειές τους».

Τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία μέρα χαμένη στην προετοιμασία της εργατικής τάξης για πιο σκληρούς και απαιτητικούς αγώνες. Οτι πρέπει να δυναμώσει το μέτωπο στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, που επιδιώκει να στριμώξει τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στα όρια του «εφικτού» της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Αναγκαιότητα που αναδεικνύεται από την ίδια την πείρα στους χώρους δουλειάς. Πχ. η ανακοίνωση του εργοδοτικού σωματείου εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ (πλειοψηφία ΔΑΚΕ) που ουσιαστικά υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να βάζει πλάτη στην εργοδοτική επίθεση, αποδεχόμενο απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών, προκειμένου η επιχείρηση να πάρει «τη θέση που της αρμόζει» στην αγορά... Επίσης η θρασύτατη στάση των εκπροσώπων της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΟΕ - ΟΤΑ, κατά την κινητοποίηση μπροστά από το ΥΜΑΘ την Τετάρτη 8/3, και η ύπουλη προσπάθειά τους να χωθούν στο υπουργείο ως εκπρόσωποι των αγωνιζόμενων συμβασιούχων εργαζομένων στους δήμους, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα υπονόμευσαν ανοιχτά και με δικαστικούς μηχανισμούς την προσπάθειά τους να οργανωθούν. Αλλά και η περίπτωση που καταγγέλθηκε, ότι το Σωματείο Μετάλλου Μακεδονίας - Θράκης βάζει εμπόδια στην ένταξη νέων εργαζομένων στο Σωματείο, προκειμένου να διατηρηθούν αναλλοίωτοι οι εργοδοτικοί συσχετισμοί.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, υπογραμμίστηκε ότι οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες δεκάδων εργατικών σωματείων, μαζικών φορέων και Λαϊκών Επιτροπών στην Θεσσαλονίκη, με κινητοποιήσεις, δεκάδες συγκεντρώσεις και συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, συμβάλλουν στον ταξικό προσανατολισμό του εργατικού κινήματος, επιβεβαιώνουν την ανάγκη κοινής δράσης και συμμαχίας με τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη των σωματείων για όσους αγωνίζονται, αλλά και για όσους υποφέρουν.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε η εκδήλωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του «Καρυπίδη» που διοργανώνεται την Τρίτη 14 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, από το Πανελλαδικό Σωματείο τους και την Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Στην εκδήλωση θα προβληθεί η ταινία «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», ενώ στο χώρο θα συγκεντρώνονται τρόφιμα (λάδι, όσπρια, ζυμαρικά) για τους απλήρωτους εργαζόμενους της «Καρυπίδης». Στα πλαίσια της αλληλεγγύης στο πολύμηνο αγώνα τους για καταβολή των δεδουλευμένων τους, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και μέτρα προστασίας των οικογενειών τους, απευθύνθηκε κάλεσμα και για τη νέα κινητοποίηση, τη Δευτέρα 13 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο πρώην κατάστημα «Καρυπίδη» στην Ξηροκρήνη, που πλέον λειτουργεί ως «Discount Markt».

Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία να δυναμώσει η προσπάθεια οικονομικής στήριξης των αγώνων των εργαζομένων στον «Καρυπίδη», αλλά και του συνεχιζόμενου αγώνα των απεργών της «Coca Cola».

Καθημερινό πρόγραμμα δράσης

-- Σε αποχή από την εργασία αύριο, Κυριακή, καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα για πληρωμή των δεδουλευμένων και μόνιμη σταθερή εργασία. Ο Σύλλογος καλεί τους αρμόδιους φορείς (κυβέρνηση, Ελεγκτικό Συνέδριο, ΚΕΔΕ) «να επιλύσουν άμεσα το πρόβλημα και να σταματήσει η κοροϊδία». Παράλληλα, καλεί τους συμβασιούχους να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 13 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο ΕΚΘ, με θέμα τον σχεδιασμό της δράσης τους το αμέσως επόμενο διάστημα.

-- Σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, την Τρίτη 14 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., καλούν οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων (μηχανικών, υγειονομικών, δικηγόρων, οικονομολόγων κ.ά.), δίνοντας συνέχεια στην πάλη για αποκλειστικά δημόσια, υποχρεωτική και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση. Στη συγκέντρωση έχουν καλέσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) και η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ).

-- Η Ομοσπονδία Οικοδόμων, μαζί με αντιπροσωπείες Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων της δύναμής της, οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 17 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας. Διεκδικούν άμεσα μέτρα για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι του κλάδου. Παράλληλα, η Ομοσπονδία έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις με επιστολή της στην υπουργό Εργασίας, για τα ζητήματα της προστασίας των ανέργων, της Ασφάλισης και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Μια μέρα πριν, την Πέμπτη 16 Μάρτη, η Ομοσπονδία καλεί συνδικάτα και επιτροπές σε σύσκεψη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος), για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στα μέτρα που προετοιμάζουν κυβέρνηση και κουαρτέτο, καθώς και για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου.

-- Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας καλεί τους εργαζομένους σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 15 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στη συνέλευση θα συζητηθεί ο απολογισμός δράσης, καθώς και ο προγραμματισμός των επόμενων βημάτων. Το Συνδικάτο, μάλιστα, προετοιμάζει συγκέντρωση την Πέμπτη 23 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια, και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

-- Σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου προχωρά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, την Τετάρτη 15 Μάρτη, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β). Καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, τις Επιτροπές Αγώνα και τα μέλη του σωματείου να πάρουν μέρος και να συζητήσουν για τον προγραμματισμό δράσης.

-- Σε σύσκεψη καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ, την Πέμπτη 16 Μάρτη, στις 10.20 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).

-- Σε Γενική Συνέλευση καλεί ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, την Τετάρτη 22 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του στο ΕΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ